Dorința noastră de a călători și de a explora lumea nu s-a născut brusc, într-o zi, din nimic, ci a fost acolo, pe dinăuntru, încă de mici, când visam la cum ar fi dacă am putea vedea orice loc despre care auzeam pentru prima dată. Și am împărtășit-o cu toți cei din jur, dar mai ales cu prietenii în care simțeam că ar exista o dorință identică și, ce să vezi, mulți dintre ei trăiesc acum în diferite colțuri ale lumii, iar noi călătorim cât putem de mult.
Unul dintre acești prieteni este Tedi, care s-a mutat în Berlin cu vreo trei ani în urmă. El este motivul pentru care am ajuns să vizităm orașul sau, mai bine spus, ”planeta Berlin”, pentru că aici poți face cam tot ce-ți trece prin cap: de la petreceri în locuri inedite la sporturi extreme pe foste piste de aeroport sau la degustări liniștite de whisky.

Am stat puțin de vorbă cu el și l-am rugat să ne spună cum se vede orașul din perspectiva celor ce chiar locuiesc acolo. Să vedem!

De ce Berlin?

Tedi: Este un oraș minunat. Se apropie într-un fel de locul unde m-am născut prin câteva elemente încă bine conservate din era comunistă. Am călătorit mult în ultimii ani și nicăieri nu m-am simțit așa de bine ca în Berlin, poate prin simplul fapt că nu te simți străin aici.

Orașul oferă, din punctul meu de vedere, cel mai bun mix de artă, cultură, educație, gastronomie, viață socială și de noapte din Europa. Aici poți fi ceea ce vrei să fii fără să întâmpini prea multe dificultăți în a-ți urma visul.

Care sunt avantajele pe care le ai dacă trăiești în Berlin?

Tedi: Cred că cel mai mare avantaj este sistemul foarte bun de valori. Cei șapte ani de acasă, cum spun unii, chiar își spun cuvântul aici: curățenie, civilizație, respect pe primul plan. În plan secundar, avem un sistem de transport cu o infrastructură bine pusă la punct, un sistem de sănătate de excepție și un sistem educațional eficient, specific țărilor nordice. Primarul Berlinului spune că orașul este ”sărac, dar sexy”, ceea ce se reflectă prin șarmul specific unui oraș-metropolă alternativ. Cred că aici visul multora devine realitate: este un oraș ieftin și bun!

Dar dezavantaje? Există?

Tedi: Fiind un oraș mare, te lovești de puțin haos, de aglomerație și zgomot, dar toate sunt parcă mai bine organizate. E un haos organizat, dacă pot spune așa. Având un renume și fiind vânat de mulți europeni, Berlinul a început să se confrunte cu probleme de spațiu. Nu mai sunt foarte multe locuri unde poți locui. Dacă vrei să închiriezi un apartament, trebuie să te aștepți ca încă 20-30 de oameni să își dorească același apartament. Situațiile devin penibile câteodată, când trebuie să stai la o coadă de 20 de persoane ca să vizionezi un apartament.

Apoi, trebuie să aduci un teanc de acte ca să aplici pentru el. Întregul proces este complex și de durată. Dar, cu puțin noroc și cu perseverență, găsești un locșor al tău de unde nu te poate da nimeni afară, atâta timp cât îți plătești contribuțiile.

Alt mare dezavantaj, cel puțin din punctul meu de vedere, este că am fost obișnuit să am magazine non stop la tot pasul, iar aici treburile stau un pic altfel. Duminica, totul este închis, cu excepția câtorva patiserii și magazine de tutun și băuturi.

Magazinele non stop sunt puține, iar oferta este foarte limitată. Așa că, dacă, să zicem, ai uitat să cumperi hârtie igienică și te trezești la ora 22:00 că nu ai, slabe șanse să găsești la non stop.

Cum decurge o zi din viața ta în Berlin?

Tedi: Într-o zi obișnuită de muncă, totul începe la 6 dimineața, când ne trezim. Alerg o tură de parc, luăm apoi micul dejun, după care îl duc pe Paul, fiul meu de trei ani, la grădiniță. Mă duc la muncă, iar seara, când termin, mă opresc ori la sală, ori la yoga, ori la bouldering. Pentru momentele când simt nevoia să stau puțin singur și să mă relaxez, am descoperit câteva locuri unde poți degusta în liniște whisky făcut local.

În zilele libere, însă, programul e mai variat. Îmi iau parapanta în rucsac, mă urc pe motocicletă și mă duc acolo unde bate vântul. În alte zile, fac trasee off-road cu bicicleta sau mă duc cu caiacul pe râurile sau lacurile din apropiere.

Când vine vreun artist preferat, mă duc cu prietenii la petreceri sau, pur și simplu, pierd câte o oră prin magazinele cu vinyl-uri ascultând ce noutăți au mai apărut. Seara neapărat mă duc la cățărat, căci în Berlin sunt foarte multe locuri unde poți practica o groază de sporturi.

Timpul cu familia este și el foarte important pentru mine, așa că ieșim destul de des în oraș ca să descoperim câte puțin din gastronomia locală și internațională. Iubim cafenelele și gelateriile, facem ieșiri în natură – sunt lacuri, ferme, păduri în jur –, mergem la muzee sau la târguri (Mauererpark).

Niciodată nu apuc să mă plictisesc pentru că sunt foarte multe activități, așa încât cred că vor continua copiii mei tot ce mi-am propus să fac eu în Berlin.

Cât timp te vezi locuind aici?

Tedi: Probabil până voi vizita un alt loc care mă va cuceri și voi decide că, din toate punctele de vedere, pot începe o viață acolo. Dar am o presimțire că nu se va întâmpla cel puțin cinci ani de acum încolo.

Dacă ești în trecere prin Berlin, așa cum am fost și noi, iar timpul îți este limitat, îți recomandăm și lista mai turistică, să-i spunem așa, a orașului, pe care o găsești aici. Spor la călătorit!

 

berlin2

 

 

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.