Atena este unul dintre primele orașe pe care le-am vizitat atunci când am ieșit din țară, cu mulți ani în urmă. A trecut destul de mult timp de atunci, iar Atena nu a rămas nevizitată în tot acest răstimp. Dimpotrivă, am tot ajuns aici, ori de câte ori am avut ocazia, fie în tranzit spre insule, fie în mici escapade, cu mașina personală, cu autocarul din București sau cu avionul.



 Norocul nostru, că Ryanair a introdus și această rută, ba chiar la prețuri excelente. Atât de bune sunt că, dacă ești pe fază și prinzi ofertele, poți ajunge în capitala Greciei și cu 20-30 euro, cu plecare din București. Cea mai recentă vizită a noastră a fost chiar luna aceasta, în iunie, când am făcut un tur al insulelor grecești cu o croazieră oferită de Croaziere.co.

Cum trebuia să ajungem în portul Piraeus pentru a ne îmbarca pe vas, ar fi fost păcat să nu profităm de ocazie și să nu rămânem câteva zile în Atena.

 

Transportul

Singurul pentru care ai putea plăti ceva mai mult ar fi transportul de la aeroport spre centrul orașului, care, ni s-a părut nouă cel puțin, a fost cam piperat. Am avut un mic șoc atunci când am constatat că acest transfer cu metroul ne-a costat 10 euro de persoană, doar dus. Există și mici reduceri, însă: dacă achiziționezi biletul pentru două persoane sau dacă alegi varianta dus-întors, poți plăti doar 18 euro.

Pe lângă asta, poți alege și autobuzul, care te costă doar 6 euro (o călătorie, firește).

Altfel, un bilet pentru autobuz sau metrou costă 1,40 euro/călătorie și este valabil 90 de minute. Dacă știi că nu îți prea place mersul pe jos și preferi mijloacele de transport în comun, poți oricând alege un abonament de o zi care costă 4,5 euro, unul de cinci zile, la 9 euro sau abonamentul turistic de trei zile la 22 euro.

Mult mai multe detalii despre transport găsești, însă, aici.

Foarte interesant, și n-am văzut asta decât aici, în Atena, este faptul că biletele se validează separat, iar porțile la metrou sunt mereu deschise, ceea ce înseamnă este că poți trece foarte ușor și fără bilet. Atenție, însă, căci dacă te prinde controlorul, iar asta se poate întâmpla oricând, la orice stație, amenda este destul de mare și, fie vorba între noi, mai bine mănânci niște souvlaki în plus de banii ăia.

Dacă optezi pentru un autobuz turistic, tarifele pornesc de la 13 euro. Ce-i drept, noi nu l-am încercat, dar asta pentru că mai toate obiectivele sunt în centrul orașului și le poți vedea foarte ușor, la pas, în două, hai trei zile. Găsești aici traseele autobuzelor și tarifele aferente.

Mâncarea

Mâncarea este excelentă, pur și simplu, iar prețurile sunt pentru toate buzunarele. Un souvlaki, de pildă, pornește de la 2,20 euro, porția fiind îndestulătoare, un frappé costă între 1,10-2,50 euro, o bucată generoasă de Tiropita, adică plăcintă cu brânză, sau de Spanakopita, plăcintă cu spanac, pornește de la 1-1,5 euro, în timp ce o apă este 50 de cenți, atâta vreme cât o cumperi de la butic (periptero).

Dacă, însă, alegi să iei masa în Monastiraki (a se citi buricul târgului), de exemplu, ajungi să plătești undeva între 20 și 30 de euro de persoană.

Noi avem două recomandări de locuri cu care sigur nu vei da greș. Primul ar fi un loc foarte aproape de stația de metrou Omonia, unde lucrează chiar un român, și unde un souvlaki tradițional, de 2,30 euro, este absolut delicios.

Nouă, de bun și mare ce era, ne-a ținut de foame și pentru prânz, și pentru cină. Locul îl găsești pe hartă aici.

Al doilea ar fi o cafenea unde și ochii, dar și papilele gustative o vor lua razna de-a dreptul. Sunt atâtea bunătăți cărora nu le vei rezista și, în plus, și cea mai ieftină cafea: 1,10 pentru un Frappe cu gheață servit la una dintre măsuțele de la etaj, alături de o prăjitură cu portocale (Portokalopita) sau fursecuri.

Tot aici vei găsi și internet wireless gratuit, care merge chiar foarte bine. Locul este chiar în centrul intersecției Omonia, așa că nu prea ai cum să-l ratezi dacă ajungi în zonă și ai nevoie de o mică pauză. Pe hartă, îl găsești aici.

Suveniruri

Prețul unui magnet de frigider, de exemplu, pornește de la 80 de cenți, dar poate ajunge până la 2, chiar 3 euro, în funcție de zona de unde îl cumperi, iar un portofel pentru mărunțiș costă un euro. De fapt, cam toate micile suverniruri costă puțin, între 1 și 5 euro.

Ce să vizitezi

1. Cartierul și Piața Monastiraki

Piața este punctul de intrare în centru. Ține minte, însă, că atunci când spui centru, spui de fapt o mulțime de turiști și cafenele și restaurante cu prețuri piperate. Ca atare, dacă nu ai un sac fără fund alocat city break-ului în Atena, sfatul nostru este să ajungi aici mâncat și băut, strict pentru plimbare și fotografiat.

Altfel, nimic de comentat, zona arată foarte frumos, ba chiar există aici și o bisericuță foarte veche, ce datează de prin secolul al X-lea, de la ea trăgându-se și numele cartierului (Monastiraki = Mica Biserică).

Dacă prinzi și o duminică în Atena, așa cum am prins și noi, vei putea vizita și un ditamai târgul de vechituri, Flea Market, unde poți găsi tot felul de antichități, dar și terase și magazine cu haine.

2. Strada Pittaki

Păi să ajungi în zona Monastiraki și să ratezi această străduță, ei bine, asta chiar nu se poate. Nu o vei găsi în prea multe ghiduri de călătorie, e adevărat, dar crede-ne că merită să o cauți.

Este o străduță împodobită cu decorațiuni și ghirlande multicolore, iar în capătul ei se află o cafenea magică, unde, cu un frappé sau un milkshake în față, poți admira un cadru de poveste, lăsându-ți imaginația să alerge de colo-colo. Din stradă se ajunge foarte ușor într-un alt târg de antichități.

3. Piața Syntagma, Palatul Parlamentului și schimbarea gărzilor

Schimbarea gărzilor din fața parlamentului grec a fost pentru noi o experiență foarte amuzantă. ”Ostașii” se mișcă într-un soi de dans lent, cu mișcări comice, deși își păstrează o mimă foarte serioasă.

Pare-se că nimeni și nimic nu i-ar putea scoate din această stare. Gărzile se schimbă în fiecare oră, așa că ai toate șansele să-i vezi oricând ajungi aici. Ceva mai deosebită este ceremonia de duminică, de la ora 11, când apar în poveste și costumele oficiale.

 

4. Gradina Națională a Atenei

Chiar lângă Piața Syntagma se află intrarea în acest parc minunat. Este, practic, o oază verde, întinsă pe o suprafață destul de mare, cu vegetație exotică.

În zilele toride, și sunt multe de acest fel în Atena, aceste grădini sunt perfecte, mai ales că poți vedea și tot felul de animale, precum capre sau oi, dar și păsări (fazani, gâște) și mulți papagali zburând în libertate deasupra palmierilor.

5. Intrarea simbolică a orașului Arcul lui Hadrian și templul lui Zeus

La ieșirea din parcul despre care am povestit mai sus, dai nas în nas cu o zonă împrejmuită unde se află templul lui Zeus, unde, pentru a ajunge mai aproape, trebuie să plătești o taxă de 6 euro.

În aceeași zonă se află și Arcul lu Hadrian, monument construit în anii 131-132 d. Hr. în cinstea împăratului Hadrian, pentru numeroasele beneficii pe care le-a adus orașului antic. Fiind în mijlocul unei intersecții, nu există nicio taxă de intrare pentru a vedea arcul.

6. Muzeul și Acropolele: Panthenon-ul, Templul Zeiţei Atena şi Templul lui Poseidon

Toate aceste obiective pot fi văzute în aceeași zi, și asta pentru că sunt unul lângă celălalt. Astfel, poți achiziționa un bilet combo pentru mai multe atracții, care costă 30 euro, în timp ce intrarea la Muzeul Acropole este 5 euro.

Pentru că, în urmă cu câțiva ani, urcaserăm deja la Acropole, de data aceasta am ales să-i facem poze doar de jos.

7. Agora Antica și templul lui Hefaistos

Se află la baza dealului în vârful căruia sunt cocoțate Acropolele. Intrarea costă 8 euro, iar templul lui Hefaistos, zeul prelucrării metalelor, al meseriei și al focului, este deopotrivă spectaculos și liniștitor, fiind, de asemenea, unul dintre cel mai bine păstrate temple ale Greciei Antice.

În vecinătatea templului se găsesc numeroase ateliere de olărit și magazine de prelucrare a metalelor, după cum este de așteptat.

8. Cartierul Plaka

Cu siguranță ți-au trecut cel puțin o dată prin fața ochilor fotografiile cu taverne împodobite cu multe, multe flori colorate. Ei bine, ele sunt făcute în cartierul Plaka, așa că nu prea ai cum să pleci din Atena fără să faci o scurtă plimbare și pe aici.

Cartierul este cunoscut și sub denumirea de Cartierul Zeilor, întrucât se află foarte aproape de Acropole, dar și de multe situri arheologice.

9. Teatrul lui Dionysos

Acesta se află tot pe lângă Acropole, la poalele dealului. Teatrul, primul din piatră construit vreodată, a fost ridicat în cinstea lui Dionysos, zeul viței-de-vie și al vinului, dar și al teatrului. Acustica din interiorul lui l-a făcut demn de a găzdui cea mai mare sărbătoare teatrală din Atena Antică, Dionysia.

Biletul combo pentru Acropole despre care aminteam mai sus îți permite și vizitarea teatrului.

10. Stadionul Panathenaic

Este fără doar și poate unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Atena, și asta pentru că este singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. Descoperit în 1869, el a fost restaurant și folosit în mai multe rânduri la găzduirea Jocurilor Olimpice (1896, 2004).

Mai mult, stadionul este ultimul punct din Grecia unde are loc ceremonia de predare a flăcării olimpice către națiunea gazdă. Biletul de intrare costă numai 3 euro.

11. Muzeul Național de Arheologie

Firește că orice vacanță în Atena presupune și o anume curiozitate în ce privește Grecia Antică, una dintre cele mai vechi civilizații ale lumii. Sau, cel puțin, o stârnește încă din prima clipă când pui piciorul pe acest pământ, căci oriunde te-ai îndrepta vei găsi o mulțime de lucruri interesante despre felul în care își ducea viața, cu mii de ani în urmă, acest mare popor.

Muzeul Național de Arheologie găzduiește numeroase obiecte de artă din Grecia Antică și este unul dintre cele mai importante muzee cu un asemenea patrimoniu, așa încât vei avea ce admira. Intrarea costă 10 euro, iar detalii despre programul de vizitare poți găsi aici, pe site-ul oficial al muzeului.

12. Muzeul instrumentelor muzicale grecești

Grecia parcă n-ar fi Grecia dacă nu ar exista muzica. Sau, cel puțin, ar fi incompletă, iar locuitorii ei poate că nu ar mai fi atât de relaxați. De aceea, nu este deloc surprinzător că în Atena există și un muzeu al instrumentelor muzicale grecești care găzduiește peste 1200 de instrumente tradiționale descoperite peste tot pe teritoriul Greciei.

Muzeul se află localizat în cartierul Plaka, pe strada Diogenous 1-3, iar intrarea este liberă.

Citește și:

Buget de vacanță DIY: 3 zile în Atena



5 comentarii

  1. Buna, foarte bune recomandarile, cu siguranta ma vor ajuta sa ma organizez foarte bine in concediul care urmeaza sa-l fac in curand. Avionul meu ajunge in Atena la 23:00. Mai am transport public la aceea ora? Multumesc.

  2. Foarte interesante recomandaile AVENTURESCU.
    Vom profita de recomandarea Athena de ziua Greciei, insa incercam sa plecam cu o zi inainte, ca sa prindem aceesul gratuit la unele obiective turistice. Analizam ofertele companiei aeriene.
    Multumiri!

  3. Nitescu Rodica on

    Citesc cu interes sfaturile scrise in aventurescu.ro. Le-am folsit cand am vizitat Londra si voi tine cont de ele si in urmatoarele excursii. Am cumparat un City break la Roma si acum ma pregatesc de unul la Berlin. Atena este orasul meu de suflet. Am citit ce este scris despre acest loc. Se scrie despre Templul lui Hephaestus si urmatoarea poza este o cladire,aparent, noua cu coloane. Aceasta este Porticul lui Attalos, care a fost reconstruia in anii ’50. La fel se vorbeste despre Teatrul lui Dionisos iar urmatoarea poza arata Teatrul lui Herodes Atticus. Mai putin se vorbeste despre o zona incantatoare, Anafiotika, un mic cartier cu case si strazi, amintind de un sat cicladic. Imi pare bine ca existati.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.