Nicio călătorie nu este perfect documentată dacă, înainte de a pleca la drum, nu știi foarte clar cam care sunt locurile și activitățile la care ai putea avea acces fără să plătești taxe de intrare. Pentru că sunt. Ba chiar unele destinații se bucură de un număr foarte mare de astfel de gratuități.




În unele orașe, poți vedea peisaje spectaculoase sau vizita muzee celebre în tot timpul anului, în altele, în schimb, intrarea este liberă doar în anumite zile din săptămână sau lună, dar, indiferent de regulile locului, ai face bine să le știi.

Respectând acest tipar, iată că și Malta are suficiente obiective pe care le poți vedea fără a scoate nici măcar un leu din buzunar.

 

1. Mdina, cetatea și catedrala

Veche capitală a statului maltez, Mdina este un oraș medieval fortificat, cocoțat pe vârful unui deal. Ce este surprinzător la acest oraș este faptul că, și în zilele noastre, el este locuit de vreo 300 de suflete, ce-i drept, dar care își duc viața în interiorul vechilor ziduri de apărare.

Fii cu mare băgare de seamă dacă ajungi aici căci, la fiecare pas, vei întâlni indicatoare care îndeamnă turiștii la liniște, nu degeaba orașul fiind cunoscut și ca Orașul tăcerii.

Malta, Mdina, Kathedrale St. Paul

 

2. Domul din Mosta, al treilea cel mai mare dom din lume

Construită în secolul al XIX-lea, între anii 1833 și 1860, pe locul unei vechi biserici renascentiste, după planuri ce aveau la bază Panteonul din Roma, această bierică romano-catolică a fost dedicată Adormirii Maicii Domnului. Astăzi, ocupă locul al treilea în topul celor mai mari domuri nesprijinite de coloane din lume.

În trecut, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost la un pas de distrugere, când o bombă a străpuns cupola în timpul unei slujbe. Faptul că aceasta a căzut în biserică și nu a explodat a fost imediat interpretat de către localnici ca un miracol, ceea ce o face cu atât mai impresionantă.

malta_mosta-1

3. Străduțele încărcate cu istorie din Valleta

Capitală a Maltei din anul 1994, La Valletta este un oraș fermecător, construit pe o peninsulă și a cărui întemeiere a avut la bază construirea unei biserici.

Astăzi, orașul se află înscris în patrimoniul cultural mondial UNESCO – de prin 1980 chiar – și atrage din ce în ce mai mulți turiști în fiecare an.

 

malta_valetta_2

4. Upper Baraka Gardens din Valleta

Upper Barrakka Gardens sunt o piață publică din Valletta care oferă o spectaculoasă vedere panoramică a orașului, întrucât reprezintă punctul cel mai înalt al zidurilor acestuia.

Piața a fost deschisă publicului larg abia în anul 1800, iar astăzi adăpostește numeroase monumente dedicate unor personalități precum Gerald Strickland sau Sir Winston Churchill.

malta_upper-baraka-gardens

5. The Fortress Builders, Fortifications Interpretation Centre din Valleta. 

Vorbim aici despre un centru care s-a vrut a fi deschis încă de prin anii ’60, când un arhitect de origine britanică, Quentin Hughes, a venit cu propunerea, însă a fost deschis abia în 2013, având scopul primordial de a vorbi lumii despre arhitectura militară a Maltei. Ideea acestui centru este ca povestea să fie dată mai departe într-un mod interactiv, cât mai captivant.

Muzeul este adăpostit de o clădire ce datează din secolul al XVI-lea și expune, după cum spuneam, atât arhitectură militară, cât și fortificații malteze ce provin din diferite perioade istorice, de la Epoca Bronzului și până, mai recent, la Al Doilea Război Mondial.

Mai multe detalii găsești aici.

malta_valleta

6. Plimbare pe promenada din Sliema 

Legând St. Julian’s și Sliema, două foste orașe pescărești, odinioară foarte liniștite, astăzi unele dintre cele mai aglomerate din întreaga insulă, promenada este un mijloc foarte bun de a explora această regiune, de a te plimba în voie sau, de ce nu, pentru iubitorii de mișcare, de a face jogging sau ciclism.

malta_sliema

 

7.Dingli Cliffs, cel mai înalt punct de pe insulă

La aproximativ 5 kilometri de Mdina și în jur 15 de capitala Maltei, Valleta, Dingli Cliffs sunt niște stânci spectaculoase ce reprezintă cel mai înalt punct al Maltei, măsurând puțin peste 250 de metri deasupra nivelului mării.

Astfel, ele oferă o priveliște minunată, cuprinzând Mediterana, în toată splendoarea ei, și Filfla, o mică insulă nelocuită ce se află în apropiere.

dingli-cliffs

 

8. Ramla Bay, plaja cu nisip rosu din Gozo

Este una dintre plajele foarte frumoase pe care am avut ocazia să le vizităm în călătoriile noastre, fiind nu numai o plajă întinsă și cu nisip, dar, în plus, nisipul are o culoare roșiatică ce o diferențiază de toate celelalte plaje din insulele malteze. Și este superbă, mai ales dacă ai norocul să nu întâlnești foarte multă lume aici.

malta_ramla-bay

 

9. Victoria Gate din Valleta

Fără doar și poate, Victoria Gate este un loc pe care nu trebuie să îl ratezi, fiind poarta de intrare în orașul Valletta dinspre Portul Mare. Această poartă a fost construită de către britanici în anul 1885, luând numele Reginei Victoria.

Ce este de reținut în ce o privește este faptul că este singura poartă din vechile fortificații ale orașului ce a supraviețuit demolărilor ce au avut în secolele al XIX-lea și al XX-lea.

victoria-gate

 

10. Fereastra Albastră (Azur Window) din Gozo

Actualizare 03.08.2017: Din nefericire, dar după cum anticipaseră oficialitățile malteze, fereastra s-a prăbușit în urma unei furtuni puternice, din cauza vântului și a valurilor.

Emblemă de neratat din Gozo, ce a apărut de-a lungul timpului în numeroase cărți poștale, fotografii ale turiștilor și chiar în filme, cel mai cunoscut fiind chiar Game of Thrones, fereastra este de fapt o arcadă naturală deasupra mării care s-a format prin prăbușirea unei peșteri.

gozo-fereastra-albastra



Citește și:

10 lucruri pe care trebuie să le știi dacă mergi în Malta
Cum am vizitat Malta în 3 zile și cât ne-a costat vacanța 

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend