Oricine ne urmărește și-a dat probabil seama că pe noi Grecia ne fascinează într-un fel aparte, așa că, într-un fel sau altul, an de an ajungem pe meleagurile ei. Dacă anul trecut ne-am făcut datoria cu o croazieră prin insulele grecești (Mykonos, Santorini, Corfu), cândva prin iunie, ei bine, anul acesta (2018), ne-am făcut damblaua un pic mai târziu, în a doua jumătate a lunii septembrie.
Și recunoaștem că s-au așezat lucrurile cum nu se putea mai bine, căci până am ajuns noi s-a și dus puhoiul de turiști, cazarea s-a ieftinit considerabil, plajele s-au eliberat, așa că spre Lefkada cu noi!
Am ales ca de data aceasta să pornim la drum cu mașina personală și, cum suntem obișnuiți cu drumurile lungi, am plecat din București dimineața, foarte devreme, pentru ca seara să ne înfruptăm deja dintr-o mousaka, la o tavernă tipic grecească, după 14-15 ore de condus.
1. Unde am stat?
Până să plecăm, am scormonit tot internetul după o cazare liniștită. În ultimii ani, cel puțin, ne-am îndreptat atenția spre zone ceva mai retrase, departe de zgomotul de mașini și scutere ori de forfota specifică tavernelor, ce ține de obicei până hăt târziu.
Și tot căutând, am găsit satul Dragano, așezat pe țărmul vestic al insulei, cu o singură unitate de cazare și un singur restaurant în tot satul! N-are sens să mai spunem că a fost fix pe placul nostru, așa că n-am stat pe gânduri și am rezervat.
Iar când spunem unitate de cazare, ne referim de fapt la o casă tradițională din piatră, cu trei sau patru studiouri. Afacere de familie, cum sunt atâtea în Grecia. Chiar ne-am răsfățat cu cel mai mare apartament care avea și cea mai mare terasă cu vedere spre curtea cu măslini. Și, pentru un apartament cu un dormitor, sufragerie și chicinetă, cu baie privată și ditamai terasa, am dat 235 euro pentru șapte nopți.
Am fost doar doi, dar clar ar fi putut fi folosit fără probleme și de patru persoane. Dacă te tentează, apartamentul poate fi găsit aici.
Taverna Sesoula, singura din sat, după cum ziceam mai devreme, aparține aceleiași familii ce are căsuța pe AirBnb. Aici am mâncat unele dintre cele mai gustoase și autentice mâncăruri grecești de până acum, iar prețurile au fost chiar rezonabile. Mousaka, celebră în Grecia, după care noi ne dăm în vânt, pastitsio (la 5-6 euro), fripturi (la 8-9 euro), iaurt cu miere locală, de-li-cios!
Și, ca să fie filmul complet, coloana sonoră a fost în ritmuri de muzică tradițională, iar decorul desăvârșit de umbra unei vițe de vie. Kali orexi!
2. Lefkada Town
După cum probabil bănuiești, aceasta este capitala insulei, dar și cea mai mare așezare de pe insulă. Practic, de îndată ce treci tunelul și podul ce fac legătura între uscat și insulă, intri în capitală, un oraș grecesc cu iz venețian, împânzit de taverne, hoteluri pline ochi cu turiști, cu veselie și miros de souvlaki.
Este un oraș superb și pe timp de noapte, când portul, canalul și podul se luminează frumos, iar distracția nu se oprește decât spre dimineață. Bine ai venit în vacanță!
3. Plaja Porto Katsiki
Nu că ne-am fi propus asta în mod deosebit, dar am început vacanța în forță, cu cea mai frumoasă plajă din Lefkada, și asta pentru că eram cazați la numai 15 minute de mers cu mașina de ea. Astfel, a trebuit să scoatem din buzunar 5 euro pentru parcare.
Plaja este, fără doar și poate, extrem de frumoasă, cu apa de un turcoaz ireal, cu stâncile de un alb strălucitor și valuri ce ademeneau turiștii să intre în apă. Ba chiar am putea spune că este dureros de frumoasă. De ce așa? Păi, sincer, așa multe pietricele sunt pe plaja asta, de aproape că te țintuiesc locului și nu te lasă să faci nici măcar un pas.
Nici statul în apă nu e mai odihnitor, căci simți cum te afunzi în pietre ca într-o mlaștină. Acum, nu ne înjura, e doar părerea noastră de iubitori de nisip fin. Totuși, cu încălțăminte specială, sigur povestea ia o cu totul și cu totul altă turnură. În concluzie, Porto Katsiki ne-a plăcut mult, este cu adevărat spectaculoasă, dar parcă nu e cea mai cea plajă din câte am văzut până acum. Repetăm, ca să fie clar, poate și pentru că nouă ne place mai degrabă nisipul fin.
Vezi această postare pe Instagram
4. Plaja Egremni, un loc de-a dreptul spectaculos datorită pereților foarte abrupți, aproape verticali, și a apei de un albastru, ghicești cum?, exact, de Caraibe. Spre deosebire de Porto Katsiki, Egremni este mult mai lungă, ceea ce îți crește șansele de a te așeza la adăpost de privirile celorlalți turiști, mai ales dacă ajungi aici în septembrie.
Partea proastă este că plaja este în continuare accesibilă doar pe calea apei, întrucât drumul terestru ce s-a surpat în 2015 în urma unui cutremur este acum în reconstrucție.
5. Plaja Agiofili, pe de altă parte, este o plajă aflată în apropiere de Vasiliki, fiind una dintre cele mai izolate plaje de pe insulă. Deși există și un drum care duce aici, acesta nu este tocmai cel mai strălucit, așa că cea mai bună modalitate de a ajunge la această plajă este cu barca.
Pe apă, ai avea următoarele variante: cu un taxi boat, avantajul fiind că poți sta cât vrei și merge unde vrei, doar că e mai scump, cu o excursie de o zi ce include trei plaje (Porto Katsiki, Egremni și Agiofili) sau o excursie mai lungă, către insula Kefalonia, care pe noi nu ne-a prea încântat, pentru că presupunea să poposim câte puțin în fiecare loc.
Excursia cu cele trei plaje a costat 15 euro de persoană, dar șansele sunt foarte mari ca în sezonul de vârf prețul să crească simțitor. Plecările sunt din portul Nidri, dar, dacă știți că se mai pleacă și din alte locuri de pe insulă, dă-ne de știre în secțiunea de comentarii, iar noi vom actualiza articolul.
6. Satul Vasiliki
Sătucul ăsta ne-a plăcut cel mai mult dintre toate localitățile de pe insulă. Are și o mică marină, înconjurată, exact așa cum te-ai aștepta, de taverne, și câteva străduțe pe care să le străbați în tihnă, până ce ți se face poftă de-un souvlaki.
Vezi această postare pe Instagram
7. Nidri, canionul și cascada Dimosari și o zi pe mare cu șalupa
Această localitate este una dintre cele mai turistice și, deci, și mai aglomerate de pe insulă. Nu degeaba cei mai mulți turiști aleg să se cazeze aici, pe de o parte pentru că sunt foarte multe unități de cazare pentru toate buzunarele, dar și o mulțime de taverne și supermarketuri, practic cam tot ce îți trebuie pentru o vacanță perfectă. Așadar, dacă îți place aglomerația, aici e de tine.
Ce ne-a încântat pe noi cel mai mult a fost Marina. De ce? Simplu: de aici am închiriat o mică barcă, doar pentru noi, și am străbătut golfulețul cu insule din estul Lefkadei. Și asta fără permis! Am scris mai multe despre această experiență, despre prețuri, dar și multe alte detalii în acest articol.
Tot de aici, din Nidri, se pleacă și în excursiile pe mare, fie în jurul insulei, fie către Kefalonia, despre care spuneam mai sus.
În plus, să nu uităm că tot Nidri este punctul de plecare al unei drumeții spre, credem noi, singurul canion de pe insulă. Este o plimbare ușoară, de vreo 15 minute, la capătul traseului aflându-se o cascadă ce se revarsă într-un ochi de apă de un turcoaz perfect.
Ceva ruși se și scăldau acolo, dar nouă apa ni s-a părut, totuși, cam rece, așa că am zis pas. Nu este ceva ieșit din comun, dar dacă vrei să te rupi un pic de rutina insulei, tavernă-plajă-sat, recomandăm această plimbare.
8. Agios Nikitas
Ei, iată că am ajuns la un alt sătuc simpatic din vestul insulei, unde găsești și unități de cazare, și taverne, dar și celebra plajă Milos, undeva după un deal. Satul este cochet, cu flori colorate și străduțe înguste, așa că o amiază pe-aici, la sfârșit de septembrie, este fermecătoare.
Sigur că ne-am oprit să și înfulecăm ceva, la o tavernă, iar spre surprinderea noastră, meniurile în limba română sunt nelipsite. Ba chiar am înțeles că pe undeva prin apropiere ar fi și o tavernă a unei românce.
9. Plaja Milos
Fără doar și poate, una dintre plajele noastre preferate. După un urcuș destul de greu, cel puțin pentru noi, de vreo 20 de minute, ajungi în vârful dealului și, ce să vezi?, ți se desfășoară în fața ochilor o adevărată minunăție: o plajă lungă, străjuită de o mare de un albastru deschis.
Partea bună a fost că nici șezlongurile cu umbreluțe pe care le vezi înghesuite în mijlocul verii nu erau atât de numeroase acum, dar nici turiștii. Sincer, plaja arăta foarte bine așa, liberă, iar apa era încă bună de bălăceală. La fel ca majoritatea plajelor din Lefkada, și Milos este acoperită de pietricele ce îngreunează plimbarea, singura diferență fiind că aici vei găsi, totuși, mici dune de nisip. Altfel, într-unul dintre capetele plajei există și un colțișor, retras, pentru nudiști.
Ca pont pe care ai putea să-l ții minte, am parcat mașina în Agios Nikitas, iar la plajă am ajuns urcând și coborând marele deal. Nu de alta, dar locurile astea sunt extrem de frumoase, dar, de multe ori, și greu accesibile, așa că trebuie să depui un pic de efort pentru a te bucura de ele.
Poți ajunge aici și pe mare, cu un taxi boat, însă nu am putea să îți dăm prea multe detalii despre varianta asta.
Vezi această postare pe Instagram
10. Plaja Kathisma
Despre această plajă se spune că ar fi una dintre cele mai lungi de pe insulă, fiind localizată tot pe partea vestică. I-am făcut și noi o vizită, dacă tot este atât de lăudată, însă nu ne-a dat pe spate. Plaja în sine este foarte frumoasă, apa limpede, cu tipicul albastru grecesc, însă ni s-a părut prea aglomerată.
Și, ne gândim noi, dacă era așa la sfârșit de septembrie, păi în iulie-august, cum o fi? Mai ales că e o plajă amenajată, cu sute de șezlonguri, cu umbreluțe, terase, iar accesul este facil, direct de pe drumul principal, ceea ce o face o pradă ușoară.
Adică, na, tot ce ai de făcut este să lași mașina în parcare (care e, apropo, fără plată) și să intri pe plajă. Altfel, dacă nu te deranjează toate cele de mai sus și cauți o plajă mai de fițe, să-i spunem așa, atunci sigur îți va plăcea acest loc. Apropo, aici am auzit și cel mai mare număr de compatrioți, deci o fi un semn!
11. Plaja Kavalikefta și plaja Megali Petra
Pare-se că toate minunățiile insulei s-au adunat în vestul ei, căci și Kavalikefta tot aici se află. Se poate ajunge până în apropierea ei cu mașina, iar apoi, o bucățică, pe jos. Plaja asta este puțin diferită față de toate cele prezentate mai sus, pentru că, din loc în loc, răsar din apă ditamai stâncile, formând mici golfuri pe care poți pune stăpânire. Practic, dacă vrei, poți avea mica ta plajă.
Nu are sens să îți mai zicem, încă o dată, despre turcoazul deschis al apei, dar nici despre apa bună pentru bălăceală sau plaja cu pietricele. Una peste alta, ne-a plăcut.
Dar, ține minte un lucru: dacă ajungi la Kavalikefta, ar fi mare păcat să nu o vizitezi și pe vecină, Megali Petra (în traducere, Piatra cea Mare). Practic, cum stai cu fața spre mare, undeva în partea stângă, în spatele stâncilor ce străjuiesc plaja Kevalikefta, se află această comoară.
Cum e nevoie să escaladezi niște bolovani, plaja este ascunsă de ochii turiștilor și, tocmai de aceea, și ceva mai liberă. Aici, nouă ne-a plăcut și mai mult și parcă și plaja era mai lată, și apa mai caldă, așa că foarte greu ne-a fost să plecăm din liniștea și binele de-acolo.
12. Plaja Agios Ioannis
Plaja asta este specială, și asta pentru că este perfectă pentru kitesurf și windsurf. Se află în nordul insulei, foarte aproape de Lefkada Town. Nu este o plajă amenajată, dar vântul bate cu putere, așa că amatorii de sporturi nautice o găsesc numa’ bună pentru a-și da frâu liber pasiunii.
Ori, dacă nu ești tocmai curajos și nu vrei să te avânți pe mare, poți la fel de bine să-i admiri de pe țărm pe cei care o fac. La capătul plajei, se află și două mori de vânt foarte frumoase, pe care le poți surprinde din toate unghiurile în fotografii una și una.
Cam astea-s plajele pe care am ales să le vedem și nu, nu ne-am lăsat purtați de val, la propriu și la figurat, spre Kefalonia, la bordul unui vas de croazieră. Văzând cum porneau semețe, pline ochi cu turiști, îmbulzeala, dar și programul croazierei, ne-am cam speriat.
Nu știm cum preferi tu să îți petreci vacanțele, dar nouă nu ne prea place să vedem totul pe fugă, să bifăm locuri, dar cam atât. Mai ales dacă ne și place ce vedem.
Am preferat să alocăm mai mult de 30 de minute fiecărei plaje, fiecărui golf, fiecărui sat, și să ne descurcăm în ritmul nostru, mai încet, așa că am lăsat Kefalonia pentru o altă vacanță. Cu atât mai mult cu cât noi ajungem des în Grecia. Și-ar fi păcat să nu mai aibă cu ce ne uimi.
Concluzie
Ne-a plăcut Lefkada, iar motivele sunt numeroase: prețurile sunt accesibile, drumurile impecabile, iar ceea ce oferă insula îți poate cu ușurință umple o săptămână întreagă de vacanță, dacă nu chiar mai multe. Totuși, nu ne-am împăcat deloc cu pietricelele și parcă ne așteptam la ceva mai multă ospitalitate din partea localnicilor, deși, cine știe, poate erau doar un pic obosiți după un sezon plin.
Sau poate ne-am învățat noi cu cretanii, care nu ne lăsau să plecăm de la nicio masă fără o țuiculiță sau un desert din partea casei.
Altfel, am marcat vacanța în Lefkada așa cum se cuvine, cu o premieră: am pornit pe mare, singuri, cu o bărcuță pentru care nu e necesar permisul de navigație, iar asta, crede-ne, trebuie să încerci și tu.
Dar dacă îți imaginezi că asta a fost tot și că am plecat atât de repede și de ușor din Grecia, înapoi spre casă, ei bine, nu! Am continuat vacanța cu încă o săptămână, de data aceasta în Corfu. Așa că stai numai să vezi ce te așteaptă și-aici!
Va urma!
2 comentarii
Elena on
Madalin on
Comentariul a fost trimis.Salut! Croaziera se poate face și plecând din Vasiliki. Se vizitează Egremni (preferata mea de departe!!), Porto Katsiki, Ithaki, pauză de prânz pe Kefalonia, continuare către Skorpios și Skorpidi și peștera… am uitat numele 🙂 Croaziera durează toată ziua, iar prețul e de 25 euro de persoana ( fara mâncare sau băutură). Mă bucur că va place Lefkada, m-aș întoarce acolo de mii de ori 🙂
Salut,
Am fost si noi 11 zile in Lefkada, anul acesta, cu masina, la inceput de septembrie, plecati din Bucuresti la miezul noptii, 13 ore pana in sud in Vasiliki unde am si stat la o vila faina cu vedere la golf. Am umblat pe toata insula, am vizitat tot ce se putea inclusiv fabrica de ulei de masline si alte produse bio din Sivros , au si un mic muzeu.
De cativa ani nici noi nu ratam Grecia pe final de sezon, copiii sunt entuziasmati.
Fac doar 2 mentiuni daca sunt de folos:
1. La plaja Agiofili noi am ajuns cu un mic vaporas din portul Vasiliki, plecare din fata tavernelor, care are program din 30 in 30 minute, costa 6 euro/persoana dus intors. Dureaza aprox 10 minute dus. Plaja faina cu posibilitati de sarituri de pe stanci..
2. Ne-a placut si plaja Pefkoulia, la 2 km nord de Agios Nikitas. E foarte intinsa, are o zona cu dune de nisip si o padure aerisita in spatele plajei unde te poti bucura de umbra, am vazut inclusiv turisti cu corturi.
Succes in toate proiectele!
O zi frumoasa!