Dacă ne-ai urmărit zilele astea, cu siguranță știi deja că n-am lăsat să treacă anul fără să ajungem și-n Grecia, așa că iată-ne din nou plimbându-ne de pe o insulă pe alta. Cu mare entuziasm trebuie să mărturisim că una dintre cele mai frumoase aventuri ale acestor ultime zile a fost să închiriem o barcă pentru o zi întreagă și să o conducem noi înșine.

 Am fost doar noi doi sub cerul de septembrie al Greciei, am ancorat, am andocat și am făcut cam tot ce ne-a trecut prin cap cu o bărcuță de 30 cai-putere. Te întrebi cum se poate așa ceva? Ei bine, se poate, chiar dacă nu ai permis de navigator, dar trebuie să știi dinainte niște lucruri. Iar aceste lucruri ți le vom povesti imediat.
Am spus-o de multe ori până acum, așa că probabil nu te va surprinde nici de data asta, indiferent de destinația aleasă, noi ne facem temele cu conștiinciozitate și, pe cât posibil, încercăm ca de fiecare dată să găsim o activitate nouă pe care să o testăm în premieră. O aventură, practic, care să ne margheze călătoria și de care să ne amintim cu drag peste ani. Mai are sens să spunem că exact așa a fost și închirierea șalupei în Lefkada, adică fantastică?

Dar hai să o luăm pe rând și să-ți spunem de unde am închiriat barca

În Lefkada, cele mai multe firme care oferă șalupe spre închiriere se află în Nidri. Ca să fim mai exacți, acestea se găsesc de-a lungul promenadei, vizavi de Marina. Noi i-am ales pe cei de la Trident Boats, despre care am citit în prealabil pe TripAdvisor. Numa’ și numa’ lucruri bune, așa că ne-au convins. Mai mult, toate s-au adeverit ulterior, așa că îi recomandăm cu drag.

Cât costă?

Prețurile pornesc de la 50 de euro/zi pentru o barcă așa cum am închiriat și noi, de 30 de cai-putere, la care se adaugă, la sfârșitul zilei, combustibilul. Ca la o mașină, de fapt. Atâta doar: la plecare, ți se face plinul, asta însemnând cam 25-30 de litri, după care, la sfârșitul zilei, după ce te-ai plimbat în voie, când predai barca, un angajat verifică cam câtă benzină ai consumat și îți face calculul. Pe noi ne-au taxat cu 1,7 euro/litru, iar în medie, combustibilul te costă în jur de 20-30 de euro, chiar 40, dacă ții morțiș să consumi toată canistra.

Fii, însă, cu băgare de seamă! La centrul de închirieri trebuie să ajungi foarte devreme, imediat cum începe programul, adică la ora 9. Asta dacă vrei, desigur, să prinzi bărcile de 50 de euro. Cu cât ajungi mai târziu, cu atât îți cresc șansele ca cele ieftine să se fi dat deja, văzându-te nevoit să te îndrepți către bărci mai mari, dar și mai scumpe (am văzut că erau unele și de 60, de 70, ba chiar și de 80 de euro).

 

Noi am fost doi într-o barcă, dar fii fără grijă, încap mai mulți de-atât

Șalupa noastră a fost destul de spațioasă și ar fi încăput lejer patru persoane, ba chiar am văzut și grupuri de câte șase. Imaginează-ți, așadar, că și prețul este considerabil mai mic, cu cât grupul este mai mare.

Cât este de greu să conduci o barcă cu motor?

 La modul cât se poate de sincer, nu este greu deloc. Dacă unul dintre noi doi are o înclinație pentru a învăța foarte repede să conducă orice este motorizat, că-i mașină, că-i scuter, că-i motocicletă sau, mai nou, barcă, ei bine, celălalt este exact opusul. Sau pe-aproape. Cu toate acestea, până și cel mai neîndemânatic om poate să conducă o astfel de bărcuță. Nu are decât un volan, care te ajută să schimbi și să menții direcția bărcii, și un schimbător de viteze.

Ce ar fi, într-adevăr, mai complicat, ar fi să o parchezi, pentru că trebuie să mergi ușurel până la ponton. La fel, dacă vrei să acostezi pe o plajă sălbatică, trebuie să ai foarte mare grijă la bolovani și să ridici motorul până la jumătate. După ce parchezi șalupa, ridici motorul de tot din apă, dar, atenție!, numai după ce ai oprit motorul.

Desigur, vei primi toate aceste indicații, dar și multe altele de la angajații firmei de unde închiriezi barca. Nu îți va da nimeni o șalupă pe mână fără o mică lecție de navigație și câteva ponturi absolut necesare.

Pe unde poți ”naviga” de unul singur?

În Lefkada, acest lucru este posibil în partea sud-estică, în jurul insulelor Meganisi, Scorpios, care este o insulă privată, și în golfulețul de lângă insula-mamă, Lefkada. Regula de bază este să mergi cu barca aproape de uscat și să nu te avânți foarte mult în larg.

De reținut și că prețurile menționate erau valabile la sfârșit de septembrie (2018). Dacă mergi în august, să zicem, este posibil ca prețurile să fie mai mari și să nu găsești tarife de 50 de euro pentru închiriere, dar nu ne înjura, știi și tu foarte bine că în plin sezon prețurile cresc de obicei!

În altă ordine de idei, poți închiria o barcă și în Corfu, în Palekoastritsa, doar că aici prețurile sunt ceva mai mari. Cu 50 de euro, de pildă, poți lua cel mult o barcă de 15 cai-putere și manuală, adică fără volan, în timp ce una mai puternică, de 30 cai-putere, așa cum am avut în Lefkada, pornește de la 70 de euro, preț la care se adaugă și combustibilul.

Una peste alta, aventura pe mare ne-a plăcut mult de tot. Și ne-a plăcut și libertatea aceea, de neprețuit, pe care ți-o poate oferi o barcă pe mare, sub cerul liber, fie ea și mititică. Unde mai pui că, așa cum ne place nouă, poți fi un mic explorator și descoperi plaje minunate, golfulețe sau peșteri la care nu ai ajunge altfel, fără să te înghiontești cu 20-30 de turiști gălăgioși și nerăbdători să imortalizeze fiecare centimetru pătrat. Ca atare, dacă vrei liniște și fugi cât te țin picioarele de aglomerație – deci și de excursiile organizate în care bifezi locuri, și cam atât –, fă-o și pe-asta! Treci la cârma unei bărci și navighează, cât e ziua de lungă, încotro vezi cu ochii!2 comentarii

  1. Buna, Andra! scrie in articol 🙂 : ” În Lefkada, cele mai multe firme care oferă șalupe spre închiriere se află în Nidri. Ca să fim mai exacți, acestea se găsesc de-a lungul promenadei, vizavi de Marina. Noi i-am ales pe cei de la Trident Boats”

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend