Luna decembrie 2016 a fost clar o lună a destinațiilor noi. Unul dintre orașele pe care le-am vizitat a fost și Strasbourg. Nici nu îți putem descrie cam cât de fericiți am fost când am văzut că itinerarul crozierei noastre pe Rin includea și minunatul Strasbourg.
Înainte să plecăm, am citit câte ceva despre oraș și știam deja că este frumos și cochet. Totuși, realitatea a depășit cu mult așteptările, așa că am rămas, la propriu, cu gura căscată. Dacă fotografiile ce se găsesc la tot pasul pe internet te fascinează, ei bine, află că Strasbourg arată și mai bine ”la fața locului”. Este impresionant mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, când toate clădirile din centrul vechi sunt împodobite cu tot felul de decorațiuni, de la ursuleți de pluș la spiriduși, de la Moș Crăciuni la săniuțe și globuri, și tot așa.

Probabil că nici vara nu este mai prejos, pentru că, din ce am văzut prin poze, este înfrumusețat de florile colorate și verdeață.

Deși am avut doar o zi la dispoziție, am reușit să luăm la picior străduțele din centru și, doar astfel, l-am clasat rapid în topul celor mai frumoase orașe europene vizitate de noi până acum. Așadar, hai să vedem cam ce poți vedea dacă ești în trecere pentru o zi prin capitala Alsaciei.

 

Catedrala Notre Dame de Strasbourg

Construită în secolul al VII-lea pe locul unui fost templu roman, este prima catedrală în stil gotic din Alsacia – deși încă păstrează rămășițe specifice arhitecturii romane. Interiorul catedralei este și el impresionant și, spre deosebire de alte catedrale gotice pe care le-am mai vizitat de-a lungul timpului, acesta este cald și primitor, fiind decorat extrem de elegant și meticulos, din loc în loc, tronând și câțiva brazi împodobiți.

Biletul de intrare costă 2 euro, iar în prima duminică a fiecărei lunii intrarea este gratuită.

Ceasul astronomic din Catedrală

Una dintre comorile cele mai de preț ale acestei catedrale este ceasul astronomic. Acesta este mecanic și reprezintă invenția mai multor artiști, matematicieni și tehnicieni din Europa. Cu o înălțime de nu mai puțin de 18 metri, este considerat a fi unul dintre cele mai mari din lume. Astăzi, ceasul astronomic oferă o viziune a diferitelor etape ale vieții: copilăria, perioada de adult și bătrânețea.

Coloana îngerilor înfățișează Judecata de Apoi, detalii despre zodiac, fazele lunii, anotimpurile, acestea fiind doar câteva dintre simbolurile ce se regăsesc pe fațada faimosului ceas.

În fiecare zi, la ora 12:30, pornește un adevărat spectacol: pe unul dintre pereții catedralei, este proiectat un film care povestește istoria ceasului în trei limbi diferite (engleză, franceză și germană), însă noi nu am prea avut răbdare să ascultăm totul, întrucât frazele erau traduse, pe rând, în toate cele trei limbi.

Centrul istoric

Inclus în patrimoniul UNESCO începând cu anul 1988, centrul istoric al acestui oraș este cunoscut și ca Insula Mare (Grande Ile), și asta pentru că este înconjurat de principalul canal al fluviului Rin și de canalul Faux-Rempart.

Orașul Strasbourg este o combinație perfectă a două culturi, cea germană și cea franceză, mai ales din punct de vedere arhitectural.

Casa Kammerzell

Tot în centru se găsește și Casa Kammerzell, una dintre cele mai cunoscute clădiri din Strasbourg, dar și una dintre cel mai bine conservate și ornate clădiri medievale din arhitectura goticului târziu.

La Petite France

Cartier aflat în partea vestică a insulei, preferat în perioada medievală de meșteșugari precum tăbăcarii, morarii și pescarii, este astăzi unul dintre cele mai importante obiective turistice din Strasbourg.

Instituțiile europene

Strasbourg, precum Bruxelles și Luxemburg, este un oraș cu un rol activ în cadrul Uniunii Europene, întrucât găzduiește instituții importante, de la Consiliul European la Parlament și chiar Ombudsman.

Dacă ai de făcut vreo plângere ce privește instituțiile și organismele Uniunii Eurpoene, aici ar trebui să ajungi.

 

Povestea Pieței de Crăciun din Strasbourg

Cu originle în Evul Mediu, această piață de Crăciun este una dintre cele mai vechi din Franța. Se pare că piața, dar și pomul de Crăciun au existat încă din Evul Mediu. Pe atunci, însă, târgul era numit Piața Sfântului Nicolae, dedicat așadar unei sărbători care avea ca scop, mai presus de toate, celebrarea Sfântului Nicolae și oferirea de cadouri copiilor.

În data de 22 decembrie 1570, consiliul municipal a decis să susțină în continuare principiile târgului, dar să-l dedice lui Iisus Hristos, astfel că a luat naștere Piața de Crăciun.

După 1870, Piața de Crăciun a fost înființată în zona Broglie, loc care s-a păstrat până în zilele noastre. De atunci, în perioada Crăciunului, acolo poți găsi brazi, decorațiuni, figuri ornamentale, obiecte de artizanat, dar și delicii culinare și mult, foarte mult vin fiert.

În concluzie, dacă nu te-ai gândit încă la o vacanță pentru luna decembrie sau dacă ai făcut-o, dar nu ai încă nicio idee, îți garantăm că Alsacia te va surprinde cu unul dintre cele mai pitorești trasee din Europa. Poți porni, de pildă, din Basel, o destinație aflată în portofoliul Wizz Air, unde poți ajunge direct din România, iar de acolo sunt autobuze către Strasbourg.

Nu uita, însă, să pui pe listă și Colmar, și Riquewihr, alte două bijuterii pe care le-ai putea vizita, dacă tot ajungi în zonă.Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend