Continuăm seria de articole cu locuri de poveste din România, iar de această dată mergem în Transilvania, mai exact la Covasna, acolo unde am găsit domeniul Mikes din Zăbala.
Atunci când nu te mai uiți în urmă și alegi să mergi tot înainte, și te afunzi în orice ți-ar arăta drumul, că-s păduri, câmpii, sate sau munți, România se face parcă și mai plăcută.
Încă de pe băncile facultății, visam să avem într-o zi propriul domeniu, în mijlocul pădurii, iar căprioare, veverițe sau orice alte viețuitoare să se plimbe nestingerit de-a lungul lui. Se pare că Transilvania este, cel puțin încă, un tărâm care ascunde astfel de locuri.
Locuri de poveste în Grădina Carpaților
Totul a pornit atunci când ne-a venit ideea concursului aniversar prin care am dorit să promovăm și o destinație din România, nu doar orașele vecinilor noștri europeni sau cine știe ce destinații de peste mări, țări.
Așa am început să căutăm un loc musai inedit, musai în inima naturii și musai încărcat cu istorie, cu povești, cu oameni frumoși.
Nu mare ne-a fost mirarea să aflăm că, de fapt, România este plină de astfel de locuri, și nu doar în Transilvania, ci mai peste tot în restul țării. Astăzi, însă, îți vom povesti despre domeniul Mikes, din satul Zăbala, Covasna.
Proprietariul domeniului Mikes a fost mai mult decât încântat să primească doi fani Aventurescu drept oaspeți, spre a le oferi o experiență de neuitat (vezi concursul Aventurescu).
Istoria familiei Mikes
Fiind o familie de secui cu o istorie foarte veche în Transilvania, a deținut de-a lungul timpului mai multe proprietăți în zonă și s-a confruntat, de la un punct încolo, cu multe rigori ale vremurilor comuniste, de la închisoare la exil și chiar la tortură. Familia a întreprins numeroase activități economice în zona Transilvaniei, a susținut spitale și orfelinate, ba a și asigurat locuri de muncă pentru locuitorii din zona centrală a țării.
Astăzi, a rămas în picioare, purtând pe umerii săi istoria atât de veche și de grea, pe alocuri, castelul Zabola. Datând din secolul al XV-lea, este construit pe ceea ce a rămas dintr-o fostă clădire fortificată ce a ars în timpul războiului de eliberare a Transilvaniei.
A venit, însă, comunismul, iar castelul a devenit școală și sanatoriu. Cum ultimii 30 de ani au însemnat o grijă foarte mică pentru grădini și clădiri, pentru a readuce castelul la viață, a fost nevoie de numeroase cercetări arheologice și de investigatii în arhive.
Domeniul Mikes a găzduit la un moment dat și o mică biserică ce a ajuns să fie demolată la mijlocul secolului al XIX-lea. Mai mult, cripta familiei Mikes a fost distrusă în 1948, pentru ca, mai târziu, în anii '60, să fie demolată cu totul.
După peste 40 de ani de comunism, ani foarte grei, și numeroase perioade tumultuoase în viața acestei familii, timp în care domeniul a și fost confiscat de stat, printre altele, contesa Mikes de Zabola a revenit în țară și a reușit să recupereze domeniul de la statul român.
Ce vei mai găsi pe domeniul Mikes?
Localizată în comuna Zăbala, la aproximativ 6 kilometri de Covasna și aproape trei ore distanță cu mașina de București, The Machine House este o clădire anexă și casă de oaspeți pusă la dispoziția tuturor celor ce calcă pragul domeniului Mikes.
Are o suprafață de 500 de hectare, două lacuri și patru iazuri de pescuit, dar, pe lângă acestea, domeniul privat include și o pădure.
Nu încape îndoială că un sejur de câteva nopți într-una dintre camerele anexei Machine House este dincolo de ideea, simplă de altfel, de relaxare într-un cadru natural, fiind mai degrabă o experiență exclusivistă.
La cererea oaspeților, se pot pregăti mâncăruri tradiționale transilvănene ce pot fi servite în sălile de mese, pe terasa acoperită sau în zona special amenajată în aer liber pentru luat masa, undeva pe lângă vechile grajduri. Sigur, dacă ești mai pretențios sau dacă pur și simplu îți dorești să fii relaxat întru totul, poți primi micul dejun la pat, însă pentru un cost suplimentar.
Camerele au un aer boem, fiind amenajate într-un stil retro-modern și păstrând amintirea vremurilor trecute, când nobilimea transilvăneană își ducea viața aici.
Au fost folosite detalii din trecut, iar acestea, împreună cu întinderile verzi ale domeniului, recreează cumva un colț de lume din vremuri de mult apuse.
Ce poți face pe domeniul Mikes?
Cum spuneam și mai sus, domeniul Mikes este o întindere imensă, care include nu doar o pădure, ci și două lacuri și patru iazuri unde se poate pescui, dar și o saună în pădure
Și, dacă asta nu este suficient, cei cu spirit de aventură se pot înscrie la o activități precum observarea urșilor.
Altfel, se pot plimba cu trăsura trasă de cai sau cu bicicletele, pot face echitație pe domeniu, ori, de ce nu, drumeții, având în vedere că, la o oră de mers cu mașina se află Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic din România.
Concluzie
Din ce în ce mai mult spunem în ultima vreme da oricărei idei de vacanță în locuri inedite din România, locuri pe care, la modul cât se poate de serios, e greu să le găsești prin alte părți.
Domeniul Mikes este un astfel de loc, cu aerul lui boem ce te duce cu gândul la traiul nobililor de odinioară. De aceea, este un loc numa’ bun pentru cei ce vor să se relaxeze, pentru oamenii creativi și iubitori de natură, pentru cei pasionați de istoria Transilvaniei.
Și, pentru că ne-a plăcut atât de mult, dar mai ales pentru că este o experiență pe care suntem bucuroși că am trăit-o, mulțumim cu toată inima proprietarului domeniului Mikes pentru premiul oferit în cadrul concursului nostru aniversar și îi dorim să continue exact așa cum a pornit pe acest drum, cu bucurie, cu entuziasm și cu dorința de a oferi călătorilor experiențe de neuitat.
Citește și:
Cât costă și unde te poți caza la un castel în România
Pensiunea Dacica din Țara Hațegului, un loc de miliarde de stele
Pensiunea Ileana Petreuș din Maramureșul de Poveste
Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!