În iulie 2022, timp de 2 săptămâni, am navigat pe mare în cadrul unei super croaziere prin Turcia și Grecia. De ce spunem “super”? Pentru că itinerarul este unul dintre cele mai reușite pe care le poți face în cadrul unei vacanțe pe croazieră.

Buuun, ca să intrăm mai repede în poveste, iată pe scurt traseul parcurs de noi și cam ce am făcut în fiecare port, iar la sfârșit vă lăsăm câteva informații foarte utile despre ce implică o vacanță pe croazieră.

 

Istanbul

Aici am petrecut aproape 4 zile, 2 zile la începutul croazierei și încă 2 la mijlocul ei. Cum mai fusesem în Istanbul în trecut și văzusem cam ce era de văzut, de data aceasta am hotărât să ne plimbăm fară grabă prin oraș. Pentru că avem copil mic și obișnuința de la lucra dimineața, ne-a fost mai ușor să ieșim să explorăm orașul în a doua parte a zilei.

Am vizitat cartierul boem al Istanbului, Balat. O bucățică de oraș foarte diferită față de ce am văzut prin centru. Blocuri colorate, altele în paragină, multe cafenele anticariat, străduțe colorate. E un mix interesant de frumos cu urât, care în cele din urmă ne-a plăcut. În Balat, există și o cafenea cu scări colorate, foarte vânată de amatorii de poze instagramabile. Ne-am apropiat de ea, era arhi-plină, așa că am plecat.

În altă zi, am luat la pas cartierul Galataport, locul care ne-a plăcut nouă cel mai mult din Istanbul. Cartierul este așezat de-a lungul canalului Bosfor și tot aici ajung și vasele de croazieră. Se zice că portul din Istanbul ar fi cel mai frumos port din lume (este subteran și are 29.000 mp). 

Este ticsit cu cafenele moderne, hipsterești, restaurante, magazine și clădiri foarte îngrijite.  Galataport se laudă cu statutul de centru culinar al Istanbulului și pe bună dreptate. Luați aminte la acest local, că o să ne mulțumiți după ce mâncați acolo: Balik Durum pentru cel mai bun kebab cu pește (până și Eva noastră de 2 ani a mâncat o lipie întreagă).

I-am arătat Evei și Piața Taksim unde s-a bucurat foarte tare să alerge după porumbei, podul, iar din greșeală am ajuns și în Marele Bazar. ☺

Istanbul este mereu o idee bună pentru a ieși din zona de confort, chiar dacă l-ai mai vizitat, mereu vei găsi lucruri noi de făcut.

Izmir 

A treia zi de croazieră ne-a adus în Izmir, un oraș tradițional turcesc, fără prea multe atracții turistice, dar până la urmă asta e și plăcerea călătoritului, să ajungi și în zone unde poți observa cum trăiesc oamenii, fără să alergi după puncte turistice.

Din port am luat-o agale pe jos și în vreo 30 minute am ajuns în centru. Acolo este o piațetă, o piață de pește, un turn cu ceas. Ne-am învârtit puțin și am hotărât să ne întoarcem la vas pentru a merge și la piscină. Planul era să ne întoarcem pe promenadă până la port, dar am prins un vânt de te lua pe sus, așa că am zis pas.

Adițional, pentru cei ce vor să vadă ceva special în aceasta oprire, își pot lua excursii spre orașul Antic Efes, unul dintre cele mai importante orașe antice ale lumii. Fiind la 80 km de Izmir (aproximativ o oră), aveți suficient timp să mergeți în excursie la Efes și să faceți și o mică plimbare pe promenadă în Izmir, pentru că vasul pleacă la ora 21.00.

Bodrum 

Ziua a patra am petrecut-o în frumușelul Bodrum. Nu citisem mare lucru despre această a treia destinație, așa că ne-a surprins foarte plăcut. Vasul ajunge foarte aproape de centrul stațiunii. Bodrum ne-a adus foarte mult aminte de Grecia: clădii albe cu tâmplărie albastră sau turcoaz, flori roz peste tot și străduțe micuțe și liniștite. Am înțeles de ce foarte mulți români aleg această destinație pentru concediul de vară, e fix ce trebuie.

După o mică plimbare prin oraș, ne-am oprit puțin și pe o plajă din apropiere de port la umbra unui copăcel. Totul ar fi fost perfect dacă nisipul nu ar fi fost plin de chiștoace de țigări.

Atena

În a cincea zi am ajuns și în capitala Greciei. Cred că am trecut prin Atena de cel puțin 15 ori până acum, dar am găsit și aici ceva interesant de făcut. Am luat un taxi din Pireus și ne-am dus direct în Monastiraki.

Pentru cine nu ne-a citit articolul cu ponturi despre Atena de acum câțiva ani, vă lăsăm și aici informația: foarte aproape de Monastiraki exista o străduță magică. Străduța asta are câteva cafenele ce te transpun direct în lumea fanteziei.

Este decorată cu tot felul de elemente precum umbreluțe, statuiete, magicieni, pasări, ciuperci uriașe.  Am vrut să-i arătăm Evei locul ăsta și bine am făcut: a fost super încântată! Am fi mai fi vrut să stăm și la o cafenea să mâncăm o prăjiturică magică, însă nu am găsit niciun loc liber. Poate aveți voi noroc. Am plecat și ne-am înecat amarul cu un souvlaki și o bere rece.

Mykonos

V-am zis că traseul croazierei este foarte reușit. Iată că în ziua a șasea, vasul a ajuns și în Mykonos. Ne-am trezit de dimineață și am zărit de la balcon insula asta mult iubită de toți turiștii. Am mai vizitat-o în urmă cu câțiva ani, tot în cadrul unei croaziere, dar atunci am stat și peste noapte (găsiți aici toate recomandările). De această dată am mers doar în oraș, ne-am plimbat pe străduțe, am băut o cafea scumpă la o terasă, iar Eva și-a făcut somnul de frumusețe la umbra unui copac cu flori. 

Față de prima vizită, schimbarea a fost că de data aceasta vasul a oprit în portul nou al insulei, iar de acolo a trebuit să luăm un autobuz de apă până în centrul orașului (călătoria costă 2 euro).

Kusadasi 

Vasul a navigat o zi pe mare (zi gândită pentru relaxare), a ajuns iar 2 zile în Istanbul, iar în Kusadasi am ajuns în ziua a 10-a. Orașul nu ne-a dat pe spate, probabil că resorturile și plajele acelea de revistă se află în afara orașului, dar a fost foarte interesantă atmosfera și am prins cel mai tare apus de până acum. În apropierea portului, se află un bazar cu replici; dacă ești fan îți poți lua Balenciaga cu 5 euro. 

Cel mai mult ne-a plăcut aici street food-ul: Doamne, ce porumb fiert și copt bun am mâncat! Am fi vrut să testăm și scoicile care erau la tot pasul, dar nu a mai încăput după înghețată, kebab și prânzul generos de pe vas. ☺

Pe lângă bazar și orașul în sine, aproape de port e și o promenadă foarte frumoasă și câteva petice de plajă (și ele pline cu chiștoace de țigări, din păcate). 

Creta

Am mers din nou pe mare și în cea de-a 11-a zi am ajuns în iubita noastră Creta. Vasul oprește în Heraklion, din păcate. Spunem din păcate, pentru că marile frumuseți ale insulei se află în centru și sud (Rethimno și Chania), iar Heraklion e în partea opusă. Noi am locuit aici 4 luni la un moment dat și am tot vizitat insula de-a lungul anilor, așa că de data asta nu ne-am stresat prea tare și am mers direct la plajă și la tavernă. 

Am ales Ammoudara beach și acolo ne-a uitat Dumnezeu. Plaja este decentă, amenajată drăguț cu șezlonguri și umbrele, există restaurante și baruri, iar prețurile sunt foarte accesibile. Am plătit 4 euro pentru 2 cafele, iar șezlongurile și umbrela au fost gratuite.

Pentru cei ce ajung prima dată aici, să știți că e suficient timp să vizitați și Palatul Knossos - casa vestitului Minotaur din mitologia greacă și locul în care a început civilizația. E tare interesant! Vă recomandăm să vizitați situl cu un ghid, care să vă introducă puțin în poveste. 

Rhodos

Surpriza cea mai frumoasă a croazierei a fost insula Rhodos. Nu ne așteptam ca ultima oprire din itinerarul acesta să ne placă și cel mai mult. 

Primul lucru care ne-a impresionat a fost chiar portul în care ancorează vasul de croazieră. Portul Mandraki este mărginit de ziduri străvechi (ziduri ridicate de cruciați), o micuță plajă cu nisip fin, iar vis-à-vis sunt porțile impunătoare ale cetății prin care turiștii intră în cel mai vechi cartier medieval locuit din Europa. Orașul Vechi reprezintă principala atracție turistică din Rhodos.

Am pierdut câteva ore bune bântuind străduțele întortocheate pline de farmec ale cetății, am văzut ruinele bisericii în stil gotic Fecioara Burgului, Piața Martirilor Evrei și ruinele Templului Afroditei, o moschee și multe piațete tipic grecești cu taverne și cafenele. Dacă ajungeți în Rhodos Town să mergeți neapărat la restaurantul Romios, un local ascuns sub doi măslini uriași, amenajat în stil boho cu mâncare extraordinar de bună.

După plimbare și prânz, am mai avut timp și de o mica ședere pe plajă. Am ales să mergem pe jos în zona Elli Beach, unde sunt și câteva beach bar-uri mai luxoase și prețuri pe măsură (20 euro/ șezlong). Zona asta cu plajă nu a fost neapărat pe placul nostru (era foarte aglomerată, plaja cu pietricele, iar zonele comune nu arătau foarte bine), însă am înțeles că în afara orașului exista plaje foarte frumoase. Rămâne să le explorăm data viitoare, când vom merge o săptămână (sau mai mult) în Rhodos.

Acestea au fost zonele vizitate de noi în croaziera de 2 săptămâni. Ce altceva ar trebui să mai știți?

Cât costă o astfel de vacanță?

Costul croazierei (cabina interioară pornea de la 1000 eur/pers. la promoție) + bilete de avion până în Istanbul și transferuri până la portul de îmbarcare, taxa de servicii 11 euro/ persoană/ zi + bani de buzunar pentru vizitare în funcție de stilul fiecărui călător (taxi, mașini de închiriat, excursii, autobuze, o cafea la terasă, suveniruri etc). De cele mai multe ori croaziera poate fi o variantă mai ieftină raportată la numărul de locuri vizitate și serviciile oferite (care sunt, de obicei, de 4 stele). Toate mesele sunt incluse în tariful de bază al croazierei (3 mese/ zi +gustări), așadar, nu e nevoie să mai plătiți nimic pe mâncare în orașele-porturi, decât dacă vreți să testați vreun loc anume. Adițional, pe vas există și restaurante cu specific: italienesc, steakhouse, sushi, burgeri, chinezesc, gelaterie. Acestea sunt contra-cost.

Vacanța pe cvasul de croazieră este potrivită și penru copii?

Da da da! Este cea mai potrivită! Mâncarea este proaspătă, diversificată și foarte gustoasă. Găsești aici fructe, legume, cereale, pește, fripturi, paste, pizza, deserturi fără zahăr, ba chiar și borcănele cu piureuri pentru bebeluși. La restaurante sunt și scaune pentru copii.

Pe vasul Costa Venezia erau organizate zilnic activități pentru copii (cu Peppa Pig, Eroii în Pijama, Patrula Cățelușilor etc). Aqua Park-ul este fericirea tuturor copiilor de toate vârstele, iar în interiorul vasului sunt încă două spații de joaca: unul pentru bebeluși și altul pentru copii mai mari. Unde mai pui că, pentru copii se plătesc doar niște taxe portuare, nu biletul întreg al croazierei.

Ce faci când vasul navighează pe mare?

În zilele când doar se navighează pe mare, nu ai cum să te plictisești, decât dacă iți dorești asta cu adevărat. Pe vas există teatru, baruri, un Aquapark imens pentru adulți și copii de toate vârstele (inclusiv pentru pici de 2 ani, ca al nostru), spectacole pentru copii, loc de joacă pentru bebeluși și copii, cazino, sala fitness, zona de shopping (magazine cu haine, ceasuri și parfumuri), piscine, jacuzzi și spa (masaje, tratamente etc). Accesul la sala de fitness, piscine, aquapark, spectacole, locuri de joacă și teatru este inclus în tariful de bază al croazierei. 

Cel mai mare mit despre vacanțele pe croazieră

Vacanta pe un vas de croazieră nu este doar pentru pensionari. Pasionații de vacanțe organizate pe cont propriu, cum suntem și noi, își pot vedea de treabă și aici. Practic folosești vasul doar pentru dormit și mâncat, iar în fiecare zi vizitezi porturile așa cum îți place ție: pe jos, cu autobuze locale, cu ghizi, excursie, mașină închiriată etc. Toate persoanele care au mers în croazieră la îndemnul nostru, s-au intors foarte fericite din vacanță. Aruncați un ochi aici daca vreți să testați și voi o astfel de vacanță.

 

Dacă mai aveți întrebări despre genul acesta de vacanțe, ne găsiți aici. Vă răspundem cu drag.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend