Abia ce ne-am întors dintr-un city break de 4 zile în Barcelona având bilete de avion achiziționate din iulie 2016 (50 euro de persoană cu Wizz Discount).

A fost a doua vizită în capitala Cataluniei, în total petrecând aici în jur de 9 zile. Acum că ne-am împrospătat memoria am reușit să așternem și pe site traseul complet pentru Barcelona împreuna cu prețuri actualizate, valabile în martie 2017.
Cazarea

Am tot fost întrebați de recomandări pentru cazare. Barcelona este un oraș destul de scump când vine vorba de hoteluri și de data aceasta am apelat la Airbnb. Pentru că am fost un grup de 4 persoane, am închiriat un apartament cu 3 camere în zona Mall-ului Diagonal del Mar localizat la vreo 5 minute distanță de stația de metrou El Maresme | Forum. Condițile sunt excelente, paturi foarte confortabile, camere curate, iar toata mobila este de la Ikea.

Pentru întregul apartament am plătit 280 euro (4 nopți, 4 persoane) în luna martie 2017. Există și hoteluri la prețuri decente, însă asta dacă faci rezervările din timp. Am mai pus pe site propuneri de city break în Barcelona cu cazare la hotel în camera dublă la 40 euro/noapte.

 

Transportul

Transportul intern în Barcelona este foarte simplu și bine pus la punct. În tot orașul există linii de metrou, tren și autobuze foarte bine conectate.

Aeroportul El Prat este legat de oraș printr-o linie de metrou și pentru o călătorie plătești un bilet special de 4.5 euro. Un bilet simplu de călătorie costă 2.15 euro valabil la metrou și autobuz.

Exista și variante de abonamente denumite HOLA BCN: pentru 2 zile 14.5 euro, pentru 3 zile 21.20 euro, pentru 4 zile 27.50 euro și pentru 5 zile 33.70 euro. Pe lângă acestea există și varianta unui bilet de 10 călătorii, care te costă 10 euro, aceasta fiind varianta pentru care am optat în cele 4 zile petrecute în Barcelona, pentru că obișnuim să mergem destul de mult pe jos. Gasești aici toate informațiile legate de transportul în Barcelona.

 

Mâncarea

Mâncarea este delicioasa în Catalunya și nu e nevoie sa scoți o avere din buzunar ca să te simți împlinit din punct de vedere gastronomic. Cu siguranță stilul nostru de a calatori nu este pe placul tuturor, însă vă împărtășim planul nostru „de atac”  după care ne ghidăm când vizităm un oraș:

Dacă nu avem mic-dejun inclus la cazare, atunci cu siguranță apelam la supermarket-ul local. În Barcelona am mers o singură dată la supermarket făcând plinul cu mezeluri și specialități tradiționale, brânzeturi, fructe, baghete și câteva beri. Un pachet de chorizo costă 2-3 euro, o baghetă de paine 0.5-1 euro, o apă 0.5-1 euro, o casoletă cu capșuni 1-1.5 euro. La patiserii prețurile se învârt undeva între 0.5-3 euro în funcție de ce îți dorești.

La prânz ocolim restaurantele și preferăm specialități locale „take away”. Ne mai oprim la o cafenea, mai încercăm o prăjitură, o înghețată, o patiserie, o ciocolată caldă cu churos, etc. O cafea costă între 1.2 – 3 euro. Ciocolata cu churos 2.5-3.5 euro, iar o înghețată 2-3 euro/cupa.

Cina se compune de obicei din falafel, kebab sau mâncare chinezeasca, însă nu trece city break-ul fără o masa la un restaurant cu specific local. În Barcelona am făcut popas la un restaurant local cu fructe de mare unde o farfurie cu creveți era 7-8 euro, patatas bravas vreo 3-4 euro, calamari 7-8 euro și la încă un restaurant local cu specific grill. Aici ne-am răsfățat cu steak de vita și iepure la grătar acompaniate de cartofi copți în jar și câte un pahar de vin rosu (întreaga masă a fost în jur de 25 euro/persoană).

 

Suveniruri

Pentru nelipsiții magneți de frigider vei scoate din buzunar 0.4-0.5 euro, însă am văzut și la 3 euro. Depinde de tine de unde vrei să cumperi. Brelocurile costă 1-4 euro, iar pentru tricouri și alte tipuri de suveniruri am observat că se negociază, ca la bazar :).

 

Ce să vizitezi în Barcelona

„Dragi pasageri, odata ajunși la destinație, vă rugăm să aveți la îndemână cea mai comodă încălțăminte”. Picioarele să te țină, pentru că în Barcelona găsești la orice pas câte ceva ce îți va atrage atenția, fie un artist de stradă, fie un cântăreț la metrou sau o clădire a lui Gaudi.

Parc de Ciutadella și Arcul de Triumf 

Plimbarea prin parc este obligatorie. Aici vei găsi o fântână impresionantă proiectată de Josep Fontserè, un lac, mulți palmieri, un elefant în mărime naturală și grădina zoologică ce cuprinde în jur de 7.500 de animale din 400 de specii diferite. La gradina zoologică intrarea este 20 euro pentru adulți și 12 euro pentru copii sub 12 ani. Mai multe detalii despre orar și tarife găsești aici.

Dinspre parc te poți îndrepta spre Arcul de Triumf ce se află la capătul unei largi promenade. Arcul a fost construit între anii 1848-1910 și arată cam așa:

 

Piața Catalunya

Este cea mai mare piață din Barcelona. Când ajungi aici ia cu tine și niște biscuiți, pâinică sau ceva firimituri pentru a hrăni sutele de porumbei. Sunt tare simpatici când îți ciugulesc din palma. Piața este în imediata apropiere a Cartierului Gotic, deci acum îți poți începe traseul prin centrul medieval al Barcelonei.

 

Palatul Muzicii Catalane (Palau de Musica Catalana)

O clădire modernistă construită între anii 1905 și 1908, astăzi găzduiește o sală de concerte. Clădirea a intrat în patrimoniul UNESCO în 1997 și îți va încânta privirea, totodata încălzindu-te pentru ceea ce va urma să vezi in materie de arhitectură în Barcelona. Intrarea costă 18 euro, poti găsi aici mai multe detalii.

 

Palatul Guell

Este un conac proiectat de arhitectul Antoni Gaudí pentru un mare magnat industrial pe nume Eusebi Güell între anii 1886 – 1888. Clădirea este situată pe strada Carrer Nou de la Rambla și poate fi vizitată contra sumei de 12 euro. Mai multe detalii găsești aici.

 

Cartierul gotic și Catedrala Barcelonei (Barri Gòtic)

Centrul vechi al Barcelonei datează din vremuri medievale. Poți pierde cu ușurință câteva ore printre străduțele încărcate cu istorie. admirând clădirile, piațetele, ca apoi să te retragi la o cafenea cochetă pentru o pauză binemeritată.

Tot aici o să vezi și impresionanta Catedrală a Barcelonei, construită în stil gotic între anii 1298 -1448. Intrarea este 7 euro, iar undeva prin spate se poate intra și gratuit într-o capelă pentru rugaciune. Mai multe detalii despre programul de vizitare și tarife găsești aici.

 

Piața La Boqueria (Mercat de la Boqueria)

În city break în Barcelona, să spui că mergi la piață nu va suna deloc ieșit din comun. Vorbim despre cea mai mare piață din Barcelona. dar și una dintre atracțiile principale ale orașului. De ce? pentru că aici găsești sute de produse alimentare de la carne proaspătă, fructe exotice, scoici gigant, ouă de struț, restaurante cochete și multe alte produse care îți vor fura privirea, iar prețurile sunt destul de accesibile pentru o atracție turistică. Pe o casoletă cu capșuni am plătit 1 euro.

 

Vestitul bulevard La Rambla

Este vis-a-vis de Cartierul Gotic, o stradă lungă de 1.2 km ce conectează Piața Catalunya de Statuia lui Columb. Aici o să găsești un aer de vacanță, palmieri, artiști de stradă precum statuile vii sau caricaturiștii, terase și bineînțeles, foarte mulți turiști. O caricatură costă 10 euro, însă poți pleca cu o amintire haioasă din Barcelona.

 

Monumentul lui Columb, orientat spre? (Ghiciți continentul)

A fost construit în 1888 în onoarea lui Christphor Columb pentru prima sa expediție în America.

 

Portul Vell

După ce stai puțin să-ți tragi sufletul la statuia lui Columb, poți porni ușor pe Promenadă, pe lângă port și spre renumita plajă urbană Barceloneta. Ai ceva de mers pe jos, însa ai și ce admira în port: tot felul de ambarcațiuni de lux, bărci cu vele, yachturi, palmieri și nelipsita briza mării.

 

Plaja Barceloneta

Aici vom lăsa doar pozele să vorbească :).

 

Casa Milla sau La Pedrera

Fațada clădirii aduce mai mult cu o stâncă, de unde s-a ales și cu denumirea de „Cariera de piatra” (La Pedrera).

A fost construită între 1906 și 1912, proiectată de Antoni Gaudí. Pentru unicitatea sa și valoarea adusă orașului catalan, în 1984 a fost înscrisă în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. O găsești pe bulevardul Passeig de Gràcia numărul 92, iar intrarea costă 22 euro. Pe site-ul oficial poți vedea și alte informații.

 

Casa Batllo

Este o altă capodoperă de-a lui Gaudi. Clădirea nu a fost construită de la zero, ci a fost reproiectată și modificată în 1904 de Gaudi. Numele local pentru clădire este Casa dels Ossos (Casa Oaselor) pentru că unele detalii de pe fațada clădirii seamănă cu oasele unui schelet. Clădirea o găsești pe bulevardul Passeig de Gràcia la numărul 47 nu departe de Casa Mila, iar intrarea costă 23.5 Eur. Pe site-ul oficial  poți vedea și alte informații.

 

Bine ai venit în parcul Guell!

Vechi de peste 100 de ani, una din capodoperele lui Gaudi și o atracție pe care nu ar trebui să o ratezi sub nici o formă! O parte este gratuit, iar o parte este cu plată (7 euro). Cozile se formează din 30 in 30 minute, iar biletele se cumpără de la intrare sau de pe site-ul oficial al parcului.

 

Fostul spital Sant Pau

Este un complex construit între anii 1901 și 1930, proiectat de arhitectul catalan Lluis Domenech i Montaner. Stilul este modernist precum cel al clădirii Palau de la Música Catalana și ambele fac parte din Patrimoniului Mondial UNESCO.

Până în iunie 2009 a fost folosit ca spital fiind și una dintre cele mai vechi instituții de acest fel din Europa, apoi a fost restaurat și deschis publicului ca muzeu și centru cultural în 2014. Mai multe detalii și biletele online găsești aici.

 

Torre Agbar, cladirea in formă de glonț 

Clădirea se vede de aproape oriunde din Barcelona. Torre Agbar este poarta de intrare în cartierul tehnologic al Barcelonei. Un lucru foarte interesant este că în 2011 turnul a fost premiat de Consiliul European și recunoscut drept una dintre clădirile verzi ale Europei, pentru eficiența energetică și emisii reduse de CO2.

Turnul este interesant mai ales seara pentru că este acoperit de lumini colorate, însă și ziua poti face cateva poze reușite. În afara de câteva poze, nu prea ai ce face aici.

 

Sagrada Familia

Simbolul Barcelonei, basilica ce este în construcție de mai bine de 200 de ani te va lăsa cu siguranță cu gura căscată. Nu am reușit să definim dacă această clădire este mai mult SF decât fantastic sau invers.

Este o imensitate de clădire fantastică acoperită cu sute de simboluri și viziuni ale lui Gaudi. Aceasta nu este finanțată din bani publici, așa cum se obișnuia în Evul Mediu. Sursele de finanțare sunt donațiile private și încasarile din biletele de intrare, așa că să nu-ți pară rău pentru cei 18 euro platiți la intrare pentru a o vizita. Dacă achiziționezi biletul online faci economie de 3 euro, pentru că taxa este de 15 euro.

Gaudi și-a dedicat ultimii săi 15 ani din viață strict acestui proiect, estimările inițiale bazate pe tehnicile de construcție ale acelor vremuri preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției, însă datorită evoluției tehnologiei, catalanii estimează finalizarea ei undeva în anul 2026.

Pe noi ne-a dus cu gândul la o nava spațială extraterestră. Stâlpii de susținere au formă de copaci, ramurile formând arcadele încarcate de simbolistică, vitraliile au culori diferite de la est la vest, răsărit-apus. Este cea mai spectaculoasă clădire pe care am vazut-o vreodată atât la exterior cât și la interior.

 

Dealul Montjuc

Există un furnicular ce pleacă de la stația Para-lel către muntele Montjuc, la care poți folosi aceeași cartela de metrou. Mai este varianta cu telefericul care îți oferă posibilitatea să vezi Barcelona de sus spre caselul Montjuc, însă costă 12.5 euro.

Spre Castelul Montjuc am ales să mergem pe jos și bine am facut! În drum spre Castel sunt gradini amenajate cu flori și tot felul de plante exotice de zici că ai picat în mijlocul raiului. Intrarea la castel costă 3 euro pentru adulții sub 29 ani și 5 euro pentru cei mai „în varstă”. Castelul propriu-zis nu este cine știe ce la interior, însa poți face poze panoramice de acolo.

 

 

După ce am văzut castelul am luat-o pe jos spre Muzeul Satului (Poble Espaniol). Pe drum am trecut și pe lângă Stadionul Olimpic și Muzeul Național de Arta Cataluneză. Intrarea la Muzeul Satului Spaniol costă 14 euro, după părerea noastră nu își merită prețul. Este simpatic înauntru, dar destul de mic, plus că nu poți vedea și interiorul clădirilor. La parterul fiecărei clădiri sunt magazine cu suveniruri și terase-restaurant cu prețuri destul de piperate.

Muzeul de Artă Catalană (MNAC)

Are o colecție impresionanta de sculpturi, picturi, desene imprimate, postere și fotografii. Muzeul explică foarte bine și importanța artei catalane din perioada romantică până la mijlocul secolului al 20-lea. Intrarea costă 12 euro. Găsești aici detalii legate de prețuri, programul de vizitare și expoziții.

 

Fântânile Magice, Piața Spania și Mall Arena de Barcelona

Fântânile Magice se află la poalele dealului Montjuc, chiar în fața Palatului National. De ce magice? pentru că odată ce pornesc formează o adevarată poveste: luminile colorate, muzica și dansul apei sunt o încântare pentru orice vizitator. Atenție însă, că fântânile pornesc în general doar vinerea și sâmbăta timp de 1 ora și jumatate la anumite ore. Poți verifica programul fântânilor aici.

La capătul bulevardului dinspre fântâni se află Piața Spania, una dintre cele mai mari piețe din Barcelona. Locul poate fi copleșitor: clădiri multe de toate tipurile, trafic intens, monumente, mulți oameni și in mijloc celebrul Mall Arena de Barcelona. Este interesant pentru că în trecut clădirea a fost folosită ca ring de lupte cu tauri (Plaza de toros de las Arenas).

 

Parcul Labirint

Este cel mai vechi parc din oraș și totodata versiunea Barcelonei la Alhambra din Granada, o moșie regală uimitoare înconjurată de grădini și fântâni. Apa este un element fundamental al grădinii, iar arcurile maure și grotele cu zei greci reprezintă o combinație armonioasă de stiluri arăbești, mediteraneene, neoclasice și romantice.

Muntele Tibidabo

Este un alt munte situat în partea de nord-vest a Barcelonei, poate fi văzut cam din tot orașul, fiind cel mai înalt punct din oraș (în jur de 500 m). Aici găsești un parc de distracții vechi de mai bine de 100 de ani și Templul Expiatori del Sagrat Cor (Biserica Sfintei Inimi). Poți ajunge în aceasta zonă cu furicularul sau cu autobuzul T2 care pleacă din Piața Catalunya.

 

Port Aventura

Este ultima atracție din lista noastră, dar preferata noastră. Port Aventura se mândrește a fi unul dintre cele mai mari parcuri de distracții din Europa cu atracții ce îți vor da lumea peste cap, la propriu și la figurat. Am povestit mai multe despre parcuri de distracții în acest articol.

Taxele de intrare pornesc de la 47 euro, iar alaturi găsești și Ferrari Land ce se va deschide anul acesta (2017). Parcul se află în afara orașului, însă la gară poți achiziționa biletul de tren împreună cu biletul de intrare în parc la același tarif (47 euro). Site-ul oficial cu tarifele și atracțiile parcului îl găsești aici.

Dacă ai ajuns până la sfârșitul articolului, cu siguranță vei ajunge curând și în Barcelona și bine faci! Noi îți urăm vacanță frumoasă și fii pe fază pentru cele mai bune ponturi pentru un city break cu bani puțini!

 

 

Citește și:

Ce muzee poți vizita gratuit în Barcelona și cand?3 comentarii

  1. Credeam că sunt singurul care mănâncă șaorma în concediu :)), acum sunt la Roma și mor de foame.Dar în Barcelona sub nicio formă, merită meniul zilei sau paella,despre care ar poate ar fi meritat scris un articol.In rest super articol

  2. Multe curse low cost aterizează la Girona cred ca ar fi util sa punem in calcul transportul…aproape 100km pana in Barcelona.

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten