Dac-am face un sondaj fulger și am întreba la ce se gândește fiecare atunci când aude Maramureș, sigur răspunsurile s-ar referi la verdele acela mult și proaspăt, la căpițele de fân, la văile presărate cu case și biserici din lemn, la porțile acelea uriașe, din lemn sculptat cu atâta migală, la oamenii primitori, cu îndeletniciri străvechi, ce țin la gospodării și la tradiții ca la ochii din cap.

Prima oară când am ajuns în Maramureș a fost chiar în perioada Paștelui, fără să fi rezervat cazare în prealabil. Orele de dinaintea Învierii ne-au prins în sătucul Vadul Izei, fiind extrem de obosiți după mai bine de nouă ore de condus.

După ce am bătut la porțile a trei pensiuni, într-un final, spre marele nostru noroc, am fost primiți într-o gospodărie maramureșeană. N-a fost nevoie să spunem mare lucru că gazdele ne-au umplut masa cu bunătăți care mai de care, cu băuturi ca acolo, în Maramureș, că doar era de la sine înțeles că suntem și obosiți, și înfometați.

Zilele de sărbătoare în Maramureș sunt altfel decât oriunde, de neprețuit. La drept vorbind, nu aveam niciun fel de așteptări atunci când am pornit, așa cum ne șade nouă bine, de-a lungul și de-a latul sătucurilor.

Cu toate astea, am fost plăcut surprinși să descoperim pomi împodobiți cu multe oale – zice-se că oalele sunt semn că în gospodărie există o fată numa’ bună de măritat și, cu cât sunt mai multe, cu atât zestrea fetei este mai mare –, localnici, de la mic la mare, îmbrăcați în porturi populare, dintre cele de duminică, de sărbătoare, case tradiționale cu porțile acelea mari, frumos sculptate. Nici nu ne-a trecut prin cap că acesta avea să fie doar începutul.

oale

Anul acesta (2016), în schimb, am fost pentru a doua oară în zonă, însă de data aceasta am ales Poienile Izei, unde am stat la doamna Ileana Petreuș – despre cazare am povestit aici –. Fiind deja la a doua experiență în zonă, am zis că e timpul să facem o listă cu ce nu trebuie să ratezi în Țara Maramureșului.

1. Cimitirul Vesel de la Săpânța

Ca alte câteva obiective turistice din țara noastră, nici acest cimitir nu prea mai are nevoie de nicio prezentare, căci mai toată lumea știe de ideea năstrușnică a mesajelor haioase scrijelite cu atât de mult umor pe crucile celor decedați.

Dacă soarele nu-i dogoritor, să te răpună, nu alta, alocă niște ore bune cimitirului, pentru că vei fi tentat să citești mesajele de pe fiecare cruce în parte și să-ți iei doza de hohote de râs.

sapanta 2

 

2. Memorialul Durerii din Sighetul Marmației

La polul opus se află acest memorial. Acesta nu numai că nu este deloc vesel, ba chiar dimpotrivă, aduce atât de multă apăsare și o tristețe dintre cele care sunt atât de greu de purtat pe umeri încât nu ai cum să ieși de acolo fără ca măcar să-ți pui niște întrebări.

Este o parte a istoriei noastre de care trebuie să fim conștienți și pe care ar fi bine să nu o uităm. În muzeu sunt expuse cam toate obiectele care se găseau în perioada comunismului, ba chiar celula în care a fost închis Iuliu Maniu și multe alte lucruri interesante.

memorialul durerii

3.Plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului

Cum nu suntem foarte matinali, am ratat această plimbare la prima excursie în zonă. Ține cont că trebuie să fii acolo înainte de ora 9, pentru a fi sigur că prinzi ora de plecare a trenului, după care nu-ți rămâne decât să savurezi priveliștea splendidă și să te lași legănat de bătrâna Mocăniță care scoate un fum alb și gros cum numai în vederi ai crede că există.

 

plimbare Mocanita

Începând cu anul 2016 există și așa-numitele Mocănița Special, niște pachete care includ, pe lângă biletele în sine, și câte ceva de-ale gurii, însă recomandarea noastră ar fi să îți iei biletul normal, de 48 de lei, și un pachețel, pentru că, pe de o parte, mâncarea nu este prea multă, iar pe de alta, prețurile par să fie făcute pentru turiștii străini.

 

4.Mănăstirea Bârsana

Colț de rai cocoțat pe un deal, această mănăstire este de fapt un complex de clădiri tradiționale maramureșene, unele mai cochete decât celelalte, împodobite cu flori, foarte multe flori. Surpriza este că nu numai călugărițele locuiesc aici, ci și câțiva păuni care își apără bărbătește păunițele atunci când îndrăznești să te apropii prea mult de cușca lor.

barsana

5. Dealul din Cavnic-Budești, unde mașina urcă singură

Și, ca să intrăm și într-o zonă ceva mai misterioasă, află că, pe drumul ce leagă Cavnic de Ocna Șugatag, există un deal unde mașinile urcă singure la deal. Au circulat tot felul de povești de-a lungul timpului despre acest fenomen, ba chiar și numeroase explicații, care mai de care, dar îți recomandăm să ajungi și tu în zonă ca să vezi cum stau lucrurile în realitate.

 

6. Cascada Cailor

Este, fără doar și poate, una dintre cele mai frumoase cascade din România. Poți ajunge la cascadă fie pe jos, mergând de-a lungul unei potecuțe ce pleacă din Borșa, fie cu telescaunul, însă pentru varianta din urmă trebuie să se strângă un grup de cel puțin 10-15 persoane.

cascada cailor

7. Muzeul Satului Maramureșean

Așezat în Sighetul Marmației, acest muzeu este ocazia de a face o incursiune incredibil de frumoasă printre case vechi din lemn ars, porți sculptate, garduri din nuiele împletite și ștergare pe pereți. Și plimbările prin satele tradiționale au farmecul lor, dar crede-ne că o astfel de experiență te va face să înțelegi mai bine ce apropie satele maramureșene, făcându-le să pară un tot unitar fermecător, dar mai ales ce le diferențiază.

 

muzeul satului

Sursa: vladzaharescufoto.blogspot.ro

 

8. Mănăstirea Peri din Săpânța si Biserica de lemn din Ieud Deal

Cum se vede de la o distanță de 5 kilometri, această mănăstire este considerată a fi cea mai înaltă biserică din lemn din lume, fiind înscrisă și în Cartea Recordurilor. Biserica de lemn din Ieud Deal, pe de altă parte, este una dintre cele mai vechi biserici păstrate în Maramureș, dar și una dintre cele mai frumoase.

manastirea peri

9. Parcul Național din Munții Rodnei

Acesta este al doilea parc național din România, având numeroase trasee turistice și poteci ce își așteaptă turiștii spre a fi bătătorite și admirate în voie de aceștia.

 

10. Zona Mara-Cosau-Creata Cocoșului, satul Breb

Iată și o destinație de ecoturism fermecătoare, un tărâm al bisericilor de lemn, al instalațiilor tehnice țărănești din lemn, al meșteșugurilor, al portului popular și al festivalurilor cu preparate tradiționale. În zonă, cicloturismul este la el acasă, fiind puse la dispoziție drumuri verzi și arii protejate. Noi recomandăm Drumul Moștenirii Maramureșene.

 

ecomaramures2

Sursa: ecomaramures.com

Tot în această zonă se află și satul Breb, ce din punctul nostru de vedere, ar trebui să fie un loc obligatoriu de vizitat dacă ajungi în Maramureș. De ce? pentru că aici încă te poți plimba pe ulițe neasfaltate, poți admira căsuțele vechi din lemn încă locuite și poți interacționa cu localnici, precum tanti Maria, o doamnă trecută de 65-70 ani ce ne-a invitat în căsuța ei. În satul Breb încă este la modă portul tradițional, mai ales duminică și la marile sărbători religioase.

Cu acest sătuc, poți încheia o vacanță în Maramureș așa cum se cuvine: cu tradiții păstrate, ultite de povești și căpițe de fân, de parcă timpul a stat în loc.

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

Citeste si:

10 locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Țara Hațegului



3 comentarii

  1. Gheorghe Dragos on

    Cred ca „ulite” neasfaltate putem gasi cu usurinta si in Bucuresti 😉 :)))
    Una peste alta, frumos in Maramures. 🙂

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend