Cum să-ți organizezi călătoria în Israel- sfaturi utile

3

Israel este o destinație scumpă, de lux chiar. Prețurile în Tel Aviv concurează cu cele din Oslo, Stockholm, Moscova, însă poate fi o destinație și pentru cei care au un buget moderat. Mai jos găsești 10 sfaturi de care trebuie să ții cont daca ai în plan o vacanță în Israel:

 

1. Din România sunt 3 operatori aerieni cu care se poate ajunge în Tel Aviv cu 50 – 150 euro biletul dus- întors : Wizz Air, Tarom, Blue Air și El Al România. Secretul este să fii flexibil cu data și să urmărești promoțiile liniilor aeriene. Se poate!

 

2. Israel este o țară mică și poți ajunge oriunde destul de repede, e bine să-ți faci “baza” într-un oraș, să închiriezi o mașină pentru a vizita cât mai multe obiective. Noi am avut baza în Tel Aviv, un oraș superb, eco friendly, care recicleaza mult, are o plajă mareeee, cu nisip foarte fin, lângă plajă găsești mici câmpuri de verdeață, apoi zgârie-nori, dar totul se îmbină armonios, este un oraș plin de viață, cu mulți studenți veniți din toate colțurile lumii, astfel luând naștere și multe petreceri în aer liber.

 

3. Având în vedere că Tel Aviv este un oraș scump, o alternativă la mâncare este lângă oraș, mai exact în orașul vechi Jaffa, acolo găsești cel mai bun falafel din lume la numai 8-10 lei și îl poți savura într-un mix de cultură musulmană cu cea creștină.

4. Odată ce ai mijlocul de transport asigurat fă traseul: din Tel Aviv este autostradă ce duce direct către Ierusalim, în maxim 2 ore ești în Cetatea Sfântă. Dacă tot ajungi în Ierusalim, poți merge și în Bethleem. Atenție însă, că Bethleem nu face parte din Israel, ci aparține teritorului Palestinian. Este înconjurat de graniță și nu este indicat să intri cu masina cu numere de Israel în oraș, cel puțin așa am fost sfatuiți noi. Ca să stai liniștit mai bine apelezi la o excursie organizată.

 

Jerusaleem

 

5. Nu rata drumul către Marea Moartă: are oglinda apei 427 m sub nivelul mării, țărmul înconjurător fiind astfel terenul uscat cu altitudinea cea mai joasă de pe glob, marea deținând de asemenea recordul corpului de apă cel mai jos de pe Pământ. Nivelul apei scade în fiecare an cu aproximativ un metru, un proces care accelerează, existând pericolul de secare a mării. Mergi acolo cât înca o mai avem !

 

dead-sea

 

6. Aventurează-te în deșert la cetatea Masada. Masada ( “fortareață” în ebraică) e o cetățuie aproape inexpungabilă, cocoțată pe un munte în mijlocul deșertului. Poți continua traseul către orașele Be’er Sheva și Arad, orașe aflate în plin deșert la vreo 100 de km sud de Tel-Aviv. Pe traseu ai mari șanse să vezi camile pe marginea drumului, dar si locuri unde nu ajung toți turiștii. Îm astfel de locuri poți mânca falafel la jumătate de preț față de Tel Aviv și te bucuri din plin de ospitalitatea localnicilor care nu au contact prea mare cu turismul in masă ca în celelalte zone ale Israelului.

 

Masada

 

7. Transportul în comun nu funcționează vineri și sâmbătă pentru că este Sabbath-ul, iar în Tel Aviv  cam toate restaurantele și magazinele sunt închise.

 

8. Israel este prieten bun cu americanii, așa că pentru noi este foarte accesibil ca informații, toată lumea vorbește engleză, toate indicatoarele rutiere sunt în ebraica, în arabă și în engleza, iar țara este foarte bine organizată din punct de vedere al drumurilor și circulației.

 

9. Israel este într-un continuu conflict cu Palestina, dar siguranța noastră este pe primul loc. Nu te speria când vei vedea în stațiile de transport sau la intrari în orașe militari înarmați, chiar și tancuri pe șosele în zonele vecine cu Palestina.

 

10. Dacă ai mai multe zile la dispoziție, Iordania este la o aruncătură de băț și îți poti prelungi aventura spre orizonturi mai largi.

 

3 comentarii

  1. Bune și utile ideile, dar n-ai spus nimic despre costul mancarii,orientativ .Am auzit si eu de la un amic că e tara scumpă ,dar eram curios de niște detalii .Cat e o bere,un suc ,o înghețată ,1 fruct,un alt fel de mâncare decât falafelul pe care nu toți Il pot savura ? Mulțumesc anticipat.

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email atunci când publicăm o ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten