Sintra este, fără doar și poate, unul dintre acele locuri în care, dacă ajungi, ai prefera să mai stai încă o zi. Și încă o zi. Și, dacă se poate, să nu mai pleci. Noi am stat aici o singură zi, iar la lăsarea serii, când trenurile, autobuzele și autocarele strângeau turiștii pentru a-i răspândi care încotro, orașul se elibera puțin câte puțin și ceva, nu știm ce, parcă ne îndemna să mai rămânem. Căci sigur aveam să mai descoperim o mulțime de alte locuri de poveste. Cum nu s-a putut, am plecat cu promisiunea că ne vom întoarce într-o zi.
Vom încerca să răspundem la acele câteva întrebări pe care sigur ți le pui atunci când îți planifici orice excursie, așa că nu ne rămâne decât să sperăm că experiența noastră îți va fi de folos.
Cum se ajunge în Sintra?
Sunt trenuri care pleacă din Lisabona, de la stația Rossio, iar călătoria costă 1,70 euro, ceea ce face ca transportul dus-întors pentru o astfel de excursie să fie aproximativ 3,5 euro (preț valabil în 2016). Sintra se află la aproximativ 25 de kilometri de Lisabona, așa că trenul face nu mai mult de 40 de minute, plecările fiind zilnice, din 15 în 15 minute în timpul săptămânii sau din jumătate în jumătate de oră în weekend.
Recomandarea noastră este să îți începi vizita cât de devreme cu putință, pentru a avea timp berechet să te bucuri de orășel.
De ajuns, am ajuns, dar cum se vizitează orașul?
Mărturisire: cum Sintra, la fel ca Lisabona, de altfel, de fapt ca mai toată Portugalia, este așezată pe coline, străduțele urcă și coboară, urcă și coboară... Ca atare, dacă nu ai o condiție fizică foarte bună, dar și multă voință, mai bine nu te-ai aventura să ajungi la obiectivele turistice pe jos. Serios, e destul de anevoios, așa că, dacă vrei, poți alege un autobuz care pleacă din centrul orașului și urcă până la Castelul Maurilor și Palatul Pena. Contra unui preț modic, de 5 euro, te poți bucura de o călătorie dus-întors.
Noi nu ne prea dăm în vânt după autobuze, și asta pentru că nu ne place să depindem de orarul lor, așa că am ales să închiriem de lângă gară un scuter. Pentru patru ore, am plătit 35 de euro și ne-am plimbat pe ici, pe colo după cum am vrut, ba chiar am făcut un tur al întregului oraș și am fost și până la Cabo da Roca. În caz că te interesează, centrul de unde am închiriat scuterul se numește Sintra Magic Scooter.
Alte variante, pe lângă autobuz și scuter, ar fi taxiul, bicicletele electrice, tuk-tuk, sau, de ce nu, închirierea unei mașini, dar pe aceasta din urmă nu o recomandăm, întrucât orașul este foarte aglomerat.
Sigur, dacă preferi confortul unei mașini, poți lua în considerare inclusiv una electrică, un Renault Twizzy, de pildă, care este o experiență pe cât de interesantă, pe atât de costisitoare.
Ce obiective turistice sunt în Sintra?
Noi nu am reușit să vedem chiar tot ce era de văzut, din lipsă de timp, așa că am văzut doar două-trei obiective, lăsându-ne însă portița deschisă pentru o nouă escapadă. Astfel, am cumpărat un bilet compus pentru Parcul și grădinile Pena și pentru Castelul Maurilor la 21 euro de persoană. Inițial, prețul ne-a speriat un pic, ca să fim sinceri, dar, la final, am realizat că a meritat. Cu vârf și îndesat.
Parcul și Palatul Pena
Dacă ar trebui să descriem într-un singur cuvânt palatul și grădinile sale, clar acesta ar fi poveste. Totul pare să fie desprins dintr-un basm colorat. De parcă nu ar fi de-ajuns că, admirând exteriorul palatului, detaliile, culorile vesele în care este vopsit, rămâi pur și simplu cu gura căscată, stai să vezi cum e să-i calci și pragul. Așteptările, oricare ar fi ele, îți vor fi cu siguranță depășite.
Mai mult, este fascinant să vezi cum pentru orice, dar absolut orice activitate, există câte o cameră specială: pentru fumat, pentru a vorbi la telefon, pentru a bea ceaiul, pentru dormit, pentru a sta pe canapea, încăperi care mai de care mai cochete, cu mobilier sculptat, extrem de prețios.
Castelul Maurilor
Situat chiar vizavi de Palatul Pena, acest castel este dintr-o cu totul și cu totul altă poveste. Construit prin secolul al IX-lea de către maurii nord-africani, fortăreața prilejuiește niște panorame de-a dreptul magnifice.
Dacă ai rău de înălțime, ar fi mai bine să nu te apropii prea mult de pereții fortăreței, și asta pentru că este construită pe stânci foarte abrupte și-n plus este cocoțată foarte, foarte sus.
Parcul și Palatul Monserrate
Iată un loc perfect pentru a petrece o zi întreagă, un loc cu niște grădini fabuloase, unul dintre cele mai frumoase din toată Sintra. Ca o bilă albă, pare-se că nici nu este chiar așa aglomerat cum sunt celelalte atracții, lucru pe care ni l-a ”șoptit” un localnic.
Interiorul clădirii mogule este placat cu mozaic în stil indian, în timp ce clădirea în sine este înconjurată de grădini cu plante exotice, de domenii de vânătoare și o fermă.
Palatul Național
Aflat în inima orașului, acest palat este primul pe care îl vezi de îndată ce cobori din tren. Este o clădire construită pe locul unui castel antic de origine maură, fiind astăzi de un alb imaculat, cu turnuri de poveste.
Palatul Quinta de Regaleira
Construit în stil gotic, de unul dintre cei mai bogați oameni ai Portugaliei, palatul este o clădire impresionantă. Ceea ce îl face și mai captivant este faptul că găzduiește, de pildă, grădini și tuneluri secrete, simboluri religioase, dar și o mulțime de obiecte misterioase.
Palatul Seteais
Inclus în Patrimoniul UNESCO, acest palat este hotel de lux, restaurant și atracție turistică deopotrivă. Având vedere spre oraș, el este înconjurat de grădini verzi și mulți pomi fructiferi.
Cum e cu mâncarea în Sintra?
Fiind un oraș foarte vizitat, prețurile la mâncare sunt destul de piperate, pentru că, pare-se, turiștii nu se prea uită la bani după ce își petrec o zi întreagă plimbându-se dintr-o grădină în altă, dar mai ales dintr-un palat în altul.
Cel mai ieftin meniu pe care l-am găsit în centru a costat în jur de 6 euro și conținea un burger, cartofi prăjiți și un suc natural de portocale
Tot un localnic ne-a povestit și despre minunatele prăjiturele de Sintra, precum Queijadas de Sintra, Travesseiros și Pasteis de Crus Alta. Locul cel mai apreciat de localnici, dar și de turiști, unde aceștia se îngrămădesc să mănânce minunatele prăjiturele, se numește Casa Piriquita.
Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre Lisabona
Algarve, cum am reușit să vizităm Riviera Portugaliei fără să ne vindem casa
8 comentarii
Minunata ideea existentei acestui site!!!! Multumim din suflet pentru ponturi si descrierile minutioase ale fiecarei calatorii. Felicitari!!!!!
Multumim frumos! Ne bucuram ca va putem fi de ajutor, iar daca nu este prea mare deranjul ne puteti lasa un comentariu si pe pagina noastra de Facebook. Va dorim cat mai multe vacante frumoase!