Când vrei să călătorești mai mult, unul dintre principalele impedimente este jobul fix de 40 ore pe săptămână, de la 9 la 6. Bineînțeles, majoritatea pot spune că 21 zile de concediu pe an sunt suficiente pentru 2-3 city break-uri și un concediu anual de 2-3 săptămâni.

În principiu au dreptate, însă ce faci dacă pe lângă 2-3 city break-uri, tu mai vrei să stai 2-3 luni prin Thailanda sau să faci un tur al Americii de Sud unde îți trebuie cel puțin 3-4 luni și ai doar 21 zile de concediu?
Acest articol este pentru cei ce vor mai mult de 21 zile de vacanță pe an, un program de lucru mai flexibil, dar cu venituri variabile. Dacă nu vrei mai multe zile de vacanță, însă iți dorești un venit suplimentar să-ți alimentezi bugetul pentru călătorii, acest articol îți poate fi de ajutor.

Ce înseamnă să lucrezi "remote" ?

Lucratul de la distanță (remote) presupune să deții un set de aptitudini ce îți permit să lucrezi de la distanță folosind un laptop, o conexiune la internet și mai multe unelte de colaborare online.

Ești independent, poți lucra din confortul propriei locuințe, din pat, de pe o insulă, o cafenea sau din spații comune de lucru (diverse combinații de birou+hotel sau birou+bar). Așa ajungem la următorul nivel, nomazii digitali.

Ce înseamnă să fii nomad digital ?

Dezvoltarea tehnologiei, a uneltelor de colaborare online, precum și disponibilitatea tot mai mare a internetului chiar și în locuri foarte retrase, au dat naștere unei noi "specii" și anume, nomazi digitali.

Evadarea din biroul cubic, lipsa rutinei și navetei zilnice casă - birou, precum și programul flexibil, îți pot provoca cu usurință o sete pentru călătorii.

Astfel, nomazii digitali își iau rusacul în spate, împreuna cu cele mai de preț accesorii (de obicei, ultrabook-ul, smartphone-ul și o pereche de căști performante) și îi vezi călătorind și lucrând de la câteva săptămâni până la luni de zile în diverse locuri de pe glob.

Nomazii digitali sunt persoane cu un set de aptitudini ce pot fi folosite online, au deja o clientelă stabilită, lucrează de la distanță și folosesc diverse unelte de colaborare online pentru a menține legătura cu clienții lor. Nu există o limită de vârstă pentru nomazi digitali, atâta timp cât îți poți duce la bun sfârșit activitățile.

Deși termenul de nomad digital denotă individualism, există însă și cupluri de nomazi digitali sau companii de succes formate numai din nomazi digitali ce își desfășoară activitatea numai online. Un exemplu este Step4WardMedia.com ce se ocupă cu copywriting, blogging, social media și altele.

Care este diferența dintre freelancer și nomad digital

În primul rand, poți fi freelancer fără să fii nomad digital, dar poți fi nomad digital să ai un job remote și un program de lucru flexibil ce îți permite să călătorești des și pe perioade nelimitate. În al doilea rând, nu toți freelancerii pot fi nomazi digitali pentru că nu toate activitățile pot fi îndeplinite numai online, așa cum procedează un nomad digital.

Nomadul digital din România

Revenind pe meleagurile autohtone, în România lucratul de la distanță este deocamdată un trend în ușoară și timidă ascensiune, mult mai lentă decât în vest. De câțiva ani, această practică a fost abordată de companii mici și medii, dar și de unele multinaționale. Avantajele pentru angajatori sunt mari ținând cont că nu au nevoie de un spațiu fizic de lucru pentru angajați, birouri și toate cheltuielile aferente.
Pe nomazii digitali din Romania îi găsești pe site-urile de profil unde își exercită independenți aptitudinile și își caută de lucru, dar și în comunități online, cum ar fi grupurile de pe Facebook, Digital Nomads in Romania, Atentie! Aici se lucreaza sau comunitățile internaționale DigitalNomadsAroundTheWorldDigitalNomadAccelerator.

Ați văzut pozele acelea "prea" de succes cu oameni ce stau cu laptopul în brațe pe plajă?

În realitate este un coșmar spre imposibil să lucrezi în așa condiții, însă poza arată foarte bine...

Revenind, unde găsești job-uri "remote" și cum devii nomad digital ?

Internetul este plin de informații despre cum să câștigi bani online, acestea se împart în oferte de joburi remote, proiecte de scurtă și lungă durată sau idei/propuneri de afaceri la cheie din care se promit câștiguri astronomice lucrând de la distanță maxim câteva ore pe zi din confortul casei tale sau de pe o insulă exotică.

Dacă îți surâde idea de a deveni un nomad digital sau pur și simplu îți dorești un venit suplimentar să-ți alimentezi bugetul de călătorii, internetul abundă de astfel de resurse, însă te poți pierde usor în marea de resurse fără să găsești ce ai nevoie sau pur și simplu te lovești de scheme multi-level-marketing, ghiduri (contra-cost) despre cum să faci bani rapid online, scheme pentru licitații bursiere, forex și multe multe altele.

În general, scopul unor astfel de resurse este să aducă un câștig (de obicei, financiar) celor ce promovează astfel de resurse. Nu încercăm să-ți vindem nimic, ci îți oferim sfaturi practice despre cum poți să câștigi bani în afara unui job tradițional.

Să începem cu lucrurile de bază. Poți avea deja calitățile necesare pentru a deveni un nomad digital sau poate doar cauți metode de a avea un venit suplimentar atunci când călătorești.

Astfel am făcut mai jos o listă cu aptitudinile și job-urile cele mai potrivite pentru lucrul de la distanță, online, precum și link-uri către oferte de joburi publicate recent.

Îți recomandăm să arunci un ochi pe aceste oferte, nu știi niciodată de unde o să lucrezi peste câteva luni sau anul viitor.

Dacă ești programator sau designer web, ai toate șansele să devii un nomad digital de succes. Sunt cel mai bine plătite joburi remote.

 1. Software developer
 2. Mobile app developer
 3. UI/UX Designer
 4. Frontend Developer
 5. Graphic Designer

 

Nu ai neapărat nevoie de aptitudini tehnice complexe pentru a lucra online. Dacă ești pasionat de promovare online și marketing, sunt multe joburi remote disponibile.

 1. Product Marketing Manager
 2. Content Marketer
 3. Content editor/writer
 4. SEO Specialist

 

Îți place să scrii articole în diverse domenii sau te pricepi la promovare pe Facebook? Poți câștiga bani de buzunar sau să strangi pentru a-ți finanța călătoriile următoare.

 1. Copywriter
 2. Specialist Social Media

 

Te pricepi la chestii administrative sau ești un bun organizator? Pentru un venit suplimentar, poți lucra câteva ore pe zi ca:

 1. Asistent virtual
 2. Consultant

 

Acestea sunt numai câteva exemple de joburi remote foarte răspândite printre nomazii digitali, însă mai există și alte forme de a câștiga bani online cum ar fi blogging, vlogging, marketing-ul afiliat sau metode puțin mai controversate precum pariurile online, poker sau investiții la bursă.

 

Unde gasești job-uri remote ?

Există o mulțime de platforme pe care poți găsi job-uri remote, însă printre cele mai cunoscute ar fi:

Remoteok.io

Workfrom.co

Remotive.io

Workingnomads.co

Weworkremotely

Wfh.io

Vezi mai multe site-uri cu job-uri remote

 

Dacă totuși îți dorești să fii și mai flexibil cu programul de lucru, te poți orienta către proiecte individuale, mici, medii sau mari, cu tarife fixe sau plătite la oră. Pentru asta există site-uri precum upwork.com, freelancer.com sau elance.comAici găsești o mulțime de proiecte variate, cam din toate domeniile.

Sabbatical sau Jobbatical ?

Sabbatical. Termenul de sabbatical nu este discutat prea des în România pentru că nu prea se practică. De altfel, majoritatea companiilor autohtone oferă concedii neplătite de maxim 2-3, rar de 6 luni, cu câteva mici excepții. Însă în vest situația stă cu totul altfel, în unele țări îți poți lua până la 12 luni de concediu neplătit sau plătit parțial, în funcție de vechimea în companie.

Jobbatical. Există o anumită clasă de oameni care își doresc un sabbatical să călătorească, dar totuși nu vor să renunțe la ceea ce fac, însă vor o vacanță de la actualul loc de muncă. Pentru asta există Jobbaticalo platformă online unde poți găsi job-uri pe termen limitat în diverse colțuri ale lumii, astfel poți lucra un an ca Software Developer în Penang, Malaezia și în acelasi timp să călătoresti prin Asia.

La sfârșitul contractului te poți întoarce la vechiul loc de muncă cu o experiența nouă și multe povești de spus.

 

Vreau sa fiu nomad digital!

Fiind deja o cultură foarte bine dezvoltată la nivel mondial, există câteva comunităti bine stabilite unde poți afla informații de ultimă oră din acest domeniu. Află costurile de trai din țara în care vrei să călătorești, găsește spații de lucru pentru nomazi digitali, prețurile reale pentru cazare pe termen scurt și lung, păreri și sfaturi de la membrii și nomazii digitali cu experiență.

Una dintre cele mai bune platforme pentru astfel de informații este Nomadlist.com.

 

Cât de avantajos este să fii nomad digital ?

Bineînteles că există avantaje și dezavantaje. Pe lângă avantajul programului flexibil, îți poate lipsi stabilitatea financiară și siguranța unui salariu fix. De la un individ la altul, libertatea și bucuria de a călători oricând și oriunde poate concura cu sentimentul succesului și avansului într-o carieră profesională la o companie de top.

În concluzie, ramâne la latitudinea ta să descoperi dacă ți se potrivește sau nu.

 

2 comentarii

Send this to a friend