Ușor-ușor, călătoria noastră prin Myanmar ne-a adus și în Bagan, una dintre atracțiile de top ale țării, dar și una dintre cele mai populare atracții din întreaga Asie de Sud-Est, alături de Angkor Wat din Cambodgia. Toate ca toate, dar ce are Bagan așa spectaculos? Ei bine, în câmpiile Bagan au fost construite peste 10.000 de temple, pagode și mănăstiri budiste, dintre care, astăzi, rămân încă peste 2.200 de temple și pagode, împrăștiate pe câmpii, ca-ntr-un tablou în care ai reușit și tu să intri, într-un fel.

Potrivit istoricilor, Bagan a fost întemeiat în secolul al II-lea d.Hr. și a fost fortificat în anul 849 d.Hr. de către regele Pyinbya, al 34-lea succesor al fondatorului Baganului timpuriu.




Bagan a fost capitala Imperiului Pagan. Pe parcursul a 250 de ani, conducătorii lui au construit peste 10.000 de monumente religioase (stupe, temple mici și mănăstiri) într-o zonă de numai 104 km2 de câmpie semideșertică. Orașul prosper a crescut atât ca dimensiuni, cât și ca grandoare, devenind un centru cosmopolit pentru studii religioase și seculare. Astfel, a atras de-a lungul timpului numeroși călugări și studenți din India, Sri Lanka și Imperiul Khmer.

Fiind situat într-o zonă activă seismic, Bagan a trecut prin multe cutremure, astfel că foarte multe dintre temple au fost distruse. Astăzi, au mai rămas în picioare doar vreo 2.200 de temple și pagode. În anii '90, Guvernul militar a restaurat multe dintre aceste clădiri, dar criticile venite din partea istoricilor nu au întârziat să apară. Se pare că, așa cum se mai întâmplă uneori, restaurările nu au acordat o prea mare atenție stilurilor arhitecturale originale. Cu toate acestea, însă, câmpia arată senzațional.

Cum ajungi aici?

După cum îți povesteam în articolul dedicat transferului din Mandalay spre Bagan, noi am ajuns aici pe calea apei. Am ales o croazieră de 11 ore pe râul Irrawaddy, croazieră ce a costat 57 de dolari și despre care am povestit mai multe aici.

Dacă nu te încântă varianta aleasă de noi sau dacă bugetul tău este mai mic, poți ajunge inclusiv cu autobuzul, o călătorie fiind în jur de 7-8 dolari, sau cu trenul. Avionul ar fi cea mai costisitoare variantă, dar nu neapărat cea mai scurtă dintre toate.

Ca să ajungi în New Bagan din port, nu ai prea multe variante. Trebuie să iei un taxi. Partea bună este că prețul se negociază și îl poți chiar împărți cu alți turiști care merg în aceeași zonă, cum, de altfel, am făcut și noi. Ne-am ”combinat” cu o chinezoaică ce mergea la un hotel din apropiere. O cursă ar trebui să coste 15.000-17.000 kiat. Noi am plătit partea noastră, adică 10.000 pentru amândoi, ceea ce înseamnă cam 5 euro, iar chinezoaica 7.000. Pare-se că șoferul avea ceva cu chinezii, altfel nu ne explicăm de ce a insistat atât de mult ca partenera noastră de drum să plătească mai mult.

La intrarea în zona arheologică se plătește, în plus, o taxă de 25.000 de kiat de persoană, deci aproximativ 14 euro, biletul fiind valabil cinci zile.

 

Unde am fost cazați

Baganul este împărțit în Old Bagan și New Bagan, iar hoteluri și restaurante se găsesc din plin în ambele zone.

După câteva căutări și după ce am verificat și opiniile altor turiști, am decis să ne răsfățăm cu un hotel luxos în cele patru nopți petrecute aici. Hotelul se numește Areindmar și este situat în Noul Bagan. Pentru patru nopți am scos din buzunar 192 de euro, micul dejun, copios de altfel, fiind inclus.

Dacă te întrebi cum poate arăta un hotel de aproape 50 de euro pe noapte în Bagan, ei bine, răspunsul este simplu: spectaculos! Camerele sunt imense, amenajate cu detalii tradiționale din lemn, și au, practic, cam tot ce ți-ar trebui pentru un confort maxim: saltele extrem de comode, aer condiționat, șampon, gel de duș, pastă de dinți, halat, Wi-Fi.

În plus, hotelul are și piscină, în caz că vrei să te răcorești după o zi de plimbări prin praf, o grădină verde, colțul zen, iluminată foarte frumos seara, respectiv un mic dejun la care nici nu ne-am fi așteptat: un bufet suedez cu mâncare tradițională, dar și cu tot felul de preparate internaționale de care, să fim sinceri, ne era cam dor (precum bacon prăjit, brânzeturi franțuzești, croasanți etc.).

Pentru noi a fost o alegere foarte bună, pentru că am și lucrat de pe terasa hotelului, a fost liniște și ne-am și putut odihni, astfel încât să rămânem și cu suficientă energie pentru a străbate toată valea Baganului în periplul nostru de a descoperi temple străvechi.

Pe unde se mănâncă bine?

Cum hotelul punea la dispoziție micul dejun, dimineața mâncam foarte bine fără să ne deplasăm în afara lui, pentru ca, mai apoi, să pornim la drum. Seara, cina o luam de regulă tot în zona New Bagan. De cele mai multe ori, am mâncat la 7 Sisters Restaurant, unde au o mâncare gătită cu simț de răspundere,  iar prețurile sunt decente. Îți mai recomandăm și The Teak House Restaurant, un restaurant din lemn de tek, foarte cochet și cu o atmosferă relaxantă.

Cum ne-am deplasat?

Cu un scuter electric, fără doar și poate! Vizavi de hotelul în care am fost cazați există și un centru de închirieri scutere electrice. Am luat unul singur pentru amândoi, cu capacitate mai mare, iar pentru trei zile am plătit 18.000 kiat, adică în jur de 10 euro. Plecam dimineața cu el, străbăteam văile în lung și-n lat, iar seara îl lăsam la centru pe a fi încărcat și pregătit pentru următoarea zi. Nu mai ținem minte exact numele agenției, însă dacă ajungi în fața hotelului, este imposibil să o ratezi.

Ca pont, ține minte că scuterele mai mici ar trebui să fie și mai ieftine. În plus, dacă pleci într-un grup mai mare și fiecare optează pentru un ebike, prețul final poate fi negociat.

Dacă nu te încumeți să încaleci un scuter, am văzut și varianta de plimbare cu caleașca trasă de cai printre temple, respectiv excursii organizate, însă noi nu le-am testat, așa că nu am ști să-ți spunem ce prețuri se practică. Cu siguranță, însă, sunt ceva mai mari decât varianta pe cont propriu.

Ce e de văzut?

Temple, temple și iar temple. Răsărituri, apusuri, temple.

Fă ce vrei tu, dar încearcă să prinzi măcar un răsărit și măcar un apus în preajma templelor, pentru că, altfel, ai venit degeaba până aici.

Și ține minte că, de vreo doi ani, guvernul a interzis escaladarea templelor pentru a admira răsăritul și apusul, așa că au improvizat două dealuri mai înalte de unde poți urmări spectacolul oferit de soare. Am încercat și noi să mergem la unul dintre cele două dealuri, însă, în plin sezon, este de-a dreptul îngrozitor. Sute de oameni se îmbulzesc, forfota este amețitoare, iar experiența este departe de ce ți-ai imagina văzând pozele.

În februarie (2018), existau încă în zonă niște puști care acostau turiștii pe stradă și-i întrebau dacă nu cumva ar vrea să-i îndrume spre un loc secret unde pot vedea răsăritul și apusul. Știau ei ce știau. Noi, însă, având destul timp la dispoziție, am descoperit comoara ascunsă pe cont propriu: un templu înalt, cu niște scări interioare secrete ce duceau fix pe acoperiș.

Ne simțim cu musca pe căciulă, ce-i drept, și mărturisim că nu e deloc în regulă să te cocoți pe clădirile vechi, cu atât mai mult cu cât există și o acțiune a guvernului în vigoare, acțiune menită să protejeze situl arheologic pe termen lung. Dacă ar fi să ne întoarcem aici, promitem solemn să nu repetăm trăznaia și să admirăm valea cu temple de jos în sus, așa cum ar fi corect.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Aventurescu® Oficial (@aventurescu) pe

 

După cele patru zile spectaculoase petrecute în Bagan, ne-am luat rămas bun și am pornit spre Yangon, unde avea să se încheie aventura noastră de 17 zile prin Myanmar.

Citește și:
10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești o vacanță în Myanmar
Myanmar: Ghid de călătorie în Yangon
Myanmar: Ghid de călătorie, Lacul Inle
Myanmar: Ghid de călătorie în Mandalay
Cum vizitezi într-o singură zi Mingun, Inwa și Amarapura
Croazieră pe râul Irrawaddy, între Mandalay și Bagan
Minunata Burma – traseul nostru de 17 zile prin Myanmar



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend