Pentru că iubim Roma și știm că și mulți dintre voi o îndrăgesc, am încercat să așternem în acest articol aproape tot ce am văzut noi de-a lungul celor 4 vizite în Orașul Etern.

Nu spunem că trebuie să ajungi aici de 4 ori să vezi tot. Poți vedea aproape toate obiectivele într-un city break de 3-4 zile. Despre avion și cazare nu mai are rost să discutăm, pentru că puteți găsi pe site-ul nostru mai multe propuneri de city break ieftin in Roma (50-60 euro, zbor si cazare).

 

Transportul

Transferul de la aeroportul Ciampino sau Fiumicino costă 8 euro dus-intors cu compania Terravision. Biletele le poți achiziționa în avans de aici.

De fiecare dată am fost cazați în apropiere de Vatican, astfel nu am cheltuit prea mulți bani pe transport.

Transportul în comun are urmatoarele tarife: o călătorie costa 1.5 euro, un abonament de o zi costă 7 euro, abonamentul de 48 ore costă 12.5 euro și cel de 72 de ore costa 18 euro.

Într-una din vizite am încercat și autobuzul turistic Hop On Hop Off. Traseul începe de la stația Termini și te duce cam pe la toate obiectivele importante. Costul unui bilet valabil 24 ore este de 20 euro, iar dacă îl achiziționezi după ora 13.00 la ghișeu la Termini plătești doar 16 Euro.

Mâncarea

La capitolul mâncare, Roma nu ne-a impresionat deloc, iar asta este o părere strict personală. Sincer nu am reușit să găsim un loc cu pizza care să ne satisfacă pofta, în schimb paste da. Am dat peste un laborator de paste artizanale, paste făcute doar acolo după rețeta proprie, la fel și sosurile. Au fost absolut delicioase, iar porția îndestulatoare costă doar 5.5 Euro! Locul îl gasești aici.

 

Un alt loc interesant care merită menționat este un bistro în apropiere de stația de metrou Cipro, unde poți lua prânzul cu 7 euro. După ora 13.00 gasești acolo un bufet cu multe feluri de mâncăruri tradiționale foarte gustoase. Îți poți pune în farfurie din fiecare fel de mancare. Îl recomandăm cu încredere, iar locul îl găsești aici.

 

 

Pe lânga cele de mai sus, să nu uităm de vestitele gelaterii. Nu am dat greș cu înghețata de oriunde am luat-o și am încercat muulte gelaterii. Tarifele pornesc de la 2 euro pentru 2 cupe de înghețată și le găsești la tot pasul in Roma.

 

 

Suveniruri

Nici micile amintiri nu costă foarte mult, dacă nu te grăbești să faci cumpărăturile fix unde sunt obiectivele turistice. Un magnet de frigider, breloc sau mătănii costă în jur de 1 euro. Dacă achiziționezi mai multe, negociezi și ieși mai ieftin. Noi am plătit pentru 6 magneți 5 Euro. Pe diferite străzi vei vedea mici bazaruri cu tot felul de lucruri la vânzare pentru care poți negocia (genți, portofele, selfie stick, etc).

 

Ce să vizitezi

1. Piața San Pietro, Basilica San Pietro și vizita la Vatican 

Sunt toate 3 în același loc. Dacă vrei să vizitezi muzeele Vaticanului trebuie să aloci câteva ore bune, pentru că este o coadă interminabilă la intrare cu taxa normală sau achiziționezi bilet de intrare cu prioritate, care este mai scump. În fiecare ultima duminică din luna între orele 9 și 13:45 accesul în Vatican este gratuit. Găsești toate planurile tarifare și orarul aici.

 

2. Castelul Sant ‘Angelo și Podul Sant’ Angelo

După vizita Pieței San Pietro te poți îndrepta pe jos spre Castelul Sant’Angelo.

O construcție impresionanta finalizată în anul 139. Inițial a fost ridicată ca mausoleu pentru Împăratul Hadrian, apoi fortificație militară, castel pentru papi, închisoare, iar acum este muzeu. Intrarea costă 13 Euro. În fața castelului se află și podul cu același nume.

Un pod roman construit în anul 134 peste râul Tibru. De aici ies poze foarte frumoase cu statuile și castelul în fundal.

3. Piața Navona și o caricatură ca amintire

Nu departe de Castelul Sant’Angelo se afla și centrul Romei. Poți începe plimbarea în centru cu prima oprire în Piața Navona. Aici găsești artiștii de stradă ai Romei și îți recomandăm să investești 10 euro într-o caricatură personalizată.

Durează în jur de 10 minute și vei pleca cu o operă de artă ce îți va stârni rasul de fiecare dată când te vei uita la ea.

 

Tot în Piața Navona poți vedea și una dintre cele mai cunoscute fântâni, Fântâna celor 4 Fluvii de pe 4 Continente (Dunărea din Europa, Nilul din Africa, Gangele din Asia și Rio de la Plata din America), dar și locurile unde s-au filmat secvențe din filmul Eat, Pray, Love cu Julia Roberts.

 

4. Fontana di Trevi ziua și seara

O vizita în Roma fară a vedea Fontana di Trevi este de prisos. Fântâna este un monument impresionant încărcat cu multe simboluri: Neptun, Zeul Marii într-o trasura cu doi caluti de mare, unul calm și unul nărăvaș, ce simbolizează marea, statuia Abundenței și Statuia Sănătații.

Seara, când luminile se aprind, fântâna este minunată, însă aglomerația din jurul ei îți poate umbri bucuria.

Conform legendei fântânii, daca vrei să te întorci în Roma, arunci un bănuț în fântâna. La noi a funcționat și ne-am întors de 3 ori. 🙂

 

5. Pantheonul

Se află la 2 pași de Fontana di Trevi. A fost finalizat în anul 126 tot de Împăratul Hadrian pentru a servi ca templu pentru cele 7 zeități ale Romei Antice, apoi ca biserică. Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact.

Intrarea este gratuită, însă are un anumit program de vizitare, pe care îl poți vedea aici.

6. Piața Spania și Treptele Spaniole

Se află tot în centrul istoric al Romei, fiind și unul dintre cele mai populare locuri din oraș. Ca să urci celebrele Trepte Spaniole îți trebuie puțină condiție fizică (138 de trepte), însă priveliștea de sus merită tot efortul. În vârful dealului poți vizita și biserica Trinita dei Monti.

Pentru că este un obiectiv arhicunoscut, Piața Spania este foarte aglomerată și poți fi ușor dezamăgit că nu ai loc să urci scările, din cauza sutelor de turiști ce le tranzitează sau pur și simplu stau pe trepte.

 

7. Piața Poporului (Piazza del Popolo)

Este una dintre cele mai vechi piețe publice din Roma. În mijlocul ei se află Obeliscul lui Ramses al doilea, dar și câțiva mimi ce îl reprezintă pe Ramses. Tot în piață găsești și Biserica Santa Maria del Popolo, cu un interior impresionant la care au contribuit cei mai importanți artiști ai Italiei (Pinturicchio, Raphael, Carracci, Caravaggio și Bernini) și gazduiește zeci de morminte printre care cele ale cardinalilor Girolamo Basso della Rovere și Ascanio Sforza.

8. Villa Borghese

Se află lângă Piazza del Popolo și este de fapt un complex de clădiri înconjurate de grădini elegante. Ca să ne bucurăm de toata splendoarea ei, am închiriat o bicicleta electrica pentru 2 persoane, cu care ne-am plimbat prin tot domeniul fără să ne suprasolicităm picioarele, pe deasupra este și amuzant. Ca idee, acum vreo 5 ani am plătit 15 euro.

 

9. Piramida lui Caius Cestius și Porta San Paolo

Nu doar Egipt se mândrește cu Piramidele, ci și Roma, care are doar una de fapt. Nu este atât de mare și impresionantă, dar merită să ajungi în zonă, pentru că este singura construcție de acest fel din Roma. Stația de merou se numește chiar Piramide (la doua stații distanță de Coloseum), iar dacă ai noroc poți găsi aici și târg cu lucruri vintage la prețuri  foarte bune (începand cu 1-2 euro).

Piramida lui Caius Cestius a fost construită între anii 18-12 î.Hr, are 27 metri înălțime și se numără printre cel mai bine conservate edificii antice din Roma. Vis-a-vis de piramida se află Poarta San Paolo.

 

10. Piața Veneția

Este localizată în inima Romei, la capătul bulevardului Corso (Via del Corso). Piața găzduiește un monument impresionant, imbrăcat în marmură: Il Vittoriano.

 

 

11. Forul Roman, Coloseumul și Dealul Palatin

Nu departe de Piața Veneția se află Forul Roman, unul dintre cele mai importante situri arheologice. A fost și centrul vieții politice din Imperiul Roman. Cât vezi cu ochii sunt ruine ce datează de mai bine de 2000 de ani.

 

 

De la Forul Roman nu mai mergi mult și ajungi la arhicunoscutul Coloseum. Aici pregătește-te să vezi un puhoi de turiști ce încearcă să-și imortalizeze vizita cu simbolul Romei în fundal.

 

Dealul Palatin este cea mai veche parte a orașului si se afla la 40 metri deasupra Forului Roman, Coloseumului și Circului Maximus.

Pentru a vedea cele 3 obiective poți achiziționa un bilet combo ce costă 12 Euro. Găsești mai multe detalii aici.

 

12. Columna lui Traian

În imediata apropiere de Forul Roman se află Forul lui Traian ce găzduiește acest monument antic, despre care am învatat și noi la scoala. Monumentul a fost ridicat la ordinul Împaratului Traian pentru a aminti de victoria sa în Dacia.

Columna are 30 metri înalțime și este construită din marmură, iar o replica a sa se găsește și la București la Muzeul Național de Istorie.

 Tarifele menționate în acest articol sunt din ultima noastră vizită din martie 2017.

 Citește și:

Buget de călătorie: 3 zile în Roma

9 comentarii

 1. Multumim de informatii…la sfarsitul lunii mergem și noi…Pentru prima data. Abia așteptăm…o sa vizităm cât mai multe locuri din cele menționate în articol.

 2. Eugen Sotropa on

  Multumesc pentru informatii. Eu am vizitat anul trecut Roma impreuna cu iubita mea intr-un city break de 4 zile. Am vizitat majoritatea obiectivelor mentionate de voi in articol insa am identificat vreo 2 care mi-au scapat. Avand in vedere ca atat eu cat si iubita mea am aruncat banuti in Fontana di Trevi, cu siguranta o sa ne reintoarcem in Roma.

  Si noi am stat aproape de Vatican, aproape de gara San Pietro. Faceam 5 minute pe jos pana la Vatican iar preturile pentru o noapte de cazare sunt acceptabile.

  Recomand vizitarea gradinii cu portocali. Ai o priveliste superba asupra Vaticanului si a unei parti din Roma. De asemenea, in piata Largo di Torre Argentina sa treceti, este numit Palatul Pisicilor. Am inteles ca sunt cateva sute de pisici care traiesc acolo si sunt hranite cu sprijinul primarii din Roma. Este si locul unde a fost asasinat Cezar.

  Inca o data, multumesc pentru articol. Keep up the good work!!!

 3. Serban Cristina on

  Multumim pentru acest articol despre Roma! Imi place ca este de actualitate si bine informat. Tineti-o tot asa! ?

 4. Serban Elena on

  Mulțumesc pt acest articol despre Roma în septembrie voi vizita pt prima data și chiar îmi sunt de folos informațiile dvs.

  • A Traveler and Adventurer_ on

   Asta depinde de fiecare in parte. Noi am vizitat Roma in 3 zile si cu siguranta nici alta data nu am petrece mai mult de 3 zile in Orasul Etern.

 5. Ati avut nevoie de mijloace de transport in comun sau ati putut sa vedeti obiectivele mergând doar pe jos? Avem cazare in zona Vaticanului si vrem sa stim ce buget sa alocăm pentru transport. Multumesc.

  • Noi tot in zona Vaticanului am stat ultima oara. Am mers foarte mult pe jos, insa am apelat si la metrou de cateva ori, deasemenea am testat si varianta Hop on Hop Off o jumatate de zi. Am detaliat in bugetul de vacanta exact cu ce am mers si ce am facut.

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten