A sosit și rândul Vienei să o trecem în lista cu vacanțe accesibile. În Viena am ajuns de două ori. Prima dată am călcat pe pământ austriac prin 2009 cu trenul (am simțit că am facut o veșnicie din București până în Viena), iar a doua oară am pus la cale o vacanță combinată Budapesta-Viena în decembrie 2016.
Din Budapesta ajungi în aproximativ 3 ore în Viena cu trenul, iar călătoria e mai mult decât plăcută: wi-fi gratuit pe teritoriul Austriei, scaune confortabile, trenuri foarte moderne și curate, iar biletul costă 38 de euro dus-întors. Mai exista varianta cu autobuzele Eurolines sau Flixbus pe care încă nu am încercat-o (costă 26-28 euro dus-întors din Budapesta).
Dacă mai prinzi și o ofertă bună la zborul către Budapesta (noi am plătit 29 euro pentru biletele din București), ajungi în Viena cu 60-70 euro. La cazări mai găsești oferte accesibile. Clujenii sunt și mai norocoși, pentru că au zbor direct către Viena cu Wizzair.
Update 2018: între timp companiile low cost au deschis rute spre Viena și din România, mai exact Ryanair din București (au fost și bilete la 10 euro dus-întors) și Wizzair din Cluj (cele mai mici prețuri le-am văzut la 30 euro dus-întors).
Bun. Dar ce poți vedea în Viena când nu dispui de un buget prea mare? La fel ca Londra, Viena are o groază de muzee cu intrare gratuită, parcuri, grădini și tot felul de activități în aer liber.
1. Strada Mariahilfer
Este o stradă parțial pietonală unde îți poți delecta privirea prin zecile de magazine așezate pe o parte și pe alta. Singura noastră supărare pe această stradă a fost provocată de un român care făcea "spectacol" pe melodiile lui Salam în mijlocul străzii și toată lumea se uita ciudat la el.
2. Strada circulară (Ringstraße)
Este de fapt centrul Vienei, un drum circular, în jurul căruia sunt așezate majoritatea clădirilor importante: Opera de Stat, Academia de Arte Frumoase, Ministerul Justiției, Clădirea Parlamentului, Primăria, Muzeul de Istorie Naturală, Casa Poștala de Economii, Palatul Württemberg, Palatul Hoffburg și multe altele.
3. Volksgarten
Dacă noi avem Casa Poporului, italienii au Piața Poporului, iată că austriecii au Parcul Poporului. Se află tot în zona Ringstraße, fiind parte a palatului Hofburg.
Aici poți vedea și Templul lui Theseus. Construcția este o replică a Templului lui Hephaestus din Atena, însa ca să îi vezi și interiorul plătești taxă de intrare.
4. Biserica Sf. Mihail și Biserica Augustiniană
Ambele se află în apropierea palatului imperial Hofburg și pot fi vizitate fără taxă de intrare, interioarele sunt fascinante.
5. Catedrala Sfântului Ștefan din Stephan Platz
Catedrala este o combinație a stilurilor romantic și gotic, fiind cel mai important edificiu religios din capitala Austriei. Principala clădire poate fi vizitată fără taxă de intrare.
6. Opera de artă a arhitectului Hunderwasser
Probabil că toată lumea a auzit de Gaudi, artistul care a scos din anonimat Barcelona, însă și austriecii au arhitectul lor fantezist. O adevarată capodoperă arhitecturală semnată de Hundertwasser o găsești în Viena.
Este destul de aproape de centru, iar când ajungi în fața clădirii rămâi cu gura căscată: oare ai ajuns în lumea desenelor animate? Nu am reușit să surprindem în poze adevarata sa frumusețe. Vis-a-vis de clădirea principală se afla și Hundertwasser Village, o clădire cu expoziții de artă, suveniruri și cafenele, pe care o poți vizita gratuit.
7. Parcul insulă din mijlocul Dunării (Donaupark) și festivalul de muzică
La fel ca în Budapesta, în mijlocul Dunării în Viena găsești o insulă verde, o oază de relaxare, dar și centru al distracției.
Parcul găzduiește unul dintre cele mai mari festivaluri de muzica din Europa cu peste 20 de scene și 2 milioane de vizitatori. Anul acesta va avea loc în perioada 23-25 iunie, iar intrarea este gratuită.
Mai multe detalii despre festival găsești aici.
8.Grădinile de la Schönbrunn
Pentru a vizita palatul costă între 14 și 18 euro, însă pentru o plimbare prin grădinile de poveste nu plătești taxă de intrare. Mai multe detalii găsești aici.
9. Cea mai veche piață din Viena (Naschmarkt)
Este cea mai renumită piață a Vienei, dar și cea mai veche, datând din secolul 16. Am avut norocul să fim cazați în apropierea pieței și ne-am delectat ochii și papilele gustative de mai multe ori în timpul șederii în Viena.
Aici poți degusta gratuit tot felul de bunătăți specifice Austriei, dar și bucătăriei internaționale, iar dacă iti face cu ochiul ceva, te poți așeza la o terasă să te ospătezi cum se cuvine, contra-cost bineînțeles.
10. Cimitirul Central
Este unul dintre cele mai mari si mai foaimoase cimitire din lume. L-am pus pe listă pentru că îl are ca locatari pe mai marii Austriei: Brahms, Schubert, Beethoven și Strauss, fiind unul dintre cele mai vizitate cimitire din lume.
11. Concerte de muzică clasică
În lunile aprilie, mai, iunie, iulie si septembrie în piața Herbert-von-Karajan de lângă Opera de Stat poți asista gratuit la concertele de muzică clasică.
12. Tur ghidat al Primăriei
În fiecare luni, miercuri și vineri la ora 13.00 poți participa gratuit la un tur al Primariei. Daca nu știi limba germana, poți opta pentru un audio ghid în limba engleza. Mai multe detalii găsești aici.
13. Gradina zoologică Leinzer
Este de fapt o întindere imensă, arie protejată în sud-vestul Vienei. A fost făcut la ordinul regelui Ferdinand I al Austriei ca domeniu privat de vânătoare pentru familia sa în 1561.
Începând cu anul 1919 domeniul a fost deschis publicului și te poți plimba în voie prin padure, unde ai ocazia să vezi tot felul de animale: căprioare roșii, mufloni (oi sălbatice), porci mistreți și altele.
14. Muzee
La capitolul intrari gratuite la muzee, Viena stă excelent. Am enumerat doar câteva muzee și perioadele când le poți vizita gratuit:
- Pe 26 octombrie de ziua Națională a Austriei toate muzeele au intrare gratuită.
- În fiecare prima duminică din lună, următoarele muzee au intrare gratuită: Uhrenmuseum, Wienmuseum Hermesvilla, Casa lui Haydn, Muzeul Vienei din Karlsplaz, Heeresgeschichtliches, Römermuseum, Pavilionul Otto Wagner, Muzeul Banilor (Geldmuseum).
- MAK (Museul de Artă contemporană) - unul dintre cele mai importante din lume își are porțile deschise în fiecare marți între orele 18.00 - 22.00 fără să plătești taxă de intrare.
- MUSA - Museum Startgalerie Artothek are intrare gratuită tot timpul.
2 comentarii
Oana on
Margo on
Comentariul a fost trimis.Din pacate, informatia referitoare la gratuitatea Muzeului de arta contemporana (MAK) de marti seara nu mai este valabila. Accesul in aceasta seara costa 5 Euro de persoana.
Buna ziua! Puteti sa imi spuneti mai multe detalii despre trenul folosit pentru Budapesta – Viena? Ce companie ati folosit?
Multumesc,