VACANȚĂ, vacanțe, s. f. Perioadă de odihnă acordată elevilor și studenților pe o anumită perioadă. ♦ Concediu de odihnă (acordat unui salariat). N-o spunem noi, o spune însuși Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Ai fost atent la definiție? Ia zi, te mai lauzi acum că doar ce te-ai întors din vacanță? Acum pe bune, dar pari la fel de lipsit de vlagă ca înainte să pleci, iar cearcănele-s tot acolo. Sigur, bronzul e și el la loc de cinste, că soarele-i sus și prinde tot ce mișcă, dar parcă nu se vede lumina, nici aura din jurul tău. Nu se vede odihna.

De unde odihnă, dacă tot ce ai făcut în vacanță, că de, asta face toată lumea în vacanță, a fost să alergi? De la Turnul Eiffel, în care te-ai cocoțat cu sute de turiști la fel de inspirați ca tine ca să te tragi în poză cu toți odată, la Sacré Coeur, unde-ai urcat, fără să respiri, toate cele 300 de trepte. La Luvru, unde te-ai plimbat ore bune prin tot muzeul ca s-o vezi pe Mona Lisa, că doar o dată ajungi la Paris, dar ghinion, nu ai apucat să zărești decât un colț din ea, că-i puhoi de oameni în fața tabloului și nu te pui cu puhoiul.

Iar ăsta este doar un exemplu. Căci așa se întâmplă și când mergi în Thailanda. În zece zile, vrei să vezi Bangkok dintr-un capăt în celălalt, să te lungești pe fiecare insulă în parte, să nu ratezi niciun templu, și tot așa. Sau în State. Păi da, în aceleași zece zile, bagi un Las Vegas, că vrei și tu să trăiești pe picior mare și să vezi cazinourile alea măcar pe dinafară, dai o tură și prin canioane, dar te-ai duce și la Los Angeles. Nici San Francisco nu ar strica. Și stai, New York e chiar atât de departe? Pff, e pe cealaltă coastă, în celălalt colț al țării? Ce contează, înghesuim!

Și, totuși, există vacanțe. Dar cum sunt alea?

Păi fii atent.

 

O saptămînă, hai zece zile în Zanzibar. Pe cuvânt că nici dacă ai vrea nu ai putea să faci altceva decât să fii chill aici.

Adică să o iei ușor, pole pole, cum ar zice localnicii, care-s cei mai buni din univers la viața fără grabă. Să stai la soare, tolănit pe șezlong, cât e ziua de lungă, apoi te plimbi, seara, pe plajă, până la primul hamac, în care te mai tolănești un pic, în ritmuri de reggae! În Nungwi, Matemwe sau Paje. Toate zonele au ce trebuie. 🙂

O altă activitate pe care ți-o recomandăm cu drag este holbatul. Poți privi fascinat copiii ce se joacă pe plajă, fără jucării, dar cu întinderea nesfârșită de apă și cu zâmbetul la purtător. În programul de vacanță adevarată notează acolo ca îndeletnicire și bursa de pește. Când vin pescarii la malul mării, direct din larg, cu pește proaspăt și începe nebunia: toți localnicii din sat se înghesuie în jurul bărcuțelor de lemn, dhow să cumpere captura zilei.

XIAOYI

Vacanță adevarată în cel mai exotic loc de pe Pămînt- Tobago, Caraibe

Vacanța ta ar trebui sa înceapă la Englishman’s Bay sau Golful Englezului, care nu e chiar al englezului, ci al zecilor de păsări exotice ce își duc veacul în pădurea de palmieri de lângă plajă.  Aici ar fi multe de făcut: musai să ciulești urechile și să asculți păsările exotice cântând, o baie în marea fiartă a Caraibilor, o plimbare pe plajă, apoi frânt de oboseală, rămâi tolănit pe plajă până te răzbește foamea.

Îți mai recomandăm și pădurea otrăvitoare din Buccoo Bay, cu copaci ce străjuiesc o plajă ireal de frumoasă, de parcă nici nu ar ascunde un secret atât de periculos, și pe care ai face bine să nu-i atingi. Zi și tu, pe cine ai mai auzit să se relaxeze la umbra unei păduri otrăvitoare? Și ca să vezi că nu eram singurii pe acolo, un cățel tare simpatic ne-a fost companion. Activitate intensă, nu glumă, să întreții doi turiști veniți de departe.

Și dacă tot am adus vorba de animalele prietenoase de pe insulă, fii atent aici: în Tobago poți merge la curse cu capre. Da, ai auzit bine. Localnicii se distrează cum nu-ți poți închipui, alergând ei înșiși pe lângă capre. Ba chiar poți paria pe echipa preferată. Cu restul de timp rămas din vacanța după vacanță, investește-l cu cap și mergi la Pigeon's Point. Aici te așteaptă o plajă de care e păcat să nu profiți așa cum știi tu mai bine: să lenevești sub un cocotier,iar.

Pe urmele călugarilor budiști în Chiang Mai, nordul Thailandei

Noi, când ajungem în Thailanda, mai ales prin partea liniștită și tradițională, ne prefacem că suntem de-ai lor. Nu arătăm noi a thailandezi, dar ne purtăm ca atare: mergem la temple budiste, pândim piețele cu mâncare, stăm câteva ore bune la masă, pe stradă, savurând tăieței sau mango sticky rice. Așa îți recomandăm și ție să-ți încarci bateriile.

Mai notează acolo și Monks Trail. Mergi pe Poteca Călugărilor prin pădure, până dai de complexul cu căsuțe de bambus și temple străvechi. Aici musai să stai și să observi cum decurge o zi din viața călugărilor. Unii cioplesc, unii mătură, alții meditează, tu stai și te uiți, fără să deranjezi, se-nțelege.

Când te lovește foamea și vrei să scapi de aglomerația din piețe, malul lacului Huey Tong Tao ar fi o alegere inspirată. Un loc în care vei găsi doar localnici. Cea mai grea sarcină e să te hotărăști la o căsuță de bambus dintre cele câteva zeci ce stau deasupra apei . Mâncare ai, nucă de cocos ai, tolănit stai, să te văd dacă îți mai vine să pleci de acolo.

Nicio vacanța adevărată nu ar fi adevărată, dacă nu ai aloca puțin timp și pentru observarea localnicilor și a ciudățeniilor ce par normalitate în viața lor. Păi să stai tu la ditamai coada pentru un desert din pâine și margarină sau să șoptești, la ureche, unei statui-șobolan o dorință, sperând că acesta s-o dea mai departe zeilor, apoi asta chiar e o descoperire de povestit nepoților.

În căutarea zeilor, a păsărilor si a liniștii în Bali

Nu ai cum să ajungi în Bali și să nu te retragi în mijlocul unei terase de orez, doar așa, să numeri nuanțele de verde. Crede-ne că treaba asta te va ține ocupat o vreme.

O altă îndeletnicire serioasă este sa urmărești pasările exotice. Uite un pont: pe insula traiește o pasăre, nu i-am aflat încă numele, care trage aer în piept, adânc, și fluiera de fix cinci ori, până rămâne fără tot aerul, de ni se părea că, bam!, își dă duhul. Dar de unde, că o ia de la capăt neobosită. În prima săptămână nu am observat-o, însă, cu cât stai mai mult într-un loc și cu cât asculți mai mult sunetele din natură, nu are cum să nu te apuce număratul: o dată, de două ori, de trei ori, de patru ori, de cinci ori, gata!

Tot pe bază de numărat, ar fi și următoarea activitate: câți zei încap pe o insulă? E simplu. Nu mai treci pe lângă statuile din temple, de lângă casele localnicilor sau din intersecții, nepăsător, ci le studiezi cu atenție.  Bali este singura insulă din Indonezia, în care majoritatea localnicilor sunt hinduși, adică se închină la mai mulți zei. Cei mai importanți zei sunt Brahma, Vishnu și Shiva, însă pentru aproape tot, există o zeitate: zeița Pământului (Dewi Ibu Partiwi), zeul Soarelui (Surya), zeul Iubirii (Dewa Semara), zeul Ploii (Dewa Indra) etc. 

Să îți mai povestim despre masaje, yoga și piscinele infinit? 🙂

Să revenim și-n Europa, totuși, că și pe-aici, dacă te pui bine pe scotocit, găsești locuri numa’ bune pentru relaxare, cum ar fi Valencia.

Unde și soarele te bate în cap mult și bine, și-atunci nu zice nimeni nimic dacă, din oră în oră, te mai așezi la o terasă. Că-s multe, atât de multe de te întrebi cine mai muncește în orașul ăsta, că-s toți atârnați sub câte-o umbreluță. Cu o sangria, se-nțelege.

Te plimbi prin Grădinile Turia, parcul ăla de nu se mai termină, cu toți cei nouă kilometri lungime cu tot, și pac! te așezi la o terasă. Te abați de la drum și faci o plimbare pe plaja imensă de nu se vede om cu om, și îți mai tragi sufletul puțin. La o terasă. Și tot așa până te întorci acasă.

Dar cum ar fi dacă cineva te-ar trimite în vacanță ca să te odihnești pe bune?
Știm, asta-i vacanță fără alergătură, adică vacanță cum tu nici nu-ți poți închipui că există, căci până acum ai fost numai la maraton. Oho, câte maratoane am dus și noi la bun sfârșit! Doar că, din când în când, punem stop și o luăm încet. Adică pole-pole.

Cam asta face și Ursus Cooler vara asta. Vrea să-ți ia piciorul de pe accelerație și să te îndemne la odihnă. La vacanța adevărată pe care ți-o poți lua după vacanța din care tocmai te-ai întors și pe care o meriți, cu vârf și îndesat, după ce ai bifat liste de obiective și numărul zilnic de kilometri parcurși.

Tot ce trebuie să faci este să înscrii în concurs codurile de sub cheița dozelor promoționale de Ursus Cooler. Și, cine știe, poate vei fi chiar tu unul dintre câștigătorii, aleși prin tragere la sorți, ai uneia dintre cele zece excursii exotice – dar nu orice fel de excursii, ci unele cu mult chill inclus. Pe scurt, asta este ce trebuie să știi:

- 5.000 de euro vor fi toți ai tăi, pentru o vacanță unde vrei tu, când vrei tu
- în fiecare săptămână, se extrage un nou câștigător
- dacă vrei mai multe șanse de câștig, și clar că vrei, poți înscrie maximum zece coduri pe zi

Zi tu că nu ți-ai reconsiderat ideea de vacanță și că, pentru următoarea cel puțin, dai de pământ cu toate excel-urile, cu toate listele, cu toate planurile, cu toți kilometrii, ba chiar o dai pe chill. Atât de mult chill încât ai să aduci și-acasă, celor ce încă nu știu ce aia o vacanță pe bune.

 

*Acest articol a fost scris în colaborare cu Ursus.

 

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend