Mykonos nu este una dintre acele insule grecești unde românii să se înghesuie așa cum o tot fac, an de an, în altele, fiind o destinație scumpă, cel puțin pentru cei ce nu câștigă mai mult de salariul mediu. Dacă totuși te încăpățânezi să îți faci vacanța aici, pregătește din timp un buget generos, pentru că vei avea nevoie de el.




Dacă o combinație de zboruri la tarife decente mai răsar din când în când pe ici, pe colo, ei bine, mâncarea de pe insulă nu se ieftinește peste noapte, ca să nu mai vorbim de cazare, care depășește orice așteptare.

În sezon, o cameră nici prea-prea, nici foarte-foarte la un hotel decent costă cam 70-80 euro pe noapte, în timp ce pentru o banală cafea trebuie să scoți din buzunar cel puțin 3 euro.

Știu, vei întreba cât mai costă în cazul ăsta o masă la restaurant și-ți spunem că și pentru aceasta plătești mai mult decât în orice altă insulă, adică nu mai puțin de 15 euro de persoană. Și n-o zicem din auzite, ci de la fața locului, încă din iunie 2017.

Noi am fost norocoși că, cel puțin pentru cazare și pentru mâncare, nu am fost nevoiți să dăm niciun leu, întrucât am vizitat insula în cadrul unei croaziere prin insulele grecești cu Croaziere.co, iar Mykonos a fost prima oprire. Astfel, bugetul nostru a fost salvat datorită cabinei și a celor trei mese pe zi de pe vas.

După o astfel de experiență, ne-am convins că o croazieră este o variantă mult mai convenabilă atunci când vrei să vizitezi mai multe destinații de lux, și în sezon, cu un buget de aproximativ 600-700 euro de persoană.

După scurtul nostru popas, ne-am întors cu niște ponturi valoroase, dar și cu sute de poze cu care ne mai clătim ochii din când în când.

1. Biserica Paraportiani

Nu exagerăm cu nimic dacă spunem că este cea mai fotografiată biserică de pe insulă, căci oricine trece pe lângă ea simte nevoia să o imortalizeze în câteva cadre. Altfel, pe bună dreptate, căci albul imaculat al bisericii în contrast perfect cu albastrul mării dau impresia unei picturi, nicidecum a unui colț de lume cât se poate de real.

Construcția ei a început în anul 1425, fiind finalizată câteva sute de ani mai târziu, abia în secolul al 17-lea. Interesant este că ceea ce vedem noi este de fapt un puzzle alcătuit din cinci biserici mai mici, îmbinate însă cu atâta măiestrie încât patru dintre ele formează baza celei de-a cincea.

2. Morile de vânt

Odată ajuns în portul din oraș, este aproape imposibil să nu le observi. Există 16 mori de vânt pe insulă, dintre care șapte sunt adăpostite de faimosul deal Chora, care, din acest motiv, este el însuși una dintre cele mai importante atracții ale insulei. Celelalte sunt aruncate ici-colo, pe dealuri, unele fiind chiar părăsite.

Dacă scopul lor inițial, pe vremea când au fost construite de către venețieni, a fost acela de a măcina grâul, așa cum era și firesc, astăzi ele reprezintă doar niște podoabe ale insulei, care o înfrumusețează, devenind în timp emblema insulelor Ciclade.

3. Străduțele din centrul orașului Chora

Am petrecut numai două zile pe insulă, dar crede-ne pe cuvânt când îți spunem că nu am apucat deloc să ne plictisim de hoinărit pe străduțele din centru. De un alb imaculat, sunt accesorizate cu tot felul de magazine cu haine și suveniruri la prețuri destul de piperate.

Ce ne-a impresinat a fost faptul că mai toate erau amenajate cu un bun gust pe care nu l-am mai regăsit pe nicio altă insulă până acum. Orașul este structurat ca o ”medina”, dar parcă este cu mult mai elegant și mai luminos

4. Mica Veneție

Este un cartier micuț, în apropierea portului, cu clădiri elegante, construite direct în apă. În vecinătatea lor, tot pe malul mării, se găsesc câteva taverne care au o priveliște încântătoare.

Recomandăm din tot sufletul un apus de soare pe care să-l admiri de aici.

5. Prânz la Niko's Taverna și poate o întâlnire cu pelicanul Petros

De ce prânz, și nu cină? Simplu, pentru că seara este foarte aglomerat, taverna fiind un adevărat punct de reper al insulei, în calitatea sa de cel mai vechi restaurant din Mykonos. În plus, dacă ai un dram de noroc, te poți întâlni și cu pelicanul Petros, rezidentul tavernei, la fel de celebru precum taverna însăși.

Înainte de a merge în vacanță în Mykonos, îți recomandăm să vizionezi filmul "Nicostratos le pélican", bazat pe fapte reale, filmat pe o insulă mică din Ciclade în apropiere de Mykonos.

6. Magazinul de design interior Cosset

Dacă te abați puțin de la potecă, vei descoperi, fără doar și poate, locuri pe care nu le găsești în mod obișnuit în ghidurile turistice. Astfel, într-o mică plimbare în afara centrului, am zărit de departe câteva statui în mărime naturală: un cal însoțit de câteva oi din lemn și din alte materiale naturale.

Dacă ești curios să te apropii, vei nimeri într-un magazin cu obiecte de mobilier și decorațiuni, toate unicate și confecționate exclusiv din materiale naturale. Noi am pășit sfioși, dar, mai apoi, nici nu ne-am dat seama când a trecut o oră.

În principal, asta se întâmplă pentru că totul arată într-un mare fel. Dacă vrei, poți arunca o privire și pe site, dar noi te asigurăm că, la fața locului, farmecul este cu totul și cu totul aparte. Noi, de fel, nu suntem mari amatori de astfel de vizite, însă acest magazin chiar ne-a inspirat.

7. Plaja Paradise

Paradise Beach este una dintre plajele celebre ale insulei. Durează ceva să ajungi pe plajă din oraș, cam o oră cu  autobuzul – biletul costă 1.8 euro -, dar merită efortul. Nu vei găsi aici nisipul fin al altor plaje, fiind o întindere nesfârșită de pietricele, dar apa este foarte limpede, numai bună pentru scăldat.

În plus, atmosfera este așa cum te-ai aștepta într-un loc unde sunt mulți tineri, cu multă muzică și, pentru cei amatori de așa ceva, cu sporturi nautice. Rezumând, este o plajă unde trebuie să mergi dacă ești pus pe distracție.

 

8. Plaja Kalo Livadi

Aceasta este încă una dintre plajele cu care se mândrește insula. Este una dintre cele mai întinse plaje din Mykonos, iar biletul de autobuz până acolo costă 2,3 euro.

9. Plaja Elia

Iarăși, dacă ești un fan al plajelor întinse, trebuie să treci neapărat și pe aici. Se pare că este cea mai lungă plajă de pe insulă, fiind la o distanță de câțiva kilometri de oraș. O călătorie cu autobuzul până la această plajă costă 2,3 euro.

10. Satul Ano Mera

Această așezare se află la jumătatea drumului dintre oraș și plaja Kalo Livadi. Este un sat fermecător de-a dreptul, iar dacă-l iei la pas, vei descoperi același alb imaculat pe care îl întâlnești peste tot în Mykonos, cu accente de culoare ce se regăsesc în decorațiuni și flori.

Ca să legi Ano Mera de o altă atracție, poți ca, după plimbarea în sat, să te îndrepți spre plajă și să faci aici un popas pe cinste. Altfel, satul arată cam așa:

 

Insula este cunoscută în rândul celor ce caută să se distreze în vacanță, oferind o viață de noapte așa cum se cuvine, cu baruri, cluburi și terase deschise până dimineața.

Așadar, dacă te știi petrecăreț și dacă, atenție, dispui de un buget pe măsură, poți face câteva nopți albe în Mykonos, pentru ca, mai apoi, să te dregi cu un frappé ca la carte, făcut cu simț de răspundere la una dintre cafenelele dichisite ale orașului. Vacanță frumoasă!




Un comentariu

  1. Mulțumesc pentru minunatele oferte și ponturi oferite. Am fost la începutul lui octombrie, în plină pandemie, 20 de oameni, în Mykonos, cu testele gratuite, oferite de primărie (pe aeroport, doar pe doi ne-au retestat) și cu ofertă de zbor cu 100 lei, dus-intors 🙂 Cazarea a fost de pe Booking, în Ano Mara, căci în Chora, nu e de stat, din cauza preturilor și a faptului că nu poți urca cu trolerul după tine, pe străduțele în trepte și late de 40 cm… Am inchiriat masini de la aeroport si intr-o saptamană, am vizitat toată insula, câte 2 plaje pe zi și cu ATV-urile, toate vârfurile mai înalte și locurile mai puțin accesibile. La far, pe cel mai vestic punct, veneam sa vedem apusul și sa facem poze de neuitat și unde am avut bucuria să fim alături de un prieten, când si-a cerut prietena în căsătorie. Doaaamne, ce emoții, ce apus, ce culori și ce loc incredibil! O insulă maronie, toată numai tuf vulcanic, pe care, căsuțele albe, păreau turme de oi 🙂 Dar vegetația exotică, luxuriantă și cactușii plini de fructe dau un farmec extraordinar acestei insule a vânturilor, ce altfel pare arsă, de la niște tufe rotunde de scaieți, foarte tari, ce cresc de dealurile printre care trec șoselele. Toate obiectivele menționate sunt minunate dar străduțele pavate cu piatră, cu contururile vopsite în alb, înguste și pline de buticuri, arcade de flori și pisici mi-au plăcut cel mai mult! Și apa, deosebit de calda și clară, în care am făcut scufundări, mi-au relevat o lume fantastică, plină de munți de lavă și pești nemaivăzuti. Terasele de pe malul apei sau din interiorul orașului n-au rămas netestate, preturile potrivite, Revolutul sa trăiască 🙂 Taverna, unde am sărbătorit ziua fiului meu, adorabilă, iar personalul, ca peste tot, foarte atent. Preturi, pentru toate buzunarele, marketurile la îndemână, cazarea, la 10 E pers/noapte, singuri în curte, cu piscina și casa utilată cu tot confortul. E adevărat că nu am fost în cluburi, fiind prea obosiți de toate activitățile oferite de insulă, ziua și faptul ca Ano Mera e la jumătate de oră cu mașina de Chora. Dar nici n-a fost pe wish list, doar vizitarea, în totalitate, a plajelor și a insulei, că poate nu mai ajungem…
    În doi, am cheltuit vreo 800E, fără sa renunțăm la nicio plăcere, deci, recomand și eu, cu maaaare căldură, Insula Vânturilor!

Leave A Reply

Comentariul a fost trimis.

Dorești să îți trimitem un email când publicăm o nouă ofertă de vacanță?

Ți-am trimis un email să confirmi abonarea.

Send this to a friend