Continuăm seria de articole cu locuri de poveste din România. De această dată mergem în Transilvania, mai exact în Covasna, la domeniul Mikes din Zăbala.

Atunci când te afunzi puțin mai mult în pădurile, câmpiile, satele și munții României parcă o îndragești din ce în ce mai mult. Încă de pe băncile facultății visam să avem cândva propriul domeniu, înconjurat de pădure prin care să se plimbe nestingherite căprioare, veverițe și alți locuitori obișnuiți ai zăvoiului. Se pare că în Transilvania încă putem găsi astfel de locuri.

 

Locuri de poveste în Grădina Carpaților

Totul a pornit de când ne-a venit ideea concursului aniversar prin care am dorit să promovăm și o destinație din România, nu doar orașele vecinilor noștri europeni și destinații de peste mări și țări.

Așa a început căutarea unui loc inedit, neapărat aflat în inima naturii și musai încărcat cu istorie, povești și oameni frumoși.

Am aflat ca în România avem o mulțime de locuri de acest gen, atât în Transilvania cât și în alte părți ale țării. Astăzi vă povestim despre domeniul Mikes din satul Zăbala, Covasna. Proprietarul domeniului Mikes a fost mai mult decât încântat să primească 2 fani Aventurescu drept oaspeți pentru a le oferi o experiență de neuitat (Vezi concursul Aventurescu).

 

Istoria familiei Mikes

Una dintre cele mai vechi familii de secui din Transilvania au deținut mai multe proprietăți în zona Transilvaniei și s-au confruntat cu multe rigori ale vremurilor comuniste, printre care închisoare, exil și tortură. Familia a întreprins numeroase activități economice în zona Transilvaniei, au susținut spitale, orfelinate și locuri de muncă pentru locuitorii din zona centrală a țării.

Astăzi stă încărcat de istorie castelul Zabola. Datând din secolul XV, este construit pe o fostă clădire fortificată ce a ars în războiul de eliberare a Transilvaniei. În perioada comunismului castelul a funcționat ca școală și sanatoriu, în anii ’30 grădinile și clădirile fiind neglijate.

Pentru a readuce la viață castelul s-au facut multiple cercetări arheologice și investigații în arhive.

Domeniul Mikes a găzduit și o mică biserică ce a fost demolată la mijlocul secolului XVIV. Cripta familiei Mikes a fost deasemenea distrusă în 1948 și demolată în anii ’60. După 45 de ani grei de comunism și multe perioade tumultoase ale familiei Mikes, timp în care domeniul a fost confiscat de stat printre altele, contesa Mikes de Zabola a revenit în țara și a recuperat domeniul de la statul român.

 

Ce vei mai găsi pe domeniul Mikes?

Localizată în comuna Zăbala, la 6km de Covasna și aproape 3 ore distanță cu mașina de București, The Machine House este o clădire anexă, fiind casă pentru oaspeții domeniului Mikes.

Cu o suprafaţă de 500 hectare, pe lângă cele 2 lacuri și 4 iazuri de pescuit, domeniul privat include și o pădure.

Fără dar și poate, putem spune că un sejur de câteva nopți în una din camerele anexei Machine House transcende simpla etichetă de relaxare într-un cadru foarte natural și se poate clasifica cu ușurință ca o experiență de top în inima naturii.

La cererea oaspeților se pot pregăti mâncăruri tradiţionale din Transilvania ce pot fi servite în sălile de mese, pe terasa acoperită sau în zona de luat masa în aer liber de la vechile grajduri.

Pentru cei mai pretențioși în domeniul relăxarii și răsfățului, se poate servi micul-dejun în pat la un cost suplimentar.

Camerele cu un aer boem, sunt amenajate într-un stil retro-modern și păstrează amintirea vremurilor trecute ale nobilimii transilvănene.

Camerelor amenajate cu multe detalii din trecut și întinderile verzi de pe domeniu au menirea să-ți ofere o experiențâ asemenea nobililor din vremurile de mult apuse.

 

Ce poți face pe domeniul Mikes?

Cum spuneam, domeniul Mikes are nu doar o pădure, dar și 2 lacuri și 4 iazuri unde se poate pescui și o saună în pădure.

Și dacă asta nu este suficient, cei mai aventurieri se pot înscrie pentru observarea de urși, o plimbare cu trăsura trasă de cai, echitaţie pe domeniu, biciclete pentru plimbări în natură, activităţi de drumeţie, la o oră de mers cu mașina aflându-se Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România.

 

Concluzie

Am început sa fim atrași de astfel de locuri inedite în România ce posedă un cocktail de caracteristici ce cu greu le găsești îmbinate atât de echilibrat în alte locuri. Domeniul Mikes are acel aer boem ce ne duce cu gândul la traiul nobililor de altă dată.

Putem conclude astfel, că la Zabola mergi să experimentezi „viața nobilimii”, o oază de relaxare, un avanpost pentru creativi și iubitori de natură, o experiență ce merită trăită cel puțin o dată în viață.

Dorim să mulțumim pe această cale și proprietarului domeniului Mikes pentru premiul oferit în cadrul concursului nostru aniversar și îi urăm să continue această frumoasă misiune de oferi călătorului o experiență inedită.

 

Citește și:

Cât costă și unde te poți caza la un castel în România

Pensiunea Dacica din Țara Hațegului, un loc de miliarde de stele

Pensiunea Ileana Petreuș din Maramureșul de Poveste

Leave A Reply

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Trimite unui prieten