Thailanda, Bali, Dubai, Spania, Franța, Statele Unite, Caraibe. Toate acestea sunt destinații fabuloase, de unde, poate, nici nu ai vrea să mai pleci vreodată. Sau, dacă tot trebuie s-o faci, unde ai vrea să mai stai încă un pic, iar vacanța să nu se termine chiar atât de repede. Cu toate astea, ne întoarcem mereu acasă, iar noi cel puțin o facem întotdeauna fără niciun regret. Pentru că ne întoarcem în România noastră dragă.

O să ne întrebi, desigur, care este secretul. Păi simplu: am înțeles că, dacă acordăm un minimum de atenție, putem găsi și la noi locuri de vis pe care le-am lăsa în urmă cu aceeași părere de rău, aceea că se termină vacanța. Așa că, pentru a ne convinge, dar și pentru a te convinge, ne-am pus pe testat cazări și experiențe prin tot fel de locuri: Maramureș, inima Transilvaniei, Apuseni, Covasna.

Ca să fim în totalitate sinceri, nu ne-am prea gândit de-a lungul timpului să căutăm asemenea experiențe și pe-aici, pe lângă București. Dar surpriză! În primăvara acestui an, am primit un e-mail de la reprezentanții Casei Timiș, prin care eram invitați la ei la conac. Voiau să le vedem minunăția.

Nu am stat să ne gândim prea mult. Am răsfoit preț de câteva secunde site-ul, ne-am uitat puțin și pe Booking și ne-am convins. Așa că iată-ne în luna iunie în apropiere de Ploiești, la Casa Timiș. Cu o doză mare de curiozitate la purtător, cu atât mai mult cu cât conacul se laudă cu servicii de excepție și cu împrejurimi care te duc cu gândul la peisaje din afara țării, asemănătoare celor din Bordeaux sau Toscana.

 

Scurt istoric

Până anul trecut, unitatea de cazare era cunoscută sub numele de Conacul Domniței Ralu. Odată vândut familiei Timiș, și-a schimbat denumirea, devenind astăzi Casa Timiș.

Conacul datează din anul 1925, fiind construit de către unul dintre discipolii celebrului arhitect Ion Mincu, în stil pur neoromânesc. Ce însemna asta? Arcade scurte, coloane mici și groase, numeroase motive arhitecturale de inspirație tradițională. Înconjurat de vii, conacul reprezintă nucleul acestei destinații, unde se strâng și de unde se disipă energiile acestui tărâm desprins parcă de lumea de dincolo de dealuri.

Încă un lucru pe care ar trebui să-l știi înainte de a porni la drum este că  familia Timiș are în plus și o selecție de vinuri cu același nume, Casa Timiș, un soi rosé, unul alb și unul roșu. Acestea, însă, nu se pot găsi deocamdată decât la conac, și asta pentru că, ținând foarte mult la calitatea strugurilor, dar și a procesului de obținere a vinului,  se produce în prezent în cantități limitate.

Dar hai să vedem cam ce-am trăit noi la Casa Timiș.

Am pornit din București în jurul orei 13:00, iar într-o oră eram deja într-o cu totul și cu totul altă poveste, în mijlocul viței-de-vie, într-o atmosferă aristocratică. Prima reacție pe care o ai, involuntar, în momentul în care intri pe străduța care te duce la conac, printre vii, este de exaltare. De uimire continuă. Nici nu ai cum altfel. Pentru că, ce să vezi, locul acesta este lângă București și arată în felul în care arată.

Conacul are șapte camere și trei apartamente. Noi am primit o cameră dublă, micuță, dar cochetă, cu un design amintind de Bordeaux și cu o atenție uimitoare la detalii. Am lăsat în grabă bagajele și am pornit să explorăm conacul.

Undeva la etaj, găsești un mic balcon cu vedere spre podgorii, de ți-e mai mare dragul să stai acolo, să stai și să privești. În partea inferioară a clădirii, există, și nici nu se putea altfel, o cramă-restaurant. Nouă, însă, ne-a plăcut foarte mult, poate cel mai mult zona de relaxare, cu geamuri mari care dau spre podgorii și cu mușcatele roșii, așezate foarte frumos în spatele buchețelelor de levănțică.

Tot la parter se află și restaurantul. Aici am avut parte de niște experiențe culinare demențiale. Am început, în primul rând, cu o degustare de vin, dar fii cu băgare de seamă, dacă vrei să te bucuri de degustare, e musai să faci o solicitare pe e-mail, separată de rezervarea cazării sau a mesei la restaurant.

După, să te ții, a început festinul: unt cu trufe și cremă de brânză servite ambele cu pâine cu smochine proaspăt scoasă din cuptor, ciorbiță de cocoș cu tăieței de casă, cocoșel cu sos de vin și cartofi la cuptor,  mușchi de vită cu brie și sos de vișine. Și, ca să punem capac, desertul a fost o nebunie! Poți opta pentru prăjituri făcute în casă (precum Prăjitura "Visul unei nopți de vară" sau tortul de mere și sos de vanilie) sau pentru prăjituri franțuzești aduse de la mama lor, din Franța (eclere, tarte cu căpșuni, cu lămâie și merengue, cu pere, cu mere, cheesecake cu mousse de caramel). Toate asezonate, bineînțeles, cu un pahar de vin.

Piesa de rezistență este foișorul cu vedere la podgorii. Pe cuvânt că îți dă impresia că-ai ajuns în altă țară. Cum ieși din conac foișorul cu vița-de-vie pe fundal formează un tablou perfect. Spre norocul nostru, am putut lucra câteva ore de aici. Oricât de stresat sau supărat ai fi, nu este nevoie decât să ridici privirea și să te uiți în zare. Este un loc tare relaxant.

Un alt lucru demn de menționat ar fi legat de calitatea serviciilor. Cu vreo patru ani în urmă am testat o croazieră de lux pe Rin. Eram singurii români de pe vas, în mijlocul a vreo 150 de americani plini de bani. La vremea aceea, am fost extrem de impresionați de atenția sporită a personalului de pe vas, iar la sfârșitul croazierei am oftat, la gândul că astfel de servicii nu văzuserăm niciodată la noi în țară, oferite turiștilor români și nu numai. Dar iată că, până la urmă, am găsit și pe tărâmurile noastre ceva asemănător. Zâmbete, bună dispoziție, atenție la detalii și sentimentul acela că, în orice moment, cineva este pregătit să îți sară în ajutor. Fără să exagerăm câtuși de puțin, astea sunt serviciile de care am avut parte la Casa Timiș și ne bucurăm mult de tot!

Ce poți vedea în împrejurimi?

Când am plecat spre conac, gândul nostru a fost că, timp de două zile, ne vom relaxa și-atât. În următoarele zile, tot ce am făcut a fost să stăm pe lângă moșie. Am lenevit în foișorul ce dă spre valea străjuită de vie, ne-am plimbat prin podgorii, ba chiar ne-am încumetat să urcăm pe bicicletele puse la dispoziție de conac și am explorat împrejurimile.

Odată ajuns aici, pe lângă frumusețea conacului, sunt și câteva activități cu care îți poți umple timpul pe durata șederii:

- plimbări pe Drumul Vinului din Prahova, în apropierea căruia este așezată Casa Timiș și care coincide cu o bucățică dintr-un drum al vinului de odinioară, adeseori folosit de negustorii români;

- excursii cu bicicletele, cum spuneam, printre dealuri, alături de alți pasionați de off-road pe două roți;

- plimbări printre rândurile de viță-de-vie, perfect paralele, care dau struguri Merlot, Sauvignon Blanc și Shiraz;

- vizite la cramele din Dealu Mare: Budureasca, Licorna, S.E.R.V.E. Ceptura, LacertA, domeniile Săhăteni sau Blaga, toate la mai puțin de 40 de kilometri distanță;

- lecții de istorie și știință la câteva muzee din apropiere, precum Muzeul Memorial Constantin Stere, Muzeul Ceasului, datând din 1890 și unic în Europa, Muzeul Județean de Științele Naturii, Prahova.

Să vorbim puțin și despre prețuri

Casa Timiș nu este un loc ca oricare altul. Dimpotrivă, are un anumit tip de clientelă, ceea ce face ca prețurile să nu fie mici, dar nici exagerate. Ca să fim sinceri, am văzut locuri mult mai scumpe decât Casa Timiș, dar ale căror servicii nu se ridicau nici măcar la jumătatea calității pe care am găsit-o aici.

Pe noi ne-a încântat foarte mult ideea proximității de București, astfel că, dacă vrei să petreci aici o noapte sau două, o poți face fără probleme, după cum poți veni într-o după-amiază pentru un prânz târziu și pentru a te încărca cu energie, admirând priveliștile din jurul conacului. Chiar asta ne-am propus noi, să ne întoarcem într-o zi pentru un prânz, dar mai la toamnă, când încep să se coacă strugurii. Iar atunci ne vom lua și părinții, pentru o ieșire-surpriză.

Pentru a petrece o noapte la conac, scoți din buzunar de la 111 euro/ pentru o cameră dublă, iar pentru o suită de la 157 euro (găzduiește până la patru persoane). Găsești toate variantele de cazare pe Booking aici și mai multe detalii despre camere pe site-ul oficial aici.

Dacă optezi doar pentru varianta restaurantului (cină sau prânz), prețurile pornesc de la 100 lei pentru doua feluri de mâncare (ciorbița și fel principal) la care se adaugă, după preferințe, băuturi și desert. Poți parcurge meniul cu prețurile preparatelor aici.

Casa Timiș este genul acela de loc din România care ne întărește convingerea că, făcute cu simț de răspundere, lucrurile pot merge și la noi. Și că turismul, de cele mai multe ori, este despre a oferi, cu bucurie și cu generozitate, nu numai servicii concrete, ci și bucăți de suflet. Și, mai mult decât atât, ne îndeamnă să ne încăpățânăm și de-acum înainte să scormonim după locuri fantastice pe-aici, pe meleagurile noastre dragi.

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend