La o aruncătură de băț de România se află unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei. Nu l-am văzut doar odată, ci chiar de 3 ori. Găsești o multime de lucruri de făcut, de la vizitarea obiectivelor turistice consacrate, muzee, clădiri, până la baruri, băi termale și mâncăruri delicioase. Ultima dată am ajuns în Budapesta în decembrie 2016 pentru câteva zile și am detaliat bugetul de vacanță aici, poate îți va fi de ajutor.

Mai jos găsești principalele atracții turistice, împreună cu costurile aferente și detalii despre cum ajungi la ele.

 

1. Palatul Parlamentului la exterior, dar și la interior

Când spunem Budapesta, inevitabil ne gândim la Dunare și la Palatul așezat frumos pe malurile ei. Clădirea Parlamentului este una dintre cele mai vechi clădiri legislative și a treia cea mai mare din Europa, o adevarată capodoperă arhitecturală. Parlamentul se poate vizita contra unei taxe de 2000 HUF (aprox. 6.5 Eur), taxă pentru cetățeni EU peste 18 ani. Există mai multe planuri tarifare în funcție de naționalitate și de vârstă. Poți verifica prețurile aici. Cea mai apropiată stație de metrou este Kossuth Lajos tér. 

 

2. Podurile Budapestei

Sunt 9 poduri peste Dunare, Budapesta fiind cunoscută și sub denumirea de Capitala celor 9 Poduri. Acestea sunt: Podul Árpád, Podul cu Lanțuri, Podul Elisabeta, Podul Libertății, Podul Margareta, Podul Megyeri, Podul Petőfi, Podul Rákóczi și Podul Feroviar de Nord.

Dacă nu ai timp să le vezi pe toate, nu ar trebui să ratezi sub nici o forma Podul cu Lanțuri (Széchenyi Chain Bridge), Podul Margareta și Podul Libertății. O buna metodă de a vedea toate podurile este să mergi într-o croaziera pe Dunare, care nu costa foarte mult. Tarifele pornesc de la 15 Euro de persoană cu posibilitatea de a vedea Budapesta și pe timp de noapte. Mai multe detalii despre croaziere găsești aici.

 

Podul cu Lanțuri

Podul Margareta

Podul Libertății

3. Basilica Sf. Ștefan și Marea Sinagogă

Basilica Sfântul Ștefan este cea mai importantă biserică din Ungaria, în care se găsește și brațul drept al regelui Ștefan cel Sfânt, fondatorul statului ungar. Intrarea in bisercă este gratuită. Cea mai apropiată stație de metrou este Bajcsy-Zsilinszky út.

 

Interiorul bisericii

Marea Sinagogă este declarată cea mai frumoasă sinagogă din lume și a doua ca marime, după cea din New York. Intrarea pentru adulți este de 4000 HUF (aprox.13 Eur). Poți vedea tarifele și orarul de vizitare pe site-ul oficial.

 

Marea Sinagoga – la exterior

Marea Sinagoga – la interior

Sinagoga se află în cartierul Evreiesc, unde am văzut și o expoziție în aer liber, cu lucruri ale victimelor Holocaustului. Cea mai apropiată stație de metrou este Astoria.

 

 

Pe aceeași temă, poți face o plimbare și pe promenada Dunării, unde sunt așezate 60 de perechi de pantofi din fier în memoria victimelor Holocaustului. Memorialul se numește ” Shoes on the Danube Bank” și se află între Parlament și Podul cu Lanțuri.

 

„Shoes on the Danube Bank”

4. Dealul Castelului Buda

Castelul regilor din Ungaria, finalizat în anul 1265, declarat monument istoric, inclus în Patrimoniul UNESCO în 1987 este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Budapesta. Poți pierde ușor o zi cu o plimbare prin această zonă. Se află chiar lângă Podul cu Lanțuri și poți urca aici și cu furnicuarul. Călătoria durează vreo 3 minute și costă 1100 HUF (3.5 Eur) dus sau 1700 HUF (5.5 Eur) dus-întors.

 

Castelul Buda

5. Bastionul Pescarilor

Se află pe malul drept al Dunarii, pe aceeași parte cu Castelul Buda. Numele ar provieni din Evul Mediu, pe când zidurile orașului erau apărate de pescari. De aici poți avea o panoramă de vis asupra orașului. Îți poți petrece timpul prin gradina sa, făcând poze Dunării de sus sau vizitând Biserica Matyas, aflată în mijloc.

Intrarea costă 400 HUF (aprox.1.4 Eur), iar între 15 octombrie și 15 martie intrarea este gratuită. Poți verifica tarifele și alte detalii pe site-ul oficial aici.

 

Bastionul Pescarilor

6. Piața Acoperită (Központi Vásárcsarnok)

Am ajuns aici din întâmplare, iar ulterior am aflat că este chiar un obiectiv important al Budapestei. Căutand un loc unde putem încerca mancare tradițională la prețuri cât mai bune, instinctul ne-a condus în aceasta piață. Cum intri aici, cât vezi cu ochii sunt numai tarabe cu fructe, legume, delicatese, tocănite, ciorbe, gulaș, care mai de care mai îmbietoare, dar și suveniruri și alte produse artizanale, iar prețurile sunt foarte accesibile.

7.Ruin Pubs

Poți vedea astfel de locuri și în România, însă Budapesta ne dă clasă când vine vorba de baruri construite in locuri degradate, abandonate, amenajate cu tot felul de obiecte reciclate…și arată foarte bine! Are zeci de astfel de locuri, însă pe strada Kazinczy am văzut cele mai multe, printre care și Szimpla, primul pub de acest gen din Budapesta. O bere costă în jur de 2.5-3 Euro. Pe site-ul acesta găsești toate puburile din Budapesta.

Szimpla Pub

Szimpla Pub

Aventurescu a rămas la Szimpla Pub

 

8. Băile Termale

Un motiv întemeiat de a vizita Budapesta sunt băile termale. Are nu mai puțin de 118 izvoare termale și este cunoscut ca Orașul Spa-urilor. Cele mai cunoscute băi sunt Gellért, Lukacs si Szecheny. În cea din urmă am fost și este minunată! Pentru 15 Eur/persoană ne-am bălăcit toată ziua în apa de 38 grade când afară nu erau nici 9 grade. Găsești aici lista cu prețuri și programe ale celor mai importante băi.

 

9.Bulevardul Andrássy út, Opera și Piața Eroilor

Vizita in Budapesta fără o plimbare pe cel mai frumos bulevard, este ca și când ai vizita Paris fără să vezi Champs Elysee. De-alungul străzii sunt numai clădiri istorice, printre care și Cladirea Operei de Stat. Strada se termină în Piața Eroilor, monument înscris în Patrimoniul UNESCO, astfel împuști trei iepuri dintr-o lovitură.

 

Opera

Piața Eroilor

9. Insula Margareta

Inima verde a Budapestei este chiar în mijlocul Dunării între Podurile Árpád și Margareta. Este un parc imens cu grădini, arbori seculari și ruine din perioada Evului Mediu. Pe lângă acestea, insula găzduiește și o mică grădină zoologică, două fântâni muzicale, un teatru și un cinematograf în aer liber, dar și câteva pub-uri. Poți pierde cu ușurință câteva ore pe aici și nu costă nimic.

10. Casa terorii

Este singurul muzeu de acest gen în lume, un monument în memoria victimelor ținute în captivitate, torturate și ucise în această clădire în timpul regimurilor nazist și comunist. Nu este un obiectiv turistic chiar relaxant, ci păstrează vie amintirea victimelor și te face să conștientizezi câte sacrificii au fost făcute, pentru ca astăzi, noi, să trăim liberi și să ne plimbăm în voie pe unde ne dorim. Taxa de intrare costă 2000 HUF (aprox. 6.5 Eur). Pe site-ul oficial găsești programul și toate planurile tarifare.

Rămânând la acest subiect, există și în România un muzeu asemănăntor în Sighetul Marmației, numit Memorialul Durerii. Am scris despre el aici.

Dacă nu ai ajuns încă în Budapesta, noi îți recomandăm să o pui neapărat pe lista cu vacanțe, mai ales ca este un oraș foarte accesibil ca prețuri. Pe site-ul nostru poți găsi regulat propuneri de city break-uri în Budapesta cu mai puțin de 100 Eur pentru zbor și cazare 2-3 nopți ca în exemplul acesta.

 

Citește și:

Buget de călătorie: 2 zile în BudapestaUn comentariu

  1. foarte bun articolul. bine documentat, concis si foarte util . ma pregatesc sa merg pentru a doua oara la budapesta si, desi am vizitat unele locuri si m-am documentat despre alte obiective de vizitat, am aflat si lucruri noi. multumesc!

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten