Capitală a țării pentru o lungă perioadă de timp, între 1885 și 2005, Yangon este, chiar și astăzi, cel mai mare oraș din Myanmar. În 1988, aproape 15% din populația ce locuia în centru a fost strămutată în nord-estul orașului, scopul fiind acela de a elibera clădirile coloniale. Ele au fost reabilitate cu mare grijă, pentru ca, în prezent, să fie folosite ca birouri de către companii și antreprenori.
În anii '90, guvernul a demarat o acțiune de amploare de renaștere a orașului: a fost curățat până la cele mai întunecate cotloane, clădirile publice au fost vopsite, pe străzi au început să apară din ce în ce mai multe mașini noi, ba chiar au apărut telefoanele mobile și sateliții pentru televiziune.
În ciuda acestei schimbări la față, guvernul ia o decizie neașteptată în 2005, anunțând că va muta capitala administrativă din Yangon în Nay Pyi Taw. Totuși, Yangon rămâne unul dintre cele mai mari și mai reprezentative orașe, fiind nu numai nod aerian, dar și capitala diplomatică a țării.
Unde am fost cazați?
După îndelungi căutări, am ales Checkin Downtown, un hotel situal în cartierul chinezesc, unde am plătit 30 dolari/noapte pentru o cameră dublă cu baie privată. Cum ni s-a părut? Ei bine, a fost o mică diferență între recomandările pe care le-am citit anterior și care ne-au făcut să credem că este locul potrivit și realitate, întrucât curățenia a cam lăsat de dorit.
Din punctul nostru de vedere, se putea face ceva mai mult la acest capitol. Altfel, însă, am avut parte de un mic-dejun îndestulător cu o mare surpriză: Nutella!
Cine ar putea să refuze vreodată o lingură de Nutella? În plus, am avut cafea și ceai la discreție pe tot parcursul zilei, iar personalul a fost prietenos și săritor. O altă bilă albă a fost în mod cert și localizarea, căci am putut ajunge oriunde am avut nevoie pe jos.
Ce e de văzut?
1. Niciun ghid de călătorie în Yangon nu poate începe altfel decât așa: Swedagon Pagoda. Poate și pentru că este un complex impresionant și cel mai important lăcaș de cult din țară. Îl poți zări cam de oriunde din oraș. Este localizat lângă un parc imens, People's Park, pe care merită de asemenea să-l explorezi. Oricum ar fi, nu te abține să-i dedici cel puțin câteva ore, pentru că vei avea ce vedea.
Despre domul aflat în mijlocul complexului, acoperit cu aur, se spune că ar avea în jur de 2500 de ani. Stupa cea mare este maiestuoasă, fiind placată cu aur și argint și împodobită cu 1100 de diamante care au împreună 278 de carate, dar și cu alte 1383 de pietre prețioase.
În partea superioară, se află o sferă de aur goală, îmbrăcată și ea în ”haine” scumpe: 4351 de diamante care cântăresc 1800 de carate în total. Piesa de rezistență, însă, este un diamant de 76 de carate care tronează în vârful stupei. E lesne de înțeles că acest complex este o veritabilă bijuterie, și la propriu, și figurat, și că îți va tăia răsuflarea.
De aceea, te sfătuim să îți petreci aici câteva ore bune, dar fă cumva să prinzi și apusul, care, în lumina lumânărilor ce se aprind la ceas de seară, devine magic. Intrarea costă 10.000 Kyat (aprox. 7.5 dolari)
2. O altă zi, o altă distracție: trenul circular ce te duce la o plimbare în jurul orașului. Cu doar 50 de cenți și 39 de stații, vei ajunge să înțelegi cu adevărat cum se petrece viața localnicilor din Yangon și din împrejurimi. Nu te amăgi singur, trenul acesta nu este Orient Express, ba chiar nici măcar asemănător, dar plimbarea este o experiență de neratat.
Este, dacă vrei, o întoarcere în timp, o întâlnire cu un amestec surprinzător de detalii, de la oamenii zâmbitori la periferia orașului, de la piețele cu legume și fructe și agricultorii ce muncesc câmpurile la munții de gunoaie. Acesta este Myanmarul de zi cu zi.
3. Cartierul chinezesc. Ei bine, acest cartier se confundă cu centrul vechi al orașului care aduce laolaltă nelipsitele piețe locale unde găsești tot felul de produse, street food, blocuri înghesuite și, firește, oamenii grăbiți ce aleargă de colo, colo.
Noi ne-am și cazat în zonă, așa că am avut ocazia, nu doar o dată, să luăm la picior străduțele mai degrabă murdare, în mijlocul pregătirilor pentru Anul Nou Chinezesc, împodobite cu ghirlande colorate și fremătând de agitația marelui eveniment.
Într-o altă seară, s-a întâmplat să nimerim pe o străduță închisă circulației din cauza unor sute de oameni ce stăteau pe jos într-o liniște deplină, ascultând predicile unui important călugăr. Nu mare ne-a fost mirarea, știindu-i pe localnici foarte prietenoși, când ne-au și invitat să ne alăturăm ”ședinței”.
Recunoaștem, însă, că nu am rezistat decât câteva minute, căci oricât de minunate ar fi fost învățămintele Preasfinției Sale, și sigur erau, n-am înțeles o boabă din ele.
4. Sule Pagoda, clădirile coloniale și Parcul Maha Bandula. Așezată în mijlocul unei intersecții, în apropiere de cartierul chinezesc, pagoda găzduiește un templu vechi de mai bine de 2000 de ani și reprezintă centrul orașului. De jur-împrejur, clădirile coloniale restaurate te aduc cumva acasă, având ceva din aerul european, iar Maha Bandula Garden este oaza de liniște și de relaxare a localnicilor în zilele toride de vară.
Tot aici, în acest parc, te întâmpină și Monumentul Independenței, un obelisc foarte înalt de aproape 50 de metri.
5. Apus de soare în port (Pansodan Ferry Terminal). Ca un sfârșit apoteotic al plimbării prin cartierul chinezesc, poți admira un apus de toată frumusețea în port. Nu numai că vei vedea un soare roșu ca focul, dar vei putea fi și martorul unei frânturi de viață pe care nu ai văzut-o până atunci, un stil de viață neașteptat.
La sfârșitul zilei de muncă, zeci de localnici se înghesuie în taxiurile-bărci pentru a trece pe partea cealaltă a râului. Un sfat de care ar trebui să ții seama ar fi să te echipezi cu o mască chirurgicală, căci aerul este foarte poluat în zonă.
6. Golden Rock. Despre acest obiectiv vă vom povesti puțin fără ca noi să fi ajuns la el, însă ținem să o facem pentru că nu lipsește din niciun ghid. Mai mult, se pare că este pe poziția a doua în topul locurilor sacre de pelerinaj, după Swedagon Pagoda.
Te întrebi care este treaba cu acest bolovan? Ei bine, este de fapt o mică pagodă, de aproximativ 7 metri, construită pe vârful unui bolovan de granit pe care adepții de sex masculin l-au împodobit cu frunze de aur.
Legenda spune că Stânca de Aur ar fi așezată pe un fir de păr al lui Buddha.
Deși pare că în orice clipă o va lua la vale, să știi că sfidează legile gravitației și stă bine mersi cocoțată acolo. Stânca și pagoda sunt în partea de sus a Muntelui Kyaiktiyo, la 200 de kilometri de Yangon și ar fi trebuit să ajungem aici cu o mașină închiriată, cu niște prieteni, dar timpul nu a fost de partea noastră.
Există, însă, și excursii organizate, de o zi, cu plecare din Yangon.

Sursa foto: asiatravel.services
Cum ne-am deplasat?
Dacă alegi să stai în centrul vechi al orașului, așa cum am făcut-o noi, nu vei avea prea mare nevoie de transport, fiind destul de aproape de orice obiectiv. Pentru transferul de la aeroport la hotel am folosit aplicația Grab, pe care am descoperit-o ca fiind foarte utilă. Funcționează foarte bine și, cel mai important, te scapă de bătăi de cap inutile, de negocieri, dar și de riscul de a fi păcălit de taximetriști.
O altă variantă ar fi taxiurile pe bicicletă, care par a fi foarte la modă, ele fiind, practic, un înlocuitor al scuterelor, acestea din urmă fiind interzise cu desăvârșire în Yangon.
De fapt, se prea poate ca Yangon să fie singurul oraș asiatic în care nu vei vedea urmă de scuter. Pare-se că, în urmă cu ceva ani, o persoană politică importantă ar fi fost implicată într-un accident cu un scuter, iar de atunci s-a hotărât că este un mijloc de transport periculos, ceea ce a dus la interzicerea imediată pe străzile din Yangon.
Unde am mâncat?
Neapărat trebuie să pui pe listă Rangon Tea House. Ține cont că nu este cel mai ieftin restaurant, dar mâncarea este absolut de-li-cioa-să. DELICIOASĂ. Ca atare, noi i-am călcat pragul de mai multe ori și toate preparatele au fost pe măsura recomandărilor și, drept urmare, și a așteptărilor.
Restaurantul se laudă cu preparate tradiționale burmeze, însă cu o atingere foarte reușită a bucătăriei indiene.
Indiferent care este traseul tău și ce îți propui să vizitezi, Yangon nu este o destinație pe care să o ratezi. Ba dimpotrivă. Și suntem convinși că, odată explorat, de la templele sacre la piețele locale sau la străduțele înghesuite ale centrului vechi, îți va mai schimba un pic percepția asupra vieții în Asia.
Te așteptam cu multe poze din aventurile noastre și pe contul de Instagram.
Citește și:
10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești o vacanță în Myanmar
Myanmar: Ghid de călătorie, Lacul Inle
Myanmar: Ghid de călătorie în Mandalay
Cum vizitezi într-o singură zi Mingun, Inwa și Amarapura
Croazieră pe râul Irrawaddy, între Mandalay și Bagan
Myanmar: Ghid de călătorie în Bagan
Minunata Burma – traseul nostru de 17 zile prin Myanmar
Un comentariu
Marinache Ion on
Comentariul a fost trimis.Am făcut un circuit de 2 săpt în Myanmar în luna Noiembrie 2019, inclusiv Bagan, Mandalay & Yangoon !