A fost odată ca niciodată, într-un loc tare îndepărtat, un mic sat unde timpul parcă stătea în loc, un sat cu prinți și cetăți albe, cu țărani prietenoși, 300 de vaci, niște cai și prea multe oi ca să stăm să le numărăm.

Locul despre povestim e Viscri și aici, chiar în inima satului, se află o casă cu ferestre îndreptate spre soare și o șură albă în care, după multă muncă și la fel de multă pasiune, doi tineri au deschis porțile primului restaurant din sat.

Mara și Alexu, un avocat și un designer care au părăsit orașul cu aproape doi ani în urmă pentru a descoperi și a învăța traiul la țară, te întâmpină împreună cu o echipă formată numa’ din viscreni sadea, toți harnici, și îți urează bun venit la Viscri 32. E-un loc unde nu numai că dormi bine, ci, în Restaurantul Șură, mănânci nemaipomenit. 🙂

Dacă ți-am captat interesul, ei bine, aruncă o privire la pozele ce urmează și-ai să vezi că te vor convinge de-ndată să dai o fugă până la Viscri.

La sfârșit de vară, am hotărât și noi să ne plimbăm puțin prin Transilvania, așa c-am petrecut trei nopți la Sighișoara și încă două nopți la Viscri. Pe unul dintre proprietarii căsuței albastre din Viscri, pe Alexu, îl cunoaștem deja de ceva ani și îl urmărim pe Facebook cu mare interes, având o pagină foarte interesantă, unde ne arată cum decurge noua lor viață ca țărani.

În acest articol îți povestim despre noua noastră descoperire în materie de cazări în România.

Cum arată cazarea?

Casa de oaspeți are două camere, fiecare cu baie privată. Totul este recondiționat cu mare măiestrie, paturile sunt extrem de confortabile, iar micile detalii și lucrurile de calitate au, fără doar și poate, un farmec aparte. Cât despre liniște, ce să mai zicem, de neprețuit. Camera galbenă, cea în care am stat noi, arată cam așa:

Dar nici a doua cameră, cea verde, nu este mai prejos și e frumoasă de numa’:

Ne-au plăcut mult de tot sobele din camere care, din ce ne-a povestit Alexu, sunt perfect funcționale. Iarna, când frigul de-afară e mai aspru, ți-e mai mare dragul să te încălzești pe lângă sobă.

Numai și numai pentru asta, și am promis că ne vom întoarce aici și iarna.

Căsuța dispune și de o bucătărie în stil tradițional, în care îți poți pregăti o cafea sau chiar mâncare, dar și de o zonă de luat masa pentru zilele mai friguroase.

În fața casei, se află o mică terasă, unde, sub o umbrelă, poți savura cafeaua sau o bere rece pe timp de vară. Aici, ai șanse mari să-ți țină companie cele trei rațe, Mărioara, Pătrunjel și Busuioc, dar și cățelul Ursu.

Prețuri?

Atât Viscri, cât și satele vecine practică prețuri ceva mai mari comparativ cu alte zone din România. La Viscri 32 am găsit cele mai mici tarife, mai precis 55 euro pentru o cameră dublă pentru o noapte. Căsuța poate fi închiriată și integral, cu 110 euro/noapte și poate găzdui până la 6 persoane.

Rezervările se pot face doar prin AirBnb, iar aici îți dăm noi un pont: dacă nu ai încă un cont, îți poți crea unul și primești automat o reducere de 35 euro la prima rezervare, folosind acest voucher.

Care e treaba cu șura albă?

În spatele curții, pe un deal mic se ridică făloasă o șură albă cu porți mari din lemn. Nu seamănă deloc cu ce era acolo acum doi ani, dar Mara și Alexu și-au pus în gând s-o recondiționeze și au făcut o treabă grozavă. Le-a ieșit un restaurant de toată frumusețea, pentru ca, la mansardă, să construiască un mic apartament în care locuiesc acum.

Restaurantul nu înseamnă numai mâncare, ci mult mai mult decât atât. A fost amenajat doar cu lucruri autentice, ”culese” din zona Transilvaniei, precum bănci de lemn, ștergare din pânză cusute de țărănci, tablouri vechi, ba chiar și straiele bunicilor Marei și ai lui Alexu sunt atârnate la loc de cinste.

Când intri, mai că-ți vine să te întrebi dac-ai ajuns într-un muzeu popular, mai degrabă, dar unul atipic, de poți lua și masa. Tot designul de aici te duce cu gândul la preparate care mai de care mai gustoase și chiar așa și e!

 

Foto: Alina Borcea

Foto: Alina Borcea

Foto: Alina Borcea

Vorbim imediat și despre mâncare, dar stai să vezi înainte livada din spatele șurei!

Vara, e locul perfect pentru a te ascunde din calea soarelui la umbra unui măr din livadă. Găsești aici și câteva hamace, unde să te relaxezi savurând o Coacăzică artizanală (cum îi zic pe-aici siropului de coacăze).

Ceva mai departe de ochii curioși ai turiștilor, am văzut și o mică grădină cu ardei și alte legume, semn clar că în bucătărie sunt folosite produse de calitate și proaspete.

 

Și-acum, că tot ni s-a făcut foame, să trecem și la mâncare.

Ciorbă transilvăneană cu cartofi și tarhon murat, servită cu smântână de la Nea Costel din Criț, ciorbă viscreană de fasole cu afumătură, tarhon și prune uscate, mâncărică ardelenească cu dovlecei de la vecinul Romică, servită cu ouă din sat făcute ochiuri și dulceață de ardei iute de la Saschiz ori tartă de sezon pregătită cu ouă de țară și iaurt, cu fructe tot din Saschiz.

Ia zi, nu că sună de-ți vine să te urci în mașină, în primul tren, în primul autobuz și să nu te oprești decât la poarta Marei și a lui Alexu?

Noi am apucat să testăm doar câteva dintre preparatele de aici și garantăm că mâncarea este foarte gustoasă. Mara este bucătarul șef, dar are ajutor de nădejde, câteva fete din Viscri, și toate, laolaltă, fac minuni. Ce să mai, experiența din Restaurantul Șura va fi sigur una de neuitat.

Cât scoți din buzunar pentru un astfel de răsfăț culinar?

Un meniu cu trei feluri de mâncare costă 70 de lei, iar meniul pentru copii este 35 de lei. Firește că îți poți comanda și separat, câte un fel de mâncare, atâta doar: ar trebui să poți să reziști tentației. Uite aici meniul din septembrie 2017.

Zi și tu acum! Nu că-ți face cu ochiul toată povestea de-aici? Dacă da, și-i cam greu să nu îți facă, și mai și pui mâna să plănuiești o vacanță, iată ce alte minunății mai poți face în Viscri, numa’ nu uita să ne spui și nouă cum a fost! Călătorie frumoasă!

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

Citește și:
6 experiențe pe care să nu le ratezi în Viscri4 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend