Desi nu e o idee de vacanta obisnuita,  un city break in Kiev si Prypiat este o experienta unica si sigur vei avea ce povesti, mai ceva decat dupa un weekend la Mamaia. Despre Kiev si vecinii nostri din Ucraina, o sa scriu insa intr-un alt articol.
In primul rand, logistica. Pripyat este un oras fantoma parasit in graba de locuitori, fiind si cel mai apropiat de centrala nucleara de la Cernobîl. Pripyat este aflat la 110km de Kiev, iar ca sa ajungi in Pripyat iti trebuie permisiune in zona de excludere de 30km. Cea mai simpla modalitate de a obtine acest tip de acces e printr-un operator de tururi in Cernobîl, majoritatea fiind in Prypiat.

 

Prypiat-1

Cand se poate vizita Cernobîl?

Teoretic in orice zi, tot timpul anului, insa depinde si de vreme, bineinteles.

Cum ajung la Cernobîl?

Ca sa ajungi la Cernobîl, trebuie sa ajungi mai intai in Kiev. Din Bucuresti pana in Kiev sunt aproximativ 950Km, adica vreo 12 ore de condus. Ruta cea mai optima e prin punctul vamal Albita. Daca aveti un smartphone, recomand cu incredere Sygic. L-am folosit cu succes in multe escapade rutiere si chiar iti faci treaba cu el. Desigur, exista si zboruri pe ruta Bucuresti – Kiev, tarifele pornind de la 180 EUR dus-intors, pret verificat pentru Noiembrie 2015.

 

Pripyat2

De unde pot cumpara o excursie in Cernobîl?

Sunt multe companii care organizeaza tururi si excursii in Cernobîl pornind din Kiev, ukrainianweb.com are o experienta de 10 ani in domeniu si ofera excursii de 1 zi in Cernobîl la pretul de 89 EUR. Tariful include ghid in limba engleza, pick-up si drop-off in Kiev, accesul pentru zona de excludere si un pranz. Se poate plati cash sau cu cardul de credit. Vezi itinerariu tur.

Alti operatori ar mai fi Trip-to-Chernobyl.com sau ChernobylTrip.com

 

Chernobyl-4_and_the_Memorial_2009-001

Este sigur sa vizitezi Cernobîl?

E mai sigur decat un zbor cu avionul. Radiatiile inca sunt o mare problema in zona de excludere si va fi o problema pentru sute de ani de-acum incolo, insa nivelurile de radiatii in zona de excludere variaza. Ghizii si operatorii de excursii cunosc foarte bine zonele care au un nivel mai slab de radiatii si va vor tine departe de zonele periculoase. Pe deasupra, nivelul de radiatii este monitorizat permanent.

Ca sa-ti faci o idee, cantitatea de radiatii absorbita la Cernobîl in timpul unui tur, este mai mica decat cea absorbita in timpul unui zbor transatlantic. Totusi, langa reactorul 4 nu poti sta decat o perioada foarte scurta de timp. Vezi si regulile unei excursii la Cernobîl.

 

Prypiat3

Cat de sigura este situatia in Ucraina?

Datorita confruntarilor dintre armata ucraineana si trupele rusesti, situatia in Ucraina continua sa fie instabila, insa in partea de est a Ucrainei, adica la 700-800km distanta de Kiev si Cernobîl.

 

Citeste si:

Aventură post-apocaliptică: în vizită la centrala nucleară de la Cernobîl

 


Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.