Köln (sau Cologne, cum este cunoscut el în limba engleză) este cel mai vechi oraș din Germania, având o istorie nu doar foarte bogată, ci și extrem de interesantă. Am avut ocazia să-l vizităm pentru o zi în luna decembrie 2016, într-un tur al piețelor de Crăciun de pe Rin împreună cu Croaziere.co și Amawaterways.

Despre croaziera pe Rin, care a fost pur și simplu minunată, vom reveni cu un articol dedicat căci a fost o experiență unică.
Cât despre Köln, îl aveam de mult timp pe lista cu orașe europene de vizitat, în special datorită catedralei gotice. Sigur, nu am avut decât o zi la dispoziție pentru a-l descoperi, dar trebuie să recunoaștem că, în ciuda timpului foarte scurt, am aflat o mulțime de lucruri fascinante despre oraș.

Și, ca să nu rămână neconsemnat, am făcut și un top pe care, sperăm noi, îl vom îmbogăți la o a doua vizită.

 

 

1. Catedrala gotică din Köln - Un simbol epic al creștinătății și una dintre cele mai impresionante catedrale din lume.

Simbol al creștinătății, este în același timp cea mai mare biserică din Germania, cu o suprafață de, ține-te bine, 7.100 m2, cea mai mare din Europa de Nord și una dintre cele mai mari și mai impresionante din întreaga lume, motiv pentru care a și fost inclusă în patrimoniul UNESCO.

Construcția ei a început în anul 1248, dar, pentru ca totul să fie pus la punct până la cele mai mici detalii, așa cum a fost plănuit inițial, a fost nevoie de mai bine de 600 de ani, și nu neapărat din cauza complexității, ci mai degrabă din cauza lipsei de fonduri a Bisericii în perioada medievală – cel puțin pentru o asemenea construcție –, ceea ce a dus inevitabil la o pauză a lucrărilor chiar și de câteva sute de ani. În clipa în care au venit prusacii, construcția catedralei a fost imediat reluată.

Când lucrările au fost finalizate, între anii 1880-1884, domul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Stilul gotic se evidențiază prin arcadele ascuțite și foarte mari. Se pot observa, de asemenea, două turnuri care nu au fost proiectate deloc la întâmplare, ba dimpotrivă: unul este orientat spre est, celălalt spre vest, având o înălțime de 154 m fiecare.

Dacă te afli în interior, vei putea observa trecerea de la lumină la întuneric, aceasta reprezentând o temă foarte importantă nu numai a lumii ecleziastice din perioada medievală, dar și a zilelor noastre.

Un alt detaliu năucitor în ce privește catedrala este culoarea sa neagră. Mulți își imaginează că se datorează vreunui incendiu prin care clădirea ar fi trecut la un moment dat sau poate trecerii timpului, însă motivul real este mult mai actual și îngrijorător decât ai crede. De fapt, piatra din care este construită catedrala se înnegrește pe zi ce trece din cauza poluării din oraș și din jurul acestuia.

Tocmai de aceea este nevoie ca pietrele înnegrite să fie scoase și înlocuite, ceea ce explică și prezența aproape continuă a schelelor în jurul clădirii – acestea nu sunt demontate niciodată, ci doar mutate dintr-o parte în alta, în funcție de locul unde sunt necesare reparații.

Cum aceste lucrări sunt destul de costisitoare, fondurile provin din donații, în mare parte de la o asociație din Köln care chiar cu asta se ocupă. Altfel, oricine își dorește să contribuie cu bani sau chiar să devină membru al asociației, este nu numai liber, ci și binevenit să o facă.

2. Sarcofagul cu moaștele celor 3 Magi și cel mai mare clopot din lume

Adus din Milano în 1164, se spune că sarcofagul ar conține chiar moaștele celor 3 Magi ce au urmat calea arătată de Stea pentru a se închina mai apoi pruncului Iisus Hristos în Bethleem. Sarcofagul este cel puțin impresionant, datorită dimensiunilor sale și fiind îmbrăcat în aur și argint și împodobit cu pietre prețioase și sculpturi cu scene pornind de la Geneză și până la Judecata de Apoi, și reprezintă totodată una dintre cele mai importante relicve ale religiei creștine.

De altfel, se pare că însăși construcția catedralei a avut drept scop adăpostirea acestei relicve.

Fiind o declarație ambițioasă și îndrăzneață a Bisericii, la un moment dat s-a pus problema autenticității osemintelor aflate în sarcofag. Practic, s-a cerut testarea acestora și datarea cu carbon, întrucât o astfel de analiză ar fi arătat, măcar cu aproximație, dacă osemintele aparțin unor persoane ce au trăit în perioada nașterii lui Iisus Hristos.

Biserica s-a opus vehement, refuzând orice fel de testare științifică, invocând, ca justificare a refuzului, însăși piatra de temelie a religiei: credința.

Tot aici, în clopotnița catedralei, se găsește și cel mai mare clopot funcțional din lume, ce poartă numele de Petru. Numele nu a fost ales la întâmplare, căci biserica poartă hramul Sfântului Petru..

 

* Interiorul Catedralei (vedere spre est). Pozele nu redau nici pe departe interiorul impresionant al catedralei. *

Concluzionând, ce te sfătuim noi, dacă ajungi în Köln și plănuiești să vizitezi și catedrala, ar fi să te alături unui ghid, pentru că doar astfel vei avea parte de o experiență completă și vei afla detalii uluitoare ale impresionantei sale istorii.

 

3. 90% din oraș a fost distrus în cel de-al doilea Război Mondial

Al Doilea Război Mondial a lăsat în urma lui un adevărat dezastru în lumea largă, iar Köln este dovada faptului că, renăscând din propria cenușă, unele așezări au capacitatea de a înflori și de a-și relua viața de dinainte cu și mai mult entuziasm. De ce spunem asta? Păi simplu: Köln este, în ciuda istoriei sale, un oraș nou, reconstruit, inclusiv în ciuda faptului că însăși populația orașului fusese practic decimată, ajungând de la 800.000 la nici 40.000 de locuitori.

Totuși, cum spuneam, orașul a renăscut, cu numeroase influențe romane, având nu mai puțin de 12 biserici romane. Un exemplu elocvent în ce privește reconstrucția este biserica în stil romanesque, o construcție relativ nouă, dar pe stil vechi.

 

* Calea Romană – Drumul original era în cu totul și cu totul altă parte și diferit față de cel de azi, pentru că, scoțând pietrele, muncitorii le-au numerotat cu cretă, însă a venit ploaia și a șters numerele de pe ele. Astfel, astăzi, Calea Romană nu este chiar cea originală, căci pietrele au fost reasamblate la întâmplare. *

 

 

* Biserica în stil romanesque reconstruită după cel de-al Doilea Război Mondial *

 

4. Legenda fântânii Pixie și piticii din Köln

Legenda spune că locuitorii orașului erau niște oameni foarte leneși și că, de fapt, toată treaba din oraș o făceau niște pitici ce locuiau sub pământ. În felul acesta, locuitorii din Köln puteau să lenevească, practic, cât era ziua de lungă, singura condiție pentru ca piticii să muncească fiind aceea ca nimeni să nu-i deranjeze sau să încerce să-i vadă.

Dintre cei ce trăiau deasupra, firește. Însă, oamenii sunt curioși din fire, așa că...

 

A venit o zi când, măcinată de curiozitatea de a vedea micile făpturi în stare de o asemenea hărnicie, soția croitorului a împrăștiat boabe de mazăre pe podeaua casei sale. De ce? Se gândea ea că, atunci când piticii ar fi apărut, aceștia vor aluneca, vor cădea și vor fi deconspirați.

Văzând, însă, planul femeii, spiridușii s-au supărat atât de tare încât au părăsit pentru totdeauna orașul.

Așadar, isprava soției croitorului a fost cea care i-a pus la muncă pe cetățenii din Köln, aceștia fiind nevoiți ca, din acel moment, să facă toată munca ei înșiși. Cu toate acestea, chiar și în ziua de astăzi se spune despre locuitorii din Köln că ar fi cei mai leneși nemți din toată Germania.

Nu degeaba le-a luat peste 600 de ani ca să termine construcția unei catedrale. 🙂

 

5. Orașul are propria marcă de bere: Kölsch

Spre deosebire de celelalte orașe nemțești, berea se servește în Köln în pahare cât mai mici, asemănătoare shoturilor. Explicația? Cică așa ar fi corect să bei o bere proaspătă, un Kölsch, în pahare înguste și înalte, de numai 0,2 litri.

Sigur că niciun păhărel de bere nu se desăvârșește decât în compania unui cârnat tipic nemțesc, un bratwurst sau un kaesekrainer (cârnat cu brânză).

 

 

6. Eau de Cologne

Apa de colonie, așa cum o știm de la bunicii noștri, a fost inițial concepută ca un medicament menit să trateze variola. Brandul ”4711” este de fapt numărul casei din Köln unde Johann Maria Farina a inventat apa de colonie.

 

7. Vechea primărie a orașului, clădire din secolul al 14-lea are atașată o statuie mai "deocheată".

Köln a fost dintotdeauna un oraș catolic, în care arhiepiscopul s-a bucurat de o putere destul de mare. Imaginează-ți, deci, că localnicii nu au fost mereu de acord cu hotărârile și practicile acestuia, motiv pentru care fiecare încerca să-și manifeste dezaprobarea în fel și chip. După posibilități. Sculptorii, de pildă, includeau în operele lor tot soiul de detalii prin care să-și arate poziția, făcând adeseori haz de arhiepiscop.

Astfel, unul dintre simbolurile rivalității dintre cele două tabere – arhiepiscopul, pe de o parte, și locuitori, pe de alta – stă cocoțat chiar pe  vechea primărie, sub statuia lui Konrad Von Hochstaden. Reține, însă, că orașul este presărat cu multe astfel de sculpturi.

Ca o dovadă a succesului acestor forme de exprimare artistică a nemulțumirii, iată că astăzi localnicii se ”bat” pentru o programare la vechea primărie a orașului pentru a se cununa civil. Dacă nu ne crezi, să știi că în cele 15, hai 20 de minute pe care le-am petrecut aici, am avut timp suficient pentru a vedea o mireasă.

 

 

Nouă ne-a plăcut mult orașul și sperăm să revenim cât de curând, iar dacă te-am convins și pe tine să vizitezi Köln într-una dintre vacanțele tale, reține că Blue Air operează zboruri directe cu plecare din București.

Foto copertă articol: Mark Shimazu Photography2 comentarii

  1. Buna,

    Nu gasesc pe harta sau oriunde altundeva Fantana (cu pitici) despre care mentionati pe site.
    Imi puteti da mai multe detalii (gen locatie, denumire, etc…)?

    Multumesc,
    Gabriela

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend