Mai zilele trecute am tras o fugă, așa, pe repede-înainte, până în Maramureș. Aveam de ceva vreme pe listă o plimbare cu Mocănița, însă mereu intervenea câte ceva. Dar iată că ne-am făcut curaj – problema majoră era drumul lung, de opt-nouă ore – și am pornit spre dragul nostru Maramureș. Nu e niciun secret faptul că zona asta ne este cea mai dragă din întreaga țară.

Poate pentru că oamenii sunt incredibil de ospitalieri, poate datorită peisajelor parcă desprinse din povești ori datorită caselor vechi de 200 de ani, așezate pe pajiști verzi și înconjurate de căpițe de fân pus la uscat.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Despre plimbarea cu bătrâna Mocăniță vom povesti altădată, într-un articol dedicat, căci de data aceasta vrem să vorbim puțin despre cazare. Avem un pont excelent și-ar fi păcat să nu îl împărtășim cu tine. Când ne-am pus pe căutat, aveam în minte ceva tradițional, asta clar, niște mâncare bună, dacă s-ar fi putut, și, bineînțeles, un preț decent. Îți dai seama că mai toți cei cărora le-am cerut recomandări ne-au spus că visăm cu ochii deschiși la ceva imposibil. 🙂

Iată, însă, că nu am visat degeaba și că, și mai important, ce am visat s-a împlinit întru totul, semn că imposibilul s-a produs. Pensiunea Ileana Petreuș se află în satul Poienile Izei și ne-a ieșit în cale pe ultima sută de metri. Ce am găsit aici? În primul rând, o gospodărie frumoasă cu două case destinate turiștilor, cu o intrare spectaculoasă – o poartă tipic maramureșeană, de ți-e mai mare dragul –, camere cu baie proprie și foarte confortabile, deși nu foarte tradiționale.

Afară, însă, foișorul! Da, nelipsitul foișor, un colț nemaipomenit cu câteva măsuțe, cu băncuțe acoperite cu pături de lână, decorat cu farfurii din lut și ștergare. Și, ca să intri în atmosfera maramureșeană întru totul, ești întâmpinat cu o carafă cu horincă și una cu afinată, din care trebuie să bei musai un păhărel, în semn de bun venit

2 case

 

camera pensiune

Doamna Ileana este-o femeie strașnică, de nota 10, ce ne-a întâmpinat cu o îmbrățișare, arătându-ne astfel bucuria de a ne avea ca oaspeți, în timp ce socrul ei, un bătrânel la vreo 70 de ani, se așeza seară de seară lângă noi ca să stăm la povești. De parcă ne cunoșteam de-o viață, nu alta!

De mâncare, parcă mai bine nu am mai pomeni deloc. Dacă zicem că-i delicioasă, ar fi, totuși, prea puțin. Dacă intrăm în detalii, riscăm să poftim mult și bine la gogoșile calde ce ne-au fost pregătite în prima seară, ba chiar la apă, nu râde, la apa aceea rece și proaspătă de izvor, ce potolea și setea, dar și usturimea lăsată în urmă-i de horinca de 50 de grade.

afinata2

Ca-n multe alte locuri din Maramureș, ca să nu mai vorbim de alte regiuni din țară, și aici au cam început să se stingă tradițiile. Poate că nu vizibil, dar încet-încet se pierd. Imaginea vilelor impunătoare, cu culori aprinse, în mijlocul caselor din lemn, cu prispe mici, este tristă, dar o plimbare în Poienile Izei rămâne încă o desfătare, făcându-te să te simți ca-ntr-un muzeu al satului

maramures

Dar hai să vedem cam cât ne-a costat toată povestea. Pentru o noapte de cazare în cameră dublă, cu baie proprie, cu mic dejun inclus, atât de bogat că mănânci până nu mai poți (cafea, o carafă mare de lapte proaspăt, unt făcut în casă, dulceață și multe alte bunătăți din gospodărie) plus o masă principală (aceasta cuprinde două feluri de mâncare, desert și băuturi), am scos din buzunar pentru două persoane 130 de lei (iunie 2016).

Și, ca o istorioară amuzantă, ne-a povestit doamna Petreuș cum, la un moment dat, i-au venit niște turiști francezi care au vrut să stea câte unul în cameră dublă. Mai mult, nici să mănânce n-au vrut, dar niciun alt serviciu în afară de cazare. Zis și făcut. Cu toate astea, gazda se întreba și ne întreba și pe noi, foarte contrariată, cam cum ar fi putut să le ia 100 de lei pe noapte dacă tot ce au făcut a fost să doarmă, și nimic altceva.

Pentru noi, a fost cea de-a doua vizită în Maramureș și am plecat cu gânduri mărețe și cu promisiunea că ne vom întoarce cât de curând.

barsana1

Așadar, dacă te-am convins și pe tine să păstrezi câteva zile pe care să le petreci în Maramureș și-n plus ți-a și plăcut de doamna Petreuș, atunci poți găsi pensiunea pe Booking.com.

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!2 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend