După cum unii dintre voi au observat cel mai probabil, zilele trecute am avut parte de o escapadă spaniolă, într-un oraș pe care îl aveam de ceva vreme în vizor, Valencia. S-a întâmplat să găsim niște bilete foarte convenabile, iar oferta a fost de nerefuzat. Va urma, cât de curând, și un articol în care vom vorbi mai detaliat despre costuri și bugetul de vacanță alocat acestui oraș.



Am avut la dispoziție patru zile pline pentru a explora acest oraș care, fără a exagera câtuși de puțin, este o bijuterie din toate punctele de vedere, având enorm de oferit atât localnicilor, cât și celor ce îi calcă pragul an de an. Dar, dacă ne întrebi care este primul lucru la care ne gândim când spunem Valencia, e ceva ce pare să-l definească mai bine decât orice altceva: statul la terasă.

Nu știu cum s-a făcut, dar, indiferent de momentul zilei, trăgeam cumva la câte o terasă, fie pentru cafeaua de dimineață, fie pentru o binemeritată pauză de după-amiază, fie pentru o bere rece sau un pahar de Sangria care să încununeze, spre seară, încă o zi de succes.

Și am avut destule motive să sărbătorim, căci prețurile au fost chiar foarte mici, comparativ inclusiv cu București, iar localnicii și stilul lor de viață extrem de relaxat ne-au făcut și pe noi să micșorăm un pic ritmul.

Dar hai să vedem cam ce poate face și vedea turistul în Valencia:

Orașul Artelor și al Științelor. Fiind deja un veritabil simbol al orașului, se poate spune că nu ai vizitat Valencia dacă nu ai ajuns și aici. Și nu vorbim despre o simplă clădire, ci despre un întreg complex desprins parcă din filmele SF, din epoci înaintate. Culmea, construcțiile sunt înconjurate de palmieri uriași, de flori multicolore, de piscine sau fântâni arteziene de un turcoaz tulburător.

Fără doar și poate, Orașul Artelor și al Științelor îți poate ”fura” o zi întreagă din program, dar nu vei regreta nicio secundă. Noi am ales să nu vizităm nici Oceanograful, nici Delfinariul, așa că vizita noastră s-a micșorat considerabil. Pentru detalii despre orar și taxe de intrare, poți verifica site-ul oficial aici.

Grădinile Turia. Sunt poate atracția cu cea mai frumoasă poveste cu putință, o poveste despre puterea distrugătoare a naturii și renașterea de după.

Dacă te uiți pe harta orașului, vei observa de-a lungul lui un curs, ai zice de apă, de culoare verde. Și totuși, nu e o apă, ci o grădină, Grădina Turia.

Prima jumătate a secolului trecut a prins Valencia străbătută de râul Turia, cu o albie navigabilă, cam cum sunt multe alte râuri europene (Sena, Tamisa, Dunărea). În 1957, însă, în urma unei furtuni puternice, Turia a ieșit din matcă și a inundat orașul, în ceea ce a devenit ulterior una dintre calamitățile rămase ca punct de reper în istoria orașului.

Zeci de oameni și-au pierdut viața, clădirile au fost distruse, așa că, după cele câteva săptămâni în care Valencia a fost practic sub ape, a fost nevoie de un plan bine pus la punct pentru a repune orașul pe picioare.

O primă decizie a fost devierea cursului râului. În felul acesta, albia a rămas goală, iar planurile privind cei câțiva kilometri de pământ rămași nefolosiți nu au întârziat să apară. Dacă inițial municipalitatea a venit cu planul unei autostrăzi care să decongestioneze traficul, imediat ce populația s-a răzvrătit și a cerut ca zona să rămână verde, așa cum fusese până atunci, planul a fost lăsat deoparte. În felul acesta, a apărut un parc lung de aproape 9 kilometri, cel mai lung parc din lume.

Nu e de mirare că astăzi este una dintre atracțiile principale ale orașului.

Noi am luat la picior cam 2 kilometri, plecând din Orașul Științelor și până în apropierea Centrului Vechi. Ce ne-a atras atenția pe acest traseu a fost Parcul lui Gulliver, care poate fi un popas perfect, mai ales dacă ai și copii la purtător.

Dar, ca să fim cinstiți, și pe noi, ca oameni mari ce suntem, ne-a impresionat de numa', fiind un complex cu tobogane sub forma uriașului Gulliver. Ca atare, merită cel puțin o vizită, dacă nu și încercat, indiferent de vârstă.

Obiectivele turistice din Centrul Vechi. După părerea noastră, cam jumătate de zi, cu tot cu un popas scurt, preț de un pahar de vin, ți-ar fi de-ajuns pentru a vedea cam tot.

Și ai ce vedea: de la Catedrala Valenciei, unde se zice că s-ar afla Sfântul Graal (intrarea costă 8 euro) și Plaza de la VirgenTurnul El Miguelete, Plaza de la Reina, La Llotja de la Seda, Mercado Central (piața are programul până la ora 15.00) sau Porta de Seranos.

Străduțele din Barrio el Carmen. Fac parte tot din Centrul Vechi, dar le tratăm ca pe o atracție de sine stătătoare tocmai pentru că au un farmec aparte, iar nouă ne place să ne plimbăm, fără o țintă anume, pe străduțele oricărui oraș, ceea ce îți recomandăm și ție.

E felul în care ajungi să descoperi cel mai ușor fiecare destinație în parte. Aici, de exemplu, am admirat în tihnă arhitectura art nouveau și mici piațete absolut încântătoare. Într-o astfel de piață, de pildă, am nimerit la un concert la pian cu un public micuț, alcătuit dintr-o mână de oameni absorbiți de-a dreptul de muzică și atmosferă.

Gara și arena de luptă cu tauri. Aflate la aceeași stație de metrou, motiv pentru care le poți combina, atât gara, cât și arena sunt două clădiri impresionante.

Shopping. Fiind unul dintre orașele renumite din Spania și chiar din lume, dar și al treilea oraș ca mărime din țară, Valencia a devenit în timp un important punct de vânzare pentru cei mai mari comercianți ai lumii, și nu numai.

Vei găsi aici magazine ale marilor nume din industria modei, precum Gucci sau Armani, dar și mici buticuri cu suveniruri, obiecte de artă sau haine handmade. Majoritatea magazinelor se găsesc în zona Pieței Primariei (Plaza del Ayuntamiento).

Plajele. Clar, au devenit preferatele noastre, și o spunem cu toată sinceritatea și, recunoaștem, și cu o ușoară jenă, pentru că nu aveam habar că Valencia poate avea plaje atât de late, de aerisite, de curate și de frumoase. Am rămas impresionați, nu alta! Într-una dintre zile, am pornit din port de-a lungul promenadei și am tot mers, cale de vreo 5 kilometri, până ce am ieșit din oraș și am ajuns în localitatea vecină, Alboraia.

Vei zice că ne-a lovit ceva, nu-i așa, când aveam la dispoziție și un autobuz care ne-ar fi dus în același loc în numai zece minute. Dar cum altfel am mai fi văzut vreo trei plaje per-fec-te, pe care ți le putem oricând recomanda pentru o vacanță de vară sau un loc foarte bun pentru kitesurfing?

Cum altfel am fi găsit restaurantul pescăresc de pe malul mării unde am mâncat, ca la mama lor acasă, fructe de mare și paella? Unde mai pui că mersul pe jos este și cel mai sănătos.

Port Saplaya. Cum am ales să spunem pas mai multor obiective (Bioparc, Oceanografic), am zis că trebuie să ne răsfățăm în schimb cu altele. Unul dintre ele a fost Port Saplaya, un orășel cochet, extrem de colorat și liniștit, așezat într-un port unde stau frumos acostate ambarcațiuni de mici dimensiuni.

Crede-ne că vor fi câteva ore minunate, mai ales dacă urmezi și traseul, foarte bine organizat, în jurul portului, iar mai apoi închei apoteotic cu o clătită cu dulce de leche sau un milkshake, la o terasă unde în mare parte vei fi însoțit de localnici. Dacă nu te mai țin picioarele, există și un autobuz care te poate duce înapoi în Valencia, biletul costând 1,20 euro.

Seara de flamenco. Este ceva ce avem pe listă de foarte mult timp, dar, din păcate, nu am reușit să o experimentăm nici de data asta. Sunt câteva localuri în Valencia unde se țin spectacole de flamenco, iar intrarea nici nu costă foarte mult (din ce am aflat noi, ar fi 10 euro și include și o băutură).

Problema lor (sau a noastră, mai degrabă) este că încep după ora 21, iar noi, după o zi întreagă de hoinărit sau chiar de lucrat, numai de ieșit seara n-am mai avut chef.

Bucătăria locală. Am mâncat și am băut în Valencia mult și bun, de la paella valenciana, cu pui, unde de altfel s-a și născut acest preparat specific al Spaniei, la minisandvișurile de la 100 Montaditos, despre care am mai povestit și în articolul despre Malaga, și la Ottra, o băutură locală din orez.

În mod deliberat am trecut cu vederea obiective precum Delfinariul, Oceanograful și celebra grădină zoologică a Valenciei, Bio Park.

Una peste alta, orașul ne-a plăcut peste măsură și am avut suficient timp pentru a ne îndrăgosti de el. Cu toate acestea, în funcție de ce alegi să faci, credem că te-ai descurca și în trei zile și ai vedea tot ce e musai de văzut, fiind astfel o destinație de city break perfectă.

Citește și:

Buget de vacanță DIY: 4 zile în Valencia

Hai cu noi și pe Instagram să descoperim locuri inedite împreună.

 



2 comentarii

  1. Apostolescu Radu on

    Am nevoie de o precizare: dat fiind varsta destul de inaintata, pana in prezent toate sejururile noastre intr-un oras european incepeau cu un tur cu autobuzul turistic (cu etaj) unde chiar daca nu vorbeau roana totusi vorbeau franceza si asa vedeam cele mai importante obiective de vizitat. Poate ne spuneti daca au asa ceva si de unde pot fi luate. In Barcelona de exemplu toataaceasta treaba se facea in Plaza Catalunya. Multumesc. Radu

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend