Cine ar fi zis că în urmă cu un an termenul vacanță avea să devină peste noapte ceva aproape intangibil, chiar interzis o bucată de vreme şi că asta se va lăsa cu un soi de gol şi nostalgii dureroase?
E drept că pandemia, cu toate incertitudinile şi îngrădirile ei, ne-a tăiat accesul la aventuri dincolo de granițele ţării, dar nu şi pofta pentru ele. Şi chiar dacă să iei acum în calcul o vacanţă poate fi ceva mai dificil şi poate o idee mai riscant, există colţuri de lume pe care românii încă le vizitează.
Dacă oftezi după momente de relaxare la soare şi privit nemărginiri albastre care să te facă să uiţi cu totul de greutățile prin care te-a făcut să treci 2020, iată o selecție a celor mai căutate destinaţii exotice iarna aceasta.
1. Zanzibar
Este bijuteria vacanţelor exotice a ultimilor ani, dar mai ales în ultimele luni, unde timpul curge pole pole, adică molcom, atât de molcom încât poţi pierde uşor noţiunea timpului.
Plajele sale nesfârșite cu nisip alb sunt catalogate drept unele dintre cele mai frumoase din lume. Acest paradis african are însă multe alte bijuterii turistice: capitala Stone Town, orașul în care a copilărit legendarul Freddie Mercury sau Prison Island, locul unde erau ţinuţi în trecut sclavii, dar şi sanctuarul broaştelor ţestoase uriaşe.
Pădurea Jozani, devenită parc naţional, este celebră pentru peisajele tropicale fabuloase, unicele maimuţe Red Colobus şi pădurile de mangrove, iar plantațiile de condimente zanzibareze deschid uşa către lumea fascinantă a tuturor plantelor aromatice pe care până acum le-ai văzut doar pe raftul magazinelor.
Zanzibar se poate vizita cam în orice perioadă a anului, însă sunt mai puţin recomandate lunile martie-mai şi luna noiembrie, când este sezonul ploios. În schimb, decembrie-februarie şi iulie-august sunt sezoanele de vârf. Septembrie şi octombrie sunt în extrasezon, dar temperaturile sunt plăcute, iar preţurile mai mici.
KLM, Turkish Airlines şi Qatar Airways sunt linii ariene care operează zboruri cu escală către Zanzibar. Cele mai scurte durează aproxiomativ 14 ore.
Tanzania se află în zona cu restricții de călătorie moderate. Asta înseamnă că nu este impusă carantina la intrarea în ţară. În funcție de compania aeriană cu care zbori, trebuie însă să ai un test negativ pentru infecţia cu COVID-19.
2. Egipt
Una dintre cele mai căutate şi speciale destinații din Egipt, deschisă turiştilor români, este Hurghada, mai ales în momentele acelea când vrei să scapi de neplăcerile iernii de la noi.
Cu apele cristaline ale Mării Roșii și nisipurile deșertului, Hurgada este cea mai renumită şi mai veche staţiune din zonă. Te poţi relaxa pe plajele sale întinse cât e ziua de lungă, să faci scufundări în adâncuri şi excursii de o zi în orașele istorice de-a lungul fluviului Nil. De neratat sunt Insulele Giftun și Mahmaya, faimoase pentru recifele de corali populate cu pești exotici şi broaște țestoase marine.
Dincolo de oraş şi agitaţia lui, ai ocazia să te scufunzi în liniștea dunelor printr-un safari în deşert, încheiat cu o cină beduină autentică. Civilizația egipteană e descoperit în toată măreția ei de-a lungul Nilului, unde poţi explora orașe și monumente antice, inclusiv Luxor, Qena, complexul templului Karnak, piramidele din Giza și Valea Regilor.
Sezonul turistic în Egipt începe la sfârșitul lunii noiembrie şi se încheie la sfârșitul lunii februarie, cu lunile de vârf în decembrie şi ianuarie. Iarna este, de altfel, perioada cea mai aglomerată pentru Hurghada. În extrasezon, sunt ideale lunile martie-aprilie şi octombrie-noiembrie, clima fiind cât se poate de plăcută şi aglomeraţia redusă.
Mare parte a zborurilor către Hurghada au o escală (cu Turkish Airines sau Pegasus Airlines prin Istanbul), dar avem și câteva opţiuni de zbor direct prin Tarom până în Cairo, charter Astra Airlines si Animawings până în Hurghada. Cel mai scurt zbor durează cam 3 ore și 40 min.
Pentru a călători în Egipt trebuie să prezinţi un test negativ (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei (cu excepţia copiilor sub 6 ani). Nu se impune carantină la intrarea în Egipt, nici la revenirea în România, însă fii cu bagare de seama că începând cu 24 ianuarie în Egipt este activă starea de urgență și se pot schimba lucrurile oricând.
3. Maldive
Resort-uri de lux, plaje paradisiace mărginite de ape azurii și o uimitoare lume subacvatică fac din Maldive, cu cele peste 1000 de insule ale sale, alegerea pentru o vacanță tropicală de care o să-ţi aduci aminte iar şi iar.
Cel mai bun moment pentru a merge în Maldive este în perioada noiembrie-aprilie. Clima tropicală înseamnă o temperatură constantă de 29-31 de grade Celsius pe tot parcursul anului. Fiind cele mai uscate luni din an, cu puţine ploi şi umiditate scăzute, perioada ianuarie-aprilie este considerata vârf de sezon, însă destinația se poate vizita tot timpul anului.
Aproape toate marile companii aeriene au curse regulate către Maldive. Din România există zboruri cu escală operate de Qatar Airways, Emirates sau Fly Dubai, Lufthansa, KLM. Iarna aceasta, românii au fost norocoși, beneficiind și de câteva zboruri charter (directe) organizate de agențiile de turism.
Autorităţile din Maldive au impus restricţii moderate de călătorie. Trebuie să faci dovada că ai fost testat negativ pentru COVID, testul să fie în limba engleză. Excepţie de la regulă fac copiii cu vârsta de sub un an. Cu cel mult 24 ore înainte de intrarea în Maldive, trebuie să completezi online o declarație de sănătate - Traveler Health Declaration. Nu se impune carantină la intrarea în Maldive, dar din păcate, la ultima actualizare a listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat, Maldive a fost încadrată în zona galbenă, adică se impune carantina două săptămâni la sosirea în România. Partea bună e, că situația se poate schimba de la o săptămână la alta și să redevină zonă verde, cum s-a tot întâmplat în ultima perioadă.
4. Dubai
Dubai poate fi copleșitor atât prin opulenţa sa şi recordurile arhitecturale, cât şi prin varietatea activităților posibile. De la indoor skydiving şi excursii cu elicopterul la safari în deșert și aventuri acvatice.
Burj Khalifa, Burj Al-Arab, Acvariul din Dubai, Palm Jumeirah (numită a opta minune a lumii), World Dubai (arhipelagul artificial în forma hărţii lumii) sau uriașul Dubai Mall, parcuri tematice şi acvatice, evenimente şi festivaluri. Acestea sunt câteva dintre obiectivele turistice care nu pot fi trecute cu vederea. Lor li se adaugă aventurile în deşert şi imersiunea în cultura beduină, excursii şi croaziere cu iahturi.
Sezonul de vizitare este în noiembrie-aprilie, când temperaturile pe timp de zi sunt suficient de potolite – în jur de 24-35 de grade – pentru a putea explora liniştit oraşul şi a te bucura de plajă.
Zborurile directe către Dubai durează aproape 3 ore şi sunt disponibile prin Flydubai sau Wizz Air.
Pentru Dubai este obligatorie efectuarea unui test PCR pentru SARS-CoV-2, cu 72 de ore înainte de sosire, a cărui rezultat trebuie să îl ai în format tipărit şi în limba engleză. Ţine cont însă că autoritățile locale pot solicita o reexaminare, dacă consideră necesar, caz în care vei face acolo un nou test PCR, iar până la sosirea rezultatului (în aproximativ 24-48 ore), trebuie să rămâi în izolare. Incepand cu 19 ianuarie 2021, Emiratele Arabe au intrat pe lista galbenă, ceea ce înseamnă că la revenirea în România se va face carantină două săptămâni, însă lista se poate modifica de la o săptămână la alta.
Cum să pleci relaxat într-o vacanţă exotică în pandemie
Problema cu vacanţele în vreme de pandemie e că există un risc ceva mai mare ca planurile să îţi fie date peste cap. Sunt lucruri pe care nu le poţi controla, desigur, însă e important să ştii că există soluţii pentru momente nefericite ca acestea. Astfel de soluţii sunt asigurările de călătorie de la Allianz-Țiriac, genul acela de „plasă de siguranţă” de care ai nevoie pentru a pleca în vacanță liniștit.
Asigurările de călătorie de la Allianz-Tiriac includ acum şi riscul de COVID-19. Ce înseamnă asta? Înseamnă că poliţele acoperă cheltuielile medicale şi de repatriere aferente îmbolnăvirii cu COVID-19 dacă ţara de destinaţie nu se află în stare de urgenţă în ziua de dinaintea plecării în călătorie. Pentru a evita surprizele neplăcute îți recomandăm să te informezi constant de pe site-urile autorităților, având in vedere contextul imprevizibil.
De când suntem nomazi prin lume, niciodată nu am plecat din ţară fără a avea o asigurare de călătorie. De ce să stai cu griji, când poţi să stai fără griji. Aşa ne-am zis mereu şi aşa am sfătuit pe oricine, de câte ori am avut ocazia. Şi aşa facem şi acum.
De ce să iei în calcul asigurările de călătorie Allianz-Țiriac
Există două tipuri de asigurări de călătorie, care te ajută să rămâi relaxant indiferent de situaţiile neprevăzute care apar: asigurarea Voiaj şi asigurarea Multitravel. Ambele au incluse acoperirea pentru COVID-19, ca să nu stai nicicum cu emoţii când pleci spre destinaţia visurilor tale.
Asigurarea de călătorie Voiaj este cea mai bună opţiune pentru vacanţele tale punctuale. Şi asta pentru că:
- ești protejat oriunde în străinătate
- ai acoperite cheltuielile medicale în caz de orice urgenţă, suma asigurată fiind de 30.000 eur sau de 50.000 eur, în funcţie de nivelul de protecţie dorit
- în caz de îmbolnăvire cu COVID-19 ai acoperite cheltuielile medicale. Excepţie fac călătoriile în SUA și Canada, precum și cele în țări aflate în stare de urgență în ziua anterioară intrării în vigoare a poliței. De exemplu, în acest moment în Maldive și Egipt este declarată stare de urgență. Așadar, vei primi asistență pentru eventualele urgențe medicale care nu sunt asociate COVID-19.
- ai acoperite cheltuielile de repatriere în situaţia apariţiei oricărei urgenţe medicale sau a decesului
Suplimentar faţă de asigurarea de bază:
- îţi poţi proteja bunurile în timpul călătoriei prin adăugarea clauzei de asigurare a bagajelor
- îţi poţi recupera din banii pe vacanţă dacă aceasta este anulată sau întreruptă prin adăugarea clauzei Storno. Dacă înainte de a pleca în vacanță, tu sau alt membru al familiei intrați în carantină din cauza suspiciunii de infectare sau a îmbolnăvirii cu COVID-19, îți poți recupera suma achitată pe pachetul turistic. Clauza Storno trebuie contractată cu cel puțin 30 de zile înainte de plecarea în călătorie.
- te poţi asigura suplimentar pentru accidente
- poţi beneficia de asigurare de răspundere civilă faţă de terți
Există, de asemenea, şi varianta de a fi asigurat şi liniştit pe întreaga perioadă a anului. Asta mai ales în cazul în care ţi-ai propus să pleci des din ţară. Prin asigurarea Multitravel ai protecţie financiară pentru orice călătorie în străinătate, pe perioada unui an calendaristic, în limita a 25 de zile pentru fiecare călătorie.
De la achiziţia asigurării de călătorie la despăgubire, totul e uşor.
De când începi să visezi doar nisipuri fierbinți cu ape turcoaz limpezi şi să numeri zilele din calendar, ia în calcul şi să te opreşti puţin, cât să bifezi un task important pentru siguranța şi liniștea vacanței tale.
- Este foarte uşor să achiziţionezi online oricare dintre asigurările de călătorie fie prin intermediul aplicaţiei Allianz-Tiriac mobile sau direct pe site.
- Poţi face rapid simulări de preţ şi prin aplicaţie şi pe site. Doar introduci datele despre perioada şi numărul de zile de asigurare, numărul persoanelor asigurate, riscurile suplimentare şi vezi cât costă fiecare opţiune de asigurare în parte.
- Poţi adăuga clauze suplimentare, precum clauza Storno, asigurarea bagajelor sau răspunderea civilă că să fii cât de acoperit şi lipsit de griji se poate.
Deşi îţi dorim să nu ajungi acolo, pentru că asta ar însemna că vacanţa ta nu e cum ţi-ai fi dorit-o, procesul de activare al asigurării şi despăguire decurge rapid şi uşor, în trei paşi:
Te-ai apucat deja să îţi faci bagajele sau cel puţin să iei în serios una dintre cele mai căutate destinaţii exotice în pandemie? Foarte bine. Oricare dintre ele îţi va aduce aproape garantat multe momente de wow, de bucurie, de relaxare şi-ţi va aminti ce înseamnă vacanță. Îţi recomandăm însă să nu pleci către destinaţia visurilor tale fără a te informa cu privire la avertismentele de călătorie emise de autorităţi şi fără o asigurare de călătorie. Va fi „plasa ta de siguranţă” pentru o mulţime de situaţii nesigure şi pe care nu le poţi controla. Mai ales în vremuri de pandemie.
*Acest articol a fost scris în colaborare cu Allianz-Tiriac.