Am fost într-o vacanță do-it-yourself în una dintre cele mai exotice insule. Zanzibar este un arhipelag din Tanzania aflat la o oră distanță de continent, iar denumirea de Zanzibar vine din persană, însemnând coasta neagră. Pentru a încuraja click-urile, articolul acesta l-am fi putut denumi altfel, poate ceva de genul "Zanzibar, cel mai exotic loc de pe Pământ", însă nu credem că am fi făcut dreptate oamenilor ce trăiesc aici.
La o simplă căutare, Google ne spune că aici găsim unele dintre cele mai frumoase plaje din lume sau un top al excursiilor ce le poți face pe insulă, însă articolul nostru este despre îmbinarea aparentă a extremelor, despre cum civilizația din vest se lovește de sărăcia lucie și simplitatea în care trăiesc oamenii din Zanzibar.
Practic, există un perete invizibil ce le desparte.

Plaja din Jambiani/Paje
Este ora 7 dimineața în Stone Town și deja sunt vreo 30 grade. Orașul vuiește în jurul hotelului aparent luxos și înconjurat de case cârpite din pământ, cu acoperișuri de tablă. Facem check-out-ul la hotel, iar Abu, șoferul nostru ne asteaptă deja în fața hotelului, lângă mașină. Abu este un zanzibarian pe la 40 ani, nu vorbește prea mult, însă este respectuos și sare să ne ajute cu bagajele.
Pornim spre Matemwe, circa 40km de Stone Town. Abu conduce încet și prudent datorită șuvoiului de bicicliști si pietoni de pe marginea drumului. Ne dă ocazia să privim cum se desfășoară dimineața în Stone Town. În stânga și în dreapta, trecem pe langă magazine improvizate și cocioabe din pământ sau BCA cu acoperișuri de tablă. Aici se vinde orice, de la fructe și legume la cartele telefonice, pește, grătar, ouă stătute în soare și multe altele.

Drumul către Matemwe
După câteva minute, pe partea dreaptă vedem o benzinarie mistuită de flăcări, 2 mașini de pompieri încearcă să stingă flăcările în timp ce zeci de zanzibarieni privesc spectacolul. Drumul îngust spre Matemwe continuă domol cu aproximativ 40-50km/h.
Am ajuns în Matemwe, o mică localitate de pescari și fermieri de alge. Coborâm din mașină și ne îndreptăm spre cazare, unde printre palmierii din curte, zărim plaja lată și Oceanul Indian. Am ajuns în Paradis.
Palmierii și briza fac suficientă răcoare cât să nu fii deranjat de soarele puternic și de umiditatea ridicată. E paradisiac, cui nu i-ar plăcea să stea într-o curte cu nisip alb și fin și să aibă plaja și oceanul în fața casei?
Într-una din zile, ne aventurăm puțin în satul de lângă resorturile de pe plajă. Observăm imediat casele din chirpici și pe cele puțin mai înstărite, făcute din BCA și tablă, însă netencuite sau finisate. Să zicem, la gri.
Oamenii sunt tăcuți și își văd de treaba lor prin ogradă, câtiva pui de găină aleargă nestingheriți pe uliță, copiii se joacă pe lânga case, însă din când în când mai auzim câte un Jambo (salut in swahili) și zărim un zambet.
După nici 2 minute petrecute în sat, încep să se adune copiii în jurul nostru cerându-ne dulciuri (Jambo, pipi!). Avem deja vreo 20 copii pe lângă noi, care mai de care mai zâmbitor, cu speranța că vor primi ceva de la turiștii ce le vizitează satul.
Zărim un magazin și dăm să cumpărăm un borcan de bomboane în încercarea de a da fiecăruia o acadea. Am eșuat să facem asta, după ce am dezlănțuit haosul. Copiii mai să se bată între ei pentru o acadea, iar alții au început să plângă, pentru că nu ajungeau cu manuțele întinse la noi.
De ce e greșit să le dai bani sau bomboane? Zanzibar are o cultura veche, oamenii trăiesc în condiții extreme, la limita existenței de sute de ani, iar până la eliberarea din sclavie, au fost căliți, nu numai trecând prin sclavie, dar și prin ororile arabilor. Astăzi, zanzibarienii trăiesc în tihnă și simplitate, fără acadele sau dolari de la turiștii amatori și curioși să vadă ce înseamnă TIA (This is Africa).
Daca vrei totuși să le faci un bine copiilor din Africa, vino cu hăinuțe, jucării și rechizite pentru școală. Vizitează o școala și încearcă să îi inspiri. Dându-le bani, nu îi înveți decât să vadă în turiști o bancă, fără să îi ajuți pe termen lung.
Facem o pauza să ne întrebăm de ce e Zanzibarul așa sărac și de ce nu prosperă cu un turism așa bogat?
- Zanzibar și-a luat de mult porția de corupție, atat guvernul Zanzibarului cât și cel al Tanzaniei își trag sume generoase de la hotelieri, cel puțin 40% din profitul hotelierilor merge la guvern, sub formă de taxe si impozite.
- Electricitatea în Zanzibar vine sub formă de unități pe cartelă, însă unitățile consumate nu reflectă mereu cantitatea de electricitate folosită.
- Ironic, apa este un bun de lux în Zanzibar. Te-ai intreba cum e posibil fiind o insulă, însă procesul de desalinizare a apei sarate este unul foarte costisitor. Ca să-ți faci o idee, un hotel plătește aproximativ 100 dolari pe un camion cu 8000 litri de apă, acest camion venind la aproximativ 2 zile.
- Infrastructura este foarte proastă. Autoritățile locale nu sunt deschise la refacerea drumului din motive de siguranță: "dacă asfaltăm drumurile, taximetriștii vor merge cu viteză și lovesc copiii ce se joacă pe drum."
Revenim. La resortul nostru, viața trece pole pole (încet-încet) în timp ce ne bucurăm de briză, plajă și soare. În fiecare dimineață oceanul se retrage, iar localnicii iau cu asalt plajele în misiunea de a prinde peștele ce a rămas captiv după retragerea apelor. Nu merg mult în larg, poate 1-1,5km. La ora 13:00, fluxul revine, iar pescarii se întorc la mal să vândă peștele oricui licitează mai mult. Așa decurge fiecare zi pe plajă.
După 5 zile în care am absorbit atmosfera paradisiacă la hotelul din Matemwe, am înaintat în nord, în "Mamaia Zanzibarului", în stațiunea Nungwi, sat de pescari și tâmplari ce construiesc bărcile tradiționale dhow.
Lăsăm bagajele în camera de hotel și mergem în recunoaștere de-a lungul plajei, mai îngustă decat în Matemwe, însă fără pic de alge, cu apa la fel de turcoaz, dar cu alte surprize. Descoperim un beach bar, Kalibange.
Printre palmieri și hamace se aude un reggae african. Aici rămânem! Comandăm 2 beri și câte o porție de caracatiță fripta însoțită de cartofi prăjiți. Totul ne costă undeva la 50000 Șilingi, aproximativ 25$ pentru 2 persoane. Nu e cel mai ieftin loc, însă mâncarea e delicioasă, porțiile sunt generoase și atmosfera te face să nu ții cont de prețuri.

Cartofi prăjiți cu caracatiță friptă, 6-7$ porția
Asfințitul din Nungwi îl vezi zilnic, dar de fiecare dată este la fel de special. Mergând pe plajă, un beach boy sau un masai ne ia la întrebari. Nu are de vânzare decât excursii, transferuri, suveniruri, iarbă, hashish sau cocaină. Îl întrebăm cu curiozitate dacă există ceva ce nu are si răspunde categoric: NU. Are de toate.
Plaja este în sine o capcană pentru turiști, iar tot ce se cumpără pe plajă poate fii mai scump și îndoielnic, în special excursiile pe insulă, Blue Safari, Spice Tour, Dolphin Safari sau Prison Island.
În funcție de costuri, acestea ar trebui rezervate la hotel sau la o firmă cu un sediu fizic de pe lângă plajă sau sat, nu la beach boys, unde nu doar că pot fi mai scumpe, dar poți rămâne cu banii dați și fără excursie sau transfer. Cel puțin, asta am observat noi după ce am testat "piața".

Asfințit în Nungwi
Oamenii sunt săraci și în Nungwi, însă sunt mult mai obișnuiți cu turiștii decât în Matemwe și își văd de treaba lor în marea parte a timpului. Aici găsești resorturile de lux, unde poți lua cina pe plajă cu picioarele în nisipul fin, poți avea parte de un masaj, după care poți face o baie în piscina luminată.
Însă în spatele resortului, găsești satul unde copiii s-ar bate între ei pentru o bomboană sau 1 dolar.

Plaja din Nungwi
Dacă ajungi în Zanzibar, încearcă să pui în bagaje, pe lângă accesoriile de plajă și câteva jucării, hăinuțe și rechizite pentru copii.
Zanzibar este fara dar sau poate, cel mai special loc descoperit până acum, unde extremele sunt atat de evidente, iar peisajele paradisiace concurează cu imaginile greu de digerat din sate și figurile amuzante ale copiilor inocenți ce se joacă în nisip și în ocean, pentru că alte jucării nu au.
Primul articol din mini-serialul dedicat Zanzibarului, o analiză "la rece" a unuia dintre cele mai exotice insule de pe Pământ. Revenim cu noi articole legate de buget, excursii și câteva lucruri de știut înainte să mergi în vacanță în Zanzibar.
10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să mergi în Zanzibar
Buget de vacanta do-it-yourself: 12 zile exotice în Zanzibar
Recomandare cazare în paradis: Miramont Retreat Zanzibar
17 comentarii
Andreea on
Ada on
ana on
_The One Who Wonderz on
Alexandra on
Florin_U on
Floriana on
Angela on
_The One Who Wonderz on
Florian on
Dragos on
A Traveler and Adventurer_ on
Andreea on
_The One Who Wonderz on
Dani on
_The One Who Wonderz on
Ale on
Comentariul a fost trimis.Eu as vrea mai multe sugestii despre ce am putea duce acolo pentru copiii sărmani… urmează sa facem o vacanta pe insula și am avea un bagaj de cala extra pe care l-am putea umple cu diverse (nu știu prea bine ce)… pt cei mici de acolo… M-as bucura sa îmi sugerați câteva lucruri concrete ( ma gandeam poate la cărți de colorat, creioane colorate, baloane, ceva jucării mici, niște hăinuțe…) Multjmesc!
Salut! Noi am fost anul ăsta în perioada 4-11 septembrie la Miramont și vrem să mai mergem cât de curând.
Observațiile mele:
– Nu știu dacă aș mai alege luna septembrie, citisem că e una dintre cele mai bune perioade, noi însă am prins vreme îndoielnică: înnorat cam în fiecare zi până la prânz, a și plouat în vreo două zile. Temperatura aerului a fost ok, chiar răcoare uneori. În multe seri era necesară bluză cu mânecă lungă/hanorac/trening. Apa oceanului a fost călduță în cea mai mare parte a timpului.
– Pot să afirm în cunoștință de cauză că poporul zanzibarez nu este sărac, ci doar foarte leneș! Nu au o problemă în a recunoaște asta. Nu își bat capul să aibă case frumoase, să se îmbrace nu știu cum, să aibă mașini. Preferă să crească pui în preajma casei decât să meargă la pescuit în oceanul care e la doi pași. Tot ceea ce nu implică prea multă muncă este minunat pentru ei și în asta găsesc fericirea. NU își doresc altceva, lor fix așa le place să trăiască! Localnicii mi-au spus: „În general, oamenii muncesc pentru a avea ce mânca. Noi avem tot ce ne dorim lângă casă: teren fertil, fructe la tot pasul. Așa că de ce am munci? No stress, man, no stress!”. Sunt foarte puțini cei care își doresc mai mult: se angajează la vreun resort, ghid la un obiectiv turistic sau pleacă pe continent. Ceilalți preferă să stea tolăniți cât e ziua de lungă, să se strângă la umbra vreunui palmier și să joace diverse chestii etc
– Nu ne-a plăcut deloc plaja Nungwi, și aici vorbesc în numele grupului. Față de plaja de la Miramont, la Nungwi era haos. Depinde și de gusturi. Mulți localnici gălăgioși, mulți beach boys care veneau din minut în minut și îți zdrăngăneau tot felul de chestii pe la ureche, ba veneau cu maimuța, ba cu excursii, în fine, noi abia așteptam să plecăm de acolo!
– Toți cei care au fost cazați și în altă parte au spus că la Miramont e cel mai frumos și rentabil dpdv calitate-preț. Servicii, cazare, mâncare, plajă etc Noi ne-am simțit fabulos, e un fel de Vama Veche a Zanzibarului. Alte plaje superbe: Jambiani (Happy Beach), Michamvi.
Jambo!
Buna planuiesc si eu sa merg in februarie 13 zile si am vb pentru cazare la Miramont deja, intrebarea mea este: de la aeroport la hotel cam cat ar trebui sa coste si cat vom face pt ca vom ajunge undeva la 2 dimineata si de plecat va trebui sa plecam la 6 dimineata.
Multumesc
Vorbeste tot cu cei de la Miramont, se ocupa si de transport.
Buna ziua. Optam pentru alegerea acestei destinatii, mai exact Nungwi, pentru luna de miere. Ne-ar interesa o excursie in jungla africana. Stiti cumva daca se organizeaza de pe insula si care ar fi costurile? Va multumim!
Pe insula se poate vizita Jozani Forest, habitatul natural al maimutei Red Colobus. Daca vreti si putina aventura, puteti merge pe continent, la Arusha, Serengeti sau Ngorongoro. Daca ajungeti la Serengeti, puteti trece si in Kenya sa vizitati rezervatia Masai Mara, populata de sute de ani de tribul Masai. Rezervatiile se viziteaza in safari, organizat , cu masini de teren. Puteti sa vedeti antilope, gnu, zebre, lei, leoparzi, bizoni, elefanti, rinoceri precum si foarte multe specii de pasari. Preturile difera, in functie de fiecare excursie in parte, de durata si de conditii. Cele mai ok, sunt cele care au inclus si zbor cu un avion de mici dimensiuni. Se zboara de pe aeroportul din Zanzibar sau Dar Es Salaam. Cel mai bine este sa luati legatura cu o agentie locala.
Recomand cu căldură ” Seconda Stella a Destra ” Jambiani. Confort , curat , bucătărie italiană și prețuri super.
Din cate am discutat cu diferiti locuitori ai insulei, motivul pt care au aceste conditii de viata se datoreaza si faptului ca nu sunt tocmai cei mai mari gospodari. Nu cresc animale decat f rar, nu cultiva pamantul, nu planteaza ceva in gradina etc. Prin plasele pescarilor ce sunt insirate imprejurul insulei, au deja probleme mari cu cantitatea de peste. In legatura cu excursiile ce se pot organiza pe plaja, noi am stat la Hilton si preturile pe care le cereau cei de la hotel erau duble fata de ce-ti ofera beach boys. deja dupa 2 saptamani devenise f deranjanta abordarea acestor beach boys, chiar daca unii dintre ei sunt really nice people.
Asta cam asa e. Nici locuitorii nu-si dau prea mult silinta sa schimbe ceva.
Buna ziua,
Tocmai am facut rezervare pentru anul viitor , 9 nopti in Zanzibar si m-ar interesa cateva recomandari (locatii) pe care le-ati putea da. Ne-ar interesa sa stam in 2 locatii la fel ca voi si de asemenea ne plac excursiile mai active (nu doar leneveala pe plaja 🙂 ) .
Multumesc
PS
Recomandati Miramont? – am vazut ca au preturi bune pentru cazare…
Salut…In ce perioada, mi-am luat si eu pt la anul intre 02-11.03.2018
Septembrie.
Ce zona/hotel? Poate ne întâlnim…
Salutare Florian! Revenim cu cateva articole despre excursii si locuri vizitate, cat si despre bugetul pe care le-am avut. Cat despre Miramont, recomandam cu caldura cazarea, e minunata, mai ales camera cu vedere la ocean. Daca iti permite bugetul, sfatul nostru e sa optezi pt ea, se aude oceanul noaptea, iar daca e prea cald are si aer conditionat. Noi am stat in 3 locuri : Matemwe, Nungwi si Stone Town (merita si capitala mai mult decat o excursie de cateva ore).
Ciao,
In ce perioada ai recomnda sa se viziteze insula ?
De asemenea transporul intre diferite regiuni ale insulei se gasesc usor ?
Mersi.
Insula se poate vizita cam tot timpul anului. Noi am fost in septembrie, care e considerat in afara sezonului turistic (ce se incheie la sf de august) si clar recomandam aceasta luna: mult mai putini turisti peste tot, deci ai plaja goala doar pentru tine, apa este calda, temperaturile sunt perfecte (25-30 grade), preturile la hoteluri sunt mai mici. Din Cate am inteles, din octombrie incepe sa se incalzeasca, apoi noimebrie-februarie incepe iar sezonul turistic si se aglomereaza foarte tare insula. Transportul intre regiuni se poate face cu taxiul sau cu dala-dala (daca ai curaj). Taxiul este destul de scump (20-30 dolari sau mai mult, in functie de zona). Preturi pe care le-am vazut noi.
Da chiar foarte adevărat articolul! Am fost in August și am ieșit doar de 2 ori din resort după ce am văzut contrastul dintre viața perfecta din resort si cum trăiește restul populației 😞 am stat la Hideaway of Nungwi, un loc de vis, 100% opus de cum trăiesc zanzibarienii.