Dacă visezi la o vacanţă ca în filmele americane, atunci bine ai venit in filmul nostru! Visul de a trăi celebrul American Dream ne-a urmărit şi pe noi o bună bucată de vreme, mai exact până în aprilie 2019, când l-am transformat, în cele din urmă, în realitate.

Aventura americană a fost, de fapt, un roadtrip de zile mari cu o maşină de zile mari – un Ford Mustang decapotabil – care ne-a purtat prin Las Vegas, prin rezervațiile naturale şi pe străzile vibrantului şi faimosului LA.

Despre experienţa noastră americană, cu tot ce a însemnat ea, de la itinerar până la buget, poţi descoperi în aceste articole.

Acum însă, vom povesti despre cele 3 zile petrecute în Oraşul Îngerilor, o metropolă ce, inevitabil, lasă urme adânci în memorie.

Unde ne-am cazat

O privire aruncată pe Google Maps, te va face să conştientizezi cât de mare e marele LA. Cu o suprafaţă 1.302.15 km2, Los Angeles este, de fapt, cel mai mare oraș din statul California şi al doilea ca mărime a populației din Statele Unite ale Americii, fiind întrecut doar de New York City.

E o metropolă polarizantă, cu cartiere în care tronează luxul şi periferii care nu sunt tocmai sigure pentru maşini şi turişti. Aşa că am avut grijă să ne facem bine temele şi am citit cu conștiinciozitate sumedenie de articole de călătorie şi recenzii. Într-un final, am tras linie peste toate şi am decis că zona North Holywood (NO-HO) este cea mai potrivită pentru noi. De ce? Pentru că e aproape de obiectivele turistice, e o zonă liniştită şi cu preţuri decente.

Am despachetat la Lexen Hotel, locaţie situată în apropierea Studiourilor Universal, unde am fost cazaţi preţ de 4 nopţi, ca să ne putem bucura de 3 zile pline în LA.

Aici am scos din buzunar 480 euro pentru cazare, taxa de parcare (parcare privată acoperită!) şi mic dejun.

Hotelul este nou, foarte curat şi confortabil, iar camerele arată excelent. Dincolo de asta, poziţionarea este exact ceea ce-ţi trebuie ca turist: este foarte aproape de Studiourile Universal, de Hollywood Walk of Fame, dar şi lângă o autostradă care te duce în Beverly Hills sau la ocean.

Ce am vizitat

  1. Merlose Avenue

Ne-am început periplul exploratoriu prin Los Angeles cu Merlose Avenue, strada unde e de văzut Marele Zid Roz şi Zidul Made in LA.

Orice turist care trece pe aici şi care se respectă se va imortaliza pe sine măcar cu aceste două obiective colorate emblematice. Parese că localnicii au făcut o pasiune pentru pereţi coloraţi şi picturi murale, pentru că sunt de găsit în multiple locaţii din oraş. O astfel de pictură se afla inclusiv în parcarea hotelului nostru.

Dacă eşti curios să le descoperi şi să ai parte de poze super intagramabile, găseşti aici o listă cu multe dintre ele.

Partea faină este că obiectivele acestea turistice nu te costă nimic, afară de parcare, dacă eşti cu maşina.

De altfel, vei fi nevoit să plăteşti parcare în tot LA-ul, dacă laşi maşina pe stradă. Vei vedea locurile semnalizate şi nişte staţii de plată cu cardul. Sau, dacă nu ai încotro, alegi varianta parcărilor private, care este însă şi mai scumpă.

  1. Oraşul Bevery Hills

Dacă ai pus piciorul în LA şi nu îţi petreci câteva ceasuri şi prin Beverly Hills, ai venit cam degeaba.

Înconjurat de jur împrejur de Los Angeles, Beverly Hills este cunoscut ca domiciliul unor personalități din domeniul cinematografiei şi a unora dintre cei mai bogați americani.

Dacă faci parte din generaţia noastră, de oameni de 30 ani +, doar numele acestui oraş e în măsură să te poarte rapid în adolescență şi cu gândul la vestitul serial Beverly Hills 90210. Să te plimbi de-a dreptul pe străzile pe care altă dată le vedeai doar în film, e una dintre experienţele alea de viaţă care rămân cu tine pentru totdeauna, pentru că stârnesc val de amintiri şi emoţii.

Şi uite aşa, mai tragi cu ochiul la casele şi grădinile aranjate până la cel mai mic detaliu, faci poze după poze cu palmierii înalţi de pe marginea şoselei şi realizezi cu încântare că toţi eroii aceia din serial au călcat pe acolo, iar tu chiar îţi vezi visul cu ochii.

  1. Rodeo Drive

Se află tot în Beverly Hills şi este una dintre cele mai luxoase străzi de shopping din SUA. Are în jur de 3 kilometri şi este împânzită de reprezentanţe ale celor mai prestigioase case de modă din lume.

Noi nu ne-am apucat să facem shopping aici, doar am pierdut vremea uitându-ne la vitrine, la clienţii ce ieşeau zâmbitori şi încărcaţi din magazine, în vreme ce ne bucuram de unul dintre cele mai bune fresh-uri pe care le-am băut vreodată.

  1. Studiourile Universal

După cum ne ştiţi suntem mari fani ai adrenalinei şi ai locurilor care te fac să te simţi într-o altă lume. Am testat câteva parcuri de distracţii prin Europa şi avem la activ nişte experienţe de crescut pulsul – salt cu paraşuta în tandem, parapantă şi alte asemenea nebunii. Drept urmare, nu aveam cum să ratăm ocazia de a avea parte de unele noi la Studiourile Universal. Pentru că Studiourile Universal nu sunt doar nişte studiouri de film, ci şi un loc de distracţie şi aventură.

Aici ai nevoie de o zi întreagă să intri în lumea filmului. Parcul este imens. Există zona cu magazine pentru suveniruri, zona cu restaurante, atracţii pentru copii mai mici şi mai mari, rollercoastere 3D, dar şi zona de studiouri unde se filmează următoarele blockbustere de la Hollywood.

Nouă ne-au plăcut foarte mult Castelul lui Harry Poter (unde s-a filmat celebra pelicula) cu roallercoasterul 3D din interior, spitalul unde s-a filmat serialul „Walking Dead", Transformers Ride 3D (genială!), King Kong 360 (cea mai lungă şi intensă experienţă 3D din lume) şi Turul Studiourilor (o plimbare cu trenuleţul prin zona cu studiouri, timp în care un ghid îţi povesteşte o mulţime de lucruri interesante).

Biletul de intrare costă 115 dolari de persoană (achiziţionat în prealabil, online).

Tot în Los Angeles mai poti vizita şi Studiourile Warner Bros, iar în vecinatatea oraşului te poţi distra cu un Disneyland şi un 6 Flags Magic Mountain.

 

  1. Hollywood Walk of Fame

Desigur, nu-i de ratat nici vestitul bulevard cu mii de stele, purtătoare de nume la fel de vestite. În trotuarele de pe Walk of Fame au fost încorporate, la distanță de 1.8 m una de alta şi în semn de omagiu, stele inscripționate cu numele diverselor vedete din industria de divertisment americană şi nu numai. Aici, maşina se lasă în parcare şi bulevardul se ia la picior în căutarea stelelor preferate: Thalia, Chuck Norris, Winnie the Pooh.

Acesta fost probabil cel mai aglomerat obiectiv pe care l-am bifat în Los Angeles. Pe anumite porţiuni, se circulă, de-a dreptul, “bară la bară”.

Tot pe Walk of Fame se găsesc şi Muzeul de Ceară, Teatrul Chinezesc TCL (care arată într-un mare fel) şi multe cafenele unde te poţi opri să-ţi tragi puţin sufletul. Noi am dat şi peste un loc mai puţin turistic şi poate o idee cam macabru pentru unii: Muzeul Morţii. Nu am stat prea mult pe gânduri şi l-am vizitat şi pe acesta. L-am găsit foarte interesant, însă nu-l recomandăm celor care se ştiu mai sensibili.

  1. Hollywood Hills

Şi dacă tot ziceam ce de poze instagramabile poţi face cu picturile murale de prin LA, una cu iconicul semn Hollywood în fundal e de nelipsit din portofoliul personal de fotografii. De altfel, acesta ar cam fi modul cel mai bun în care poţi imortaliza vacanţa pe tărâm american.

Celebrul semn se află cocoţat pe cel mai înalt vârf din Los Angeles şi veghează deasupra la fel de celebrului cartier Hollywood. Şi tocmai pentru că e atât de celebru este şi îngrozitor de aglomerat.

Ca tot turistul, am vrut şi noi să vedem “minunăţia”, însă cele câteva sute de oameni se îmbulzeau, doar-doar să se prindă în poză cu semnul, fără să apară în ea şi alţi vecini turişti, ne-au făcut să ne reconsiderăm decizia. Nu aveam loc nici să parcăm maşina. Drept care am zis pas.

Cu resemnarea la purtător, ne-am pornit repejor de acolo, numai bine ca să putem zări, chiar vizavi de aglomeraţie, un deal semeţ fără picior de turist. Nu era marcat ca obiectiv turistic, iar semnul cu Hollywood se vedea dintr-o parte. Pe noi însă nu ne-a deranjat asta, ne-am aşezat pe iarbă şi am stat aşa o vreme, în contemplarea semnului şi a LA-ului. Locul îl găseşti aici.

Semnul se poate vedea şi de la observatorul Griffith, aflat pe versantul sudic al Muntelui Hollywood, în parcul Griffith. E situat la 1.134 de metri deasupra nivelului mării și are parte de o vedere spectaculoasă asupra oraşului.

  1. Santa Monica

Într-una din zile, am decis să ieşim din oraş si am pornit spre ocean. Prima oprire a fost plaja din Santa Monica, o fâşie parcă nesfârşită de nisip fin şi auriu. Aici poţi vedea şi Docul (Santa Monica Pier), unde îţi poţi lua şi o porţie de distracţie în micul parc cu vedere la ocean.

  1. Venice Beach

După oprirea în Santa Monica am pornit spre vestita Venice Beach. Am stat acolo doar jumătate de zi şi, sincer, am mai fi stat vreo 3-4 zile. Dar ne întoarcem noi cândva.

La Venice Beach am găsit fix acel aer californian pe care ni-l imaginam: oameni relaxaţi, artişti de stradă cu idei năstruşnice, baruri, restaurante, o plaja imensă, muzica bună, mulţime de tineri.

Astea ar fi lucrurile şi locurile pe care am reuşit să le vedem în cele 3 zile pline în Los Angeles. Cu siguranţă ne vom întoarce pentru a ne bucura mai mult de zonele cu plajă.

Şi înainte să punem punct poveştii nostre în LA, simţim că-i bine să îţi împărtăşim şi partea dezamăgitoare a ei. Cu toata documentarea de dinaintea vacanţei, cumva ne-a scăpat informaţia că zona metropolitană Los Angeles este cea mai poluată din întreaga Americă de Nord. Mare ne-a fost uimirea să vedem, pe măsură ce ne apropiam, smogul dens ce acoperea oraşul. În zilele ce au urmat, am înţeles şi de ce.

Cu o populaţie de peste 4 milioane de suflete şi foarte mulţi posesori de maşini, o zonă împânzită de autostrăzi cu câte 7 benzi pe sens (unde, în orele de vârf, se circulă bară la bară) şi o industrie super dezvoltată (LA este oraşul cu unul dintre cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, după Tokyo şi New York) zona metropolitană se luptă de ani de zile cu aerul poluat. Sigur, smogul nu este mereu vizibil. În ultimii ani, autorităţile au încercat diverse soluţii de îmbunătăţire a calităţii aerului, însă se pare ca anul acesta lucrurile s-au înrăutăţit din nou. Poţi citi mai multe despre acest subiect şi aici.

Una peste alta, Los Angeles e genul acela de loc pe care merită să îl vezi măcar o dată în viaţă.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend