Tot ce trebuie sa stii despre certificatul digital de vaccinare, valabil si in Romania

De câteva luni se tot vorbește în mediul online de certificatul digital de vaccinare. Unele țări precum Croația sau Italia l-au implementat mai devreme, românii punându-și semne de întrebare cum vor putea călători fără stres în Europa anul acesta. Iată că, începând cu 1 iulie 2021 s-a implementat oficial și în Romania platforma pe care îl putem descărca și noi.

 

Ce este acest certificat digital de vaccinare?

Certificatul digital UE privind COVID facilitează călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice și fără a fi îngradita libertatea de mișcare. El este gratuit, valabil in toate statele membre ale Uniunii Europene si disponibil în limbile română și engleză.

IMPORTANT! Certificatul digital UE privind COVID nu este un document obligatoriu, dar este acceptat la nivel european, ca dovadă autorizaă pentru a atesta calitatea de persoană vaccinată, testată negativ sau recuperată după infecția cu COVID-19.

Acesta este emis de către Ministerul Sănătății și este gratuit. Se poate descărca de aici.

Informația din certificat este cuprinsă într-un cod QR, care poate fi prezentat în format electronic (pe smartphone sau tabletă de exemplu), sau poate fi imprimat și prezentat pentru scanare când călătoriți.

Acest sistem va funcționa timp de 12 luni. El  acoperă toate cele 27 de state UE, cât și unele state non-UE. Consultați ultimele informații cu privire la țările conectate la portalul Certificatului digital UE privind Covid.

 

Poate fi folosit ca document de călătorie?

Nu, veți avea nevoie în continuare de pașaport sau de alt document de identitate.

Certificatul nu este obligatoriu pentru a putea călători - în lipsa acestuia se aplică regulile specifice fiecărei țări. Însă posesia certificatului vă ușurează călătoriile. De exemplu, poate să vă scutească de carantină.

Dacă într-unul din statele UE intervin situații excepționale, cum ar fi apariția subită și propagarea unei noi tulpini, se pot impune noi restricții.

 

Ce cuprinde Certificatul digital UE privind Covid?

Există trei versiuni ale certificatului:

 • Certificat de vaccinare
 • Certificat de testare: acesta indică rezultatul testului, tipul (PCR sau pentru antigeni) și data testării
 • Certificat de vindecare: confirmă că posesorul s-a vindecat după o infecție cu SARS-CoV-2, urmare a unui test pozitiv NAAT

 

Pentru generarea unui certificat digital UE privind COVID puteți:

 • accesa link-ul: certificat-covid.gov.ro
 • suna în Call Center la numărul de telefon 021 414 44 25
 • contactați Primăria
 • contacta Direcția de Sănătate Publică
 • contactați Serviciul Local Comunitar de Evidență a Persoanelor

 

Ce valabilitate are certificatul digital UE privind COVID

 • certificatele de vaccinare: până la data de 30 iunie 2022;
 • certificatele de testare: 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR;
 • certificatele de vindecare: 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică "Corona-Forms";

 • fie digital, pe un dispozitiv mobil
 • fie tipărit, pe hârtie

 

Testele serologice (de detectare a anticorpilor în sânge) nu sunt încă recunoscute, dar este posibil ca acest lucru să se schimbe în viitor.

În prezent sunt recunoscute testele pentru antigeni rapide și testele NAAT de amplificare a acidului nucleic (cum sunt testele RT-PCR).

Comisia Europeană va folosi cel puțin 100 de milioane EUR din instrumentul pentru sprijin de urgență pentru achiziționarea testelor Covid necesare pentru certificatul de testare.

 

Sursa: https://www.europarl.europa.eu/

https://certificat-covid.gov.ro/

OFERTE DE VACANTA

Gaseste cele mai ieftine zboruri folosind motorul de cautare Aventurescu!
VEZI TOATE STIRILE

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend