Foarte aproape de România, la numai câteva ore de la ieșirea din țară, se află unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei. Nu ne-a ajuns să-l vedem o singură dată, așa că am ajuns la Budapesta de vreo trei ori și de fiecare dată am avut o mulțime de lucruri de făcut. De la vizitarea obiectivelor turistice consacrate, incluzând muzee și diverse clădiri, până la baruri, băi termale și degustarea mâncărurilor delicioase.
Ultima dată am ajuns aici în decembrie 2016, pentru câteva zile, și am detaliat bugetul de vacanță într-un articol dedicat care, sperăm noi, îți va fi de ajutor.
Mai jos, însă, am adunat la un loc principalele atracții turistice, împreună cu toate costurile aferente și cum poți ajunge cât mai ușor la fiecare dintre ele.
1. Palatul Parlamentului (atât la exterior, cât și la interior)
Când spunem Budapesta, inevitabil ne gândim la Dunăre, care o străbate atât de frumos, de la un capăt la celălalt al orașului, și la clădirea în care funcționează parlamentul maghiar, un palat superb așezat pe malul fluviului. Această clădire este una dintre cele mai vechi și a treia cea mai mare din Europa dintre clădirile unde puterea legislativă își face treaba, fiind, în egală măsură, și o capodoperă arhitecturală. Parlamentul se poate vizita contra unei taxe de 2.000 HUF, aproximativ 6,5 euro, taxă destinată tuturor cetățenilor Uniunii Europene cu vârsta de peste 18 ani.
Există, însă, mai multe planuri tarifare în funcție de naționalitate și vârstă – poți verifica prețurile aici. Cea mai apropiată stație de metrou este Kossuth Lajos tér.
2. Podurile Budapestei
Sunt nouă poduri peste Dunăre, în total, Budapesta fiind cunoscută și sub denumirea de Capitala celor 9 Poduri. Acestea sunt: Podul Árpád, Podul cu Lanțuri, Podul Elisabeta, Podul Libertății, Podul Margareta, Podul Megyeri, Podul Petőfi, Podul Rákóczi și Podul Feroviar de Nord.
Dacă nu ai suficient timp la dispoziție pentru a le vizita pe toate, deși fiecare are farmecul lui, nu rata, totuși, Podul cu lanțuri (Széchenyi Chain Bridge), Podul Margareta și Podul Libertății. Desigur, o variantă minunată de a le vedea pe toate ar fi să mergi într-o croazieră pe Dunăre, care nici nu costă foarte mult.
Tarifele pornesc de la 15 euro de persoană, existând inclusiv posibilitatea de a vedea Budapesta și pe timp de noapte. Mai multe detalii despre croaziere sunt disponibile aici.

Podul cu Lanțuri

Podul Margareta

Podul Libertății
3. Basilica Sf. Ștefan și Marea Sinagogă
Bazilica Sfântul Ștefan este cea mai importantă biserică din toată Ungaria, întrucât aici se găsește brațul drept al regelui Ștefan cel Sfânt, fondatorul statului ungar. Intrarea în biserică este gratuită, iar cea mai apropiată stație de metrou este Bajcsy-Zsilinszky út.

Interiorul bisericii
Marea Sinagogă, pe de altă parte, este declarată cea mai frumoasă sinagogă din lume și a doua ca mărime, după cea din New York. Intrarea pentru adulți este de 4.000 HUF, adică aproximativ 13 euro.
Poți vedea și tarifele, și orarul de vizitare pe site-ul oficial.

Marea Sinagoga - la exterior

Marea Sinagoga - la interior
Sinagoga se află în Cartierul Evreiesc, unde am avut norocul să vedem și o expoziție în aer liber, cu lucruri ce au aparținut victimelor Holocaustului. Cea mai apropiată stație de metrou este Astoria.
Urmând aceeași temă, poți face și o plimbare de-a lungul promenadei Dunării, unde sunt așezate 60 de perechi de pantofi din fier în memoria victimelor Holocaustului. Memorialul se numește ”Shoes on the Danube Bank” și se află între Parlament și Podul cu lanțuri.

"Shoes on the Danube Bank"
4. Dealul Castelului Buda
Castelul regilor din Ungaria, finalizat în anul 1265, a fost declarat monument istoric și inclus în Patrimoniul UNESCO în 1987, fiind, totodată, și unul dintre cele mai importante și mai vizitate obiective turistice din Budapesta.
Poți pierde cu ușurință o zi întreagă plimbându-te pe-aici, mai ales că se află chiar lângă Podul cu lanțuri, dar și lângă funicularul care urcă până în vârful dealului. O călătorie durează nu mai mult de trei minute și costă 1.100 HUF, adică 3,5 euro. Dacă vrei, în schimb, o călătorie dus-întors, aceasta costă 1.700 HUF, adică 5,5 euro.

Castelul Buda
5. Bastionul Pescarilor
Aflându-se pe malul drept al Dunării, pe aceeași parte cu Castelul Buda, bastionul oferă o priveliște minunată a întregului oraș. Se spune că numele ar proveni din perioada Evului Mediu, atunci când zidurile orașului erau apărate de pescari. Te poți plimba prin grădină, poți face poze de sus Dunării sau chiar vizita Biserica Matyas, aflată în mijlocul acestui domeniu.
Intrarea costă 400 de forinți (aproximativ 1,4 euro), iar între 15 octombrie și 15 martie este gratuită. Site-ul oficial pune la dispoziție o mulțime de detalii, inclusiv cele despre tarife și orar.

Bastionul Pescarilor
6. Piața Acoperită (Központi Vásárcsarnok)
Sincer, am ajuns aici din pură întâmplare și abia apoi am aflat că este chiar un obiectiv important al Budapestei. Căutând un loc unde să putem încerca bucătăria tradițională la prețuri cât mai bune, instinctul ne-a condus la această piață.
Cum intri aici, cât vezi ochii sunt o mulțime de tarabe cu fructe și legume, cu delicatese, tocănițe, ciorbe, gulaș, care mai de care mai îmbietoare, dar, pe lângă acestea, și produse artizanale și alte suveniruri, prețurile fiind accesibile.
7.Ruin Pubs
Există astfel de locuri și în România, dar nu încape discuție că Budapesta ne dă clasă când vine vorba de baruri construite în locuri degradate, abandonate, pe care, cu un pic de voință și multă inspirație, vecinii noștri le-au amenajat uimitor, folosind tot felul de obiecte reciclate.
Sunt zeci de astfel de locuri, însă pe strada Kazinczy am văzut cele mai multe așa-zise ruin pubs, printre care și Szimpla, primul pub de acest gen din Budapesta.
O bere costă în jur de 2,5-3 euro, iar site-ul acesta a strâns laolaltă toate puburile din Budapesta.

Szimpla Pub

Szimpla Pub

Aventurescu a rămas la Szimpla Pub
8. Băile Termale
Un foarte bun motiv pentru a vizita Budapesta ar fi băile termale. Sunt nu mai puțin de 118 izvoare termale aici, așa încât nu ar trebui să mire pe nimeni că este cunoscut ca Orașul Spa-urilor. Cele mai cunoscute băi sunt Gellért, Lukacs și Szecheny. Noi am fost la cea din urmă și a fost minunat.
Pentru 15 euro de persoană ne-am bălăcit toată ziua într-o apă perfectă, la vreo 38 de grade, când afară abia dacă erau 10. Găsești aici lista cu prețuri și programele celor mai importante băi.
9. Bulevardul Andrássy út, Opera și Piața Eroilor
Să vizitezi Budapesta fără să faci o plimbare de-a lungul celui mai frumos bulevard este ca și când ai vizita Parisul fără să vezi Champs Elysées. De-a lungul străzii, sunt o mulțime de clădiri istorice, printre care și Clădirea Operei de Stat.
Strada se termină în Piața Eroilor, un alt monument înscris în Patrimoniul UNESCO, așa încât, iată, o singură plimbare îți dă ocazia să vezi mai multe obiective.

Opera

Piața Eroilor
10. Insula Margareta
Insula este considerată inima verde a Budapestei, fiind așezată chiar în mijlocul Dunării, între podurile Árpád și Margareta. Practic, este un parc imens, cu grădini, cu arbori seculari și cu ruine din perioada Evului Mediu. Pe lângă toate acestea, găzduiește și o grădină zoologică de mici dimensiuni, două fântâni muzicale, un teatru și un cinematograf în aer liber, dar și câteva puburi.
Este un loc minunat unde să petreci câteva ore în aer liber, fără să te coste nimic.
Bonus: Casa Terorii
Este singurul muzeu de acest fel din lume, fiind un monument al victimelor ținute în captivitate, torturate și ucise în această clădire în timpul regimurilor nazist și comunist.
Sincer, nu este chiar cel mai relaxant obiectiv, dar menirea lui este cu totul alta: să păstreze vie amintirea victimelor și să ne ajute să conștientizăm sacrificiile care au fost făcute pentru ca noi, astăzi, să trăim liber și să putem hoinări în întreaga lume fără să dăm socoteală nimănui.
Taxa de intrare este 2.000 HUF, adică aproximativ 6,5 euro, iar pe site-ul oficial se găsesc programul și planurile tarifare
Legat de acest muzeu, există ceva asemănător și în România, în Sighetul Marmației, numit Memorialul Durerii, despre care am scris aici.
Așadar, dacă nu ai ajuns încă la Budapesta, noi îți recomandăm să o pui pe lista ta cu vacanțe, mai ales că este și un oraș accesibil, pentru care nu va trebui să cheltuiești o avere.
Citește și:
Buget de călătorie: 2 zile în Budapesta
2 comentarii
BULZAN on
gelu olaru on
Comentariul a fost trimis.FOARTE FRUMOS RELATAT
foarte bun articolul. bine documentat, concis si foarte util . ma pregatesc sa merg pentru a doua oara la budapesta si, desi am vizitat unele locuri si m-am documentat despre alte obiective de vizitat, am aflat si lucruri noi. multumesc!