Nicio călătorie în Myanmar nu ar trebui să se sfârșească înainte de a face o vizită de cel puțin câteva zile în zona lacului Inle. Noi ne-am gândit traseul în așa fel încât, imediat după ce am explorat Yangon, să ajungem și în această zonă.
Nyaunsghwe a fost cel de-al doilea oraș unde ne-am stabilit baza pentru trei nopți, iar de-aici urma să continuăm expediția noastră prin minunata Burma. Recunoaștem, însă, că poate am mai fi avut nevoie de încă vreo două nopți ca să fim pe deplin satisfăcuți.
Pe scurt, lacul Inle face parte din statul Shan și se întinde pe o suprafață de aproximativ 116 km2, ceea ce înseamnă foarte mult, mai ales dacă ajungi și la fața locului, fiind al doilea ca mărime din Myanmar. De jur împrejurul lacului s-a dezvoltat un adevărat oraș alcătuit din case construite pe picioroange, școli, temple, magazine și restaurante.
Singura modalitate de transport prin acest ”oraș” este cu barca, drumurile fiind trasate printre frunzele de lotus. Cu adevărat uimitor este că, pe lângă aceste ”autostrăzi” care se află peste tot de-a lungul și de-a latul lacului, localnicii cultivă tot felul de legume în grădini plutitoare. Fără să exagerăm cu nimic, putem spune că avem de-a face cu un veritabil univers pe apă.
Dar hai să ne întoarcem la recomandările noastre pentru această zonă.
Cum ajungi aici?
Ar fi două variante: fie cu autobuzul, fie cu avionul. Prima variantă este foarte accesibilă, dar ca dezavantaj ar fi faptul că o astfel de călătorie durează foarte mult, și asta pentru că, din păcate, Myanmar nu are încă o infrastructură rutieră. Și când spunem că nu are, nu avem în minte rețelele de autostrăzi din țările vest-europene, de pildă, ci niște străzi, cum or fi ele, care să ajute cât de cât la deplasare. Ca atare, noi am optat pentru cea de-a doua variantă, preferând să plătim ceva mai mult, dar să economisim în schimb timp. Iar acest timp l-am petrecut în zonă, explorând.
Din Yangon am zburat spre aeroportul din Heho, cel mai apropiat, iar zborul în sine a fost și el o experiență, întrucât am urcat la bordul unui ATR, am beneficiat de servicii 100% burmeze, iar aeroportul unde am aterizat, zici că este grajdul bunicii. Pentru transfer, vei găsi în aeroport taximetriști cu care poți negocia prețul călătoriei spre hotelul din Nyaungshwe.
Raportând la condițiile oferite, trebuie să știi că zborul nu este deloc ieftin, prețul unui bilet fiind de 104 dolari de persoană, sumă la care am mai adăugat încă 25.000 kyat pentru taxi (adică aproximativ 18 dolari).
Ca o cheltuială în plus, încă 10 dolari de persoană (sau 13.500 kyat) se vor duce pe o taxă care se plătește undeva la intrarea în oraș pentru a intra în zona turistică.
Unde am fost cazați
După cum spuneam, cel mai apropiat oraș de lac este Nyaungswhe. Aici, am găsit o cazare drăguță chiar pe strada principală, într-un hotel care se numește The Hotel Imperor Inle. O altă variantă ar fi și Ostello Bello, la mare căutare, din ce am văzut noi, în rândul turiștilor tineri.
Revenind, însă, la hotelul unde ne-am cazat noi, nu avem ce să-i reproșăm, ba dimpotrivă, numai cuvinte de laudă, cu atât mai mult cu cât în Myanmar este foarte greu să găsești o cameră mare care să fie și curată, și liniștită, și să se și ridice la standardele cu care suntem obișnuiți.
În plus, am avut și micul-dejun inclus, ceea ce pentru noi a fost perfect, ba chiar și o conexiune wi-fi destul de bună. O noapte de cazare ne-a costat 33 dolari.
Pe unde se mănâncă bine?
Am găsit aici cele mai multe restaurante pe placul nostru, așa că, de data aceasta, nu avem o singură recomandare, ci chiar mai multe: One Owl Grill, Dosa King, cu specific indian, și Sin Yaw Restaurant, cu specific burmez, unde poți prinde un loc la cină doar dacă te știi norocos de fel.
Ce e de văzut?
Dacă tot ajungi până aici, atunci clar trebuie să pornești într-o excursie cu barca pe lac. Nu este nevoie să apelezi la vreo agenție, ci, mai degrabă, ar trebui să de lași dus de val, la propriu și la figurat, și să accepți propunerea localnicilor care obișnuiesc să abordeze turiștii pentru excursii. Mai toți au bărci dintr-acelea lungi și știu ca în palmă lacul și locurile unde trebuie să te ducă pentru ca tu să poți pleca cu cele mai frumoase amintiri de acolo.
Reține că prețul de pornire al excursiei este în jur de 14.000-16.000 kyat, adică aproape 10-12 dolari, asta ca să știi cum și cât să negociezi, și că, pentru banii aceștia, ești plimbat cam jumătate de zi pe lac, cu însoțitor.
Nu vrem să-ți stricăm surpriza, așa că, pe scurt, îți spunem că imediat după ”îmbarcare” în principalul mijloc de transport, vei porni la drum. Traseul va fi exact așa cum vezi în toate cărțile poștale cu Myanmar, cu vestiții pescari la muncă, cu mici fabrici de prelucrare a lotusului și a bumbacului, ateliere în care poți chiar încerca cele mai naturale țigări din lume (sunt făcute manual din tutun organic, frunză de bananier, arome de banană, miere sau mentă, și lipici de orez), cu ateliere în care se prelucrează aurul și argintul.
Nu lipsesc nici templul pisicilor, satele așezate pe apă, grădinile plutitoare, dar și alte câteva locuri pe care doar ghidul localnic le-ar putea ști.
Altă zi, altă aventură. Dacă știi să mergi cu bicicleta, îți recomandăm să închiriezi una și să pornești la drum încotro vezi cu ochii, mai ales că este și foarte ieftin – cu doar 1.500 kyat, adică puțin peste 1 dolar, poți avea o bicicletă o zi întreagă.
Traseul ales de noi a dus la podgoria Red Mountain Estate. De altfel, zona lacului Inle este recunoscută inclusiv pentru vinurile bune care se fac aici. Așadar, am testat, ne-a plăcut, iar priveliștea superbă, cu podgoria întinzându-se în depărtări cât vezi cu ochii, a fost minunată. În vârful dealului există și un restaurant, o bucățică de rai, unde poți lua prânzul și savura un pahar de vin.
De altfel, după ce ai pedalat atât prin sătucuri și praf, după ce ai înfruntat și un urcuș anevoios, pauza este binemeritată. La întoarcere, fără să plănuim nimic concret, ne-am abătut puțin de la drum și am ajuns la o mănăstire de novici budiști.
Păi dacă până aici ziua a fost cum a fost, stai să vezi cam ce ne-a așteptat la mănăstire. Preț de vreo oră, ne-am întreținut cu șase-șapte copii, am făcut conversație, da, da, cum se face atunci când niciunul dintre interlocutori nu vorbește limba celuilalt, prin semne, și ne-am ospătat cu fructe de tamarind culese cu mânuțele lor. Discuția, altfel foarte plăcută, s-a cam împotmolit în momentul în care cuvântul ”Mokita” a început să fie pronunțat prea des.
Văzând că nu pricepem ce vor să zică, unul dintre copii ne ia de mână și ne trage în mănăstire, unde, într-un colț, cu un laptop în brațe, stătea liniștit Mokita. Surpriză! Mokita era un călugăr budist de origine germană. Și iată cum au mai urmat câteva ore bune de taclale cu Mark, căruia i se zice și Mokita. Am băut ceai și am ascultat cu sufletul la gură povestea acestui om care a ales ca, timp de șase luni pe an, să vină aici pentru a ajuta copiii din zonă. Cum face asta? Păi simplu – pare, dar nu e – cu ajutorul unei asociații din Germania strânge bani pe care mai apoi îi investește în educație, sănătate și adăposturi.
Noi am ajuns întâmplător aici și nu încurajăm neapărat turismul la mănăstire doar de dragul de a vedea ceva nemaivăzut, dar dacă, totuși, ești curios și ceva din povestea lui Mokita te-a atins, poți da o fugă până la ei. Mănăstirea o găsești în drum spre Htet Eain Gu Cave And Monastery.
Mai mult, dacă binevoiești, îi poți chiar ajuta cumpărând de la micul magazin ce urmează să se deschidă ceaiuri naturale și alte leacuri naturiste.
Ți-am zis de la bun început că după trei zile pline în zona lacului Inle, am mai fi avut nevoie de încă pe atât ca să ne declarăm pe deplin satisfăcuți, pentru că ne-a plăcut mult atmosfera relaxantă, de țară, ne-au plăcut oamenii, vinul bun și excursiile deloc costisitoare. De aceea a și rămas unul dintre locurile noastre preferate dintre toate cele vizitate în 17 zile prin Myanmar.
Iar acum, după o asemenea experiență, iată-ne cu niște curaj la purtător, cumpărând bilete de autobuz către următoarea noastră aventură, Mandalay.
Citește și:
10 lucruri pe care ar trebui să le știi dacă plănuiești o vacanță în Myanmar
Myanmar: Ghid de călătorie în Yangon
Myanmar: Ghid de călătorie în Mandalay
Cum vizitezi într-o singură zi Mingun, Inwa și Amarapura
Croazieră pe râul Irrawaddy, între Mandalay și Bagan
Myanmar: Ghid de călătorie în Bagan
Minunata Burma – traseul nostru de 17 zile prin Myanmar