Una dintre micile plăceri nevinovate din această aventură a noastră, a călătoriilor de-a lungul și de-a latul lumii, este una destul de trupească, aceea a descoperirii culturii locale prin intermediul mâncării.

Ne place să gustăm din preparatele tradiționale, lucru care, până la urmă, ne apropie și mai mult de ceea ce trăiesc localnicii în viața lor de zi cu zi. Așa că, gurmanzi de pretutindeni, iată cinci destinații pe care vi le recomandăm cu mare drag!




Grecia. Nu credem că-i posibil ca-ntr-un astfel de top să nu se strecoare, cumva, și Grecia, cu o bucătărie mediteraneeană veche de mii de ani ce este o parte importantă a culturii acestei țări. Folosind din plin legume, ulei de măsline, pește, carne,vin, brânză, ierburi de toate felurile și iaurt, bucătăria grecească dă naștere unor feluri de mâncare extrem de delicioase.

Nouă de plac musacaua (mousaka), galaktoboureko, un desert cu foi de plăcintă, umplutură de griș și sirop de portocale, dar și celebrul souvlaki, preferatul nostru. Acesta din urmă are la bază o frigăruie asezonată cu ulei de măsline și lămâie, putând fi servită alături de legume și sos tzatziki în farfurie sau într-o pita delicioasă, sub forma unui sandviș.

Thailanda. Bucătăria thailandeză este, în general, alcătuită din preparate foarte aromate, cu un iz exotic, condimentate.

Noi ne cam dăm în vânt după pad thai, celebrii tăieței de orez (noodles) cu creveți, ceapă verde și germeni de fasole, după supa tom yum, dulce-acrișoară-picantă, cu creveți, ciuperci, lemongrass, galangal (asemănător ghimbirului) și frunze de lime, după Kao Niew Ma Muang, un amestec de orez lipicios și mango, după înghețata thailandeză, dar și după clătita din aluat din făină de cărbune de bambus umplută cu o cremă de pandan și banane, recent descoperită în Chiang Mai.

Maroc. Având influențe arabe, spaniole (din nordul Spaniei) și mediteraneene, preparatele marocane sunt un amestec de fructe și legume mediteraneene, chiar și unele tropicale, conținând însă și carne, îndeosebi de vită, capră și oaie. Caracteristica acestei bucătării este folosirea condimentelor precum șofran, mentă, scorțișoară, turmeric, ghimbir, coriandru, chimion.

De regulă, mâncarea este gătită în vase de lut la cărbuni încinși, iar felul nostru preferat este tajine de pui cu legume.

Zanzibar. Nu se putea ca o insulă a condimentelor, așa cum este Zanzibar, să lipsească de pe listă. Cum multe popoare s-au perindat pe-aici de-a lungul timpului, inclusiv influența acestora s-a resimțit în felul în care mâncarea este pregătită. De la ghimbir, scorțișoară, cardamon la piper și cuișoare, toate mirodeniile pământului fac ca mâncarea să fie aromată fix cât trebuie.

Nu trebuie  să ratezi curry de carne sau pește, mchuzi wa pweza, adică un curry cu caracatiță, pe care îl găsești și în restaurantele luxoase, dar și ca mâncare de stradă, sau caracatița proaspătă, condimentată dumnezeiește și așezată pe grătar, preferata noastră, la care musai să adaugi o bere Kilimanjaro.

Germania. Fiind clasată pe locul al doilea în topul țărilor cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin, Germania este o mare consumatoare de carne, în special de porc, vită și pasăre. Nu degeaba găsim aici o mare varietate de cârnați – aproape 1.500 de tipuri! – precum celebrii bratwurst, din carne de porc tocată și condimente, sau currywurst, serviți în restaurante și pe stradă în feliuțe acoperite de ketchup picant și praf de curry.

Noi, de pildă, nu ratăm niciodată în Berlin Burgermeister, un loc unde se mănâncă niște burgeri senzaționali pe care îi însoțim mai mereu cu o bere artizanală nefiltrată.

Dar, Germania nu se află în clasamentul nostru pentru bucătăria sa locală, ci pentru multitudinea de restaurante cu tot felul de specificuri din toată lumea. Nu trebuie să ajungi în Vietnam ca să testezi o porție de tăieței de te lingi pe degete, sau mâncare thailandeză sau poate un ceai ca în Tadjikistan, un shish kebab servit cu iaurt cu mentă și tahini și multe multe alte locuri cu mâncare delicioasă.

Cine a umblam mai mult prin lume, inevitabil s-a întâlnit cu nemți, peste tot. Practic, călătoresc și acasă la ei, prin intermediul bucătăriei internaționale ce au adus-o în propriul oraș și o ridică la rang înalt.

În altă ordine de idei, echipa Aventurescu a început căutările pentru o nouă destinație în care se mănâncă bine. Dacă ai vreo recomandare pentru noi, e binevenită. 🙂

7 comentarii

  1. Salut, as inlocui in top Germania cu Belgia pentru multitudinea de restaurante cu tot felul de specificuri din toată lumea.

  2. Macedonia! Vino sa mananci adevarata slow-food,numai din produse naturale,asa cum candva se manca in Romania. Mancarea aia adevarata,acolo o gasesti!

  3. eu as propune Japonia, unde in Kyoto sunt printre cele mai multe restaurante Michelin. Pe langa asta bucataria japoneza este inedita si complexa in gusturi..si nu ma refer la sushi

  4. Cehia. Este mancare foarte buna si ieftina. Sau croatia unde se imbina stilul mediteranean cu stilul vestic (gulasi, mici, etc)

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.