Probabil că nu mai este niciun secret pentru nimeni că Israelul a fost și rămâne, încă, o destinație dacă nu de lux, oricum destul de scumpă. Prețurile din Tel Aviv nu sunt departe de cele din Oslo, Stockholm sau Moscova, însă, cu documentare prealabilă, el poate fi și la îndemâna celor cu un buget moderat. Ca atare, iată zece sfaturi de care ar trebui să ții cont dacă plănuiești o vacanță în Israel:

 1. Cum ajungi în Israel?

Există patru operatori aerieni care au zboruri din România către Tel Aviv, cu bilete variind de la 50 la 150 de euro pentru o călătorie dus-întors, iar aceștia sunt: Wizz Air, Tarom, Blue Air și El Al România. Secretul este să fii flexibil în ce privește datele, de plecare și de întoarcere, și să urmărești promoțiile companiilor aeriene. Crede-ne că se poate!

2. Viza

Românii nu plătesc taxa de viză pentru a intra pe teritoriul Israelului. la aeroport am primit viza (ștampilă) pe un bilețel, separat de pașaport. Astfel, am bănuit noi, probabil că se evită eventualele conflicte legate de vizita Israelului și țările cu care nu sunt prieteni, dacă am vrea să le vizităm și pe acelea. În pașaport nu rămâne nicio "urmă" a vacanței  în Israel.

3. Cum te deplasezi prin țară?

Israel este o țară mică și poți ajunge destul de repede dintr-un loc în altul, așa că alege un oraș în care să te așezi – să-ți faci ”baza”, cum ne place nouă să spunem – și închiriază o mașină, pentru ca astfel să poți vizita cât mai multe obiective. Noi am ales Tel Aviv, iar motivele sunt numeroase: orașul este superb și prietenos cu mediul, reciclând foarte mult, are o plajă mare, cu nisip fin, înconjurată de mici câmpuri de verdeață, dincolo de care se văd o mulțime de zgârie-nori. Totul se îmbină armonios, fiind un oraș plin de viață, cu mulți studenți veniți din toate colțurile lumii. Nu-i de mirare, așadar, că la tot pasul vei da de petreceri în aer liber.

Mașina am rezervat-o online de acasă, urmând să o luăm de la aeroport. De ținut minte că, înainte să iei mașina în primire, trebuie să lași o garanție, deloc mică, dacă e să ne întrebi pe noi. În momentul vacanței noastre (martie 2014) ne-a blocat pentru vreo 2 săptămâni o garanție de 700 de dolari.

 

4. Unde mănânci? 

Am spus deja că Tel Aviv este un oraș scump, așa că o variantă mai puțin costisitoare de a mânca totuși decent este undeva lângă oraș, în vechiul Jaffa, unde noi am găsit cel mai bun falafel din lume la numai 8-10 lei. Unde mai pui că e un amestec de cultură musulmană și cultură creștină care fascinează la propriu.

Poți verifica prețurile actuale pe site-ul acesta. Este foarte util.

5. Traseul

Dacă ți-ai asigurat mijlocul de transport, ocupă-te mai departe de traseu: de pildă, din Tel Aviv pornește o autostradă care duce direct la Ierusalim, călătoria către Cetatea Sfântă fiind de cel mult două ore. Apoi, dacă tot ajungi la Ierusalim, dă o fugă și la Bethleem. Aici, însă, mare atenție, căci teritoriul acesta nu face parte din Israel, ci ține de teritoriul palestinian. Este înconjurat de graniță și, zice-se, nu ar fi tocmai indicat să intri cu numere de Israel în oraș – cel puțin acesta este sfatul pe care l-am primit noi. Altfel, dacă vrei să nu ai nicio grijă, apelează mai degrabă la o excursie organizată.

 

Jerusaleem

 

6. Marea Moartă

Nu rata nici drumul către Marea Moartă: are oglinda apei la 427 de metri sub nivelul mării, țărmul înconjurător fiind astfel terenul uscat cu cea mai joasă altitudine de pe glob. În plus, marea este și cel mai jos corp de apă de pe Pământ. De reținut că nivelul apei scade în fiecare an cu aproximativ un metru și, chiar mai grav decât atât, procesul accelerează, așa că există un pericol real ca marea să sece. Tocmai de aceea te încurajăm să dai o fugă până acolo cât de curând, cât încă o mai avem.

 

dead-sea

 

7. Deșertul Negev

Ce-ai zice, pe de altă parte, despre o aventură în deșert, la cetatea Masada? Masada (”fortăreață” în limba ebraică) este o cetățuie inexpungnabilă, ori cel puțin pe-aproape, cocoțată pe un munte aflat în mijlocul deșertului. Poți continua mai apoi traseul către orașele Be’er Sheva și Arad, aflate și ele în plin deșert, la vreo sută de kilometri sud de Tel Aviv. Ai șanse mari ca pe traseu să vezi cămile pe marginea drumului, dar și numeroase locuri neumblate de turiști în mod normal. În astfel de locuri poți mânca falafel la jumătate de preț față de Tel Aviv, dar și să te bucuri de ospitalitatea acelor localnici care, în mod obișnuit, nu prea au contact cu turismul de masă ca în celelalte zone ale Israelului.

 

Masada

 

8. Sabbath-ul

Transportul în comun nu funcționează în zilele de vineri și de sâmbătă, când e Sabbath-ul, iar în Tel Aviv cam toate restaurantele și magazinele sunt închise, așa că ai grijă la cum te organziezi.

 

9.Indicatoare

Israelul este o țară foarte prietenoasă cu americanii, așa încât informațiile ne-au fost la îndemână, lumea vorbește engleză foarte bine, iar indicatoarele rutiere sunt în ebraică, arabă și engleză. În plus, toată țara este foarte bine organizată din punctul de vedere al drumurilor și al circulației.

 

10. Siguranța

Este cunoscut conflictul continuu dintre Israel și Palestina, însă siguranța noastră este pe primul loc. Așa că nu te speria dacă vei vedea în stațiile de transport sau la intrările în orașe militari înarmați sau chiar tancuri pe șosele în zonele învecinate cu Palestina.

 

 

5 comentarii

 1. @georgescu viorel:
  simplu, iei un autobuz (intrebi care la fata loculu) sau un taxi pana la granita (care e la marginea orasului Eilat, deci aroape). Acolo platesti viza iordaniana si taxa de iesire din Israel. Dupa care iei un taxi iordanian (sunt destule care asteapta turistii pe partea ioradniana a frontierei) pana in centrul Aqabei.
  Daca faci asta doar pt un day-trip in Aqaba, taxele de viza/iesire si taxiurile te vor costa pana la 200 USD si personal consider ca nu merita.
  Merita insa daca iti propui sa stai macar 2z/1n in Iordania timp in care poti vedea rapid Aqaba (nu e mare lucru de vazut) si apoi sa dai o fuga la Petra sau la Wadi Rum. In 3z/2n le poti face pe amandoua si ai avantajul ca in loc sa cumperi viza iordaniana cumperi un pass care include viza si bilet de intrare 1-2 zile la Petra si vizitezi 2 atractii semnificative din aceasta tara. Gasesti detalii pe net: http://www.jordanpass.jo

 2. Georgescu Viorel on

  Daca ma puteti ajuta cu o informatie credibila ..cum si in ce conditii pot ajunge din Eilat la Aqaba..am inteles ca se acorda viza de intrare in Iordania la frontiera contra unei sume …stiti conditiile exacte ?Voi sta in Eilat in perioada 31ian -04 febr. si as dori sa punctez si o zi in Iordania…Va multumesc anticipat

 3. Bune și utile ideile, dar n-ai spus nimic despre costul mancarii,orientativ .Am auzit si eu de la un amic că e tara scumpă ,dar eram curios de niște detalii .Cat e o bere,un suc ,o înghețată ,1 fruct,un alt fel de mâncare decât falafelul pe care nu toți Il pot savura ? Mulțumesc anticipat.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.