Amsterdam nu este cunoscut ca un oraș pe care îl poți vizita cu un buget mic, însă nu este imposibil să găsești o groaza de locuri și activități care să nu te coste bani. Anul acesta am ajuns pentru a doua oară în Amsterdam, după 7 ani, însă orașul este la fel de încântător și plin de viață. De data aceasta atenția ni s-a îndreptat către activitățile care să nu ne solicite prea mult cardul și am reușit să facem o lista a locurilor și a activităților gratuite, iar dacă ai mai mult timp la dispoziție lista se poate dubla.

 

1. Red Light District

Nu poți ajunge în Amsterdam fără să vizitezi vestitul cartier cu fetițe :). Poate fi o plimbare foarte interesantă, dar trebuie făcută neapărat seara după ora 18.00, când fetele se afișează în vitrine, luminile roșii se aprind și forfota cartierului începe.

Red Light District este cunoscut pentru zecile de vitrine în care se afișeaza femei de toate naționalitățile, din toate colțurile lumii,  pentru toate gusturile ce își oferă serviciile sexuale, pentru sex shopuri, baruri de noapte și coffe shop-uri. Aici vei gasi Muzeul Prostituției sau Muzeul Marijuanei.

 

2. Moara de vânt (Molen De Gooyer at Funenkade)

Este destul de aproape de centrul orasului și nu ar trebui să o ratezi dacă ajungi in Amsterdam. Morile de vânt sunt specifice Olandei.

 

3. The Waag sau Saint Anthony’s Gate

The Waag este cea mai veche construcție non-religioasă din Amsterdam, construită în 1488, cladire ce se regăsește și într-una din picturile lui Rembrandt. Este denumită și Poarta Saint Anthony, pentru că la început a fost poarta de intrare în oraș și făcea parte din zidurile Amsterdamului. O poți vedea in Piața Nieuwmarkt.

 

4. Semnul I Amsterdam și o poză dacă se poate

Nu te costă nimic să mergi până la Rijksmuseum, în fața căruia se afla vestitul semn I Amsterdam, însă trebuie să ai puțină răbdare să poți găsi un loc bun pentru poză, pentru că sunt zeci de turiști ce își imortalizează aici vizita în Amsterdam. În fiecare an vin tot mai mulți turiști, noi ne putem mândri că am reușit să facem o poză cu semnul liber in 2009, anul acesta însă, a fost imposibil.

 

Amsterdam in 2009

 

Amsterdam in 2016

 

5. Vondelpark

Este cel mai mare parc din Amsterdam și merită din plin o plimbare de relaxare, mai ales că nu te va costa nimic. Dacă ajungi aici vara poți participa și la festivalul din parc cu concerte, teatru în aer liber și tot felul de activități interactive. Mai multe detalii despre festival găsești aici.

 

6. Plimbare gratuită cu ferry-boat-ul

Am aflat informația chiar de la un localnic. Nu este plimbare pe unul dintre canalele din Amsterdam, ci se pornește chiar din portul din spatele Centraal Station, peste râul Ij. De aici poți lua ferry boat-ul pentru a ajunge in parți ale orașului, unde nu ajung foarte mulți turiști. Ruta “NDSM Werf” spre Amsterdam Nord călătoria durează cel mai mult și nu te va costa absolut nimic. Mai sunt încă două rute „Buiksloterweg” și “IJplein”, însă călătoria durează doar cateva minute.

 

7. Piata Dam și Piata Rembrand 

Sunt cele 2 piețe principale ale orașului. Aici găsești multe cluburi, terase, coffe shop-uri, dar și cei mai mulți turiști.

 

Dam Square

Rembrand Square

 

8. Museumhaven

Un muzeu în aer liber, cu acces gratuit, unde poți admira o expoziție cu 20 de nave vechi de până la 100 de ani. Îl puteti găsi pe strada Oosterdok numarul 12.

 

9. Cartierul 9 strazi (De Negen Straatjes)

Sau cum spun localnicii – un fel de Soho al Amsterdamului. Aici te poți plimba în voie pe cele 9 străzi pline cu magazine specializate cu tot felul de lucruri: papuși, brânză, șosete și multe altele. Străzile se numesc: Reestraat – Hartenstraat -Gasthuismolensteeg – Berenstraat – Wolvenstraat –  Oude Spiegelstraat – Runstraat – Huidenstraat  – Wijde Heisteeg.

 

10. Begijnhof

O curte liniștită, care datează din secolul al 14-lea, o dată locuită de femei religioase care au facut un jurământ de castitate. Găzduiește și o capelă mică și o biserică englezească reformată. Ușa de la grădină este deschisă numai în timpul zilei. Astfel de locuri mai poți vedea și în Bruges, Belgia.

 

11. Schuttersgalerij (Civic Guards Gallery) parte a Muzeului din Amsterdam

La câteva minute distanță de Begijnhof, poți vizita gratuit aceasta galerie mică ce conține 15 picturi uriașe din secolul al 17-lea. Aceste picturi sunt portrete ale gărzii orașului formată din cetățeni voluntari din acea perioadă.

 

Sursa foto: iamsterdam.com

 

12. Libraria publică din Amsterdam (OBA)

Chiar dacă nu ești un pasionat al cititului, merită să treci în revistă și acest loc, doar pentru a admira arhitectura clădirii sau să admiri orașul de la ultimul etaj. Dacă ești norocos poți vedea și expoziții de artă sau concerte.

 

13. Grădinile de la Rijksmuseum

Muzeele din Amsterdam au intrări destul de scumpe, comparabile cu veniturile noastre, nici vestitul Rijksmuseum nu face excepție, însă te poți plimba în voie fără să plătești taxa de intrare, în grădinile sale la fel de cochete și elegante.

 

14. Templul Budist din Cartierul Chinezesc

Este cel mai mai mare de acest gen din Europa, iar dacă nu ai ajuns încă prin tările asiatice să vezi cum arată un templu budist de această dimensiune, merită din plin o vizită.

 

15. Cartierul Rivierenbuurt

Nu este un loc foarte cunoscut în rândul turiștilor, dar este absolut minunat. Vei vedea o altă față a Amsterdamului, una mai liniștită cu clădiri construite diferit față de ceea ce ai văzut în centru, mai multă verdeață, un cartier rezidențial destul de scump.

2 comentarii

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten