Zilele trecute le-am vizitat pe Emilia, Simona și Alexandra, fondatoarele primului sat ecologic mobil din România, Nomad Ecovillage. Vă lăsăm mai jos povestea satului și vă încurajăm și pe voi să luați parte la turismul responsabil în România. Veți fi uimiți ce țară frumoasă avem și ce oameni curajoși puteți întâlni pe drum.
- Ce este de fapt Nomad Ecovillage?
Totul a început din dorința de a lucra și de a trăi cu oameni care împărtășesc aceeași viziune, de a oferi experiențe ecoturistice autentice, ateliere handmade și diverse programe educaționale.
De-a lungul timpului, toate trei am avut contact și experiențe cu diverse comunități ecologice, atât în țară cât și în străinătate. Simona a participat la construirea unor căsuțe din lut și a vizitat diverse comunități care împărtășesc aceleași principii.
De cealaltă parte, Alexandra deja îmbrățișase total acest stil de viață, trăia off grid de câțiva ani și își dorea să împărtășească experiență ei și cu alte persoane. Cercul a fost completat de Emilia care căuta activ asociați și colaboratori pentru crearea unei comunități sustenabile în România.
De aici, viața și-a produs magia și un șir continuu de sincronicități ne-a adus împreună. Noi nu credem în coincidențe, ci din contră, credem că acest vis căuta să prindă viață și ne-a ales pe noi. Împreună am creat un sătuc sustenabil, un ecovillage mobil, pe care să îl putem “muta” dintr-un loc în altul cu efort minim.
Am petrecut 6 luni de la dezvoltarea conceptului de pe hârtie la realitate, însă procesul de amenajare în sine a durat aproximativ două luni jumătate. Nomad Ecovillage nu înseamnă doar un camping, ci o experiență holistică. Am creat o mini comunitate la aproximativ 1100 m, membrii comunității locuind în rulote și corturi.
Astfel, de la cazare la cort, domuri și un proiect hibrid A-shape/ cort, la colaborarea cu comunitățile locale pentru produse naturale, zone de relaxare, socializare, spații de joacă pentru copii, terapii și yoga, ne propunem să oferim experiențe ecoturistice autentice oaspeților care se alătură (chiar și temporar) “tribului” nostru.
- Care-i povestea echipei voastre? Cu ce vă ocupați înainte de Nomad Ecovillage?
Cum spuneam suntem 3 membri fondatori cu background-uri diferite (sustenabilitate, business, turism), însă cu un scop comun: să trăim în perfectă armonie cu mediul înconjurător, folosind în același timp beneficiile tehnologiei pentru un stil de viață sustenabil, și să dăm acest exemplu mai departe. Pe parcurs, s-a alăturat echipei un eco-voluntar, care a contribuit fizic, mental și emoțional în acest proiect de suflet.
Alexandra a avut propriul bar în Bistrița pe care l-a închis în 2017 și de atunci trăiește din venituri pasive. Ea este partea practică, “mâna de fier” a proiectului și, de obicei, o vedeți cu o drujbă sau o bormașină în mână, meșterind la ceva sau mai exact împlinind vise.
Este pasionată de design interior și spațial, proiecte arhitecturale, viață sustenabilă, muzică și gătit și își adoră prietenii patrupezi. Are un Master în Management Hotelier și multe alte talente pe care vă invităm să le descoperiți de la ea, este o adevărată enciclopedie!
Emilia a locuit în Islanda și Anglia și a călătorit extins prin lume cu diverse proiecte de sustenabilitate în ospitalitate pentru un ONG global. S-a întors în țară după o decadă cu acest vis frumos așternut pe hârtie.
Ea este partea strategică a proiectului, creează structura logistică, se ocupă de managementul calității și sustenabilității și dezvoltă parteneriate. Este pasionată de natură, drumeții, citit și alergat. Are un Master în Mediu și Gestionarea Resurselor Naturale și lucrează în paralel ca auditor și trainer.
Simona a lucrat ca Manager de Turism pentru o fundație care se ocupa de ecoturism și observarea faunei în Munții Făgăraș. A participat în diverse programe în managementul ospitalității în SUA și are experiență în vânzări și marketing online.
Ea este partea artistică a proiectului, îi place să se joace cu cuvintele, să vă încânte auzul cu vocea ei și să vă dezmorțească trupurile cu ajutorul sesiunilor de yoga. Are un Master în Dezvoltare și Amenajare Turistică și este instructor yoga certificat.
- Care a fost cea mai mare provocare pe care ați întâmpinat-o?
Timpul a fost fără îndoială cea mai mare provocare pentru noi, deoarece ne-am dorit să cream acest proiect cu propriile mâini și să îl vedem cum se ridică în fața ochilor noștri. Având în paralel și alte angajamente, responsabilități, etc., ne-am concentrat pe eficientizarea proceselor, munca în echipa și… privire nocturnă. ☺
- Cum ar arăta pentru voi ziua perfectă, dacă ați fi oaspeți în propria voastră locație?
"Cuibărit" între Munții Piatra Craiului și Bucegi, sătucul nostru verde e răsfățat cu peisaje montane spectaculoase și cu apusuri pentru care timpul pare să se oprească în loc.
Ne aflăm la intrarea în Parcul Natural Munții Bucegi, zona fiind foarte ofertantă din punct de vedere geografic (trasee de drumeție și de mountain bike), cultural (proximitatea față de landmark-ul Castelul Bran), având și alte inițiative foarte interesante în apropiere (locuri emblematice precum Rezervația de Urși de la Zărnești, Parcul Național Piatra Craiului).
Astfel, ziua perfectă ar cumula soare, mâncare locală și organică delicioasă, joaca cu cățeii, drumeții, yoga, apus epic și o seară cu foc de tabăra și cântece de munte sub un cer cu miliarde de stele.
- Pentru cine e potrivită experiența asta? Care este profilul celor care "vă trec pragul"?
Ne adresăm tuturor persoanelor care iubesc și respectă natura sălbatică – cupluri, familii cu copii, exploratori - și cu un interes crescut pentru tehnici de sustenabilitate, celor care doresc să fie conectați cu natura exterioară și interioară, precum și celor care sunt în căutare de experiențe autentice, cum ar fi, de exemplu, să locuiești într-un ecovillage.
Organizăm tabere de copii, retreaturi de yoga și teambuilding-uri și colaborăm cu terapeuți locali pentru masaje și alte terapii benefice trupului și minții.
- De ce este așa special Nomad Ecovillage din punctul vostru de vedere?
Așa cum îi spune numele, proiectul Nomad Ecovillage înseamnă o comunitate, oameni cu viziuni asemănătoare care își propun să aibă un impact pozitiv atât asupra mediului, cât și asupra oamenilor care îl compun, transformându-l într-un mod de viață activ.
De ce Nomad? Pentru că ne place să fim liberi, să călătorim, să descoperim zone cu potențial ridicat, dar nevalorificate, pe care să le transformam ulterior în ceva frumos și sustenabil.