Chiar și atunci când călătorim mai mereu și poate părea că nimic nu ne mai poate surprinde, se întâmplă de suficient de multe ori să fim dați pe spate de câte o experiență cu totul și cu totul aparte, de o cazare inedită sau de vreun obiectiv turistic neașteptat. Fix asta ni s-a întâmplat și nouă de curând, când am fost invitați să descoperim ținutul secuiesc din județul Covasna alături de mai mulți bloggeri și jurnaliști din România.

Mărturisim că, până să ajungem în Covasna, știam doar de stațiunea Balvanyos și n-aveam habar că ar exista, de pildă, un castel din secolul al XVII-lea, recondiționat, unde te poți caza și unde poți trăi așa cum o făceau familiile nobile odinioară. Este vorba despre Castel Daniel din satul Tălișoara, județul Covasna.

Familia Racz, cea care deține castelul, este de fapt un cuplu de tineri, foști corporatiști din București, cărora le-a venit ideea strălucită de a schimba casa din capitală pe un castel în Covasna. Și le-a ieșit nemaipomenit! Unde mai pui că, la scurt timp, a venit și aprecierea muncii lor, întrucât castelul a obținut Certificatul de Excelență TripAdvisor 2016.

 

castel-daniel

Gradina castelului

Castelul nu este foarte mare, are doar opt camere, și a aparținut în trecut unei familii de nobili secui ce nu făcea parte chiar din pătura cea mai înstărită a vremii, având venituri mai degrabă medii.

Cei doi tineri au avut grijă ca prin toată clădirea să se păstreze urmele trecutului, astfel că, de cum intri pe ușa castelului, vei păși pe un geam gros sub care se află expuse obiecte antice descoperite în castel în timpul recondiționării.

 

intrarea-in-castel

Intrare in castel

drumul-spre-camerele-de-la-etaj

Scările din castel ce duc la etaj

Castelul vine în întâmpinarea turiștilor cu trei experiențe distincte care sunt menite să facă din sejurul acestora unul de vis: cazarea propriu-zisă, în camere regale, mâncarea sofisticată și atmosfera burgheză.

 

CAZAREA

Nicio cameră nu seamănă cu alta și fiecare are propria ei denumire, toate fiind amenajate la cele mai înalte standarde: paturile sunt foarte confortabile, așternuturile de calitate, iar băile extraordinar de frumoase, desprinse parcă din filmele cu prinți și prințese.

Noi am stat în camera cu numărul 1, de la parter, denumită Poarta Castelului, care, pe lângă faptul că era foarte spațioasă, mai avea și un șemineu funcțional. 🙂

 

Foto: danielcastel.ro

Foto: danielcastel.ro

 

camera-poarta-castelului-cu-semineu

Foto: danielcastel.ro

Curiozitatea ne-a împins însă într-o scurtă incursiune prin camerele colegilor de vacanță, așa că ne-am furișat și am tras cu ochiul, iar favorita noastră a devenit rapid camera intitulată atât de sugestiv Lebăda, urmată îndeaproape de Constantinopol, în care s-au păstrat cele mai mari porțiuni de fresce pe pereți, din vremurile de aur ale castelului. Astfel de picturi se pot vedea pe mai mulți pereți ai castelului, ba chiar și în sala de mese.

 

Foto: danielcastel.ro

Foto: danielcastel.ro

Foto: danielcastel.ro

Foto: danielcastel.ro

Fără doar și poate, toate camerele sunt frumoase și fiecare are ceva al ei, dar te lăsăm să le descoperi pe celelalte și, de ce nu, să ne povestești cum a fost.

MÂNCAREA

Dacă la capitolul design interior castelul stă excelent, nu se putea să fie mai prejos la capitolul mâncare. Ba chiar Castel Daniel se mândrește cu cei mai iscusiți bucătari, cu diplome într-ale gătitului obținute prin străinătate, nu așa, oricum, iar fiecare masă servită turiștilor este o surpriză.

Tot felul de mâncăruri tradiționale sunt reinterpretate, iar rezultatul este sofisticat și delicios.

 

foie-gras-de-rata

Foie gras de ficat de rață

 

kurtos-cu-cheese-cake

Kurtos cu un fel de cheese cake

 

mic-dejun

Mic-dejun la Castel

 

peste-cu-sos-de-rodie

Păstrăv cu sos de rodii

 

supa-crema-de-dovleac-cu-seminte-prajite

Supă cremă de dovleac cu semințe și morcov deshidratat

ATMOSFERA

Fix când ți-ai spus că asta trebuie să fie tot, intră în peisaj și soția preotului din sat cu trupa de copii care îți va completa seara cu o serie de dansuri aristocratice.

Tot studiind dansurile medievale, cu sârguință și mult entuziasm, copiii simpatici din zonă reușesc să facă niște spectacole pe cinste la Castel Daniel.

 

dansuri-medievale-1

Cantece medievale

 

dansuri-medievale3

Dans medieval

Dar hai să povestim puțin și despre prețuri. Deși poate ți-ai imagina așa, crede-ne că nu ai nevoie de mii de euro pentru a petrece un weekend la castel. Tarifele pornesc de la 80 euro pe noapte pentru o cameră dublă și ajung până la 110 euro, preț în care ai inclus și micul dejun.

În categoria ”alte cheltuieli” ar intra excursiile de o zi la meșteșugari organizate chiar de cei de la Castel Daniel – un traseu la 4-5 meșteșugari costă 20 euro –, dar și traseele prin natură, team building-uri, tot soiul de aventuri și multe, multe altele. Despre vizitele noastre la meșteșugari și ce am mai văzut prin zonă poți citi și aici.

Sigur că, înainte de a te decide, ai nevoie de tot felul de informații, așa că du-te pe site-ul lor, danielcastel.ro, și sigur vei afla de acolo absolut tot. În plus, pentru informații despre zonă, poți arunca un ochi și pe site-ul visitcovasna.com.

Am spus-o de multe ori și o vom repeta mereu de acum încolo: obișnuim că călătorim cu bani mai puțini și să încercăm să facem economii acolo unde se poate tocmai pentru a putea călători cât mai mult. Totuși, ne plac și experiențele similare celei de la Castel Daniel, pe care o recomandăm oricui își dorește ceva unic.

După părerea noastră, merită toți banii, pentru că, până la urmă, când călătorești, e plăcut ca măcar din când în când să te lași răsfățat și să încerci ceva ieșit din comun. Și ce poate fi mai ieșit din comun decât un castel?

Descopera selectia noastra de cazari inedite in Romania si alege din cele peste 200 optiuni!

Citește și:
Covasna, ținutul celor 160 de conace, tradiții, meșteșuguri și aventuri



3 comentarii

  1. La dimensiunea aia..numai castel nu este!!!

    La dotari: lustre moderne, parchet (!!!:))), carpete moderne, farfurii moderne, deci..ce a mai ramas din ideea de „castel”?

    O porcarie!

    • _The One Who Wonderz on

      Daniel, castelele sunt de diferite marimi, nu toate sunt precum castelul Peles sau castelul Corvinilor. In zona Covasna toate locuințele nobilimii se numeau castele sau conace (ceva mai mici), așa că e un castel, astazi devenit hotel. Nu-ti intelegem totusi supararea. Noua ne-a placut si daca te ajuta informatia ne bucuram, daca te-a suparat cu ceva informatia te rugam sa te adresezi proprietarilor ca nu folosesc termenul corect de „castel”. 🙂

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend