Amsterdam face parte din categoria acelor orașe despre care se perpetuează ideea că nu pot fi vizitate decât cu un buget generos. Cu toate astea, îți spunem noi că nu este imposibil să găsești o groază de locuri și de activități pe care să le faci cu plăcere și care să nu te coste nimic.

Anul acesta, am ajuns pentru a doua oară în Amsterdam, la o distanță de șapte ani de la prima vizită, și am descoperit un oraș la fel de încântător și de plin de viață. De data aceasta, însă, atenția noastră s-a îndreptat cu precădere către acele activități care să nu ne solicite cardul prea mult, așa că am reușit să facem o listă cu tot ce se poate face în Amsterdam gratuit. Sigur, dacă ai mult timp la dispoziție, lista se poate chiar dubla.
1. Red Light District

Acum, na, că ești mai pudic sau nu, clar nu poți ajunge în Amsterdam fără să vizitezi vestitul cartier cu... fetițe.  Poate fi o plimbare foarte interesantă, dar nu uita să pornești la drum după șase seara, când fetele își fac apariția în vitrine, luminile roșii se aprind, iar forfota cartierului începe.

Red Light District este cunoscut în întreaga lume pentru zecile de vitrine în care femei de toate naționalitățile, din toate colțurile lumii și pentru toate gusturile se afișează în toată splendoarea, oferindu-și serviciile sexuale. Tot aici se găsesc și două muzee ce te-ar putea interesa, Muzeul Prostituției și Muzeul Marijuanei.

2. Moara de vânt (Molen De Gooyer at Funenkade)

Această moară este foarte aproape de centrul orașului și-ar fi păcat să o ratezi, cu atât mai mult cu cât morile de vânt sunt specifice întregii Olande, nu numai capitalei.

 

3. The Waag sau Saint Anthony's Gate

The Waag este cea mai veche construcție fără destinație religioasă din Amsterdam, fiind construită în 1488, și se regăsește chiar și într-una dintre picturile lui Rembrandt. Este denumită și Poarta Sfântului Anton, deoarece la început a fost poarta de intrare în oraș și făcea parte din zidurile Amsterdamului.

O poți vedea în Piața Nieuwmarkt.

 

4. Semnul I amsterdam și o poză dacă se poate

Nu te costă nimic să mergi până la Rijksmuseum, în fața căruia se află vestitul semn I amsterdam, dar trebuie să te înarmezi cu ceva răbdare pentru că va dura destul până să găsești un loc bun pentru poză. Imaginează-ți că nu ești singurul turist care își imortalizează aici vizita în Amsterdam.

În fiecare an, orașul este invadat de tot mai mulți turiști, așa că misiunea poate fi imposibilă. De altfel, dacă în 2009 am reușit să facem o poză cu semnul liber, anul acesta, în schimb, ne-am lăsat păgubași.

 

Amsterdam în 2009

 

Amsterdam în 2016

 

5. Vondelpark

Este cel mai mare parc din Amsterdam și merită să faci o plimbare de relaxare de-a lungul și de-a latul lui, mai ales că, așa cum spuneam, nici nu te costă nimic.

Dacă ajungi vara pe-aici, poți lua parte și la festivalul care se ține în parc, cu o serie de evenimente culturale precum concerte, piese de teatru și o mulțime de activități interactive. Mai multe detalii despre festival găsești aici.

 

6. Plimbare gratuită cu ferry-ul

Noi am aflat că putem să facem asta de la un localnic. Nu este o plimbare pe unul dintre canalele din Amsterdam, ci are ca punct de plecare chiar portul din spatele Centraal Station, peste râul Ij. De aici, poți lua ferry-ul pentru a ajunge în părți ale orașului unde nu ajung foarte mulți turiști.

Ruta NDSM Werf spre Amsterdam Nord este cea mai lungă, deci călătoria durează cel mai mult și nu te va costa nimic. Mai sunt încă două rute, Buiksloterweg și Ijplein, dar călătoriile sunt scurte și durează doar câteva minute.

 

7.Piața Dam și Piața Rembrandt

Vorbim despre cele două piețe principale ale orașului, care debordează de viață și de zgomot, găsindu-se aici multe cluburi, terase, coffeeshopuri, dar și cei mai mulți turiști, după cum este de așteptat.

 

Dam Square

Rembrand Square

 

8. Museumhaven

Este un muzeu în aer liber, cu acces gratuit, unde poți admira o expoziție cu 20 de nave vechi, unele de până la 100 de ani. Muzeul se găsește pe strada Oosterdok, la numărul 12.

 

9. Cartierul 9 strazi (De Negen Straatjes)

Sau, cum îl denumesc localnicii, un fel de Soho al Amsterdamului. Sunt nouă străzi pline de magazine care vând tot felul de lucruri, de la păpuși, brânză, la șosete și multe altele, pe care le poți lua la picior.

Străzile se numesc, ține-te bine, după cum urmează: Reestraat – Hartenstraat -Gasthuismolensteeg – Berenstraat – Wolvenstraat –  Oude Spiegelstraat – Runstraat – Huidenstraat  – Wijde Heisteeg. Încearcă să pronunți, dacă te ține! 🙂

 

10. Begijnhof

Este o curte liniștită ce datează din secolul al XIV-lea, locuită pe vremuri de femei religioase care au făcut un jurământ de castitate. Găzduiește și o capelă micuță, și o biserică englezească reformată, iar ușa grădinii este deschisă numai în timpul zilei.

De reținut că astfel de locuri mai pot fi văzute și în Bruges, Belgia.

 

11. Schuttersgalerij (Civic Guards Gallery) parte a Muzeului din Amsterdam

Aflată la doar câteva minute distanță de Begijnhof, această mică galerie poate fi vizitată gratuit și conține 15 picturi de dimensiuni foarte mari datând din secolul al XVII-lea.

Aceste picturi sunt portrete ale gărzii orașului, care, la vremea respectivă, era alcătuită din cetățeni voluntari

 

Sursa foto: iamsterdam.com

12. Libraria publică din Amsterdam (OBA)

Poate că nu ești un pasionat al cărților și lecturii, dar nu ar strica să treci și pe-aici, măcar pentru a admira arhitectura clădirii sau pentru priveliștea pe care o oferă ultimul etaj. În plus, dacă ești norocos, este posibil să prinzi chiar expoziții de artă sau concerte.

 

13. Grădinile de la Rijksmuseum

Muzeele din Amsterdam au intrări destul de scumpe, cel puțin în comparație cu veniturile noastre, așa că nici vestitul Rijksmuseum nu face excepție. Cu toate astea, te poți plimba în voie, fără să plătești taxa de intrare, în grădinile muzeului, care sunt extrem de cochete și elegante.

 

14. Templul Budist din Cartierul Chinezesc

Este cel mai mare templu de acest fel din Europa și, dacă nu ai avut ocazia până acum să vezi așa ceva în țările asiatice, merită din plin să-i faci o vizită.

 

15. Cartierul Rivierenbuurt

Deși nu este foarte cunoscut de către turiști, locul este minunat și îți dezvăluie un alt chip al orașului, unul mult mai liniștit, cu clădiri construite diferit față de tot ce ai văzut în centru și cu mult mai multă verdeață. Este, așadar, un cartier rezidențial destul de scump și exclusivist.3 comentarii

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend