Deși am cam rămas în urmă cu poveștile din Asia de astă-iarnă, am zis că ar fi mai bine să sărim, cel puțin pentru moment, peste ghidurile care povestesc ce am văzut și pe unde am umblat și să-ți povestim despre un loc minunat, din Ubud, Bali, unde ne-am cazat în mijlocul teraselor de orez. Asta pentru că tot este sezonul perfect pentru a vizita insula.

Pe scurt, povestea a fost cam așa: eram în Luang Prabang, Laos, și, gândindu-ne la următoarea destinație, am aruncat o privire la biletele de avion. De niciunde, a apărut între primele rezultate Bali, cu prețuri în jur de 60 de euro. Mai fuseserăm aici, ce-i drept, cu doi ani în urmă, însă am plecat cu regretul că nu am stat mai mult și cu promisiunea că vom reveni curând.

Așadar, dacă tot ne-a plăcut atât de mult Ubud, cu atmosfera lui zen și mirosul amețitor de bețișoare parfumate, de ce să nu plecăm, iac-așa, pe nepusă masă, din nou, spre insula zeilor?
Având doar două zile la dispoziție pentru căutări, ne-am pus rapid pe treabă. Știam, de altfel, foarte bine ce vrem: o vedere frumoasă, liniște, un pat confortabil, aer condiționat și, dacă se putea, și mic dejun. După ce am trecut prin cel puțin 20 de variante de cazare și am citit recenzii peste recenzii, după ce am verificat localizările și, desigur, și zecile de fotografii îmbietoare, iată ce am descoperit: Eden House Ubud.

Eden House Ubud s-a dovedit a fi una dintre cele mai frumoase cazări ale noastre din întreaga Asie, iar mai jos vei vedea și de ce.

Eden House Ubud este un boutique hotel condus de un cuplu de tineri balinezi. Aceștia au încercat să creeze un spațiu cu o arhitectură tradițională, cu uși mari, din lemn, sculptate, cu mici statuete ale zeilor hinduși și multe alte elemente locale. Hotelul are cu totul șase sau șapte camere (câte două pe etaj), iar pentru mic dejun există un spațiu pe acoperiș, unde este amenajată o terasă și un hamac.

Vederea este senzațională, către cocotierii din jur și terasele de orez.

Dar hai să îți povestim puțin și despre cameră, care arată mult mai bine în realitate decât în fotografiile de prezentare de pe Booking. Să tot aibă vreo 20 de metri pătrați, așa că vei avea suficient spațiu să te desfășori, iar unul dintre pereți este în întregime din geam.

Astfel, dacă nu ai chef să te ridici din pat preț de câteva ore, poți admira cocotierii, dar și veverițele care aleargă de colo-colo, nestingherite. Dar să vezi și baia, care are și dușul, și cada din piatră, dar și un geam foarte mare cu vedere spre terasele de orez.

Și încă nu este tot: în fața camerei, ai propria ta terasă, cu masă și scaune, ca o zonă de relaxare numai și numai a ta. În plus, mai e o ieșire, spre un balcon mai mic, ce are vedere în partea opusă, tot spre terasele de orez.

 

Terasa din fața camerei

Balconul din spatele camerei

Experiența balineză nu se rezumă doar la o cazare superbă în mijlocul teraselor de orez. Experiența balineză este completă abia după ce ți se face curățenie în cameră – și asta se întâmpla zilnic, cel puțin unde am stat noi – și găsești  flori de frangipani așezate peste tot: pe birou, pe lângă cadă, pe hârtia igienică din baie.

Asta pe lângă bețișoarele parfumate pe care proprietarul le așază tacticos, în fiecare dimineață și-n fiecare seară, sus pe terasă, dar și lângă ușa fiecărei camere.

Micul dejun îți este servit dimineața pe terasă, unde stai față-n față cu orezăriile și cocotierii și ești învăluit de muzică balineză, în surdină, compusă chiar de un localnic – ascultă un pic, doar câteva secunde și imaginează-te în Bali, s-ar putea să îți placă mult. S-a întâmplat ca noi să mai și lucrăm de aici 🙂 .

Și nici nu este orice mic dejun, ci unul cu clătite de pandan cu umplutură de banană sau ananas, cu scorțișoară și tot soiul de mirodenii locale, cu fructe proaspete ca atare sau sub formă de sucuri, cu o cafea locală, toate pregătite de însăși proprietara hotelului.

 

Vorbim de parcă nu am mai călcat vreodată într-un hotel de patru sau cinci stele, nu-i așa? Se prea poate să sune astfel, deși am mai văzut și noi hoteluri luxoase, în care am și stat, dar parcă nicăieri nu am fost tratați cu atâta atenție și cu atâta implicare din partea patronilor.

Și, de ce nu, cu atâta patimă în a ne trezi simțurile, subtil, dar atât de plăcut: vizual, cu o priveliște splendidă, olfactiv, cu mirosul de vegetație proaspătă sau cel al bețișoarelor parfumate, auditiv, cu muzica în surdină sau zgomotul viețuitoarelor de pe lângă hotel.

 

Alte plusuri pe care le are hotelul:

- Poziționarea. Fix pe placul nostru, căci e de așa natură așezat că am putut ajunge oriunde în Ubud pe jos. În mai puțin de 10-12 minute, eram în Ubud Market, de pildă.

- Ubud Yoga House. La numai trei minute distanță, se află această mică așezare unde poți face yoga cu un instructor. Nu este deloc aglomerat, grupurile fiind de cel mult trei sau patru persoane, și-n plus îți dă ocazia să te afunzi și mai mult în terasele de orez, în mijlocul cărora este așezat.

- Chiar lângă hotel, am găsit o potecă ce șerpuiește prin terase, creând un traseu minunat pe care îl poți face într-o după-amiază. Despre această potecă am povestit mai pe îndelete aici.

- Dacă vrei să vezi și o altă față a insulei, și nu doar centrul extrem de aglomerat cu turiști și negustori care încearcă să se tocmească cu tine și să scoată orice sumă, cât de mică, atunci ia-o agale pe potecă până ajungi la terasa Café Pomegranate și ia-ți un ceai sau o nucă de cocos rece.

Altfel, dacă te încântă așa ceva, poți vorbi cu proprietarii hotelului pentru o cină tradițională cu rață, care, apropo, este EXCELENTĂ, însă anunță-i cu una sau chiar două zile înainte, ca să aibă timp să se pregătească. Fie vorba între noi, a fost o masă cu totul și cu totul diferită față de tot ce am mai mâncat noi pe la restaurantele din Bali.

 

Pura Dalem Bentuyung- templu hindus aflat la 2 minute distanță

Ubud Yoga House

 

Terasa Café Pomegranate

 

Singurul minus pe care îl are proprietatea este că nu are o piscină proprie, deși pe noi nu ne-a deranjat prea tare lucrul ăsta. Dimpotrivă, experiența senzorială și confortul de care am avut parte au contat mult mai mult. Un alt aspect pe care ar trebui să-l știi e că proprietatea nu are o grădină foarte mare, dar cui îi trebuie, dacă este înconjurată de orezării și de atâtea locuri de vizitat în zonă?

 

Cât costă

În februarie-martie 2018, când am fost noi, am plătit 40 de euro pe noapte pentru o cameră cu mic dejun inclus. Asta în condițiile în care am rezervat cu doar două zile înainte. Treaba e că ne-a plăcut atât de mult încât nu o dată, ci de două ori ne-am prelungit șederea. Ba am zis că mai stăm două zile, apoi că mai stăm încă vreo trei, și uite cum am ajuns să stăm 12 nopți adunate și parcă tot ne-am mai întoarce.

Sigur, există și cazări mai ieftine de-atât – prima oară, am stat in Ubud cu 16 euro pe noapte –, însă raportul calitate-preț este excelent. Dacă ești în căutarea unui loc liniștit, în care să simți cu adevărat experiența balineză, în inima naturii, însă aproape de centru, îți recomandăm cu mare drag acest guesthouse.

Suntem siguri că te vei îndrăgosti și tu de cazarea asta pe loc. ÎI poți urmări și pe Facebook aici, iar rezervarea o poti face aici.

 2 comentarii

  1. Cred că intre timp Eden House Ubud s-a închis, pentru că apare „Epuizat pe booking” indiferent de perioada aleasă…

    • Cu siguranta nu este inchis. Probabil ca nu se mai fac (deocamdata) rezervari pe Booking, dar vad ca pe Hotels.com si Agoda se pot face rezervari.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend