Alicante este un oraș care sună destul de exotic, cel puțin pentru noi, poate și pentru că reprezintă poarta către Costa Blanca, țărmul Spaniei cu plaje lungi și late, străjuite de palmieri înalți și premiate cu faimosul steag albastru.

Anul acesta, mai precis în luna mai, am ajuns în sfârșit în Alicante, dar nu pentru că ne propuseserăm să facem asta în mod deosebit, ci pentru că, tot căutând un city break în Valencia, din cauza biletelor de avion prea scumpe pentru întoarcere, am sfârșit prin a pune la cale un traseu de opt zile cu plecare în Valencia și întoarcere din Alicante. Acest traseu, însă, are alocat un articol separat în care vom povesti ce și cum.




Așa cum spuneam, pentru această a doua parte a vacanței, am ales Alicante ca bază timp patru zile, pentru ca, în felul acesta, să putem explora și împrejurimile. Asta deși orașul se poate vizita în numai două zile, fără niciun fel de grabă. Dar hai să vedem ce poți face dacă ajungi și tu în orașul petrecerilor.

1. Orice vizită în Alicante începe cu faimosul castel Santa Barbara. Iar dacă nu începe cu el, tot e pe listă cumva, căci se vede din orice colț al orașului, fiind cocoțat sus de tot, pe niște stânci – practic, e un munte, Benacantil, de vreo 166 de metri.

Ca mai toate fortificațiile de pe coasta Spaniei, și acest castel își începe povestea în vremuri de demult, când arabii controlau peninsula Iberică. Abia în anul 1248 castelul ajunge în mâinile forțelor castiliene, într-o zi de 4 Decembrie, când se sărbătorea Sfânta Barbara, motiv pentru care a și primit acest nume.

Castelul nu a avut o soartă prea ușoară, fiind bombardat la un moment dat de o escadrilă franceză sau intrând sub dominație engleză pentru trei ani. Cert e că, de-a lungul timpului, a fost reconstruit de mai multe ori, sub diferite conduceri.

Castelul a fost deschis publicului larg în 1963, iar de atunci au apărut și facilități precum un lift (2.75 euro biletul) care a fost amenajat în munte și care te poat duce până la castel. Noi am avut ghinionul ca liftul să fie închis în acele zile, așa că am fost nevoiți să o luăm la picior, preț de vreo 20 de minute.

Nici măcar nu a fost pe atât de greu pe cât ne-am fi așteptat, iar priveliștea de sus este senzațională. Ca să nu mai vorbim că intrarea este gratuită, iar acolo sus există și vreo două cafenele unde te poți odihni exact așa cum se cuvine într-o vacanță spaniolă.

 

2. Explanada de España

Un bulevard lung și lat, unde te poți plimba printre zeci de palmieri, flori colorate și restaurante cochete. Deși prețurile nu sunt chiar mici, nu prea găsești loc liber pe nicăieri, mai ales spre lăsarea serii, semn că turiștilor nu le pasă prea mult că trebuie să plătească în plus pentru o cafea sau un fel de mâncare față de alte locuri.

 

3. Plaza Puerta del Mar și digul de lângă Marină

Piața se află în apropierea promenadei despre care am povestit mai sus și reprezintă de fapt zona pe unde se face accesul în Marină. Dacă ți-a mai rămas niște energie și nu te deranjează încă o plimbare, o poți lua de-a lungul portului, putând astfel să admiri sutele de ambarcațiuni, cazinoul, dar și restaurantele pescărești.

O altă mică atracție din zonă este digul de vizavi. Nu te teme de trafic, nici vorbă de așa ceva, căci circulația mașinilor este strict interzisă, așa încât pietonii se pot bucura la maximum de o plimbare spre largul mării, unde agitația orașului dispare cu totul.

4. Centrul Vechi

Ce-i drept, nu este la fel de complex precum centrele altor orașe spaniole pe care am avut ocazia să le vizităm până acum, dar asta nu înseamnă că nu îi poți aloca măcar puțin din timpul tău, cât să admiri Casa Carbonell, ce datează din 1925, clădirea primăriei sau Biserica Santa Maria d’Alacant.

Vei găsi și două terase mai liniștite și, cu puțin noroc, în apropierea lor poți asculta artiști stradali cântând cu patimă muzică flamenco.

5. Plajele

Singura plajă unde am ajuns și pe care am testat-o este plaja Postiguet, certificată și cu steag albastru. Fără nicio ezitare, îți spunem că este absolut mi-nu-na-tă! Nisipul este fin și foarte curat, apa mării de o limpezime incredibilă, cu o intrare ușoară, iar facilitățile sunt tot ce îți trebuie pentru o zi de plajă perfectă, de la șezlonguri și baldachine la dușuri și chiar locuri de joacă pentru copii.

Am înțeles chiar, că ar fi luminată și noaptea.

Dar plaja Postiguet nu este singura variantă disponibilă. Ai mai avea de ales surorile ei mai mici,  Playa de la Albufereta, care se mândrește de asemenea cu steagul albastru, Playa de la Almadabra, și sora mai mare, Plaja San Juan, o fâșie lungă de mai bine de șase kilometri și lată de aproape 100 de metri.

Nu știm dacă îți poți închipui cam ce înseamnă asta, dar crede-ne că depășește orice așteptări. Să-ți tot alegi un loc din toată întinderea asta de nisip auriu de pe malul Mediteranei, unde există, firește, și steagul albastru.

 

6. Cluburi, baruri și terase

Întâmplarea face că am ajuns în Alicante într-o zi de sâmbătă, așa că am înțeles rapid de ce este atât de apreciat în rândul tinerilor. De cum s-a lăsat seara, cluburile au început să răsune din ce în ce mai tare, fetele, foarte cochete, defilau ca pe covorul roșu, iar băieții, gătiți și ei, încercau să le farmece cumva, după posibilități, transformând astfel centrul orașului într-un mare club de fițe. Unde mai pui că ai și de unde alege, căci nu sunt puține locurile unde poți petrece până dimineața.

Cele mai multe localuri le găsești pe Rambla Méndez Núñez și pe străduțele adiacente. Noi, la un moment dat, am și dat peste o petrecere în aer liber, în apropierea cazării noastre, la aproximativ 20 de minute de mers pe jos de centrul orașului.

Atâta doar, sfatul nostru prietenesc este să-ți pregătești portofelul bine, chiar foarte bine, dar nu pentru Mamaia, ci și mai și!

Adițional celor de mai sus, ar trebui să mai știi și că de la aeroport în oraș se ajunge foarte ușor, cu autobuzul C6, un bilet costă 3.85 euro. Pentru pasionații de muzee, Alicante are cu ce se mândri: Muzeul Arheologic (MARQ), Muzeul Artelor Frumoase „Gravina” (MUBAG), Muzeul de Artă Contemporană (MACA),  Muzeul Coridei sau Muzeul Ieslei Biblice.

Cam acestea ar fi recomandările noastre pentru Alicante, dar nu uita că orașul este fermecător nu numai prin ceea ce oferă el însuși, ci și prin minunățiile de localități ce se găsesc în vecinătatea lui. Dar despre acestea vom povesti într-un articol viitor. Următoarele opriri: Orasul Vesel Vilajoyosa și Benidorm.

Nu uita ca ne poti urmari aventurile si pe Instagram.

 



Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend