Cred că întrebarea ce se află pe buzele tuturor în perioada asta este: în ce țări se poate călători fară restricții Covid?

Așa că, ne-am pus pe treabă și am făcut o lista actualizată cu toate țările din Europa unde oricine poate călători, fie că e sau nu vaccinat, și unde prezentarea unui certificat Covid a fost eliminată.

Dacă mai are cineva dubii, începem prin a vă spune că la noi nu mai există niciun fel de restricție de călătorie. La întoarcerea în România, indiferent de unde venim, intrarea în țară se face exact că înainte de pandemie: fară test, fară certificat verde, fară PLF. În luna aprilie, când am tranzitat ultima oară aeroportul Otopeni, nici masca nu se mai purta.

1. Bulgaria - începând cu data de 13 aprilie, s-au eliminat restricțiile de intrare pentru cetățenii români care intră în Bulgaria din România, Turcia, Macedonia de Nord, Ungaria, Serbia, Polonia, Slovacia, Cehia, Israel și Egipt. Nu mai este necesară, așadar, prezentarea documentelor COVID-19.  

2. Grecia- începând cu data de 1 mai,  s-a eliminat obligativitatea prezentării unui certificat valabil de vaccinare sau de recuperare după COVID-19 ori ale unor rezultate negative ale testelor pentru SARS-CoV-2 (PCR sau test rapid antigen) pentru toate categoriile de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene (aerian, terestru, feroviar sau maritim), indiferent de statul de proveniență;

3. Ungaria – începând cu 7 martie, intrarea în Ungaria este posibilă fără restricții, pe cale rutieră, feroviară, fluvială şi aeriană, indiferent de cetăţenia persoanei în cauză și de măsurile de protecţie epidemiologică.

4. Turcia – persoanele care sosesc pe cale rutieră, navală sau feroviară nu sunt obligați să prezinte vreun document COVID, trebuie doar să completeze formularul de aici cu cel mult 72 ore înainte de călătorie. ATENȚIE! La intrarea în Turcia pe cale aeriană, încă se solicită certificat COVID.

5. Moldova – începând cu 16 aprilie, intrarea în republica Moldova este permisă fără restricții de ordin epidemiologic

6. Cehia – începând cu 9 aprilie, nu mai există nicio restricție sau condiție de natură epidemiologică în ceea ce privește intrarea cetățenilor străini pe teritoriul ceh.

7. Croația – începând cu 9 aprilie, a fost eliminată obligativitatea prezentării certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID la intrarea pe teritoriul croat, pentru cetățenii UE care sosesc din UE sau Schengen.

8. Muntenegru – începând cu 8 aprilie 2022, a fost eliminată obligația prezentării certificatelor europene/ naționale COVID, a testelor PCR și a testelor rapide, la intrarea în Muntenegru.

9. Slovacia – începând cu data de 6 aprilie 2022, măsurile privind accesul în Republica Slovacă, instituite în contextul pandemiei de coronavirus, au fost abrogate – nu se mai aplică obligația înregistrării pe pagina eHranica  și nici măsura carantinării pentru persoanele nevaccinate. Începând din 21 aprilie 2022, s-a renunţat şi la măsura privind purtarea măștilor de protecție (cu excepția spitalelor).

10. Slovenia – ‎începând cu data de 19 februarie, nu se mai aplică niciun fel de restricţii la intrarea în Slovenia.

11. Danemarca, Groenlanda și Insulele Feroe – Începând cu  1 martie 2022, Danemarca NU mai impune niciun fel de restricții la intrarea în țară în contextul pandemiei de COVID-19 pentru persoanele care sosesc din state membre UE și Schengen. De la 1 februarie 2022, au renunțat la toate restricțiile pe plan intern.

12. Polonia – Începând cu data de 28 martie 2022, autoritățile poloneze au abrogat toate restricțiile COVID privind călătoriile în Polonia.

13. Elveția – nu există nicio restricție de intrare.

14. Estonia – începând cu data de 1 aprilie 2022, au fost eliminate toate restricțiile adoptate în context COVID-19, atât pentru intrarea în Estonia, cât și pe plan intern.

15. Finlanda – restricțiile de călătorie sunt anulate pentru cetățenii din spațiul UE și Schengen, începând cu data de 1 februarie 2022.

16. Norvegia – începând cu 1 februarie, Norvegia a anunțat eliminarea tuturor măsurilor prevăzute de reglementările COVID-19 (a fost eliminată inclusiv obligația purtării măștilor).

17. Suedia – din data de 1 aprilie 2022, au fost eliminate toate restricțiile cu privire la călătoriile în Suedia ale cetățenilor străini, indiferent de țara din care sosesc.

18. Olanda – începând cu data de 23 martie 2022, călătorii care sosesc din țările Schengen/ UE nu trebuie să mai prezinte certificat Covid. Este necesară completarea unei declarații de sănătate pe această pagină.

19. Regatul Unit – începând cu data de 18 martie, persoanelor care ajung în Regatul Unit, indiferent de stadiul de vaccinare și țara de proveniență, nu li se mai aplică restricții de călătorie, fiind eliminate obligativitatea efectuării testelor, completarea formularului - Passenger locator form sau izolarea la domiciliu (Anglia, Irlanda de Nord, Scoția, Țara Galilor, Gibraltar).

20. Irlanda - la data de 6 martie 2022, guvernul irlandez a informat că pasagerii care intră în Irlanda nu trebuie să mai prezinte la sosire dovada vaccinării, recuperării sau un rezultat negativ al unui test PCR pentru COVID-19. Nu se mai solicita nici PLF.

21. Islanda –  autoritățile islandeze au eliminat toate restricțiile impuse anterior în contextul pandemiei de COVID-19, atât pe plan intern, cât și la frontieră, indiferent dacă persoanele sunt vaccinate sau nevaccinate.

22. Letonia – începând cu data de 1 aprilie 2022, nu există restricții cu privire la intrarea în Letonia.

23. Liechtenstein – începând cu data de 1 aprilie 2022, au fost eliminate toate restricțiile adoptate în context COVID-19, atât pentru intrarea în Principat, cât și pe plan intern.

24. Luxembourg - începând cu 22 aprilie, nu mai exista restricții de călătorie în Luxembourg.

25. Lituania – nu sunt restricții de intrare pentru persoanele care sosesc din statele din Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Principatul Andorra, Principatul Monaco, Republica San Marino.

Din păcate, țări de interes precum Spania, Italia, Franța, Portugalia, Malta, Germania încă solicită certificat COVID. Noi vom urmări în continuare schimbările și în aceste țări și vom actualiza articolul cu noutăți. Așa că, stați pe aproape!

Surse: Mae.ro si paginile oficiale ale ministerelor fiecărei țări.

P.S. În iulie și august vom ajunge prin Grecia, Turcia și Norvegia în cadrul a două croaziere superbe, alături de croaziere.co .

Dacă nu aveți încă planuri de călătorie pentru la vară, vă invităm să aruncați un ochi pe aceste două oferte. Au preț promoțional până la sfârșitul lunii.

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend