Köln (Cologne în engleză) este cel mai vechi oraș din Germania cu o istorie bogată și foarte interesantă. Am avut ocazia să-l vizităm pentru o zi în luna decembrie într-un tur al piețelor de Craciun de pe Rin împreuna cu Croaziere.co si Amawaterways. Despre minunata croaziera pe Rin, revenim cu un articol dedicat.

Aveam Köln de mult timp pe lista cu orașe de vizitat în Europa, în special datorită catedralei gotice, însă în doar o zi petrecută în Köln, am aflat o mulțime de lucruri interesante despre oraș. Pentru asta am făcut un top ce  sperăm că se va îmbogăți cu o a doua vizită.

 

1. Catedrala gotică din Köln – Un simbol epic al creștinătății și una dintre cele mai impresionante catedrale din lume.

Este cea mai mare biserică din Germania (7.100 m2) și cea mai mare din Europa de Nord, dar și una dintre cele mai mari din lume, inclusă în patrimoniul UNESCO.

Construcția ei a început în anul 1248, însă finalizarea ei a durat peste 600 de ani, nu datorită complexității, ci datorită lipsei de fonduri ale Bisericii în perioada medievală, ducând astfel la o pauză a lucrărilor de câteva sute de ani. Asta până când au venit prusacii și au reluat construcția catedralei.

Când a fost finalizată, între anii 1880-1884, domul a fost cea mai înaltă clădire din lume. Stilul gotic în care este construită catedrala este evidențiat de arcadele ascuțite și uriașe. Cele 2 turnuri nu sunt făcute la întâmplare, unul orientat la Est, iar al doilea la Vest. Dacă te afli în interiorul bisericii, vei putea observa trecerea de la lumină la întuneric, o temă foarte importantă atât in lumea ecleziastică în perioada medievală, cât și în zilele noastre.

Un alt aspect impresionant al catedralei este culoarea sa neagră. Mulți ar crede ca biserica a ars sau așa trebuie să fie datorită trecerii timpului, însă înnegrirea pietrelor din pereții catedralei se datorează unei probleme moderne și constante, anume poluarea. Piatra din care este construită catedrala se înnegrește din cauza poluării din oraș și din jurul acestuia. Din acest motiv, pietrele înnegrite sunt scoase din pereți și inlocuite, astfel, pe clădire vei vedea mereu montate acele schele. Acestea nu sunt niciodată scoase, ci doar mutate pe catedrală, în funcție de locul unde se efectuează lucrările.

Fondurile pentru aceste lucrări de întreținere provin din donații, în mare parte de la o asociație din Köln ce se ocupă cu strângerea de fonduri pentru reparațiile catedralei. Oricine poate deveni membru al acestei asociații sau să doneze bani pentru întreținerea catedralei.

2. Sarcofagul cu moaștele celor 3 Magi și cel mai mare clopot din lume

Adus din Milano in 1164, sarcofagul se spune că ar conține moaștele celor 3 Magi ce au urmat calea arătată de Stea și s-au închinat mai apoi pruncului Iisus Hristos în Bethleem. Sarcofagul este cel puțin impresionant și reprezintă una dintre cele mai importante relicve religioase. Catedrala a fost construită pentru a adăposti această relicvă. Sarcofagul de dimensiuni apreciabile este îmbrăcat în aur și argint, plin de pietre prețioase și sculpturi cu scene pornind de la Geneză până la Judecata de Apoi.

Fiind o declarație ambițioasă și îndrăzneață a Bisericii, la un moment dat s-a cerut testarea și datarea cu carbon a osemintelor aflate în sarcofag pentru a se demonstra autenticitatea, însă Biserica s-a opus și a refuzat datarea cu carbon și orice fel de testare științifică.

O simplă datare cu carbon ar fi arătat cu aproximație dacă osemintele din sarcofag aparțin unor persoane ce au trăit în perioada nașterii lui Iisus Hristos. Motivul invocat și baza refuzului Bisericii este insăși piatra de temelie a religiei: credința.

Tot aici, în clopotnița catedralei se gasește și cel mai mare clopot funcțional din lume, numit Petru, însă numele nu a fost ales la întâmplare, biserica poartă hramul Sfântului Petru.

 

Interiorul Catedralei (vedere spre Est). Pozele nu redau nici pe departe interiorul impresionant al catedralei.

Daca ajungeti in Köln si vizitati catedrala, vă sfătuim să vă alăturați unui ghid care să vă povestească impresionanta sa istorie.

 

3. 90% din oraș a fost distrus în cel de-al doilea Război Mondial

Köln este un oraș nou, reconstruit și are multe influențe romane. Are nu mai puțin de 12 biserici romane. Un bun exemplu de reconstrucție este biserica în stil romanesque, construcție relativ nouă, dar pe stil vechi.

 

Calea Romana – Drumul original era de fapt în altă parte, însă muncitorii au scos pietrele , le-au numerotat cu cretă, dar a venit ploaia ce a șters toate numerele de pe pietre. Astăzi, „Calea Romană” nu este chiar cea originală, pietrele au fost reasamblate la întamplare.

 

 

Biserica în stil romanesque reconstruită după cel de-al Doilea Razboi Mondial

 

4. Legenda fântânii Pixie și piticii din Köln

Legenda spune că locuitorii orașului erau niște oameni foarte leneși. Toată treaba din oraș o făceau piticii ce locuiau sub pămant. În felul acesta, locuitorii orașului leneveau cât era ziua de lungă. Nimeni nu-i putea vedea deoarece una dintre condiții era ca în schimbul muncii piticilor, aceștia să nu fie deranjați sau vazuți de către oamenii de deasupra. Însa, oamenii sunt curioși…

 

Într-o zi, soția croitorului, măcinată de curiozitate să vadă micile făpturi harnice, a împraștiat boabe de mazăre pe podeaua casei sale, astfel, când piticii aveau să apară, aceștia să alunece, să cadă și să fie dezvăluiți. Văzând acestea, spiridușii, s-au supărat atât de tare pe locuitori, încât au părăsit orașul.

Datorită ispravei soției croitorului, cetățenii din Köln au fost nevoiți să facă toată munca ei înșiși, însă și în ziua de azi se spune că locuitorii din Köln sunt cei mai leneși nemți din Germania. Nu degeaba le-a luat peste 600 de ani să construiască o catedrală, nu? 🙂

 

 

5. Orașul are propria marcă de bere: Kölsch

Spre deosebire de celelate orașe nemțești, în Köln, berea se servește în pahare cât mai mici, ca un shot de bere, pentru că, spun ei, așa e cel mai corect să bei o bere proaspătă, un Kölsch. Paharele au doar 0.2 litri, sunt înguste și înalte. Un păhărel de bere merge extraordinar de bine cu un cârnat tipic nemțesc, un bratwurst sau un kaesekrainer (cârnat cu brânză).

 

 

6. Eau de Cologne

Apa de colonie, așa cum o știm noi de la bunici, a fost inițial un medicament împotriva variolei. Brand-ul „4711” este de fapt numărul casei din Köln, unde Johann Maria Farina a inventat apa de colonie.

 

7. Vechea primărie a orașului, clădire din secolul al 14-lea are atașată o statuie mai „deocheată”.

Köln a fost mereu un oraș catolic, iar arhiepiscopul avea multă putere in oraș. Oamenii nu au fost mereu de acord cu hotărârile și practicile acestuia, motiv pentru care sculptorii au vrut să arate acest lucru, făcând haz de arhiepiscop. Unul dintre simbolurile rivălității dintre locuitori si arhiepiscop stă fix pe vechea primărie, sub statuia lui Konrad Von Hochstaden. Însă nu este singurul loc unde veți vedea astfel de sculpturi.

Localnicii  se „bat” pentru o programare la primăria veche pentru a face cununia civilă aici. Am văzut o mireasă chiar în cele 15-20 minute petrecute aici.

 

 

Daca v-am convins sa vizitați Köln, e bine de știut că avem zboruri directe din Bucuresti cu Blue Air.

Foto copertă articol: Mark Shimazu Photography
2 comentarii

  1. Buna,

    Nu gasesc pe harta sau oriunde altundeva Fantana (cu pitici) despre care mentionati pe site.
    Imi puteti da mai multe detalii (gen locatie, denumire, etc…)?

    Multumesc,
    Gabriela

Adaugă un comentariu

error: Content is protected !!

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten