Vara lui 2019 ne-a purtat, printre altele, şi pe minunata şi bătrâna Dunăre. Timp de 5 zile ne-am plimbat cu un mic vas de croazieră şi am acostat de 3 ori: în Budapesta, Viena şi Bratislava.

Şi pentru că Budapesta ne era deja foarte cunoscută, ne-am dorit să descoperim un alt colţ al Ungariei. Câştigător a fost oraşul vecin Szentendre sau Sfântul Andrei, mai pe româneşte.

Probabil nu ai auzit de el până acum, însă e musai de pus pe lista locurilor de vizitat, dacă ajungi preţ de câteva zile prin capitala Ungariei. Aşa că acordă-ţi 2 minute cât să îl descoperi în cele ce urmează şi să înţelegi de ce merită.

Szentendre este un centru al artiştilor din Ungaria şi nu numai. Aici locuiesc aproximativ 200 de artiști (pictori, muzicieni, sculptori, poeți meșteri în ceramică etc.). Cu bucurie şi uimire, am întâlnit inclusiv câteva nume româneşti pe la diversele ateliere de artă. Karoly Ferenczy, unul dintre întemeietorii Școlii de Pictură din Baia Mare, s-a mutat în Szentendre în anul 1889. În muzeul care-i poartă numele, poţi admira peisaje din Transilvania făcute de el sau de alţi artiști.

Dincolo de asta, aici se găsea cândva şi cea mai mare comunitate de sârbi din Ungaria. Astăzi, sârbii nu mai reprezintă decât probabil sub 1% din populaţia micului oraş, dar atmosfera balcanică încă dăinuie. Amprenta sârbească se regăseşte prin numeroasele biserici ortodoxe, mai exact 4 la număr: Biserica Blagovestenska, Pojarevacica, Preobrajenska şi biserica principală.

Oraşul Szentendre găzduieşte şi un mare muzeu etnografic în aer liber cu nu mai puţin de 340 de clădiri din 10 zone cultural-istorice ale Ungariei. Îl găseşti la aproximativ 2-3 km de centrul oraşului.

Dacă îţi iei răgaz să hoinăreşti puţin pe străduţele pietruite, vei da cu siguranţă şi de Mikromuzeul, o încăpere micuţă cu obiecte de artă ce se pot vedea doar cu lupa. E o experienţă tare faină!

După ce ai vizitat ce era de vizitat, ai de luat o decizie grea: la ce cafenea să te opreşti oare? Pentru că da, Szentendre este împânzit cu fel de fel de terase micuţe şi cochete, deopotrivă în centrul oraşului şi pe malul Dunării.

Cum ajungi în Szentendre

Foarte uşor pentru că Szentendre se află lângă Budapesta. Sunt doar 25 de kilometri între cele două localităţi, ceea ce înseamnă vreo 40 minute de mers cu trenul (călătoria costă 1-2 euro) sau 20-30 minute cu maşina personală sau autobuzul.

Găseşti aici toate variantele de transport.

Aşadar, când îţi faci planuri pentru un city break în Budapesta (în special vara), ia-ţi o marjă de o zi şi vizitează şi această bijuterie de oraş din apropiere. E altceva. Nu te va costa mult şi cu siguranţă te va încânta atmosfera relaxată, cu iz mediteraneean, de pe malul Dunării.

Noi ne-am bucurat de ea cu ajutorul partenerilor noştri, Croaziere.co. Experienţa a făcut parte dintr-o croazieră fluvială ce ne-a plimbat de-a lungul Dunării prin Budapesta, Viena şi Bratislava.

 

 

Un comentariu

  1. Mi se pare incredibil cat de mult se schimba lucrurile cand treci granita la Unguri. Da, nu e chiar ca in vest, dar mie mi se pare mult mai civilizat. Budapesta mi se pare ca e la cu totul alt nivel fata de Bucuresti. Oamenii sunt mult mai civilizati, si cred ca de acolo porneste totul.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend