Orice vacanță în Iordania trebuie să treacă neapărat prin Wadi Rum - sau Valea Lunii, cum se traduce în limba română. Nu doar pentru peisajele nepământești, roșiatice, desprinse mai degrabă de pe Marte decât de pe Lună, ori pentru compania inedită a beduinilor, ci mai ales pentru întâlnirea cu deșertul.Am petrecut o zi și o noapte în Wadi Rum, în compania ghidului nostru, Adel, care a făcut ca această aventură să fie una pe cinste. Astfel că, de pe locurile din spate ale unei mașini 4x4, am văzut toate atracțiile deșertului, într-un maraton de aproape trei ore.

 

De la cele două poduri sau locul unde s-a filmat celebrul film ”Lawrence of Arabia”, la dunele de nisip sau chiar la popasul preferat de beduini în timpul traversării deșertului, unde aceștia au lăsat de-a lungul anilor numeroase inscripții în stânci, multe dintre ele deja foarte vechi.

Ajungând la campingul ce avea să ne fie casă pentru o noapte, am prins un apus de soare cum nu ți-e dat să trăiești de prea multe ori în viață.

Pentru ca momentul să fie complet, ne-am cocoțat pe stâncile ce înconjoară campingul, iar priveliștea a fost pe măsură. Soarele uriaș, încă dogoritor, a coborât repede-repejor, lăsând în urma lui senzația plăcută a libertății totale în mijlocul unui deșert de-un roșu aprins.

Mai apoi, în jurul unui foc de tabără, alături de gazdele noastre, am povestit, la o bezea pe băț, mult ceai în stil beduin și o narghilea, câte-n lună și în stele. Ultima surpriză a zilei a fost cina, ce a fost pregătită tradițional, într-un vas îngropat adânc în nisip, pe un pat de jar încins.

Se pare că a tot stat acolo, să se coacă, aproape cam cât am pălăvrăgit noi cu băieții, dar a meritat fiecare minut, căci a ieșit de-a dreptul delicioasă.

Deșertul este nesfârșit și tăcut, ascunzând o mulțime de povești de demult, printre care și poveștile celor peste 2000 de suflete ce trăiesc astăzi în singurul sat din deșert, satul Rum. Surprinzător sau nu, acești localnici au ajuns treptat să se întrețină din turism, transformând deșertul Wadi Rum într-o atracție pe care străinii nu vor sub niciun chip s-o rateze.

Despre costuri, cum ajungi în deșert și alte detalii organizatorice, nu uita să citești și:

10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă mergi în Iordania
Pe urmele beduinilor: traseul nostru "do it yourself" prin Iordania
Buget de vacanță DIY: 7 zile în Iordania6 comentarii

 1. Buna, Andreea! nu am negociat. Ce e drept, am vorbit la fata locului in ce excursie sa pornim. Ne-am dus la Khaled acasa in satul Rum, ne-a prezentat harta desertului cu rutele excursiilor, am batut palma, am platit si am plecat spre desert. E posibil sa fi avut cerere mai mare in ultima perioada si de aceea o fi crescut preturile.

 2. Buna!

  Am o intrebare, ziceati ca pentru plimbarea cu jeepul (cea de 3 ore) ati dat 40 de danari. Ati negociat cumva?
  Noi am facut rezervare tot la ei pentru cazare si le-am trimis un mail cerand detalii pentru excursii si mi-au cerut alte preturi.
  Multumesc mult!
  Foarte utile informatiile!
  Saptamana viitoare plecam pt o saptamana in Iordania si articolele voastre ne-au ajutat mult. Ne-am luat biletele in primavara, cand ati scris despre ruta nou deschisa de Ryannair.

  Numai bine!
  Andreea

 3. Buna! am avut masina inchiriata pe toata durata sederii in Iordania, masina am lasat-o in parcare la intrare in rezervatie, iar bagajele le-am lasat in masina. Am luat la noi doar un mic rucsacel cu cele necesare pentru o noapte si niste apa. In parcare ne astepta Adel cu masina 4X4, am plecat sa exploram desertul, iar inainte de apus am ajuns in tabara. Da, Adel este ghidul taberei unde am avut si cazarea (Salem Camp). Dupa ce faci rezervarea la cort, poti discuta in privat cu proprietarul taberei despre preluarea de la intrarea in rezervatie, despre mancare, despre excursii (cu camila, pe jos, cu Jeep) si alte detalii. Gasesti aceste detalii, linkuri, cat si costuri in articolele cu detalierea traseului in Iordania si bugetul de vacanta. Numai bine!

 4. Cum se procedeaza cu bagajele cand vii de la Petra in tabara din desert? Se lasa la camp, apoi se pleaca cu 4X4? Despre ce ghid e vorba, cel de la Salem camp? Merci anticipat si pentru informatiile si ponturile zilnice

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend