Luxemburg este una dintre acele țări la care nu te gândești prea des să-ți faci o vacanță, ori de frica prețurilor ridicate, ori datorită faptului că nu este o țară atât de mediatizată și populară. Am fost într-un city break do-it-yourself în unul dintre cele mai scumpe țări din Europa și ne-am interesat putin despre viața de aici.

Am zburat din București către Bruxelles, iar din fața aeroportului Charleroi am luat autobuzul Flibco către aeroportul Findel din Luxemburg, în total am dat vreo 50 euro/ persoană dus-intors, zbor și transfer. Un city break DIY în Luxemburg ajunge la 200 euro/persoană (zbor și cazare).

Ceasul arată ora prânzului. Ne aflăm in fața aeroportului Findel, singurul aeroport al Luxemburg-ului și baza singurei linii aeriene a țării, Luxair. Ne urcăm în autobuzul ce face legătura dintre aeroport și centrul orașului (4 euro dus-intors). Nimic ieșit din comun, mai puțin faptul că majoritatea oamenilor din autobuz arată de parcă sunt extrași de la un meeting corporatist sau de la o nuntă. Pe lângă câțiva turiști ca noi, majoritatea pasagerilor sunt îmbrăcați la costum și cămașă, accesorizați cu un ultrabook de 13″ și smartphone-ul lipit de mână. E o zi normală de joi în Luxemburg.

Autobuzul Nr. 16 înaintează încet spre centrul orașului și avem ocazia să ne holbăm la oameni și la peisaje. Trecem prin faimosul cartier Kirchberg, casă a multor instituții ale Uniunii Europene, printre care, Comisia Europeană, Curtea de Justiție, Parlamentul European, dar și a multor companii IT, financiare și bancare.

 

Photo credit: Vio Dudau, Luxembourg photograper

Ne simțim de parcă am călătorit în viitor și ne plimbăm prin Pipera City, o metropolă ce a înghițit de mult Bucureștiul.

Navigând pe lângă clădirile de birouri, bulevardul se umple de oameni la costum ce își fac drum către masa de prânz. Peisajul ne aduce aminte de scene de film cu cu lumi utopice. Ajută și faptul că pe stradă, cea mai banală și comună mașină este BMW, apoi Audi, iar Wifi este disponibil gratuit în tot orașul.

Ținut la adăpost de Germania, Belgia și Franta, Luxemburg este o bulă din mai multe puncte de vedere. Multe companii financiare au fost atrase aici de noțiuni ca paradis fiscal și secret bancar, dar și de siguranța, renumele și increderea bine definite de faptul că este capitală a Uniunii Europene și multe instituții își au sediul aici.

Știai că în topul țărilor cu cele mai mari datorii externe, Luxemburg se află pe locul 6?

Să revenim la city brek-ul nostru în paradisul fiscal. Coborâm din autobuz și mergem înainte fără o direcție anume și inevitabil, suntem deja în centru. Toamna își face simțită prezența, dar numai cât să coloreze frunzele copacilor. Insistăm că în orașul ăsta cochet și aparent utopic, nimic nu pare să meargă prost și îi căutăm nod în papură la fiecare pas.

Nu găsim nimic și ne resemnăm. Luxemburg este o bijuterie urbană cu o arhitectură de origini celtice și mai presus, un exemplu de oraș în care îți poți duce existența la cele mai înalte standarde.

Este bine trecut de ora prânzului și căutăm un loc în care să mâncăm. După 30 minute de umblat pe străduțele împânzite de brasserii, restaurante și magazine scumpe, descoperim Istanbul Kebap, o șaormerie clasică unde poți mânca decent un meniu de kebab cu cartofi și băutură la 7.5 euro/pers.

Pare ca mulți angajați din zonă mănâncă aici în pauza de prânz și probabil că evită restaurantele scumpe. Luxemburg nu are o cultură culinară proprie, majoritatea preparatelor fiind împrumutate din țările vecine, astfel, vei găsi burgeri, cartofi prăjiți, cârnați și alte sortimente din Germania, Franta și Belgia.

După ce ne încărcăm bateriile, luăm iar la pas străduțele, facem poze ca turiștii chinezi și dăm de singurul protestatar din Luxemburg. Are ceva împotriva corporațiilor și instituțiilor, însă nu deslușim mesajul lui.

Suntem încă pe deal, în Ville Haute, partea unde locuiau burghezii ducatului. Mergând pe marginea văii Petrusse, descoperim viaductele impozante, dar zărim și așezarea de la baza văii, cartierul Grund pe malurile râului Alzette. Aflăm mai târziu de la un localnic expat, că în partea asta a orașului stăteau săracii vremurilor.

Coborâm în vale și descoperim un sătuc pitoresc parcă scos din basme. Imaginează-ți o combinație între Bruges si Alsacia. După o șaormă copioasă parca ar merge o bere bună și ne îndreptăm către un pub irlandez așezat idilic pe malul râului, Scott’s Pub. Nu deschidem încă meniul și ne imaginăm deja o listă luungă de beri, cu gândul că au împrumutat ce e mai bun de la nemți și belgieni.

Meniul este sărac în beri și descoperim puține sortimente, printre care berea lor locală, Diekirch. Ne mulțumim cu un Diekirch și un Kwak belgian, 5 euro draftul și tot 5 euro sticla de 0.5.

Luxemburg, hub-ul imigranților, unde francezii sunt ospătari și portughezii sunt gunoieri. În fiecare zi de lucru, peste 170.000 muncitori nemți, belgieni și francezi calcă granițele Luxemburg-ului.

Numărul mare de companii și instituții europene, precum și stabilitatea economică, au atras oameni din toate colțurile Europei în speranța visului luxemburghez, un nivel de trai la cele mai înalte standarde.

 

Photo credit: Vio Dudau, Luxembourg Photographer

Opțiunile de angajare în Luxemburg sunt diverse, te poți angaja la una dintre corporațiile financare și IT sau la una dintre instituțiile europene. Salariile încep de la 3000 euro, iar după vreo 5-7 ani ajungi la 5000 euro. Vorbind cu un localnic expat, am aflat că salariile includ și asigurări bune de sănatăte și dentare. Sună bine, nu?

Siguranța job-ului și un salariu de 5000 euro îți permit ratele la un apartament modest și un BMW sau Audi ca să te încadrezi în peisajul urban din Luxemburg, însă ce faci în afara muncii de birou?

Luxemburg a fost nominalizat drept unul dintre cele mai plictisitoare țări din lume și nu doar datorită vremii mohorâte și a soarelui absent, dar și datorită faptului că, Luxemburg a devenit astăzi un mediu bun numai să muncești și să-ți duci existența (în cele mai bune condiții). O să întrebi ce e rău in asta. Răspunsul stă în faptul că nu există un echilibru între muncă și activitățile socio-culturale. Fiecare își vede de munca lui, iar evenimentele culturale sunt destul de rare. Dacă te gândești să devii expat aici, aruncă un ochi pe lista oficială cu joburi in Luxemburg. 

Vremea ajută. Poate, dacă Luxemburg avea deschidere la mare si 300 zile de soare pe an, nu ar mai fi avut nimeni așa mult spor și chef de muncă, iar PIB-ul ar fi fost mult mai scăzut.

Compania aeriană națională, Luxair are zboruri foarte bune către majoritatea destinațiilor la plajă din Europa, dar și către orașe europene bune pentru city break-uri. Astfel, dacă îți faci planuri să te muți cu jobul în Luxemburg și îți place să și călătorești, poți îmbina utilul cu plăcutul.

Dacă vrei să ajungi în Luxemburg, trebuie să știi că un city break aici te poate costa undeva la 200 euro de persoană (pentru zbor și cazare). Asta dacă zbori în Bruxelles, iei transferul Flibco și stai la Ibis Budget Luxemburg Airport, unde o noapte de cazare e între 50-75 euro/noapte. Micul-dejun este 7 euro/persoană, iar hotelul este curat si linistit. Dacă vrei să stai in buricul târgului sau aproape de el, o noapte de cazare este aproximativ 100 euro/noapte.

Acest articol este o impresie personală și transparentă a Luxemburgului, în urma unui city break de 2 zile aici. Informațiile prezentate se bazează pe experiențele proprii si pe discuțiile avute cu localnici și expați ce trăiesc și lucrează aici.

Articol scris de Florin B.

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten