Nu de puține ori am fot întrebați dacă, pe lângă călătoriile noastre prin lumea largă, nu includem și destinații de pe la noi. Fără a fi deloc părtinitori, vom spune mereu sus și tare că România este una dintre cele mai frumoase țări pe care oricine le-ar putea vizita și că o mulțime de locuri pot concura, de la egal la egal, cu cele mai cunoscute destinații de dincolo de granițe.

Astăzi vrem să îți povestim despre un loc minunat pe care l-am descoperit de curând în Țara Hațegului. Este vorba despre Pensiunea Dacica, aflată în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina.

 

pensiune 2

Ar fi nedrept să facem un top 5 sau top 10 al activităților cu care să îți umpli timpul într-o vacanță în Țara Hațegului, ele fiind cu mult mai multe, dar dac-ar fi să amintim câteva dintre ele, pe care le-am și vizitat, atunci am zice așa: Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Biserica Fortificată de la Densus construită în secolul al XIII-lea, Cetatea Piatra Roșie, Castelul Corvinilor din Hunedoara, Cetatea Devei, rezervațiile de zimbri de la Armeniș și Hațeg. În toate aceste locuri am ajuns relativ ușor, dat fiind că ne-am așezat baza la pensiunea Dacica.

Pensiunea se află într-un loc foarte retras, unde se poate ajunge cu mașina pe un drum forestier lung de vreo opt kilometri. Ținând cont de faptul că drumul șerpuiește fermecător prin pădure, crede-ne pe cuvânt că merită tot efortul. De cum ajungi acolo, realizezi un lucru surprinzător: grijile par să fi rămas undeva în urmă, poate în ultima așezare cu șosele asfaltate, cu magazine și oameni grăbiți.

Legătura cu lumea agitată de dincolo nu mai este atât de puternică, dar pulsează, cu ultimele puteri: există un televizor în sala de mese decorată în stil țărănesc, dar pare să nu prea atragă pe nimeni, oare de ce; semnalul la telefon este ceva mai bun pe Orange, iar conexiunea wireless la internet este excelentă oriunde te-ai duce: în pensiune, în căsuțe, în foișorul din curte, ba chiar și la intrarea în pădurea de vizavi.

Dar îți spunem, nu prea mai ai nevoie de nimic din toate astea, când, în schimb, ai la discreție dealuri, munți, o mulțime de trasee, animale de companie, focul de tabără al copilăriei, ca să nu mai vorbim de mâncarea delicioasă făcută chiar acolo, la pensiune, de o bucătăreasă excepțională.

Noi am fost cazați într-o căsuță din lemn în care am avut strictul necesar: două paturi de câte o persoană, o măsuță și o noptieră. Atât, dar a fost suficient. Mâncarea, pe de altă parte, a fost, după cum am spus mai sus, din belșug și delicioasă, nelipsindu-i aproape niciodată un păhărel de țuică de mere ori prune, sau chiar de vișinată, făcute toate după rețete și cu ingrediente locale.

La sfârșit, ca să sfârșești ospățul așa cum se cuvine, trebuie să încerci și niște plăcintă făcută în casă, ori vreo prăjitură.

 

casuta-vacuta

mancare

Micul-dejun în sala de mese, foto: Pensiunea Dacica

Acum nu ne înțelege greșit, nu-i musai să bați atâta drum doar pentru mâncare, deși, dacă ești gurmand, sigur nu vei da greș venind aici.

Cum spuneam, poți face plimbări în natură după pofta inimii, așa că este un loc perfect și pentru oamenii activi; poți veni cu familia, căci picii vor face cunoștință cu pisicile și cățeii din gospodărie, prieteni buni de altfel, dar și cu oile, măgărușii și văcuțele; locul este minunat inclusiv pentru cei pasionați de citit, întrucât proprietarii au o bibliotecă cu foarte multe volume puse la dispoziția tuturor celor ce le calcă pragul.

 

Biblioteca

Biblioteca pensiunii, foto: Pensiunea Dacica

hamac

foto: Pensiunea Dacica

În materie de cazare, pensiunea dispune de camere duble, căsuțe de lemn (bungalow-uri) și zona de camping. În ce privește tarifele, zicem noi că sunt accesibile, atât pentru cazare, cât și pentru masă, așa că îți recomandăm cu drag acest loc în caz că plănuiești o excursie în Țara Hațegului.

În plus, au și un site foarte bine pus la punct unde poți citi mai multe despre pensiune și împrejurimi și unde îi poți verifica disponibilitatea.

 

magarus

foto: Pensiunea Dacica

Am cam călătorit noi de-a lungul ultimilor ani prin tot felul de insule exotice din Asia, prin Europa, am ajuns chiar și-n deșert, dar aici, în Țara Hațegului, ne-a fost dat să vedem cel mai frumos cer din lume, un cer limpede, de-un negru intens, împânzit cu miliarde de stele mai strălucitoare ca oriunde.

Și pentru cerul acesta, dar nu numai, drumul lung și greu din București de până aici, de peste șapte ore, nici că a mai contat. Și pentru că încurajăm turismul local, te rugăm să împărtășești cu noi alte locuri similare pe unde ai mai ajuns în călătoriile tale.

Citește și:
10 locuri pe care să nu le ratezi în Țara Hațegului, Hunedoara și Deva

Descopera selectia noastra de cazari inedite si alege din cele peste 200 optiuni!8 comentarii

  1. Un loc fain cu o familie si mai faina este si la Valea Țarnei, comuna Șinteu, nu departe de Alesd. Au doar 2 camere de oaspeti dar hectare intregi de livezi si paduri:). Si-au numit ferma Rosehip Hill.

    • Aventurescu on

      Si mie mi s-a parut ceva inedit, chiar imi luasem o carte cu mine sa citesc, dar se pare ca nu era nevoie 🙂

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend