Riquewihr, oficial unul dintre cele mai frumoase sate din Franța, se află în inima Alsaciei, în nord-vestul localității Colmar, la o distanță de doar 12 kilometri de aceasta. Cu numai 1.500 de locuitori, acest sat este fără doar și poate de poveste și pare să-și fi păstrat înfățișarea neschimbată de-a lungul istoriei sale lungi, oferind vizitatorilor o experiență autentică, foarte apropiată de ceea ce puteau vedea localnicii cu vreo 400 de ani în urmă.
Riquewihr s-a născut cel mai probabil sub semnul unei stele norocoase, căci a scăpat ca prin urechile acului de daunele provocate de cel de-Al Doilea Război Mondial. Există, desigur, mai multe monumente istorice,  chiar și un castel medieval care străjuiește satul, dar adevăratul farmec al localității este ascuns pe străduțele medievale ori în casele colorate, multe dintre ele datând din secolele al XVI-lea sau al XVII-lea, cu fântâni și curți din acele vremuri.

Recomandarea noastră ar fi ca excursia la Riquewihr să facă parte dintr-un traseu mai mare, care să cuprindă și Colmar, și Strasbourg, toate aceste destinații fiind foarte aproape una de cealaltă.

Oamenii locului ni s-au părut a fi prietenoși, casele sunt decorate cu mult bun-gust, prețurile sunt decente, dulciurile demențiale, iar despre vin nu prea mai avem cuvinte. De altfel, sătucul este renumit în întreaga lume pentru Riesling, dar și pentru alte vinuri foarte bune care sunt produse aici. Altfel, nu credem că ne-a scăpat vreo străduță, fie ea principală sau lăturalnică, din centrul vechi, și, ca să nu ne mai lungim cu vorba, mai bine te delectezi cu câteva fotografii. Edificatoare, de altfel.

Macarons și fursecuri, din plin.

Pe străduțele din centru poți încerca gratuit, chiar dacă nu ești un gurmand veritabil, câte puțin din bunătățile pe care le oferă Franța, de la brânzeturile fine, la vinul excepțional ori la numeroasele combinații de dulciuri. Sigur acestea din urmă nu-ți vor ajunge și vei vrea câteva pachete cel puțin și pentru acasă. Cu fistic, cu vanilie, cu ciocolată sau lămâiță, zeci de culori și arome te vor ameți și te vor face să vrei și mai mult și să nu uiți prea ușor incursiunea ta prin Riquewihr. Un pachet cu fursecuri asortate, proaspăt scoase din cuptor, ne-a costat 4 euro.

Mult vin chaud!

În ce privește vinul, am avut parte de o surpriză dublă. Pe de o parte, ni s-a părut mult mai bun și mai aromat decât cel din Germania, iar pe de altă parte, era și mai ieftin. După cum ziceam și mai devreme, Alsacia este o regiune viticolă cunoscută și  se mândrește cu o producție de vinuri de calitate superioară, distinsă de-a lungul timpului cu numeroase premii.

Aici sunt cultivate nu mai puțin de opt soiuri diferite, cele mai multe fiind albe: Sylvaner, Pinot Blanc, Muscat, Riesling, Pinos gris, Gewurztraminer, Pinot noir, și Chasselas. Un pahar de vin fiert ne-a costat 2,5 euro.

 

Amawaterways și Croaziere.co ne-au oferit această aventură ce s-a numit Turul Piețelor de Crăciun de pe Rin, în care a fost inclusă și excursia de o zi în Riquewihr.

Dacă, de exemplu, nu ai mașină proprie și nici timp suficient pentru a explora zona, atunci poți ajunge cu avionul la Basel, cu Wizz Air, iar de acolo sunt autobuze care au curse în zonă, în timp ce cazarea este chiar convenabilă.

 2 comentarii

    • A Traveler and Adventurer_ on

      Salutare! In Riquewihr am ajuns in decembrie 2016. Pe langa Riquewihr, impreuna cu Croaziere.co, am vizitat Koln, Strasbourg si Rudesheim.

Send this to a friend