După îmbarcarea din Guadeloupa, prima oprire a itinerarului nostru prin Caraibe a fost Tortola, insulă ce face parte din Insulele Virgine Britanice.

Înainte de a-ți povesti despre cum am petrecut aici, hai să vedem mai întâi câteva lucruri pentru cultura noastră generală:

- Cum spuneam mai sus, Tortola face parte din Insulele Virgine Britanice, fiind deci un teritoriu britanic din Marea Caraibilor. Capitala este la Road Town, locul unde ancorează și vasul de croazieră. Toată insula nu are mai mult de 55 de kilometri pătrați.
- Insulele Virgine Britanice se bucură de una dintre cele mai prospere economii din Caraibe, cele două mari ramuri fiind turismul și serviciile financiare.
- Moneda oficială este Dolarul American, spre deosebire de celelalte insule din Caraibe, care au Dolarul Caraibian,
- Limba vorbită este, desigur, engleza. Nouă ni s-a părut că are mai degrabă accent american decât britanic. Ajută, firește, faptul că Statele Unite se află la o aruncătură de băț. De altfel, insula are multe alte influențe americane, precum mașinile de mari dimensiuni, tirurile-monstru, dar și multe produse importate din SUA.
- Populația este preponderent neagră, având descendenți africani. Oamenii cu care am interacționat în ziua petrecută pe insulă ni s-au părut foarte prietenoși și primitori.
- Anul 2017 a fost unul nefast pentru insulă, fiind lovită de uraganul Irma, care a provocat daune majore. În decembrie 2018, când am ajuns noi aici, încă se vedeau urmele nimicitoare ale uraganului, multe case și clădiri mari zăcând încă pe marginea drumului.

Ce am vizitat în această zi și la cam cât ne-a costat toată treaba asta.

După ce am coborât de pe vas, am mers puțin pe jos, vreme de vreo zece minute, până în centrul orașului. Am întrebat mai mulți localnici cât cer pentru excursia cu turul insulei, iar prețurile se ridicau la 30, chiar 40 de dolari. Am tocmit un nene tare simpatic și, cu numai zece dolari de persoană, am scos-o la capăt. Singurul compromis pe care l-am făcut a fost să așteptăm 15-20 de minute pentru ca omul să strângă un grup de 8-10 persoane. Mașina era încăpătoare, destinată unor grupuri mai mari.

Pe unde ne-am plimbat?

Am pornit prin oraș cu direcția Cane Garden Bay. Pe drum, ne-am oprit de două ori pe vârful dealului, pentru a admira insula de la înălțime.

Am mai făcut o oprire la distileria Callwood, o distilerie veche de mai bine de 300 de ani, în care încă se mai produce rom prin metoda tradițională. De fapt, Distileria Callwood este singura distilerie de rom care funcționează în Insulele Virgine Britanice. Se pare că, la un moment dat, au existat aici până la 26 de distilerii. Multe dintre ele au dispărut complet, însă ruinele lor pot fi văzute pe ici, pe colo. Iar una dintre aceste ruine se află chiar lângă gara din Golful Brewer.

Familia își cultiva o parte din trestia de zahăr, a cărei maturizare durează aproximativ un an, dar, pentru că nu au avut suficient teren, au ajuns să cumpere restul de la furnizorii locali din Tortola. Tot procesul începe în martie și continuă până în august. Moara de presă este condusă de un sistem de volanți și trepte de viteză, iar alimentarea era făcută de măgari ce se plimbau în cercuri. În zilele noastre, însă, măgarii au fost înlocuiți cu un motor diesel.

După o scurtă degustare de rom, am pornit spre plajă. Cane Garden Bay este cel mai cunoscut loc de pe insulă, și, deci, și cel mai vizitat, dar pe bună dreptate. Cum intri în golfuleț, ți se dezvăluie o mare turcoaz cu valuri numai bune de bălăceală, o plajă întinsă cu nisip alb foarte fin, străjuită, la rândul ei, de o pădure. Paradis!

Să tot fi stat aici vreo două ore, după care am pornit înapoi spre vapor.

Cum mai aveam destul timp la dispoziție, ne-am plimbat puțin și prin oraș. În apropierea portului, este o zonă cu căsuțe unde se vând tot felul de suveniruri și este o adevărată plăcere să te plimbi printre ele. Colorate în pastel, îți dau impresia că te afli într-un sat din desene animate.

După plimbare, ne-am oprit în zona din fața portului, foarte frumos amenajată cu terase, magazine și ditamai promenada împodobită ca pentru sărbătoare. De înțeles, având în vedere că am ajuns aici chiar înainte de Crăciun. Am ascultat colinde, ne-am pozat cu globurile uriașe, iar apoi ne-am restras într-un bar ca să ne conectăm puțin și la internet. Foarte frumos și barul: muzică reggae, atmosferă de vacanță, rom bun.

Cum timpul trece parcă mai lent în Tortola, am mai cumpărat o bere locală de la magazin (costă 4 dolari o bere), înainte de plecare, și am savurat-o pe o bancă, în port, bucurându-ne de atmosfera relaxată de pe insulă. Și, cu mâna pe inimă, putem să spunem că a fost o zi pe cinste!

Dacă ai mai multe zile la dispoziție, ia în considerare și insula vecină, Virgin Gorda. O călătorie dus-întors către insulă, din ce am văzut noi în decembrie 2018, costă între 30 și 50 dolari. Și, ca să te convingi că merită, uită-te și tu la cum arată The Baths, locul cu care se mândrește Virgin Gorda:

Am reușit să ajungem pe această insulă cu ajutorul Croaziere.co și Costa Cruises. Itinerarul a fost de două săptămâni și a cuprins GuadelupaTortola, St. MaartenAntiguaSt. Vincent, MartinicaTobago, Grenada, Barbados și St. Lucia. Recomandăm cu încredere traseul!

Citește și:

 

Ce trebuie să știi dacă plănuiești o vacanță în Caraibe, Antilele Mici

Jurnal de bord. Cum a fost croaziera de două săptămâni în Caraibe

Descoperind Franța exotică – ghid de călătorie în Guadelupa

Sint Maarten – insula împărțită frățește între francezi și olandezi

Antigua – insula fluturilor și a celor 365 de plaje

St. Vincent and the Grenadines – pe urmele piraților din Caraibe

Descoperind Franța exotică – mica incursiune în Martinica

Insula Tobago – unul dintre cele mai exotice locuri de pe Pământ

Insula Barbados – acasă la Rihanna

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend