Noi iubim Roma și știm că și mulți dintre cei ce ne urmăresc o îndrăgesc, așa că am încercat să cuprindem într-un singur articol, cam tot ce am văzut noi de-a lungul celor patru vizite pe care le-am făcut în Orașul Etern.

Sigur, nu insinuăm că ar trebui să ajungi aici de patru ori ca să apuci să vezi tot ce trebuie văzut. Un city break de vreo trei sau patru zile sunt de ajuns. Cât despre avion și cazare, nu are rost să discutăm foarte mult, pentru că pe site-ul nostru poți găsi numeroase propuneri de city break ieftin (și bun!) la Roma – și când zicem ieftin, ne referim la 60, hai 70 de euro pentru zbor și cazare.
 

Transportul în Roma

Transportul de la unul dintre aeroporturile Ciampino sau Fiumicino costă 8 euro pentru o călătorie dus-întors cu Terravision. Biletele pot fi achiziționate în avans de aici.

De fiecare dată am ales să ne cazăm în apropierea Vaticanului sau în zona pieței Navona, pentru că, și nu este nicio surpriză pentru nimeni că procedăm așa, nu cheltuim prea mult pe transportul intern.

Totuși, cu titlu informativ, transportul în comun are următoarele tarife: o călătorie costă 1,5 euro, un abonament de o zi 7 euro, abonamentul de 48 de ore 12,5 euro, iar cel de 72 de ore costă 18 euro.

Ca un detaliu ieșit din comun, într-una dintre vizite am încercat și autobuzul turistic Hop on Hop Off, al cărui traseu începe la stația Termini, plimbându-te pe la cam toate obiectivele importante. Biletul este valabil 24 de ore și costă 20 euro, dar, dacă îl achiziționezi după ora 13:00, de la ghișeul din stația Termini, plătești doar 16 euro.

Mâncarea

Să ajungi la Roma și să nu încerci pizza și paste e ca și cum n-ai mânca vestiții tăieței în Thailanda. Așa că ne-am conformat și noi. De pildă, am descoperit un laborator fabulos de paste artizanale, făcute după o rețetă proprie, la fel ca sosurile, de altfel.

Nu putem spune decât că totul a fost absolut delicios, iar porția îndestulătoare, la numai 5,5 euro. Locul îl găsești aici.

Un alt loc demn de a fi ținut minte pentru o dată viitoare este un bistro situat în apropierea stației de metrou Cipro, unde poți lua prânzul cu 7 euro. După ora 13:00, găsești acolo un bufet cu multe feluri de mâncăruri tradiționale foarte gustoase și îți poți pune în farfurie din fiecare fel, după pofta inimii.

Îl recomandăm cu încredere, iar locul îl găsești aici.

În plus, să nu uităm de vestitele gelaterii. Nu am dat greș cu înghețata indiferent de locul de unde am cumpărat-o și, pe cuvânt, am încercat muuuulte gelaterii.

Prețurile pornesc de la 2 euro pentru două cupe de înghețată și le găsești la tot pasul

 

Suveniruri

Nici micile amintiri nu costă foarte mult, cu singura condiție să nu te grăbești să faci cumpărăturile fix acolo unde sunt și obiectivele turistice și unde, firește, totul este mult mai scump. Un magnet de frigider, un breloc sau niște mătănii costă în jur de 1 euro. Dacă achiziționezi mai multe, poți chiar negocia și ieși mai ieftin. În felul acesta, noi am plătit pentru șase magneți 5 euro.

Sunt, însă, și multe străzi unde se întind mici bazaruri cu tot felul de lucruri la vânzare, de la genți și portofele la selfie stick-uri, pentru care poți negocia.

 

Ce să vizitezi

 

1. Piața San Pietro, Basilica San Pietro și vizita la Vatican 

Toate cele trei obiective sunt în același loc. Dacă vrei să vizitezi muzeele Vaticanului, îți sugerăm să aloci câteva ore bune, cu atât mai mult cu cât trebuie să aștepți la o coadă interminabilă pentru a intra cu bilet normal. Există și posibilitatea să cumperi un bilet de intrare cu prioritate, dar acesta este mai scump.

În fiecare ultimă duminică din lună, între 9 și 13:45, accesul este gratuit. Găsești toate planurile tarifare și orarul aici.

 

2. Castelul Sant 'Angelo și Podul Sant' Angelo

După ce vizitezi Piața San Pietro, te poți îndrepta pe jos către Castelul Sant' Angelo, o construcție impresionantă ce a fost finalizată în anul 139.  Inițial, a fost ridicată ca mausoleu pentru împăratul Hadrian, apoi a servit ca fortificație militară, urmând să fie chiar castel pentru papi și închisoare, pentru ca azi să fie muzeu. Intrarea costă 13 euro.

În fața castelului se află și podul cu același nume, un pod roman construit în anul 134 peste râul Tibru. De aici, poți face niște poze foarte frumoase având statuile și castelul în fundal.

3. Piața Navona și o caricatură ca amintire

Nu departe de castelul Sant' Angelo se află și centrul Romei. Poți începe plimbarea în centru cu o primă oprire în Piața Navona, unde se adună artiștii de stradă ai Romei. Îți recomandăm să investești 10 euro într-o caricatură personalizată care cu siguranță te va face să zâmbești.

Durează nu mai mult de 10 minute și vei pleca cu o operă de artă ce te va binedispune ori de câte ori îi vei arunca o privire.

Tot aici, în Piața Navona, poți vedea și una dintre cele mai faimoase fântâni, Fântâna celor Patru Fluvii de pe Patru Continente (Dunărea din Europa, Nilul din Africa, Gangele din Asia și Rio de la Plata din America), dar și locurile unde s-au filmat secvențe din filmul Eat, Pray, Love cu Julia Roberts.

 

4. Fontana di Trevi ziua și seara

Dacă ar fi mare păcat să ajungi la Roma și să nu încerci celebrele paste ale italienilor, cam la fel se întâmplă și cu Fontana di Trevi. Nu ai cum să ajungi aici și să nu vizitezi fântâna, care este de altfel un monument impresionant, încărcat cu numeroase simboluri: Neptun, Zeul Mării, într-o trăsură cu doi căluți de mare, unul calm și unul nărăvaș, simbolizând marea, dar și Statuia Abundenței și Statuia Sănătății.

Seara, când luminile se aprind, fântâna este minunată, însă, ca în orice alt loc cunoscut de turiști, aglomerația din jurul ei îți poate umbri bucuria.

Legenda spune că, dacă vrei să te întorci aici, trebuie să arunci un bănuț în fântână. Ce să zicem? La noi chiar a funcționat, căci ne-am întors până acum de patru ori.

 

5. Pantheonul

Se află la câțiva pași de Fontana di Trevi. A fost finalizat în anul 126 în timpul domniei aceluiași împărat Hadrian, urmând să servească drept templu pentru cele 7 zeități antice ale Romei Antice, apoi ca biserică. Este cel mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume, având, ține-te bine, acoperișul original intact.

Intrarea este gratuită, însă are un anumit program de vizitare, așa că ai face bine să intri aici și să verifici.

6. Piața Spania și Treptele Spaniole

Se află tot în centrul istoric al Romei, fiind și unul dintre cele mai populare locuri din oraș. De reținut că pentru a urca celebrele Trepte Spaniole, 138 la număr, îți cam trebuie ceva condiție fizică, însă priveliștea de sus merită tot efortul. În vârful dealului, te mai așteaptă o surpriză, biserica Trinita del Monti, pe care o poți de asemenea vizita.

Ca orice alt obiectiv arhicunoscut, Piața Spania este foarte aglomerată și poți fi ușor dezamăgit dacă, în toată acea îmbulzeală, nu vei avea loc să urci scările din cauza sutelor de turiști ce urcă și coboară ori, de ce nu, stau, pur și simplu, pe trepte.

 

7. Piața Poporului (Piazza del Popolo)

Este una dintre cele mai vechi piețe publice din Roma, în mijlocul ei aflându-se Obeliscul lui Ramses al Doilea, dar și câțiva mimi ce îl reprezintă pe Ramses. Tot aici, în piață, găsești și Biserica Santa Maria del Popolo, cu un interior impresionant la care au contribuit cei mai importanțo artiști ai Italiei, precum Pinturicchio, Raphael, Carracci, Caravaggio și Bernini.

Mai mult, biserica găzduiește zeci de morminte ale unor personalități, cum ar fi cele ale cardinalilor Girolamo Basso della Rovere și Ascanio Sforza.

8. Villa Borghese

Se află lângă Piazza del Popolo și este de fapt un complex de clădiri încojurate de grădini elegante. Ca să ne bucurăm pe deplin de splendoarea ei, am închiriat o bicicletă electrică pentru două persoane și ne-am plimbat pe tot pomeniul fără să ne obosim prea tare.

Unde mai pui că a fost și foarte amuzant. Ca idee, acum aproximativ cinci ani am plătit 15 euro.

 

9. Piramida lui Caius Cestius și Porta San Paolo

Doar nu-ți închipuiai că doar Egiptul se mândrește cu Piramidele sale. Iată că și Roma o face, deși Roma are, de fapt, una singură. Firește, nu este nici la fel de mare, nici la fel de impresionantă, dar tot merită să ajungi în zonă, pentru că este singura construcție de acest fel de aici.

Stația de metrou se numește chiar Piramide, fiind la distanță de două stații de Coloseum, iar dacă ai noroc poți găsi aici și un târg cu lucruri vintage la prețuri foarte bune (începând de la 1-2 euro).

Piramida lui Caius Cestius a fost construită între anii 18-12 î.Hr., are 27 de metri înălțime și este unul dintre edificiile antice foarte bine conservate din Roma. Vizavi de piramidă se află și Poarta San Paolo.

 

10. Piața Veneția

Localizată în inima Romei, la capătul celebrului bulevard Corso (Via del Corso), piața găzduiește un monument impresionant, îmbrăcat în marmură, Il Vittoriano.

 

11. Forul Roman, Coloseumul și Dealul Palatin

Nu departe de Piața Veneția se află și Forul Roman, unul dintre cele mai importante situri arheologice din zonă, care, în timpul Imperiului Roman, a fost și centrul vieții politice. Cât vezi cu ochii, aici sunt ruine de acum mai bine de 2000 de ani.

 

De la Forul Roman nu mai e mult de mers până la arhicunoscutul Coloseum. Pregătește-te, încă o dată, pentru un puhoi de turiști, toți încercând să-și imortalizeze vizita cu simbolul Romei în fundal.

 

Dealul Palatin, pe de altă parte, este cea mai veche parte a orașului și se află la 40 de metri deasupra Forului Roman, Coloseumului și Circului Maximus. Poți vedea toate cele trei obiective achiziționând un bilet combo, de 12 euro, dar mai multe detalii găsești aici.

 

12. Columna lui Traian

În imediata apropiere a Forului Roman se află Forul lui Traian ce adăpostește acest monument antic, despre care am învățat și noi la școală. Monumentul a fost ridicat la ordinul Împăratului Traian pentru a aminti de victoria sa în Dacia.

Columna are o înălțime de 30 de metri și este construită din marmură. O replică a sa se găsește și la Muzeul Național de Istorie din București.

13. Cartierul Trestavere

Ei bine. dacă ai reușit să vezi toate cele de mai sus,  timpul îți mai permite, iar picioarele încă te țin, te sfătuim să ajungi și în acest cartier boem al Romei. Ia la pas străduțele, oprește-te pentru încă o înghețată sau o cafea bună și bucură-te de farmecul Italiei.

Aici poți simți pe pielea ta acel dolce far niente tipic italienesc.

De precizat că toate tarifele menționate în acest articol sunt din ultima noastră escapadă la Roma, din martie 2017.

 

Citește și:

Buget de călătorie: 3 zile în Roma


13 comentarii

 1. Buna!
  Imi puteti spune, va rog, cum se numeste restaurantul de langa statia de metrou Cipro?
  Sau macar unde este localizat?
  Multumesc!

 2. Dupa 11 ani, maine vom revedea Roma si aveam nevoie de cateva amanunte pe care le-am aflat din articolul tau.Multumim si multe vacante in continuare iti dorim!

 3. Ati avut nevoie de mijloace de transport in comun sau ati putut sa vedeti obiectivele mergând doar pe jos? Avem cazare in zona Vaticanului si vrem sa stim ce buget sa alocăm pentru transport. Multumesc.

  • Noi tot in zona Vaticanului am stat ultima oara. Am mers foarte mult pe jos, insa am apelat si la metrou de cateva ori, deasemenea am testat si varianta Hop on Hop Off o jumatate de zi. Am detaliat in bugetul de vacanta exact cu ce am mers si ce am facut.

  • A Traveler and Adventurer_ on

   Asta depinde de fiecare in parte. Noi am vizitat Roma in 3 zile si cu siguranta nici alta data nu am petrece mai mult de 3 zile in Orasul Etern.

 4. Serban Elena on

  Mulțumesc pt acest articol despre Roma în septembrie voi vizita pt prima data și chiar îmi sunt de folos informațiile dvs.

 5. Serban Cristina on

  Multumim pentru acest articol despre Roma! Imi place ca este de actualitate si bine informat. Tineti-o tot asa! ?

 6. Eugen Sotropa on

  Multumesc pentru informatii. Eu am vizitat anul trecut Roma impreuna cu iubita mea intr-un city break de 4 zile. Am vizitat majoritatea obiectivelor mentionate de voi in articol insa am identificat vreo 2 care mi-au scapat. Avand in vedere ca atat eu cat si iubita mea am aruncat banuti in Fontana di Trevi, cu siguranta o sa ne reintoarcem in Roma.

  Si noi am stat aproape de Vatican, aproape de gara San Pietro. Faceam 5 minute pe jos pana la Vatican iar preturile pentru o noapte de cazare sunt acceptabile.

  Recomand vizitarea gradinii cu portocali. Ai o priveliste superba asupra Vaticanului si a unei parti din Roma. De asemenea, in piata Largo di Torre Argentina sa treceti, este numit Palatul Pisicilor. Am inteles ca sunt cateva sute de pisici care traiesc acolo si sunt hranite cu sprijinul primarii din Roma. Este si locul unde a fost asasinat Cezar.

  Inca o data, multumesc pentru articol. Keep up the good work!!!

 7. Multumim de informatii…la sfarsitul lunii mergem și noi…Pentru prima data. Abia așteptăm…o sa vizităm cât mai multe locuri din cele menționate în articol.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend