Călătorim mult. Peste mări și țări. Ne depărtăm de casă și, de multe ori, descoperim colțuri de lume unde ne-ar plăcea să zăbovim mai mult. Ne-a cucerit Asia cu templele maiestuoase și liniștea ce le înconjoară, iar Orientul Mijlociu ne atrage gândurile ca un magnet, cu deșertu-i nesfârșit.

Totuși, ne întoarcem mereu acasă, în Europa noastră dragă, în orașele ei fabuloase, cu străduțe înguste sau bulevarde largi, cu istorie veche de mii de ani, cu o viață care ne este familiară și dragă. Fără excepție, călătoriile noastre se întregesc în momentele în care, după kilometri întregi de plimbări, de explorat, ne odihnim la o terasă, bând o cafea. Și-atunci, cât ne mai tragem sufletul un pic, apare magia.

Așa că hai să-ți povestim în cele ce urmează despre trei dintre orașele noastre preferate din Europa, unde magia există cu adevărat.

 

Paris, orașul unde a doua casă a localnicilor este cafeneaua

Am fost la Paris de trei ori deja și, chiar dacă am vizitat cam tot ce se putea, ba poate și ceva în plus, tot ne-am întoarce acolo oricând. Pentru cartierul Montmartre, poate cel mai fermecător dintre toate, și Bazilica Sacré Coeur, cocoțată pe vârful dealului, deasupra întregului Paris, cu tot cu cele 300 de trepte ale sale.

Ori poate pentru catacombele ce ne-au fascinat de-a dreptul, dezvăluind o adevărată lume subterană ce adăpostește rămășițele a milioane de persoane. Sau poate pentru una dintre miile de cafenele ce împânzesc orașul, oferind parizienilor și turiștilor deopotrivă ocazia de a bea o cafea bună și de a privi trecătorii.

Parisul este mai degrabă un oraș cu o cultură a cafenelei, cafeneaua fiind locul unde, din cele mai vechi timpuri, oamenii au ales să își petreacă timpul liber – și o fac încă – fie jucând șah, fie dezbătând cele mai aprinse evenimente, fie savurând o cafea bună și un croasant.

La fel a fost prima cafenea, Le Procope, fondată de un sicilian în anul 1686, și tot așa și cele deschise în Palais Royal, precum Café de la Régence, despre care a scris și Diderot și care a rezistat mai bine de două secole, sau cu Les Deux Magots (1812), preferată de André Gide, Picasso sau Hemingway. Ei bine, toate au fost adevărate ”instituții” franceze unde viața s-a desfășurat cu bucurie și uneori cu încrâncenare.

Amsterdam, orașul unde cafeaua e însoțită de mirosul de tipar

Am fost la Amsterdam de două ori și nu ne-am săturat. Pe bună dreptate, de altfel, căci este un oraș aparte. Altfel decât tot ce am văzut noi până acum. Deși capitală oficială a Olandei, niciuna dintre instituțiile importante ale statului, precum guvernul sau parlamentul, nu se află aici, ci la Haga.

Construit pe apă, orașul este împânzit de 165 de canale și 1285 de poduri, canale pe care te poți plimba cu vaporașul în cadrul unei excursii de 15 euro și pe fundul cărora zac ruginite în jur de 25.000 de biciclete. Și normal, câtă vreme în Amsterdam există mai multe biciclete decât locuitori (ca idee, ar fi cam 1,25 biciclete pe cap de locuitor, iar locuitori sunt cam 800.000).

În plus, dacă tot ajungi aici, fă cumva și dă o raită și prin Cartierul Roșu. E fascinant, fie și numai dacă privești vitrinele semnalizate cu lumină roșie, în care se dezvăluie privitorilor câteva sute de fete care plătesc bani grei pentru o fereastră cu vad bun.

În Amsterdam există peste 1500 de baruri și cafenele. Ca să ajungi într-o cafenea trebuie să cauți așa-numitele cafés, care, cum spuneam, sunt numeroase, având în vedere că, din vremuri de demult, Amsterdam era unul dintre cele mai importante porturi pentru comerțul cu ceai și cafea. Acesta a fost probabil și motivul pentru care localnicii se dau astăzi în vânt după această licoare. Și, dacă tot ajungi aici, încearcă o specialitate locală, koffie verkeerd, o cafea cu lapte ce seamănă cu un latte. Asta în timp ce răsfoiești reviste și ziare, nelipsite din cafenelele olandeze.

Nu ar fi rău deloc dacă ai trece pragul mai multor cafenele – ca să te convingi, că au o cafea minunată – precum: Scandinavian Embassy, una dintre cele mai cunoscute, unde te poți bucura de cafea provenind de la prăjitorii din nord și de preparate suedeze, Rum Baba, celebră și ca brutărie excepțională, White Label, unde poți găsi cafea din Columbia, Guatemala sau Costa Rica, gata preparată sau pentru acasă, sau Hutspot, un așa-zis ”concept store” care adăpostește o cafenea, o galerie de artă și un magazin.

Și probabil că nu știai, dar Olanda este patria cafelei Douwe Egberts, parte din grupul Jacobs Douwe Egberts, un brand de cafea cu tradiție, ce a apărut acum peste 260 de ani, din dorința de a dărui un strop de plăcere vieții de zi cu zi a oamenilor. În Amsterdam sunt mii de cafenele care au semnul distinctiv Douwe Egberts, așa că te sfătuim să le treci pragul măcar o dată.

Altfel, foarte aproape de Amsterdam, în Utrecht, se află și una dintre cele mai mari fabrici de cafea, Douwe Egberts. Nu de alta, dar poate vei vrea să-i treci pragul.

Berlin, orașul unde cafeaua merge cel mai bine cu o prăjitură

Nu știm cum se face că de fiecare dată când am ajuns la Berlin, orașul ne-a întâmpinat cu o figură posomorâtă și rece. Cu toate acestea, nu ne-a descurajat deloc, ba chiar ne-a plăcut atât de mult încât a devenit unul dintre orașele noastre preferate din Europa. Lăsând la o parte faptul că, spre deosebire de alte destinații, este un oraș ieftin, Berlin are cu ce să-și farmece turiștii.

N-ar trebui sub nicio formă să ratezi Zidul Berlinului, poate cel mai important simbol al Războiului Rece, din care astăzi a mai rămas foarte puțin, cea mai lungă secțiune purtând numele de Galeria East Side. Și dacă tot vorbim despre locuri inedite, să amintim și Burgermeister, amenajat în locul unei foste toalete publice și unde vei mânca unul dintre cei mai buni burgeri din oraș, Tempelhof, fost aeroport, astăzi loc de recreere al berlinezilor, catacombele ce spun povestea Berlinului de dinaintea și din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, sau cartierul Kreuzberg, cunoscut ca promotor al curentului punk rock.

Cu un număr din ce în ce mai mare de cafenele și restaurante, Berlin se află și în topul orașelor cu cele mai multe restaurante cu stele Michelin, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că berlinezilor le place să-și petreacă timpul liber în oraș.

Și au de unde alege inclusiv dacă sunt în căutarea unei cafele savuroase, căci există la ora actuală peste 40 de cafenele artizanale și prăjitorii, dintre care cele mai cunoscute – și, evident, recomandate de toată lumea – sunt Bonanza, cu o tradiție de 13 ani deja, The Barn, care și-a deschis cea de-a treia cafenea în celebra clădire Kranzler, sau The Five Elephant, unde se pare că și-ar aștepta clienții cel mai bun cheesecake din oraș.

Mai peste tot, cafeaua poate fi însoțită de prăjituri delicioase, după obiceiul locului. Și, după cum este poate de așteptat, mai toate cafenelele au un aer prețios, hipsteresc, atrăgând personaje care mai de care, în căutarea magiei oferite de cafea. Căci, cel puțin în cazul celor trei, nu există conexiune Wi-Fi, iar clienții sunt îndemnați să stea unii cu ceilalți, departe de lumea virtuală.

Și, ca o curiozitate, află că Bremen, oraș aflat mai la vest de Berlin, este și orașul natal al cafelei Jacobs. Aici, în anul 1895, germanul Johann Jacobs punea bazele unuia dintre cele mai importante branduri de cafea.

 

Ce trebuie să faci pentru a câștiga și tu o boabă de magie?

Sigur, îți poți face bagajul chiar acum și poți pleca încotro vezi cu ochii. Sau poți arunca un ochi la concursul organizat de Jacobs.

Poți câștiga o boabă de magie dacă urmezi doi pași:

1. Achiziționezi produse Jacobs în valoare de cel puțin 15 lei (produse care fac parte din campanie) pe un singur bon fiscal.
2. Și trimiți numărul bonului fiscal (pe care îl și păstrezi pentru validarea ulterioară) și numele magazinului prin SMS la numărul 3773.

Atât de simplu. În felul acesta, intri automat în tragerea la sorți în urma căreia poți câștiga unul dintre premiile săptămânale (pachete de cafea boabe, pachete de cafea măcinată, espressoare automate sau cafetiere) sau chiar marele premiu. Și când spunem mare, păi să știi că e chiar așa, căci poți pleca la drum, cu o persoană dragă într-un tur al cafenelelor europene și veți vizita trei dintre cele mai frumoase orașe: Paris, Amsterdam și Berlin. Unde, după cum îți povesteam mai sus, se întâmplă magia. Așa că nu sta pe gânduri și intră și tu în concurs!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.
Send this to a friend