Frankfurt (sau Bankfurt, cum i se mai spune) nu este o destinație foarte populară pentru city break-uri, dar asta nu înseamnă că nu are ce oferi. Anul trecut i-am făcut și noi o vizită de câteva zile, timp în care am reușit să luăm pulsul orașului. Ieșirea noastră în Germania a fost de fapt un city break combinat cu zbor spre Frankfurt, autobuz de legătură cu Nuremberg, iar apoi, de aici, zbor spre casă. În total, vreo șase zile.

Situat pe râul Main, Frankfurt este cel mai mare oraș al statului federal Hessa și are, deloc surprinzător, cel mai aglomerat aeroport din întreaga țară. Cunoscut pentru orizontul său futurist, Frankfurt este, fără doar și poate, un oraș al contrastelor, unde și zgârie-norii, printre cei mai înalți din Europa, și bancherii, și studenții, și clădirile istorice au locul lor bine stabilit. De altfel, orașul este un important centru de afaceri și financiar al Germaniei, fiind chiar capitala financiară a Europei continentale. Banca Centrală Europeană și Bursa de Valori din Germania sunt două instituții care se găsesc aici. În plus, tot aici au loc și unele dintre cele mai importante expoziții din lume, precum Salonul Auto de la Frankfurt și Târgul de Carte de la Frankfurt.

Acestea fiind spuse, să purcedem.

Cum ajungi în oraș de la aeroport?

Mijloacele de transport în comun sunt cele mai la îndemână. Distanța de la aeroport până în centrul orașului este de doar 13 kilometri și îi faci în 30-40 de minute cu S-Bahn. Biletul de călătorie costă 4,9 euro (S8 sau S9) iar indicații foarte clare găsești în aeroport.

Unde am fost cazați?

Am nimerit un hotel foarte bun aproape de buricul târgului. Se numește Novum Hotel Continental Frankfurt, are trei stele și este curat, confortabil și liniștit. Pe lângă hotel sunt restaurante și câteva supermarketuri, străduțe cu case istorice, iar la 15-20 de minute de mers pe jos se află zona cu zgârie-nori.

Dar hai să vedem și cam ce e de văzut prin oraș.

Piața Romerberg

Aici se află de fapt vechiul centru al orașului și primăria. Spre deosebire de pozele cu zgârie-nori pe care le vezi pe Google dacă faci o căutare despre Frankfurt, aici poți vedea clădiri și biserici vechi, construite prin secolul al XIV-lea, poate al XV-lea, distruse aproape în totalitate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Totuși, ele au fost refăcute ulterior ”ca la carte”, așa cum s-a întâmplat în cazul mai multor centre istorice din Germania. Pe scurt, în această zonă poți vedea: ruinele romane din Archäologische Garten, Biserica Alte Nikolaikirche, un castel vechi, pe numele său Saalhof, dar și  Rententurm sau Turnul lui Wharfinger, un vechi turn fortificat ce face parte din Saalhof.

Casa memorială Goethe

Cine nu a auzit de Goethe, mâna sus! Măcar întâmplător, și tot credem că trebuie să fi auzit acest nume. Așadar, dacă ajungi prin Frankfurt, ar fi păcat să nu aprofundezi povestea marelui scriitor german. Johann Wolfgand von Goethe s-a născut aici în anul 1749, fiind fiul unui înalt funcționar de stat, absolvent de drept, și al fiicei primarului acelor vremuri. Johann Wolfgang a locuit aici împreună cu sora sa, Cornelia, până în 1765, când, la vârsta de șaisprezece ani, s-a mutat la Leipzig pentru a studia dreptul. Goethe a scris mai apoi despre copilăria petrecută aici în autobiografia sa Aus Meinem Leben: Dichtung und Wahrheit, făcând astfel casa părintească cunoscută în întreaga lume.

În muzeu poți admira opere de artă care alcătuiesc o colecție veritabilă, dar și biroul de unde a lucrat Goethe. Biletul de intrare costă 7 euro, iar orarul de vizitare și alte detalii sunt disponibile aici.

Catedrala din Frankfurt (Frankfurter Dom) sau Catedrala Imperială a Sfântului Bartolomeu. După cum poate bănuiești, este cea mai mare clădire religioasă din oraș. Edificiul gotic este de fapt a treia biserică ce a fost ridicată în același loc. Începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, săpăturile au dezvăluit clădiri care pot fi urmărite până în secolul al VII-lea. Important de știut este că timp de 300 de ani a servit ca loc de încoronare pentru împărații romani. Astăzi, intrarea în catedrală este gratuită. Dacă, în schimb, vrei să urci în turn, te așteaptă 324 de trepte pentru a putea admira orașul de sus, iar biletul costă 3 euro (cel puțin așa era anul trecut).

Strada Zeil, numită și The Fifth Avenue of Germany, și My Zeil, mall-ul unde poți lua micul dejun

Este principala stradă comercială din Frankfurt, parțial pietonală. Am ajuns în oraș dis-de-dimineață, așa că, până să facem check-in-ul la hotel, am aterizat aici, în căutarea unei cafenele. Am dat peste mall-ul My Zeil, o clădire futuristă cu magazine scumpe, care ascunde la ultimul etaj o surpriză plăcută: un imens restaurant de tipul ”împinge tava”, cu prețuri fixe, multe mese și wi-fi. Numai bun pentru a fi transformat într-un spațiu de lucru. Cum nu aveam micul dejun inclus la hotel, am venit aici în fiecare dimineață. Dacă nu ne înșală memoria, pentru un mic dejun alcătuit dintr-un număr limitat de produse, suc, cafea, dar toate pe săturate, plăteam intre 6.5 - 9.5 euro, in funcție de produse. Poti lua si pranzul aici, mâncarea este foarte bună. Toate vin la pachet cu vedere spre zgarie-nori,

Frankfurt Museum of Modern Art

Nu ne dăm noi în vânt după muzee, dar trebuie să vezi cum arată clădirea asta. Museum fϋr Moderne Kunst sau MMK, cum i se spune pe scurt, a fost inaugurat în 1881 și redeschis în anul 1991 și este și astăzi unul dintre cele mai importante muzee din Europa. Proiectat de arhitectul vienez Hans Hollein, MMK este una dintre cele mai spectaculoase clădiri ale muzeului postmodern. O vizită la acest muzeu de artă modernă este o experiență culturală ce nu trebuie ratată. MMK poate fi găsit pe Domstraße, la numărul 10, iar intrarea costă 16 euro. Mai multe detalii găsești aici.

Podul de Fier, plimbare de-a lungul râului Main și o bere la terasă

Ca orice oraș care se respectă, și Frankfurt are un pod al îndrăgostiților, acesta fiind Podul de Fier, care oferă priveliști foarte frumoase ale râului Main. Podul de Fier (Eiserner Steg) are deja peste o sută de ani. Nivelurile de apă gravate arată cât de mare a fost apa cândva în Frankfurt.

Ei, și dacă tot ai ajuns pe malul râului, nu ar strica să faci și o plimbare de-a lungu-i, iar dacă te-a ajuns oboseala, oprește-te la o terasă pe malul apei. Noi am fost în luna martie, deci imaginează-ți că vremea nu a fost tocmai prietenoasă. Cu toate acestea, barurile din zonă erau pline ochi de oameni și voie bună. Ține minte și că prețurile sunt pe măsură, adică destul de mari.

 

 

Vezi această postare pe Instagram

 

O postare distribuită de Aventurescu® Oficial (@aventurescu) pe

 

Eurotower, The Main Tower și European Central Bank (ECB)

Într-un final, am ajuns și la artileria grea: zgârie-norii. Frankfurt a fost pentru noi primul oraș european în care am văzut atât de mulți zgârie-nori adunați la un loc. Mai văzuserăm câte unul ici-colo, în orașe precum Londra sau Barcelona, dar aici ai impresia că ești în Dubai, nu alta.

Primul pe lista noastră de recomandări este clar Eurotower, un zgârie-nori de 40 de etaje și 148 de metri, situat în cartierul Innenstadt. Clădirea a servit drept sediu al Băncii Centrale Europene (BCE) până în martie 2015, moment în care a fost înlocuită oficial cu o nouă clădire cu destinație specială. Măsoară 78.000 m2 folosiți ca birouri și, pentru cultura ta generală, află că aici a fost realizat primul euro. Mare lucru nu ai de făcut aici, în afara câtorva poze cu semnul imens Euro.

Mergem mai departe la Main Tower, cel mai înalt punct de belvedere al orașului. Este un zgârie-nori de 56 de etaje și 200 de metri (240, dacă este inclus și vârful antenei), situat în același cartier, Innenstadt. Turnul are și cinci etaje subterane, dar și două platforme publice de vizualizare. Este singurul zgârie-nori din Frankfurt cu un observator public. Intrarea costă 7,5 euro, iar programul și alte detalii sunt disponibile aici.

Cam toată lumea are în ziua de azi un prieten plecat în Germania, iar noi nu suntem excepția. Așadar, am avut ”pile”, ca să zicem așa, la European Central Bank (ECB), unde ni s-a făcut un tur ca la carte și am văzut și orașul de sus. Cu această ocazie, îi mulțumim mult Alinei pentru plimbare. Și această clădire are un centru de vizitare. Detalii gasești aici. Doar ține minte că sediul Băncii Europene nu se află în Innenstadt, ci în partea opusă.

Cartierul Bankenviertel – bine ai venit în Bankfurt!

După ce ți-ai făcut încălzirea cu cele două turnuri, poți lua la picioar această zonă. Nu este un cartier oficial al orașului și se întinde pe trei raioane: partea de vest a Innenstadt, partea de sud a zonei Westend și partea estică a Bahnhofsviertel. Multe dintre marile bănci din Germania, precum Deutsche Bank, DZ Bank sau Commerzbank, au sediul central aici, la fel cum și băncile străine au birouri de reprezentare. Este, de asemenea, locul unde se află cei mai mulți zgârie-nori, de unde vine și porecla orașului, Bankfurt.

Dacă te ține bugetul, aici găsești magazine luxoase unde poți face cumpărături. Atâta doar, ține minte Neue Rothof!

Cea mai mare grădină botanică din Germania – Palmengarten

Dacă după toate cele de mai sus mai ai și timp, și energie, ar trebui să ajungi și la Grădina Botanică, o grădină care, cu cele 22 de hectare ale sale, este cea mai mare din Germania. Grădina conține aproximativ 5.000 de specii de plante și este organizată în două domenii majore. Zona geobotanică este alcătuită dintr-o grădină alpină, arboretum, pajiști, stepe, mlaștină și iaz, dar și din colecții de plante din Insulele Canare, Caucaz, Asia de Est, Marea Mediterană și America de Nord, respectiv din plante pe cale de dispariție. Totodată, există și așa-numită Grădină a Plantelor Noi.

Din păcate, noi nu am mai ajuns și aici, dar merită trecută pe listă. Taxa de intrare este de 7 euro, iar detaliile pot fi găsite aici.

Astea sunt recomandările noastre pentru o vacanță în Frankfurt. Aici găsești și propunerea de traseu pe care îl poți face mergând numai pe jos. Ich wünsche dir einen schönen Urlaub! 🙂

 

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend