Capitală europeană de o frumusețe aparte, Budapesta este foarte accesibilă românilor, așa încât niciun pasionat de călătorii nu ar trebui să o rateze. Indiferent de scopul călătoriei tale, orașul te va impresiona, fără doar și poate!
Noi am ajuns deja de trei ori la Budapesta până acum. Prima oară, se întâmpla în urmă cu niște ani, vreo șase chiar, în drumul nostru către Creta – pe vremea când ruta București-Budapesta-Heraklion, cu Wizz Air, era mai convenabilă; a doua oară am stat tot pentru o zi, în drum spre Visegrad, iar a treia oară am fost ceva mai generoși și i-am dedicat două zile dintr-o vacanță combinată, în care am vizitat-o alături de Viena, în decembrie 2016.
Iată, așadar, cât ne-au costat cele două zile în capitala Ungariei:
Zbor
De fiecare am ajuns aici zburând cu Wizz Air, iar în decembrie 2016 am scos din buzunar 24 de euro de persoană, pentru o călătorie dus-întors. Decolând din București, în aproximativ o oră ești deja pe meleagurile Ungariei.
Cazare
Ultima dată, în decembrie, am ales un hotel situat în apropierea gării centrale, și asta pentru că aveam nevoie de tren pentru a merge mai departe la Viena. Hotelul se numește Baross City Hotel și se află chiar lângă gara Budapest Keleti, dar și lângă stația de metrou, ceea ce a fost cu atât mai convenabil.
Pentru două nopți petrecute aici am plătit împreună fabuloasa sumă de 46 de euro pentru o cameră dublă cu baie privată și mic dejun inclus.
Pe lângă aceasta, însă, a fost nevoie să mai plătim 1,5 euro, taxă de turist, pentru două persoane pentru întreaga perioadă de cazare.
Camerele sunt simple, nici prea-prea, nici foarte-foarte, însă am apreciat liniștea, căldura (fiind decembrie), precum și curățenia, așa că, dacă tarifele ne vor permite, plănuim să ne cazăm tot aici când vom mai ajunge la Budapesta.
Transportul în oraș
O călătorie costă 350 de forinți, adică echivalentul a 1,1 euro. Pentru că nu am avut foarte mult timp la dispoziție, am optat pentru varianta de 10 bilete de persoană, pentru care am dat 3000 de forinți, adică 9,5 euro, bilete pe care le-am folosit inclusiv pentru călătoriile dus-întors dinspre și către aeroport, dar și prin oraș.
De reținut că Budapesta are un transport public foarte bine pus la punct și, mai ales, foarte accesibil. În plus, există și numeroase variante de abonamente, așa că ai de unde alege unul care să se potrivească nevoilor tale: pentru o zi, pentru trei zile, pentru o persoană sau chiar pentru un grup. Găsești toate detaliile aici.
Mâncare
Să începem cu începutul. Ziceam mai sus că am căutat să ne cazăm central, lângă gară, dintr-un motiv cât se poate de simplu, nevoia de a ajunge cât de ușor cu putință la tren. Ei bine, s-a nimerit, însă, să dăm lovitura de-a dreptul cu această cazare, pentru că am avut și micul dejun inclus pentru două dimineți.
Am avut parte de o primă masă a zilei foarte bogată, servită în regim de bufet suedez, cuprinzând ceai, cafea, sucuri, apă, cereale cu lapte, iaurt, bacon, ouă, mezeluri și cam tot ce ai putea mânca de obicei dimineața.
În plus, localizarea despre care vorbeam a fost benefică și pentru că pe lângă hotel erau foarte multe restaurante unde ne puteam potoli foamea la prânz sau seara, la cină, așa încât încă 40 sau 50 de euro s-au dus astfel, incluzând și bere într-un bar și niște gustări pe drum (cum ar fi kurtos).
Alte cheltuieli
Pe lângă obiectivele celebre din Budapesta, precum Parlamentul, podurile, castelul pe care le vizitasem deja, ne-am răsfățat și cu o zi la spa, la cea mai mare baie termală din Europa, Szechenyi. Intrarea a costat 30 de euro pentru două persoane și, ca să fim cinstiți, a fost... minunat. Piscina exterioară este imensă, cu o temperatură a apei de 38-39 de grade, în timp ce afară nu erau mai mult de 10, iar locul este curat și civilizat.
Ce să mai, după câteva ore petrecute în apa miraculoasă, cu efecte terapeutice, ne-am relaxat complet și parcă și pielea ne strălucea așa, într-un fel. 🙂
Total
La sfârșitul minivacanței, trăgând linie, am constatat că am cheltuit mai puțin de 200 de euro împreună, cu tot cu transport, cazare, mâncare, mici popasuri prin baruri și intrarea la Szechenyi:
- Transport (dus-întors, cu Wizz Discount) pentru două persoane: 48 euro
- Cazare două nopți cu mic dejun: 46 euro
- Taxă de oraș: 1,5 euro
- Transport în oraș: 19 euro
- Mâncare și băuturi: 50 euro
- Intrare la Szechenyi: 30 euro
Concluzie
Dacă plănuiești ca, în viitorul apropiat, să pui de un city break în capitala Ungariei, noi zicem că nu ar trebui să stai prea mult pe gânduri. Budapesta este un oraș cosmopolit care, pe lângă atracțiile obișnuite pe care le vânează majoritatea turiștilor, oferă și locuri secrete, absolut minunate, cum ar fi așa-zisele ”ruin bars” – un exemplu este Szimpla Kert (Grădina Simplă), unul dintre cele mai cunoscute baruri-ruină din Budapesta, pe care îl găsești pe strada Kazinczy, la numărul 14.
Firește că, după o noapte petrecută la Szimpla Kert, nimic nu te poate ”drege” mai bine decât o zi la piscină, la Szechenyi.
Așa că Budapesta pare să fie o idee din ce în ce mai bună, nu-i așa?
Un comentariu
Vasile on
Comentariul a fost trimis.De acord cu voi și noi am fost de vreo 3=4 ori la budapesta stam în vestul tarii 300 km pe M3.E mai usor decat sa mergi la noi la mare,ce e placut ca pe vaci ut. auzi vorbind romaneste. Desprea bani depinde cum privesti dar pare accesibil.astept opinii ale voastre