La sfărșitul lunii mai am tras o fugă până în Grecia, în Thasos. A fost pentru noi cea mai la îndemână variantă pentru o primă ieșire din țară în noua formula de trei. Ne-am documentat, ne-am făcut bagajele și am pornit la drum. Am primit atunci zeci de mesaje de la voi cu întrebări legate de condițiile de călătorie în Grecia, cum e cu testarea copiilor, cum e cu statul la graniță, ce documente de călătorie sunt solicitate etc.
Săptămâna viitoare ne luăm din nou tălpășița spre Ellada, de data aceasta în Samothraki, așa că ne-am gândit să punem în acest articol toate informațiile pe care le avem noi legate de călătoria în Grecia. Sa fie totul cât mai clar daca vreți și voi să vă petreceți concediul în Grecia anul acesta.
Bun. Ce documente trebuie să ai pregătite în momentul în care ajungi la granița cu Grecia?
- Pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală- un certificat de test PCR cu rezultat negativ, emis de un laborator de testare, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare, fie un certificat de test antigen (rapid) cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire. Acest test este obligatoriu pentru toţi călătorii (inclusiv copii cu vârsta de peste 12 ani), indiferent de situaţia epidemiologică din ţara de plecare.
- Certificat de vaccinare în cazul în care călătorul a fost vaccinat cu schema completă (de ex. au trecut 14 zile de la ultimul vaccin, în funcţie de numărul de doze necesare). Lista vaccinurilor acceptate: Pfizer BioNtech, Moderna, Astra Zeneca / Oxford, Novavax, Johnson + Johnson / Janssen, Sinovac Biotech, Gamaleya (Sputnik), Cansino Biologics, Sinopharm.
- Rezultat pozitiv al unui test molecular PCR sau a unui test antigen efectuat de un laborator autorizat, fie printr-un certificat medical care să confirme că titularul a fost testat pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 (într-o perioadă cuprinsă între 2 și 9 luni anterior datei sosirii în Republica Elenă)
- Fiecare călător are obligaţia de a completa Formularul de Localizare Pasager (PLF), cel târziu la ora 23:59 în ziua dinaintea sosirii în Grecia. Găsiți formularul aici. El se poate completa și arăta pe telefon, nu a fost necesar să fie printat. Se poate completa un singur formular pentru toate persoanele din mașină, fie că sunteți prieteni, fie familie. În formular se poate selecta: parteneri de călătorie sau familie.
Atentie! aceste documente (certificatele de vaccinare) ne-au fost solicitate și la îmbarcarea pe ferry în portul Keramoti.
Condițiile de călătorie pentru copii
Copiii cu vârsta de sub 12 ani sunt exceptaţi de la obligaţia prezentării unui test RT-PCR, este suficient documentul de călătorie, respectiv pașaportul (informație actualizată pe site-ul MAE pe 27 iunie 2021 si pe travel.gov.gr doar la varianta în engleză).
La graniță se fac testări aleatorii
Toţi călătorii care sosesc în Grecia, indiferent de certificatul pe care îl deţin, pot fi supuşi unei verificări aleatorii a stării de sănătate. În cazul în care călătorul respectiv este selectat, are obligaţia de a se supune verificării. În caz contrar, autorităţile îşi rezervă dreptul de a nu le permite accesul în ţară. Selecţia se face pe baza unui sistem de eşantionare ţintită, sistemul EVA utilizat şi în vara anului 2020. La sfârșit de mai, noi am fost opriți la graniță 10-15 minute, timp în care a fost testat Florin. Rezultatul a venit foarte rapid și am fost lăsați să ne vedem de drum.
Dacă ai ghinionul să fii testat pozitiv, atunci izolarea este obligatorie. În această situaţie, călătorilor şi însoţitorilor acestora li se oferă cazare în hoteluri de carantină, iar aceştia vor fi ulterior testaţi PCR pentru a confirma diagnosticul iniţial. Oaspeții vor sta în hoteluri de carantină cel mult 10 zile. Cheltuielile aferente cazării în hotelurile de carantină sunt suportate de statul elen.
Ţările de provenienţă din care este permisă intrarea fără cerinţa de izolare
Ţările de provenienţă din care este permisă intrarea, în condiţiile sus-menţionate, fără cerinţa de izolare, sunt: cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene & statelor membre ale Acordului Schengen, Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Serbia, EAU, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Thailanda, Rwanda, Singapore, Rusia, Macedonia de Nord, Canada, Belarus, Bahrein, Qatar, China, Kuweit, Ukraina, Muntenegru şi Arabia Saudită.
Accesul în Grecia
Călătorilor li se permite accesul în ţară prin toate aeroporturile internationale si prin porturile din Patras, Igoumenitsa si Corfu.
Accesul pe cale terestră se realizează prin punctele de frontieră Promachonas şi Ormenio 24/24 ore, Evzonoi (Kulata) şi Nimfea (Makaza) in intervalul orar 07:00-23:00.
Sunt permise navigaţia de croazieră şi yachtingul. Conexiunile maritime cu Albania si Turcia sunt restricţionate.
Condiții de intrare în România
Grecia se află pe lista tărilor verzi în România, așadar, nu se aplică nicio restricție la întoarcerea din statul elen.
4 comentarii
Traveltov on
Traveltov on
Catalina on
Mihaela on
Comentariul a fost trimis.Da, rezultatul trebuie eliberat de clinica (si) in limba engleza.
Nu am auzit de clinici autorizate sa faca testare Covid care sa nu elibereze in engleza (automat sau la cerere).
Puteti adresa intrebarea despre traducere notarizata consulatului Greciei dar cred ca va complicati inutil. Solicitati clinicii.
Incerc sa va lamuresc eu:
O persoana testata pozitiv va intra automat in izolare (14 zile!) indiferent din ce tara soseste si indiferent daca este sau nu vaccinata.
Carantina automata de 10 zile este impusa doar unor tari (altele decat cele mentionate explicit ca exceptii in articol) si este o masura suplimentara celei de a fi in posesia unui test Covid negativ: adica pentru a fi permisa intrarea celor care sosesc din aceste tari se cer obligatoriu test negativ + carantina profilactica 10 zile.
„Ţările de provenienţă din care este permisă intrarea, în condiţiile sus-menţionate, fără cerinţa de izolare, sunt: cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene”. Adica daca de exemplu o persoana vaccinata din UE este testata aleator si rezultatul iese pozitiv, ea nu va intra in izolare pentru 10 zile?
Buna, este necesar ca certificatul medical (in urma efectuarii testului PCR – pozitiv) sa fie in limba engleza? Daca da, se accepta traducerile legalizate (tinand cont de faptul ca laboratorul elibereaza certificatul doar in romana). Multumesc!