După ce am vizitat Lisabona pentru câteva zile în urmă cu câțiva ani, am rămas cu dorința de a ne întoarce în Portugalia, însă pentru o perioadă un pic mai mare. Anul acesta am pus la cale un circuit prin care aveam să vizităm încă o dată Lisabona, apoi Sintra, dar și coasta de sud a Portugaliei, cu plajele sale nelumești, pentru ca apoi să trecem granița, în Spania, spre Sevilla și Malaga.
Riviera portugheză, cunoscută și sub numele de Algarve, poate fi o destinație foarte scumpă, mai ales dacă ajungi acolo în plin sezon. Cu toate acestea (ori poate tocmai de aceea), pentru noi a fost o provocare căreia i-am spus da fără să clipim. Cu atât mai mult cu cât, dacă reușești să îți organizezi o vacanță într-una dintre cele mai scumpe zone ale Portugaliei în plin sezon, și asta fără a-ți amaneta casa, atunci e clar că te poți descurca oriunde în lume.
Dar hai să pornim la drum! Din Lisabona am luat autobuzul către Praia da Rocha, Algarve, din stația Sete Rios. Biletul costă 20 euro pentru persoanele care au peste 29 de ani, respectiv 17 euro pentru cele sub 29 de ani, cu Rede Expressos. Călătoria a durat cam trei ore și jumătate, iar la amiază eram deja în apropiere de Praia da Rocha, căutând ceva de mâncare.
Și iată cum am aflat primul lucru, chiar foarte important, despre Algarve: între orele 14 și 18, nimeni nu mai servește aici mâncare! Sau aproape nimeni. Imaginează-ți cum, lihniți, am început să căutăm din restaurant în restaurant, din terasă în terasă, până ce am găsit, în sfârșit, un loc unde să ne astâmpărăm foamea. Sincer, nu ne-a plăcut deloc mâncarea în Algarve, având în vedere că peste tot e cam același lucru – ai de ales între pizza, paste, burgeri și pește –, iar prețurile sunt destul de mari.
Unde ne-am cazat?
Cum spuneam, am ales să vizităm Algarve în plin sezon, așa că, iar asta nu ne-a luat neapărat prin surprindere, prețurile la hoteluri erau uriașe, în timp ce aglomerația și căldura năucitoare ar fi putut pune bețe-n roate oricărui turist, nu numai nouă.
Tocmai de aceea am ales să stăm într-o zonă mai liniștită, în Montes de Alvor, o zonă deluroasă retrasă, dar și ceva mai răcoroasă, împânzită de case tradiționale portugheze.
Ne-am cazat la una dintre cele mai frumoase pensiuni la care am stat până acum, Casa Largo do Poco, o casă veche de prin 1800, recondiționată, cu tavan înalt, geamuri mari cu pervaz, cu o baie imensă doar pentru noi. În plus, am avut parte și de un mic dejun delicios și foarte bogat, cu ouă, mezeluri tradiționale, produse de patiserie, pâine de la brutăria din sat, fructe, suc proaspăt de portocale, cafea și alte bunătăți. Și, pentru cinci nopți, am scos din buzunar 350 de euro.

Mic dejun pe terasă

Camera galbenă

Camera verde

Camera albastră în care am stat noi

Zona comună
Cum ne-am deplasat în zonă?
Atunci când am ajuns, autocarul ne-a lăsat chiar lângă Praia da Rocha, iar aici, știam noi, există câteva centre de unde se pot închiria scutere, așa că am luat și noi unul pentru patru zile.
Voiam să ne deplasăm în voie, iar pentru noi scuterul este întotdeauna o idee bună. Am plătit 105 euro pentru închiriere, iar pentru benzină am mai plătit vreo 9 euro în toate cele patru zile. În felul acesta, ne-a fost foarte ușor să ne deplasăm oriunde ne-a trecut prin cap, chiar dacă, poate, cazarea nu a fost chiar aproape de țintele noastre.
Ba dimpotrivă, credem că, până la urmă, distanța mai mare a fost chiar un avantaj, căci, în felul ăsta, am văzut foarte mult din împrejurimi, cazarea a fost mai ieftină, mâncarea mai bună și, cel mai important, ne-am ținut departe de zgomot și aglomerație.
Exceptând cazarea și închirierea scuterului, am mai cheltuit cam 20 de euro pe zi, în medie, pentru amândoi, incluzând cina, gustările și apa.
Ce am văzut în Algarve?
În prima zi, am aflat, de pildă, că orașul vecin, Silves, era în plină sărbătoare medievală, așa că am decis pe loc că trebuie să-i facem o vizită. Și nu am făcut rău, căci am descoperit un orășel de toată frumusețea, construit pe lângă o cetate de pe vremea maurilor, îmbrăcat în haine medievale, plin cu terase cu scaune încropite din baloți de fân, cu vânzători îmbrăcați în domnițe și cavaleri.
Mai mult, prețurile erau toate în xilbs, nu în euro, cum ne-am fi așteptat, aceasta fiind probabil moneda de schimb în perioada medievală.
Următoarele zile le-am dedicat în totalitate plajelor. Cum altfel, nu-i așa? Și, pentru că nu prea mai e rost de alte comentarii, îți arătăm mai jos câteva poze, ca să înțelegi cu ce a trebuit să ne luptăm noi atâtea zile. Singurul lucru care ne-a trecut prin cap atunci când am ajuns la aceste plaje a fost că nu se poate ca ele să lipsească din topul celor mai frumoase trei plaje văzute până acum.
Atenție, însă, majoritatea plajelor sunt mai greu accesibile, fiind nevoie să cobori destul de multe scări sau pe poteci, așa că ar trebui să fii pregătit fizic pentru puțin efort.
La sfârșitul celor cinci zile petrecute aici, am tras linie, iar cheltuielile au fost în jur de 600 de euro (deci 300 de persoană), fiind compuse din:
- Transport Lisabona – Praia da Rocha, Portimao, Algarve – 37 euro (2 persoane)
- Cazare cu mic dejun inclus în Montes de Alvor – 350 de euro (2 persoane)
- Închiriere scuter timp de patru zile – 105 euro
- Benzină scuter – 9 euro (cu care am mers cam 250-300 de kilometri)
- Mâncare și băuturi – 100 euro (2 persoane)
Aceste prețuri puteau fi cu mult mai mici dacă vacanța ar fi fost la începutul sau la sfârșitul sezonului de vară, ba chiar în oricare alt anotimp, iar asta pentru că Algarve este o destinație ce poate fi vizitată în tot timpul anului, lunile de vară fiind cele mai scumpe.
Algarve are probabil sute de plaje, unele mai mari, altele mai mici, unele aglomerate, altele virgine, unele cu apă caldă, perfectă de bălăceală, altele cu apă rece, unele cu valuri pentru surf, iar unele dintre ele sunt cu siguranță dintre cele mai frumoase din lume, motiv pentru care orice călător ar trebui să le descopere la un moment dat.
Cel mai apropiat aeroport este cel din Faro, iar noi, ca niște aventurieri ce suntem, vom fi în continuare cu ochii în patru, pentru ca, la prima promoție de nerefuzat, să te anunțăm și pe tine.
Experiența noastră din Algarve s-a încheiat așa cum se cuvine, cu un răsărit de soare superb, pe care l-am lăsat în urmă, luând autocarul spre Spania.
Citește și:
Tot ce trebuie să știi despre Lisabona
Sintra, orașul din povești de lângă Lisabona
9 comentarii
dan on
AlIna C on
Irina Ilie on
AlIna C on
Lucian on
Mihaela Irina Iliuteanu on
_The One Who Wonderz on
Valentin on
A Traveler and Adventurer_ on
Comentariul a fost trimis.Hello.
Cam care sunt temperaturile vara? E caldura mai suportabila in Portugalia datorita brizei oceanice decat in Mediterana?Multumesc
Hello! in august era extrem de cald, fierbinte chiar :). La fel ca grecii, spaniolii si italienii, si portughezii au perioada de siesta in timpul zilei.
Cu ce firma de autocar ati mera din Portugalia catre Spania?si cat a costat biletul?
Alsa Bus, din Portimao pana in Sevilla din cate imi aduc aminte am platit 20 euro de persoana. Insa sunt mai multe companii ce au acest traseu. Poti verifica aici https://www.goeuro.com/travel-search2/results/902615775/bus?v=wa_dw_newtab:on,wa_dw_bwg:on
niste detalii despre autocarul spre spania? (sevilia)
cat au costat biletele de avion?
Algarve a facut parte dint-un tur gandit de noi prin Portugalia si Spania cu bilet de avion plecare Bucuresti-Lisabona (50 euro) si intoarcere Malaga-Bucuresti (50 euro).
Salut,
Cum ati mers pe scuter cu bagajele pana la cazare?
Un rucsac in fata, la picioare si unul intre noi. Cred ca vreo 15min. am mers asa. A fost foarte ok.